Ενημέρωση πολιτικών συντακτών και ανταποκριτών ξένου Τύπου από τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη
Καλό μεσημέρι και καλή εβδομάδα,
Εισάγεται αύριο, Τρίτη 12 Νοεμβρίου προς συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής το Σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας: «Αναμόρφωση του θεσμού του Προσωπικού Ιατρού – Σύσταση Πανεπιστημιακών Κέντρων Υγείας».
Με το νομοσχέδιο αυτό επιδιώκεται η βελτίωση της υγείας του πληθυσμού, με έμφαση στην πρόληψη, την υγειονομική φροντίδα για όλους και τη μείωση των ανισοτήτων.
Πλέον, κάθε πολίτης θα έχει την δυνατότητα δωρεάν εγγραφής σε γιατρό στην περιοχή που κατοικεί, καθώς αυξάνεται σημαντικά ο αριθμός εκείνων που έχουν τη δυνατότητα να γίνουν Προσωπικοί Ιατροί.
Για πρώτη φορά δίνονται οικονομικά κίνητρα στους νέους γιατρούς.
Κάθε γιατρός που θα επιλέξει κατά το έτος 2025 να εκπαιδευτεί στις ειδικότητες, είτε της Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής, είτε της Εσωτερικής Παθολογίας, θα λάβει εφάπαξ το ποσό των 40.000 ευρώ σε επίπεδο μεικτών απολαβών.
Παράλληλα, θεσμοθετούμε τον Προσωπικό Παιδίατρο. Σε πρώτη φάση, περίπου 530.000 παιδιά θα έχουν για πρώτη φορά δωρεάν πρόσβαση.
Επιπλέον, ιδρύονται 7 Πανεπιστημιακά Κέντρα Υγείας, ένα σε κάθε Ιατρική Σχολή/Τμήμα της χώρας, στα οποία θα υπηρετούν μέλη ΔΕΠ. Σε αυτά, θα λειτουργούν Σταθμοί Τηλεϊατρικής ενώ στο πλαίσιο του Δικτύου Τηλεϊατρικής θα υπάρχουν 3.500 σημεία κατ’ οίκον νοσηλείας σε όλη τη χώρα. Έτσι, σε όποιο σημείο της χώρας και αν διαμένουν οι ασθενείς θα μπορούν να έχουν φροντίδα κατ’ οίκον με 24ωρη αδιάλειπτη ιατρική παρακολούθηση.
—-
Η Ελλάδα συμμετέχει στη φετινή 29η Διάσκεψη του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή (COP29) που διεξάγεται στον Μπακού του Αζερμπαϊτζάν και θα εκπροσωπηθεί σε ανώτατο επίπεδο, με επικεφαλής της Εθνικής Αντιπροσωπείας τον Πρωθυπουργό.
Η Διάσκεψη έχει αποκτήσει ιδιαίτερη σημασία την τελευταία δεκαετία, αποτελώντας το βασικό φόρουμ συντονισμού για τις προσπάθειες περιορισμού της κλιματικής κρίσης. Και αυτό καθώς οι επιπτώσεις της τελευταίας πληθαίνουν παγκοσμίως και γίνονται πιο αισθητές, λόγω της αυξημένης έντασής τους -χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν ο καταστροφικός “Daniel”, που έπληξε την Θεσσαλία, αλλά και η πρόσφατη, σαρωτική κακοκαιρία στην Βαλένθια- καθιστώντας επιτακτική την ανάγκη για λήψη μέτρων.
Οι κύριοι στόχοι της Διάσκεψης αφορούν στην εξεύρεση πόρων με σκοπό την χρηματοδότηση των προσπαθειών για τον περιορισμό της κλιματικής κρίσης, στην περαιτέρω πίεση για τον περιορισμό των ορυκτών καυσίμων και στην έμφαση σε καινοτόμες ιδέες και λύσεις.
—–
Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη βρέθηκε στο Πεκίνο σε επίσημη επίσκεψη ως προσκεκλημένη της Κινεζικής Ακαδημίας Κοινωνικών Σπουδών με αφορμή τη διοργάνωση του Α’ Παγκοσμίου Συνεδρίου Κλασικών Σπουδών, ως ομιλήτρια στην εναρκτήρια εκδήλωσή του. Στη συνάντηση εργασίας με τον Πρόεδρο της Ακαδημίας, υπογράμμισε ότι η συνδιοργάνωση του Συνεδρίου από την Κινεζική Ακαδημία, το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Κίνας, το Υπουργείο Πολιτισμού της Ελλάδας και την Ακαδημία Αθηνών σηματοδοτεί τη δημιουργία ενός σημαντικού forum διαλόγου πολιτισμών, όπου Ελλάδα και Κίνα μπορούν να συμβάλουν σημαντικά.
Πραγματοποιήθηκε, μάλιστα και η τελετή εγκαινίων της Κινεζικής Σχολής Κλασικών Σπουδών Αθήνας, η οποία ιδρύθηκε πριν λίγους μήνες, ακολουθεί το καθεστώς του Νόμου 4858/2001 και εποπτεύεται από το Υπουργείο Πολιτισμού.
Στις επαφές που είχε η Λίνα Μενδώνη με τους Υπουργούς Πολιτισμού και Τουρισμού και Παιδείας οι αξιωματούχοι της κινεζικής κυβέρνησης επανέλαβαν τη σθεναρή υποστήριξη της Κίνας στο δίκαιο αίτημα της Ελλάδας για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα, στην Αθήνα, επεσήμαναν πόσο δημοφιλής είναι η χώρα μας στην Κίνα και τον λαό της, καθώς και ότι οι αξίες και οι αρχές του ελληνικού πολιτισμού αποτελούν διαρκές παράδειγμα.
—-
Σε νέα πληρωμή δικαιούχων στο «Κινούμαι Ηλεκτρικά ΙI» προχωρά το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών σήμερα, οπότε και θα πιστωθεί σε 940 δικαιούχους ποσό περίπου 4 εκ. ευρώ για επιδότηση συνολικά 1.040 οχημάτων.
Από τον Νοέμβριο του 2023, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έχει καταβάλει επιδοτήσεις συνολικού ποσού 42 εκ. ευρώ σε 11.521 δικαιούχους για αγορά ή μίσθωση ηλεκτρικού οχήματος, ενώ από την έναρξη του Προγράμματος, τον Ιούλιο 2022, έχουν καταβληθεί 47 εκ. ευρώ.
—-
Σήμερα Δευτέρα 11 Νοεμβρίου ο Πρωθυπουργός θα πραγματοποιήσει ομιλία στο ετήσιο τεχνολογικό φόρουμ Future Unfold της Grand Thornton.
Αύριο Τρίτη 12 Νοεμβρίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μιλήσει στη Βουλή στην συζήτηση για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας για τον προσωπικό γιατρό.
Παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας.
Σ. ΦΑΣΟΥΛΑΚΗ: Καλημέρα κ. Εκπρόσωπε και καλή εβδομάδα. Ακούσαμε από πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, να λένε ότι βλέπουν πίσω από αυτή την κίνηση του Στέφανου Κασσελάκη, προσπάθεια διάλυσης του κόμματος με στόχο να ευνοηθεί η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Θα ήθελα ένα σχόλιο σας επ’ αυτού παρακαλώ.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν νομίζω ότι αυτά τα πιστεύει ούτε ο πιο ευφάνταστος σεναριογράφος ή ο πιο, ας πούμε, με την πιο προηγμένη σκέψη σεναριολόγος ή κάποιος ο οποίος τέλος πάντων, είναι διακινητής ψευδών ειδήσεων, αυτά τα πράγματα. Ψάχνουν να βρουν την αιτία, ας διαβάσουν την σύγχρονη ελληνική ιστορία, που ξεκινάει πριν από δέκα, δεκαπέντε χρόνια, ουσιαστικά τώρα βλέπουν τις συνέπειες όλων όσων ξεκίνησαν να συμβαίνουν από το κόμμα τους, με πρωταγωνιστικό ρόλο το κόμμα τους, στην πάνω και στην κάτω πλατεία, την υποτιθέμενη περήφανη διαπραγμάτευση, στο ότι η χώρα μας έφτασε στον γκρεμό. Όλα όσα πέρασε ο Ελληνικός λαός εξαιτίας τους. Απλά τώρα βλέπουμε τις συνέπειες. Ας μην ψάχνουν αλλού, λοιπόν, ενορχηστρωτές, γιατί δεν τους πιστεύει και κανείς, από ένα σημείο και μετά.
Α. ΚΟΤΖΑΙ: Κύριε Εκπρόσωπε, τα συγκλονιστικά ηχητικά και τους διαλόγους που ανέδειξε το Documento, είναι ξεκάθαρο πλέον ότι δεκάδες άνθρωποι που άφησαν την τελευταία τους πνοή στα Τέμπη, δεν πέθαναν από τη σύγκρουση των τραίνων, αλλά επειδή κάποιος είχε βάλει στο τραίνο παράνομο φορτίο με εύφλεκτες ύλες, καθώς η φωτιά που έκαψε δεκάδες ανθρώπους, ήρθε έξω από το βαγόνι, όπως φαίνεται από τις συνομιλίες. Η ερώτηση είναι, τι παράνομο εύφλεκτο υλικό υπήρχε μέσα στο τραίνο και προκάλεσε την έκρηξη;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Είναι μια εν εξελίξει, υπό διερεύνηση, πολύ, πολύ σοβαρή δικαστική υπόθεση. Διερευνάται ένα από τα πιο τραγικά δυστυχήματα, η δουλειά αυτή δεν γίνεται ούτε στην ενημέρωση πολιτικών συντακτών, ούτε σε κάποιο πάνελ, είναι δουλειά της Δικαιοσύνης. Ας μην βγάζουμε αυθαίρετα συμπεράσματα και ας αφήσουμε τους δικαστικούς λειτουργούς να κάνουν τη δουλειά τους.
Α. ΚΟΤΖΑΙ: Δηλαδή το χαρακτηρίζετε ως αυθαίρετο συμπέρασμα; Βγαίνει από το ηχητικό αυτό που σας είπα, ότι δεν πέθαναν από την σύγκρουση, αλλά υπήρχαν τρία λεπτά μετά.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Λέω ότι άμα βγάλω το οποιοδήποτε συμπέρασμα εγώ, που δεν έχω καμία αρμοδιότητα και εκπροσωπώ την εκτελεστική εξουσία, πέραν του ότι παραβιάζω την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και την διάκριση των εξουσιών, δεν πρόκειται να καταφέρω τίποτα. Δεν είναι δική μας δουλειά να κάνουμε αυτή τη στιγμή, ούτε δικαστήρια, ούτε ανακρίσεις από αυτό το βήμα ή οποιοδήποτε άλλο βήμα. Είναι δουλειά της Δικαιοσύνης, ας αφήσουμε τη Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της.
ΣΠ. ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Θα ήθελα ένα σχόλιο για την τροπολογία που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με την οποία εντάσσει το προσωπικό του Εθνικού Συστήματος Υγείας στα βαρέα και ανθυγιεινά.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Είναι μια τροπολογία χωρίς κοστολόγηση. Ας πούμε, φαντάζομαι ότι κανένας δεν διαφωνεί ότι και η Κυβέρνηση και οποιοδήποτε κόμμα θα ήθελαν να καταστεί εφικτή και μια τέτοια κίνηση. Κανείς δεν διαφωνεί, όμως, δυστυχώς, το ΠΑΣΟΚ ακολουθεί μια τακτική που κάτι μας θυμίζει. Και ψάξαμε και βρήκαμε μια ίδια ακριβώς πρόταση, μια ίδια ακριβώς τροπολογία, την οποία κατέθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στο, όχι και τόσο μακρινό, 2020, με ακριβώς τα ίδια αιτήματα. Το μόνο που άλλαξαν οι βουλευτές είναι το έμβλημα, αντί για ΣΥΡΙΖΑ, έλεγε ΠΑΣΟΚ και το χρώμα. Έχει πάρει τώρα και το χρώμα των μη κοστολογημένων τροπολογιών, είναι πράσινο. Και νομίζω ότι από ένα σημείο και μετά, επειδή εμείς θα την κάνουμε αυτή την κοστολόγηση, έχει ήδη ζητηθεί κάτι τέτοιο, κάτι τέτοιο νομίζω ότι πλέον δεν το ακούει κανείς, ούτε εκ των πολιτών, ούτε, πολύ περισσότερο, αυτών που αφορά μια τροπολογία, εν προκειμένω των υγειονομικών. Προφανώς, αποφάσισε το ΠΑΣΟΚ, επειδή βλέπει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται υπό μια κατάσταση αποσύνθεσης, για να μην πω διάλυσης, να αναλάβει τον ρόλο, τον οποίο είχε μέχρι σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ και να καταθέτει τροπολογίες ή προτάσεις, οι οποίες δεν μας λέει πόσο κοστίζουν. Δύο είναι, λοιπόν, τα ερωτήματα: Πόσο κοστίζει αυτό το οποίο λέει το ΠΑΣΟΚ; Και όλες αυτές οι απαντήσεις θα δοθούν αύριο στη Βουλή και από τον Πρωθυπουργό. Και εφόσον μάθουμε πόσο κοστίζει, να μας πει το ΠΑΣΟΚ από πού πρέπει να κόψουμε για να ψηφιστεί και να εφαρμοστεί αυτή η τροπολογία. Εγώ θα σας πω, εκπροσωπώντας την Κυβέρνηση, τι έχουμε κάνει, το οποίο ήταν και κοστολογημένο, έχει ψηφιστεί και εφαρμόζεται. Έχουμε δώσει οικονομικά κίνητρα σε νέους γιατρούς που θα επιλέξουν τη γενική ιατρική. Έχουμε αυξήσει τις αποδοχές των γιατρών κατά 10%, ενώ τον Αύγουστο του 2022 δόθηκαν επιπλέον 800 ευρώ στους γιατρούς. Αυξήσεις υπήρξαν και στα επιδόματα και στις εφημερίες, τα οποία έφτασαν μέχρι και 600 ευρώ, ανάλογα με την περιοχή και τη δυσκολία της εφημερίας. Έχουμε την αυτοτελή φορολόγηση των εφημεριών που συνεπάγεται μια αύξηση, η οποία μπορεί να φτάνει και το 20% επιπλέον. Έχουμε αυξήσει το προσωπικό του Ε.Σ.Υ. κατά 10%. Και έχουμε δώσει και πολύ σημαντικά κίνητρα, ειδικά για περιοχές οι οποίες ονομάζονται άγονες ή απομακρυσμένες και υπάρχει μεγαλύτερο πρόβλημα. Δεν λέω ότι όλα αυτά έλυσαν τα προβλήματα των γιατρών και του λοιπού προσωπικού που υπηρετεί στο Ε.Σ.Υ.. Λέω ότι όλα αυτά έχουν γίνει πραγματικότητα, χωρίς μαξιμαλιστικές λογικές και χωρίς να υποθηκευτούν οι επόμενες γενιές. Αν θέλει, λοιπόν, το ΠΑΣΟΚ να διαδραματίσει έναν ρόλο σοβαρής αντιπολίτευσης, καλά θα κάνει, όταν κάνει προτάσεις, να μας λέει πόσο κοστίζουν και να μας λέει, επίσης, από πού πρέπει να κοπούν λεφτά για να εφαρμοστούν αυτά τα οποία προτείνει.
ΑΝΤ. ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ: Μιας και το ΠΑΣΟΚ, όπως βλέπουμε, αρχίζει να διαδραματίζει ρόλο Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, μήπως υπάρχει κάποια εξέλιξη, κάποια προοπτική, αναφορικά με την επικείμενη, σε εισαγωγικά ή χωρίς εισαγωγικά, συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον κ. Ανδρουλάκη;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Έχω απαντήσει, πάρα πολλές φορές, ότι περιμένουμε τους συνεργάτες του κ. Ανδρουλάκη να μας ορίσουν πιθανές ημερομηνίες για τη συνάντηση. Ο Πρωθυπουργός το είπε στο τηλεφώνημα που τον συνεχάρη για την επανεκλογή του και αναμένουμε από το επιτελείο του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ.
ΔΗΜ. ΓΚΑΤΣΙΟΣ: Μας ενημέρωσε ο Πρωθυπουργός από τη Βουδαπέστη ότι επίκειται μια τηλεφωνική επικοινωνία με τον νέο Πρόεδρο των ΗΠΑ, κ. Τραμπ. Θα ήθελα να ρωτήσω, αν έχουμε κάτι νεότερο επ΄ αυτού.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Όταν έχουμε κάτι, θα ενημερωθείτε επισήμως.
ΑΝΤ. ΚΟΤΖΑΙ: Ποιο συμπέρασμα έβγαλε η Κυβέρνηση από τη συνάντηση του κ. Γεραπετρίτη με τον κ. Φιντάν; Και από τη στιγμή που η Τουρκία θέτει ένα ολιστικό πακέτο αιτημάτων, σε ποιο πεδίο θα γίνουν οι επόμενες συναντήσεις; Περιμένουμε, δηλαδή, να κάνει πίσω η τουρκική πλευρά σε ό,τι αφορά τα αιτήματά της για ολιστικό πακέτο;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν μπορώ να σας πω εγώ τι μπορεί να περιμένουμε από την τουρκική πλευρά. Μπορώ να σας απαντήσω για την ελληνική πλευρά, για την ελληνική Κυβέρνηση, η οποία δεν πρόκειται να κάνει πίσω σε κανένα από αυτά τα οποία ονομάζουμε «κόκκινες» γραμμές. Καμία υποχώρηση σε ζητήματα κυριαρχίας. Ήταν μια παραγωγική συνάντηση, όπου εκτιμήθηκε η πρόοδος σχετικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Επενδύουμε στη συνέχιση του διαλόγου. Διάλογος, όμως, δεν σημαίνει υποχώρηση. Διάλογος σημαίνει διεκδίκηση. Θα συνεχίσουμε να θέτουμε τα δικά μας αιτήματα. Δεν πρόκειται η χώρα μας να συζητήσει οποιαδήποτε άλλη διαφορά από τη μοναδική, που είναι ο καθορισμός Α.Ο.Ζ. και υφαλοκρηπίδας. Από εκεί και πέρα, όμως, συζητήθηκαν πάρα πολύ σημαντικά θέματα, αυτό που λέμε «θετικής ατζέντας» και μια σειρά από εξελίξεις, οι οποίες έχουν οδηγήσει σε μια πολύ καλύτερη διαχείριση του μεταναστευτικού, με τη συνδρομή και της γείτονος χώρας. Από εκεί και πέρα, κάθε συνάντηση θα αξιολογείται ξεχωριστά. Και το ξαναλέμε, εμείς ούτε αφελείς είμαστε, ούτε πρόκειται να περιμένουμε κάτι, το οποίο είναι ιδιαίτερα αισιόδοξο. Όμως, ναι, πιστεύουμε ότι αυτή η παρατεταμένη διαδικασία διαλόγου έχει μόνο να προσφέρει, δεδομένου του γεγονότος ότι η χώρα μας δεν δέχεται την οποιαδήποτε υποχώρηση, όπως δεν δέχτηκε την οποιαδήποτε υποχώρηση καμία προηγούμενη κυβέρνηση της χώρας.
Σ. ΦΑΣΟΥΛΑΚΗ: Οι μετεωρολόγοι προβλέπουν εντός της εβδομάδας ίσως κάποια έντονα καιρικά φαινόμενα και στην Αττική. Και θα ήθελα να ρωτήσω πόσο έτοιμη είναι η Αττική να δεχτεί ένα τέτοιο φυσικό φαινόμενο και αν μας φοβίζουν τυχόν πλημμύρες. Είναι πολύ πρόσφατο το παράδειγμα της Βαλένθια που όλους μας συγκλόνισε.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ο μηχανισμός της Πολιτικής Προστασίας, σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, προσπαθεί κάθε χρόνο να είναι όλο και πιο έτοιμος, γιατί τα φαινόμενα είναι όλο και πιο έντονα. Το να σας πω εγώ ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας ή να μιλήσω για κάτι το οποίο προσωπικά φαίνεται ότι είναι όλο και πιο έντονο, δεν έχει, νομίζω, καμία αξία. Μπορώ να σας πω ότι αυτός ο μηχανισμός προετοιμάζεται όσο το δυνατόν καλύτερα για προκλήσεις, οι οποίες βλέπουμε και παγκοσμίως ότι είναι πρωτόγνωρες. Ας μην ανησυχούμε, όμως, τον κόσμο. Έχω την εντύπωση ότι παρακολουθεί το αρμόδιο Υπουργείο και τις προγνώσεις των μετεωρολογικών υπηρεσιών και είναι σε ετοιμότητα.
ΑΝΤ. ΚΟΤΖΑΪ: Αν υπάρχει κάποιο νέο σε ό,τι αφορά τη συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον κ. Ανδρουλάκη, που λέγεται εδώ και εβδομάδες.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Απάντησα. Περιμένουμε.
ΣΠ. ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Σας άκουσα πρωτύτερα να σχολιάζετε εμμέσως το τι έγινε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο στον ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά θέλω να μου πείτε, και σε επίπεδο ύφους και σε επίπεδο ουσίας, στην Κυβέρνηση κάνουν κάποια αξιολόγηση του τι συνέβη τις τελευταίες δύο ημέρες στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ; Επιχαίρει, δηλαδή, το Μέγαρο Μαξίμου για την κατάσταση αυτή που επικρατεί στον μέχρι και τώρα χώρο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιος λόγος ούτε κανείς να πανηγυρίζει, ούτε να χαίρεται με αυτό το οποίο συμβαίνει στον ΣΥΡΙΖΑ. Προφανώς, όπως σας είπα πριν, είναι η λογική κατάληξη όλων όσων άρχισαν να συμβαίνουν πριν από λίγο παραπάνω από δέκα χρόνια στη χώρα μας. Αλλά δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιος λόγος ούτε να πανηγυρίζουμε, ούτε να επιχαίρουμε με κάτι τέτοιο.
Ευχαριστώ πολύ.