Ομιλία του βουλευτή Κωνσταντίνου Μπούμπα στην Υποεπιτροπή Ορεινών Περιοχών της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών

Ομιλία του βουλευτή Κωνσταντίνου Μπούμπα στην Υποεπιτροπή Ορεινών Περιοχών της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών, με θέμα ημερήσιας διάταξης: «Θεσμικές αλλαγές που άπτονται της δημόσιας πολιτικής για την ενίσχυση των ορεινών Δήμων και των ορεινών περιοχών».

Σας ευχαριστώ πολύ κύριε Πρόεδρε.

Πρέπει να πω ότι είστε ευαίσθητος σε θέματα μειονοτικών περιοχών, γιατί σε αυτό συμπεριλαμβάνονται οι ορεινές, ημιορεινές αλλά και τα μικρά νησιά.

Καταρχάς να καλωσορίσω τους εκλεκτούς καλεσμένους υπάρχουν και δήμαρχοι από την ευρύτερη περιοχή, όπως ο δήμαρχος Νευροκοπίου με τα πολλά προβλήματα που έχει το Νευροκόπι της Δράμας και η μόνο καλλιέργεια της φημισμένης πατάτας. Θέλω να σας πω, ότι ως πρώην μέλος συνεταιρισμού αλλά και ως δημοσιογράφος χρόνια, όταν είχα να κάνω ρεπορτάζ σε ορεινές περιοχές πραγματικά εκεί έβλεπα μια Ελλάδα απομονωμένη. Ξέρετε, όλοι αγαπάμε τις ορεινές περιοχές αλλά κανείς δεν θέλει να ζει μόνιμα εκεί. Είναι πολύ εύκολο αυτό. Ο Έγκελ έχει πει ότι «επειδή το κλίμα και η μορφολογία του εδάφους διαμορφώνει το μυαλό και τη σκέψη του ανθρώπου» πρέπει να πούμε ότι οι άνθρωποι στα ορεινά σκέφτονται, είναι εφευρετικοί κι έχουν οξυδέρκεια. Το κλίμα και οι συνθήκες τους αναγκάζουν να είναι εφευρετικοί αλλιώς δεν επιβιώναουν.

Αν ξεκινήσουμε σήμερα για τις ορεινές περιοχές, γιατί οι μελέτες που έχουν γίνει για την ανάπτυξη αυτών, είναι από τη δεκαετία του ‘50 δεν είναι κάτι τωρινό, κύριε Πρόεδρε ,αλλά και από το 1980 και εντεύθεν που ξεκίνησαν κάποια προγράμματα αλλά υπάρχει απομόνωση. Υπάρχει μια «αδικημένη» Ελλάδα στις ορεινές- ημιορεινές περιοχές. Καταρχάς συλλήβδην δεν μπορούμε να βάζουμε όλες τις ορεινές περιοχές στο ίδιο τσουβάλι υπό την έννοια ανάλογα την επίκληση του εδάφους, το υψόμετρο, το κλίμα, το δύσβατο της περιοχής, κάθε περιοχή έχει τις ιδιαιτερότητές, τα ανέλυσαν οι δήμαρχοι και πολύ ορθά.

Το πρώτο που θα πρέπει να κοιτάξουμε σημερινό πληθυσμός εκεί. Δηλαδή, είναι απαράδεκτο τους μικρούς ευέλικτους συνεταιρισμούς και κυρίως τη γυναικεία επιχειρηματικότητα και όχι μόνο να τους ακούμε σε αυτή τη μοίρα. Πρέπει να ενισχυθούν οι συνεταιρισμοί ορεινών περιοχών ως και μηδενικό ΦΠΑ για να μπορέσουν να ορθοποδήσουν, για να μπορέσουν τα προϊόντα τους αυτή τη στιγμή να τα αναπτύξουν, να οργανωθούν ακόμη καλύτερα και να τα δώσουν στην αγορά και να υπάρχει κέρδος. Να δώσουμε, δηλαδή, εχέγγυα κίνητρα σ’ αυτούς τους ανθρώπους όχι απλά να πάνε άλλοι αυτό είναι το ιδεατό αλλά να μείνουν έστω αυτοί.

Είναι απαράδεκτο το οδικό δίκτυο στις ορεινές περιοχές. Είναι απαράδεκτο στην κυριολεξία. Υπάρχουν επικίνδυνα σημεία σε πάρα πολλές περιοχές και σε ορεινά και στη Δράμα και στις Σέρρες από όπου κατάγομαι και στο Μέτσοβο και στην Ήπειρο που είναι οι ρίζες μου. Έχω δει πραγματικά επικίνδυνα σημεία οδικού δικτύου. Σήμερα δεν μπορείς να ευαγγελίζεται ένα επιτελικό κράτος δικαίου αν δεν επιλύσεις στο οδικό δίκτυο σε ημιορεινές και ορεινές περιοχές.

Από εκεί και πέρα μπήκανσε κάποια προγράμματα και έγιναν ξενώνες για να έχουμε μια τουριστική προβολή. Το πετρέλαιο έχει πάει στα ύψη. Η ενεργειακή κρίση στις ορεινές περιοχές είναι τεράστια, είναι μεγαλύτερη. Σε μία μελέτη που διάβαζα ενός καθηγητού από το «Μετσόβιο» οι περιοχές οι ορεινές στην Ήπειρο στο Ζαγόρι χρειάζονται τέσσερις φορές περισσότερο ενεργειακά να καλυφθούν σε σχέση με την Κέρκυρα- όχι ότι έχουμε κάτι με την Κέρκυρα- σας το δίνω ως παράδειγμα ότι άλλο οι πεδινές και άλλο οι ορεινές δύσβατες περιοχές.  Πρέπει, λοιπόν, να δώσουμε φορολογικά κίνητρα.

Δεύτερον. Για να πληρωθούν θέσεις όπως σε κάποιες υπηρεσίες πρέπει και εκεί να υπάρχουν φορολογικά κίνητρα. Άλλωστε, κύριε Πρόεδρε, το έχουμε συζητήσει αυτό και για τους γιατρούς που πρέπει να πάνε σε απομονωμένες περιοχές, φορολογικά κίνητρα αλλά και υποχρεωτική δεκαετής, τουλάχιστον, παραμονή. Δεν μπορεί να τους παίρνεις με το νόμο της κινητικότητας apriori από τους δημάρχους. Πρέπει να το δούμε.

Το άλλο κομμάτι είναι η διαφήμιση των ορεινών περιοχών. Είπε ο δήμαρχος πολύ σωστά ότι δεν μπορούν να δουν τηλεόραση οι άνθρωποι. Καταρχάς, η δημόσια τηλεόραση είναι δημόσιο αγαθό ως συχνότητα ενημέρωσης και ψυχαγωγίας και είναι απαράδεκτο- και τα ιδιωτικά κανάλια πρέπει να δούμε- αλλά η δημόσια τηλεόραση εκτός του ότι πρέπει να αφήνεται στην περιοχή πρέπει να προβάλλει και τις ορεινές περιοχές. Αυτή την άλλη, την «ξεχασμένη» Ελλάδα.

Είναι ο Δήμαρχος Νευροκοπίου εδώ, κάποτε κάναμε μια Επίκαιρη Ερώτηση για τις πατάτες Νευροκοπίου και Βροντούς που έπρεπε να τις παίρνει ο Ελληνικός Στρατός και τα ελληνικά νοσοκομεία. Είναι απαράδεκτο με τη Συνθήκη GAP να κάνουμε εισαγωγές από τρίτες χώρες και να ξεχνάμε τις εγχώριες παραγωγές.

Προηγούμενο άρθροΓενική Συνέλευση του Αγροτικού Συλλόγου Αλεξάνδρειας
Επόμενο άρθροΠάτρα – Κώστας Καραμανλής: Το θέμα της Προεδρίας της Δημοκρατίας ούτε με αφορά, ούτε με ενδιαφέρει