Επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Σερρών της Κ.Ο. «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ» κ. Κωνσταντίνου Μπούμπα προς τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών

Επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Σερρών της Κ.Ο. «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ» κ. Κωνσταντίνου Μπούμπα προς τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών με θέμα: «Τεράστια αδικία προκαλείται σε χιλιάδες αγρότες που βρίσκονται χωρίς δική τους ευθύνη σε ειδικό καθεστώς και πρέπει να υποχρεωθούν σε τήρηση λογιστικών βιβλίων εσόδων και εξόδων».

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΟΥΜΠΑΣ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε. Κύριε Υπουργέ, καλησπέρα.

Είναι ένα σοβαρό γεγονός άδικο, μια κατάσταση άδικη σε ό,τι αφορά τη φορολογία των αγροτών, χωρίς δική τους ευθύνη. Είναι για κάποιες επιδοτήσεις παρελθόντων ετών και για μία ακόμη φορά η «πέτρα του σκανδάλου» είναι ο ΟΠΕΚΕΠΕ. Για μία ακόμη φορά βλέπουμε το σκάνδαλο και τη διαφθορά του ΟΠΕΚΕΠΕ. Όταν, λοιπόν, οι αγρότες διακινούν -το ξέρετε πολύ καλά στα οικονομικά- αγροτικά προϊόντα μέχρι 15.000 ευρώ και παίρνουν επιδοτήσεις της τάξεως των 5.000 ευρώ, είναι ενταγμένοι στο ειδικό φορολογικό καθεστώς. Τι σημαίνει αυτό; Ότι δεν είναι υποχρεωμένοι να κάνουν περιοδικές δηλώσεις και να αποδώσουν ΦΠΑ.

Τι γίνεται τώρα; Έρχεται ένας ΟΠΕΚΕΠΕ για μία ακόμη φορά -που δημιουργεί τα μέγιστα προβλήματα σε αγρότες και κτηνοτρόφους- και δίνει επιδοτήσεις παρελθόντων ετών, με αποτέλεσμα οι αγρότες να εμφανίζονται φορολογικά στις φορολογικές τους δηλώσεις που υποβάλλουν ότι έχουν λάβει επιδοτήσεις εκείνη τη χρονιά πάνω από 5.000 ευρώ και αντιλαμβάνεστε ότι ξεκινάει μετά ένας «Γολγοθάς» για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους. Πρέπει να επιστρέψουν Φόρο Προστιθέμενης Αξίας. Πρέπει να πάνε σε περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ. Πρέπει να κάνουν διορθωτικές φορολογικές δηλώσεις για αυτά τα οποία έχουν λάβει. Και πάμε τώρα σε μια άλλη γραφειοκρατική διαδικασία επίπονη, δηλαδή ότι αντί για αποδείξεις -γιατί δεν μπορούν να δικαιολογήσουν- πρέπει να πάνε σε τιμολόγια από τον προμηθευτή, να κάνουν συμπληρωματικά τιμολόγια και να αυξήσουν τον ΦΠΑ και προς τον προμηθευτή τους.

Αντιλαμβάνεστε ότι όταν ένας αγρότης πάρει επιδοτήσεις φέτος του 2024 για κάτι που του οφείλει ο ΟΠΕΚΕΠΕ από το 2021, τρέξε τώρα σε αυτήν τη διαδικασία. Τα έξοδα είναι υπολογισμένα. Περίπου με τα πρόστιμα τα οποία θα του υποβληθούν, θα αγγίξουν μαζί με τα έξοδα για τον φοροτεχνικό του –γιατί πρέπει να κάνει όλες αυτές τις διαρθρωτικές κινήσεις φορολογικά- περίπου τα 1.500 ευρώ. «Εκεί που μας χρωστούσαν, μας πήραν και το βόδι», που λέει στην καθομιλουμένη ο λαός. Σε έναν αγρότη και έναν κτηνοτρόφο που δεν φταίει, έρχεται ο ΟΠΕΚΕΠΕ να του δώσει επιδοτήσεις παρελθόντων ετών, έχει υπερκεράσει τα 5.000 ευρώ σε ό,τι αφορά τις επιδοτήσεις –εντάξει η διακίνηση των αγροτικών προϊόντων- και φορολογείται επιπροσθέτως.

Το δε δυσοίωνο είναι ότι αν πάμε στην υπηρεσία ελέγχου από τις κατά τόπους ΣΔΟΥ στον ΦΠΑ και δικαιούται να πάρει και επιστροφή ΦΠΑ, στον έλεγχο στον οποίον υπόκειται λόγω ακριβώς αυτής της φορολογικής αδικίας θα του επιβληθεί και ένα πρόστιμο που μπορεί να αγγίξει τα 2.500 ευρώ.

Άρα, λοιπόν, δείτε το, κύριε Υπουργέ. Είναι μία φορολογική αδικία με κοινωνικές προεκτάσεις στον ευαίσθητο κλάδο αγροτών και κτηνοτρόφων οι οποίοι πλήττονται, πέρα από τη θεομηνία, και από τις κοινοτικές επιδοτήσεις, που ο  ΟΠΕΚΕΠΕ έχει δώσει αφορμή για πάμπολλες αμαρτίες και για διαφθορά και για σκάνδαλα και τους καθυστερεί την καταβολή και έρχεται τώρα επιπροσθέτως και αυτό ως φορολογική αδικία με υπαιτιότητα καθαρά του ΟΠΕΚΕΠΕ. Δείτε τι μπορείτε να κάνετε επ’ αυτού. Εν ανάγκη, αλλάξτε και τους κωδικούς στο έντυπο της φορολογικής δήλωσης. Δεν υπάρχει δηλαδή κωδικός για να βάλει ο αγρότης για επιδοτήσεις που πήρε παρελθόντων ετών παρά μόνο ένα κουτάκι, να το πω έτσι απλά, για να γίνουμε κατανοητοί. Άρα, λοιπόν, δεν μπορεί να βγει άκρη σε αυτήν τη φορολογική αδικία.

Δείτε το, κύριε Υπουργέ, διότι οι αγρότες αυτήν τη στιγμή πραγματικά στενάζουν και έρχεται και αυτό ως μεγάλη φορολογική αδικία σε βάρος τους χωρίς δική τους υπαιτιότητα.

Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Πλακιωτάκης): Κι εμείς ευχαριστούμε τον κ. Μπούμπα.

Παρακαλώ, κύριε Υπουργέ.

ΧΡΙΣΤΟΣ ΔΗΜΑΣ (Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε συνάδελφε, να αποσαφηνίσουμε αρχικά τι ισχύει με τους αγρότες ειδικού καθεστώτος και θα φτάσουμε και στα ζητήματα του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Πρώτον, ζητήματα σχετικά με την εφαρμογή του φόρου προστιθέμενης αξίας ρυθμίζονται στη χώρα μας με τις διατάξεις του πολύ προσφάτως, όπως γνωρίζετε, κυρωθέντος κώδικα ΦΠΑ, ο οποίος αποτελεί ενσωμάτωση στο εσωτερικό μας δίκαιο των διατάξεων της Οδηγίας 2006/112 σχετικά με το κοινό σύστημα φόρου προστιθέμενης αξίας ΦΠΑ, Οδηγία που έχει υποχρεωτική εφαρμογή για τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δεύτερον, ειδικότερα στις διατάξεις του άρθρου 48 του κώδικα ΦΠΑ ρυθμίζονται θέματα που αφορούν το ειδικό καθεστώς αγροτών. Πρόκειται για ένα προαιρετικό καθεστώς το οποίο απαλλάσσει τους αγρότες που εντάσσονται σε αυτό από τις υποχρεώσεις που έχουν όσοι υπάγονται στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ, δηλαδή από τις υποχρεώσεις τήρησης λογιστικών αρχείων, βιβλίων, έκδοσης στοιχείων και υποβολής δηλώσεων ΦΠΑ. Σύμφωνα με τις ως άνω διατάξεις, επομένως, οι αγρότες του ειδικού καθεστώτος δεν επιβαρύνουν με ΦΠΑ τις παραδόσεις των αγαθών τους και την παροχή των υπηρεσιών τους.

Εκτός αυτού, δικαιούνται επιστροφής από το δημόσιο του ΦΠΑ που επιβαρύνει τις αγορές αγαθών ή της λήψης υπηρεσιών τις οποίες πραγματοποίησαν για την άσκηση της αγροτικής εκμετάλλευσης ή την παροχή αγροτικών υπηρεσιών. Πιο συγκεκριμένα, το ποσό της επιστροφής προκύπτει με την εφαρμογή κατ’ αποκοπή συντελεστή 6% στην αξία των παραγόμενων αγροτικών προϊόντων και των παρεχόμενων αγροτικών υπηρεσιών προς άλλους υποκείμενους στον φόρο. Τα αγροτικά προϊόντα και οι αγροτικές υπηρεσίες για τις οποίες εφαρμόζεται ο κατ’ αποκοπή συντελεστής 6% για την επιστροφή είναι αυτός που κατονομάζεται στο παράρτημα 4 του κώδικα ΦΠΑ.

Τρίτον, στο ειδικό καθεστώς αγροτών με βάση τις διατάξεις του κώδικα ΦΠΑ  που επικαλείστε δύναται να εντάσσονται οι αγρότες οι οποίοι, πρώτον, κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος πραγματοποίησαν προς οποιοδήποτε πρόσωπο παραδόσεις αγροτικών προϊόντων και παροχές αγροτικών υπηρεσιών, των οποίων η αξία αθροιστικά ήταν κατώτερη των 15.000 ευρώ και, δεύτερον, έλαβαν επιδοτήσεις των οποίων η αξία ήταν κατώτερη των 5.000 ευρώ. Προκειμένου δε τα πρόσωπα αυτά να ενταχθούν όμως στο ειδικό καθεστώς, θα πρέπει τα ως άνω κριτήρια να συντρέχουν σωρευτικά, να πληρούνται δηλαδή και τα δύο.

Τέταρτον, η υποχρέωση έκδοσης του ειδικού στοιχείου από τους αγρότες του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ προβλέπεται για την παράδοση αγροτικών προϊόντων παραγωγής τους και την παροχή αγροτικών υπηρεσιών που πραγματοποιούν οι αγρότες αυτοί σε άλλους αγρότες του ειδικού καθεστώτος ή σε πρόσωπα μη υποκείμενα στον φόρο, δηλαδή σε ιδιώτες.

Πέμπτον, συνεχίζω με τις διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου 48 του κώδικα ΦΠΑ, σύμφωνα με τις οποίες δεν εντάσσονται στο ειδικό καθεστώς αγροτών, αλλά στο κανονικό καθεστώς οι αγρότες οι οποίοι, πρώτον, ασκούν τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις και παρέχουν τις αγροτικές υπηρεσίες με τη μορφή εταιρείας οποιουδήποτε τύπου ή αγροτικών συνεταιρισμών, δεύτερον, πωλούν αγροτικά προϊόντα παραγωγής τους ύστερα από επεξεργασία που μπορεί να προσδώσει σε αυτά χαρακτήρα βιομηχανικών και βιοτεχνικών προϊόντων, τρίτον, ασκούν παράλληλα και άλλη οικονομική δραστηριότητα για την οποία έχουν υποχρέωση να τηρούν λογιστικά αρχεία, τέταρτον, παραδίδουν προϊόντα παραγωγής τους από λαϊκές αγορές ή από δικό τους κατάστημα ή πραγματοποιούν εξαγωγές ή παραδόσεις των προϊόντων τους προς άλλο κράτος κατ’ εφαρμογή των άρθρων του κώδικα ΦΠΑ.

Στη δευτερολογία θα απαντήσω και για τον ΟΠΕΚΕΠΕ, αλλά νομίζω ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό να ξέρουμε, να αποσαφηνίζουμε ακριβώς για ποιους μιλάμε και ποιες περιπτώσεις αγροτών αφορά.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Πλακιωτάκης): Ευχαριστούμε τον Υπουργό, τον κ. Δήμα.

Παρακαλώ, κύριε Μπούμπα, για τη δευτερολογία σας.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΟΥΜΠΑΣ: Αυτά τα οποία περιγράψατε, κύριε Υπουργέ, είναι μια υφιστάμενη κατάσταση ακριβώς για τους αγρότες οι οποίοι εντάσσονται σε αυτό το ειδικό καθεστώς και έχουν αυτές τις προϋποθέσεις –σας το είπα από την αρχή-, όταν αφορά διακίνηση αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων της τάξης των 15.000 ευρώ. Το θέμα τώρα είναι αν ένας αγρότης έχει λάβει επιδοτήσεις παρελθόντων ετών με υπαιτιότητα του ΟΠΕΚΕΠΕ –η αμαρτία, η διαφθορά και το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ καλά κρατούν για μια ακόμη φορά- αυτό σας λέω, θα φορολογηθεί αδίκως.

Αν τα υπολογίσετε, μόνο το πρώτο πρόστιμο το οποίο του επιβάλλεται είναι 102 ευρώ. Βάλτε τώρα ότι ο αγρότης που ήταν μέσα στο 2022 και έλαβε με καθυστέρηση επιδοτήσεις της προηγούμενης χρονιάς, χάνει το προνόμιο του κανονικού καθεστώτος γιατί έχει υπερκεράσει όπως είπαμε τις 5.000 ευρώ και η φορολογική αδικία καλά κρατεί! Και τρέχει τώρα ο άνθρωπος να κάνει δύο περιοδικές δηλώσεις για το ’22 –ως παράδειγμα το βάζω-, άλλες τρεις για το ’23 και έχουμε φτάσει περίπου 800 ευρώ μέχρι τώρα. Βάλτε κάτι χαρτόσημα, κάτι προσαυξήσεις, κάτι ιστορίες –να το πω έτσι απλά-, έχει πάει άλλα 250 ευρώ, βάλε και την αμοιβή τώρα του φοροτεχνικού, οπότε έχει φτάσει 1.500 ευρώ!

Κι εγώ ρωτάω: Έχετε προνοήσει ως Υπουργείο Οικονομικών γι’ αυτό το ειδικό καθεστώς το οποίο περιγράψατε και γι’ αυτούς τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους που αφορά αυτό το ειδικό καθεστώς, που είναι ενταγμένοι νομίμως οι άνθρωποι, για τις κοινοτικές επιδοτήσεις και τα κονδύλια που έχουν λάβει; Αλλά το λάθος είναι στις καθυστερήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ. Για ακόμη μία φορά έρχεται ένας ΟΠΕΚΕΠΕ, ο οποίος πραγματοποιεί καθυστερήσεις.

Άρα, λοιπόν, ο αγρότης χάνει αυτό το προνόμιο και ξεκινάει τώρα μια διαδικασία –σας το είπα και στην πρωτολογία μου- τρέξε στο προμηθευτή, συμπληρωματικά παραστατικά, συμπληρωματικά τιμολόγια, αύξηση του ΦΠΑ στον προμηθευτή. Και διερωτάται κάποιος: Κι αν έχει σταματήσει αυτός να είναι αγρότης; Μπαίνει σε έναν κυκεώνα –επειδή είναι ταγμένος πλέον στο κανονικό καθεστώς- να τρέξει να κάνει διορθωτικές φορολογικές δηλώσεις και ούτω καθεξής.

Κι έρχεται ένας ΟΠΕΚΕΠΕ, ο οποίος είναι το σκάνδαλο του σκανδάλου –το έχουμε συζητήσει, αφορά και εσάς ως Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης-, ένας ΟΠΕΚΕΠΕ ο οποίος είναι η αμαρτία της αμαρτίας και έχει πραγματικά ξεζουμίσει τους αγρότες με τη λανθασμένη του πολιτική, με ένα χειροκίνητο σύστημα και με μια φατρία ανθρώπων, οι οποίοι λυμαίνονται το χώρο.

Τι να σας πω; Πρόσφατα η εταιρεία Neutral Public, που είναι παράρτημα της Τράπεζας Πειραιώς, με δύο τεχνικούς συμβούλους έχει κάνει αυτά τα λάθη που τώρα ζητούν σε περίπου εκατόν ενενήντα επτά χιλιάδες αγρότες επιστροφή αχρεωστήτως περίπου 53 εκατομμυρίων ευρώ. Ήταν 62, έκαναν καινούργιους υπολογισμούς –τους έκαναν και χάρη- και κατέβηκαν στα 53. Και η συγκεκριμένη εταιρεία είναι η εταιρεία με την οποία η εταιρεία η ψηφιακή του Μαρινάκη για δικούς τους λόγους είναι σε επιχειρηματική σύγκρουση.

Αυτό είναι ένα άλλο θέμα του ΟΠΕΚΕΠΕ, το θέτω όμως ως παράδειγμα διότι αρχίζουν οι αγρότες: επιστροφή αχρεωστήτως, «κάναμε λάθος, παιδιά, σας τα ζητάμε πίσω, δώστε μας πίσω αυτά που σας δώσαμε», οι όποιοι άνθρωποι τα έχουν δώσει σε υποχρεώσεις, μέχρι και τα φροντιστήρια των παιδιών τους έχουν πληρώσει, μέχρι και το πετρέλαιο τους και ούτω καθεξής.

Έρχεται τώρα φορολογική αδικία, το συγκεκριμένο το οποίο συζητάμε τώρα, γιατί δεν προνοήσατε στη φορολογική δήλωση να υπάρχει ειδικός κωδικός καταβολής επιδοτήσεων παρελθόντων ετών, προκειμένου να μην αλλάζει φορολογική κλίμακα. Είναι μια κατάφωρη αδικία. Έχουμε κάτι ελέγχους που γίνονται –που ορθά γίνονται-, κάτι τίτλους ιδιοκτησίας που ζητάμε από τους αγρότες, όπως και στην εκλογική μου περιφέρεια στο Νομό Σερρών και μπαίνουν και τα προσωπικά δεδομένα. Δηλαδή πραγματικά οι άνθρωποι έχουν πελαγώσει. Φορολογική αδικία από τη μία, που τα ζητάτε εσείς ως Υπουργείο γιατί ξεπερνούν αυτό το όριο από λάθη του ΟΠΕΚΕΠΕ, αχρεωστήτως να δοθούν όλα πίσω αυτά που ο ΟΠΕΚΕΠΕ με δική του υπαιτιότητα και με την περιβόητη αυτή «Data Administration, όπως λέγεται η εταιρεία, και τους τεχνικούς συμβούλους και σε έναν ΟΠΕΚΕΠΕ, ο οποίος έχει πάρει 20 εκατομμύρια ευρώ τα τελευταία χρόνια για να ψηφιοποιηθεί και εξακολουθεί να μην συνδέεται ούτε με το «gov.gr», ούτε με το Κτηματολόγιο, ούτε με την ΑΑΔΕ, δηλαδή είναι κράτος εν κράτει, με χειροκίνητο σύστημα.

Κοιτάξτε τουλάχιστον να απαλύνετε τον πόνο τους και να αλλάξετε τώρα αυτό με τη φορολογική δήλωση, προκειμένου οι άνθρωποι δικαίως να μην φορολογηθούν αδίκως και να παραμείνουν στο ειδικό καθεστώς που ο νόμος προβλέπει για επιδοτήσεις που δεν ξεπερνούν τις 5.000 ευρώ και για διακίνηση αγροτικών προϊόντων, για το μεροκάματο τους οι άνθρωποι, μέχρι της τάξεως των 15.000 ευρώ. Είναι μια αδικία. Μιλάμε ακριβώς γι’ αυτούς τους αγρότες που περιγράψατε, που εντάσσονται στο ειδικό καθεστώς, αλλά θα φορολογηθούν για τους λόγους τους οποίους αναλύουμε, κύριε Υπουργέ, και είναι μια μεγάλη αδικία εις βάρος τους.

Σας ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Πλακιωτάκης): Κι εμείς ευχαριστούμε τον κ. Μπούμπα.

Παρακαλώ, κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο.

ΧΡΙΣΤΟΣ ΔΗΜΑΣ (Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών): Να διευκρινίσω ότι στις περιπτώσεις αυτές η ένταξη στο κανονικό καθεστώς ισχύει από την ημερομηνία κατά την οποία θα λάβει χώρα η συγκεκριμένη περίπτωση. Ωστόσο, σε περίπτωση υπέρβασης του ορίου των 15.000 ευρώ από παραδόσεις αγροτικών προϊόντων και παροχές αγροτικών υπηρεσιών ή υπέρβασης του ορίου των 5.000 ευρώ από επιδοτήσεις, η ένταξη στο κανονικό καθεστώς ισχύει από την έναρξη του επόμενου φορολογικού έτους.

Συνεπώς, σύμφωνα με τις ως άνω ισχύουσες διατάξεις εάν σε ένα έτος εισπραχθούν επιδοτήσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, οι οποίες αφορούν ακόμα και παρελθόντα έτη, όπως είπατε, είτε το τρέχον έτος, με τις οποίες πραγματοποιείται υπέρβαση του ορίου των 5.000 ευρώ, η υποχρέωση ένταξης στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ και τήρησης λογιστικών βιβλίων, έκδοσης στοιχείων και υποβολής δηλώσεων αρχίζει από το επόμενο φορολογικό έτος.

Εκτός των ανωτέρω, αναφέρω ότι σε εφαρμογή της εθνικής μας νομοθεσίας ο ΟΠΕΚΕΠΕ εκδίδει βεβαιώσεις εφορίας τον Φεβρουάριο εκάστου έτους αποκλειστικά για τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος, αναφορικά με τις πληρωμές των ενισχύσεων που πραγματοποιήθηκαν μέσω του Ειδικού Λογαριασμού Εγγυήσεων Γεωργικών Προϊόντων για το διάστημα από 1-1 έως 31-12 του προηγούμενου ημερολογιακού έτους, οι οποίες αποστέλλονται στην ΑΑΔΕ και ακολούθως αναρτώνται στην ιστοσελίδα του Οργανισμού, όπου οι δικαιούχοι έχουν πρόσβαση μέσω των κωδικών «Taxis Net». Τα ποσά που περιλαμβάνονται σε αυτές αφορούν στα καταβλητέα ποσά στον τραπεζικό λογαριασμό επιλογής του εκάστοτε δικαιούχου, δηλαδή μετά την αφαίρεση τυχόν συμψηφισμών, οφειλών και παλαιότερων ετών.

Όμως, θέλω να κλείσω λέγοντας το εξής, κύριε συνάδελφε: Ακριβώς επειδή παρατηρούμε το φαινόμενο ότι κάποιοι φορείς είτε αποστέλλουν στοιχεία με καθυστέρηση -με πολύ μεγάλη καθυστέρηση- είτε στέλνουν στοιχεία τα οποία έχουν πάρα πολύ μεγάλα λάθη, ανακοινώσαμε και πριν λίγες ημέρες την αλλαγή της διαδικασίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, όπου θεσμοθετούμε αρχικά το Μητρώο Φορέων. Είναι οι φορείς του δημόσιου τομέα που έχουν υποχρέωση να αποστέλλουν τα στοιχεία έγκαιρα και χωρίς λάθη.

Πλέον, θα έχει ένα πολύ μεγάλο πρόστιμο ο διευθύνων σύμβουλος, ο επικεφαλής τέλος πάντων του δημόσιου φορέα που δεν θα εγγραφεί στο συγκεκριμένο Μητρώο αρχικά.

Όποιος φορέας δεν αποστέλλει τα στοιχεία που πρέπει να στείλει μέχρι την τελευταία εργάσιμη του Φεβρουαρίου -άρα πριν ανοίξει η διαδικασία των φορολογικών δηλώσεων- πάλι θα υπάρχει πολύ μεγάλο πρόστιμο όχι στο νομικό πρόσωπο, αλλά στα φυσικά πρόσωπα, από τον επικεφαλής στους γενικούς διευθυντές, φτάνοντας μέχρι και τον επικεφαλής της μισθοδοσίας, με αποτέλεσμα να πιέζουμε πολύ πιο αποτελεσματικά όλους τους φορείς του Δημοσίου, συμπεριλαμβανομένου και του ΟΠΕΚΕΠΕ που αναφέρατε στην ερώτηση, να αποστέλλουν και εγκαίρως τα στοιχεία, αλλά και χωρίς λάθη. Νομίζω ότι αυτό είναι πρωτοφανές για τα ελληνικά δεδομένα, αλλά έχει φτάσει η στιγμή να φέρουμε ανθρώπους οι οποίοι κατέχουν πολύ υψηλές θέσεις στη Δημόσια Διοίκηση προ των ευθυνών τους.

Ευχαριστώ πολύ.

Προηγούμενο άρθροΕυχαριστήριο της Αντιδημάρχου Ελένης Λαφαζάνη στους συντελεστές και στους χορηγούς της εκδήλωσης “19η Γιορτή Πίτας” στην Αλεξάνδρεια
Επόμενο άρθροΚώστας Τσιάρας: Στόχος των μέτρων είναι η διάσωση της κτηνοτροφίας μας- Δεν θα υπάρξουν ελλείψεις στην αγορά