Συνέντευξη του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη στην εκπομπή του ANT1 «ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΕΛΛΑΔΑ» με τον δημοσιογράφο Γιώργο Παπαδάκη
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχουμε μαζί μας τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο. Κύριε Μαρινάκη λέγαμε για τους Ρομά και ότι κάτι πρέπει να γίνει για το θέμα αυτό. Και η λύση είναι η ενσωμάτωση. Βέβαια πολλοί από αυτούς αρνούνται να ενσωματωθούν πρέπει όμως να καταβληθούν προσπάθειες.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν υπάρχει μόνο μία λύση, υπάρχουν σχέδια που τρέχουν παράλληλα. Υπάρχει σίγουρα μια πολιτική ενσωμάτωσης, την οποία δεν πρέπει να υποτιμούμε, αλλά η εφαρμογή του νόμου δεν αναστέλλεται στο πλαίσιο μιας προσδοκίας ενσωμάτωσης για αυτό και χωρίς να κρύβουμε τα λόγια μας έχουμε και στοχευμένες περιπολίες σε συγκεκριμένες περιοχές με συγκεκριμένα αποτελέσματα τα οποία μάλιστα εκδίδονται αναλυτικά από την Αστυνομία ανά εβδομάδα. Εδώ για να προλάβω τυχόν αντιδράσεις να πω ότι η εφαρμογή του νόμου δεν έχει διαφορετική ισχύ αναλόγως με τον ποιον έχει να κάνει. Για κάθε Έλληνα πολίτη, για κάθε αλλοδαπό που τελεί ένα αδίκημα στη χώρα μας υπάρχει η ίδια ακριβώς αντιμετώπιση. Αλλά επειδή μου δίνετε μια πολύ καλή ευκαιρία, να πω κάτι που ήταν από τα βασικά προτάγματα αυτής της Κυβέρνησης και προσωπικά του Κυριάκου Μητσοτάκη ως Πρωθυπουργού της χώρας, νομιμότητα παντού. Αρχικά είναι οι επιχειρήσεις της Αστυνομίας, η εφαρμογή του νόμου. Έχουμε 2.300 συλλήψεις την εβδομάδα για παραβατικότητα μεσαία και χαμηλή, διαρρήξεις, κλοπές, όλα όσα συζητάμε, έχουμε 269 συλλήψεις την εβδομάδα για ενδοοικογενειακή βία και 218 συλλήψεις την εβδομάδα μόνο για τη βία των ανηλίκων. Αλλά ξέρετε, νομιμότητα παντού δεν είναι μόνο η δουλειά της Αστυνομίας που είναι εξαιρετική ειδικά το τελευταίο χρονικό διάστημα, είναι και οι εκκενώσεις καταλήψεων στα πανεπιστήμια είναι και οι εξαρθρώσεις κυκλωμάτων όπως σε εφορίες, η αποκάλυψη μεγάλων περιπτώσεων υπερσυνταγογραφήσεων μέσω της ΗΔΙΚΑ…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών είναι ένα τρωτό σημείο για την Κυβέρνηση. Αν δούμε ποιοτικά χαρακτηριστικά από δημοσκοπήσεις μετά την ακρίβεια έρχεται η ασφάλεια των πολιτών.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Καμία αντίρρηση, θα προσπαθήσω να απαντήσω με αριθμούς και δεδομένα. Πάντα ο κόσμος θέλει ακόμα περισσότερα από εμάς και είναι πολύ λογικό και έχουμε υποχρέωση να κάνουμε πολύ περισσότερα. Αλλά ας δούμε κάποια πράγματα αφήνοντας λίγο τους αριθμούς -που λένε νομίζω μια μεγάλη αλήθεια- στην άκρη, βλέποντας κάποια πράγματα συγκριτικά. Πόσα χρόνια συζητούσαμε ότι το κράτος φοβόταν να αντιμετωπίσει τους παραβατικούς στα πανεπιστήμια; Πόσο καιρό είχαμε να ακούσουμε- δεκαετίες ολόκληρες- για επεμβάσεις σε αυτά; Πόσο καιρό συζητούσαμε για τα γήπεδα και όταν έκλεισαν από αυτήν την Κυβέρνηση αδικώντας τους πολλούς, τη μεγάλη πλειοψηφία των φιλάθλων που πήγαιναν με τα παιδιά τους στο γήπεδο και δεν ενοχλούσαν κανέναν, πόσο λοιδορηθήκαμε; Εγώ θα πω δικαίως τότε λόγω της μεγάλης αμφισβήτησης του κόσμου για το αν θα εφαρμοστούν τα μέτρα. Δείτε πώς λειτουργούν τα γήπεδα. Πόσο καιρό είχαμε να ακούσουμε η Κυβέρνηση να τα βάζει δια των υπηρεσιών, που λειτουργούν υποδειγματικά, με κυκλώματα σε εφορίες; Πόσο καιρό ακούγαμε φήμες για κυκλώματα σε εφορίες; Βλέπουμε τη μια επιχείρηση μετά την άλλη. Κυκλώματα μέσα σε φυλακές.
Όλα αυτά προφανώς δεν σημαίνουν ότι μέσα σε λίγους μήνες θα σταματήσουν οι εγκληματίες να εγκληματούν. Όχι, δυστυχώς οι εγκληματίες σε όλον τον κόσμο θα συνεχίσουν να υφίστανται. Όμως υπάρχουν δύο διαφορές. Η μια είναι ότι πλέον το κράτος αντιδρά, συλλαμβάνει, εφαρμόζει τον νόμο, επεμβαίνει όσο περισσότερο μπορεί και η δεύτερη διαφορά είναι ότι έχει αλλάξει το νομικό πλαίσιο. Πλέον η εφαρμογή του Ποινικού Κώδικα, γιατί δεν είναι αναδρομική, θα είναι εντελώς διαφορετική. Η προφυλάκιση σε υπότροπους πλέον θα είναι αυτονόητη, η έκτιση της ποινής δεν θα είναι εικονική, δηλαδή να «τρως» 15 χρόνια και θα μένεις μέσα πέντε χρόνια. Όλα αυτά έχουν πλέον ψηφιστεί και εφαρμόζονται από εδώ και πέρα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχει όμως κάτι ανησυχητικό και δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με κατασταλτικά μέτρα. Είναι η παραβατικότητα των ανηλίκων. Και εδώ είναι ένα θέμα που θα πρέπει να μας προβληματίσει ιδιαίτερα. Δεν θα καταλογίσουμε ευθύνες στην Κυβέρνηση, στην Αστυνομία, στην οικογένεια, στο σχολείο. Όλοι φταίμε. Όλοι έχουμε βάλει το χέρι μας κι έχουμε «φροντίσει», να έχουν τα παιδιά αυτά από μικρά έναν θυμό που εμείς οι μεγάλοι δεν μπορούμε να τον δικαιολογήσουμε. Μπορεί όμως να είναι και δικαιολογημένα, αυτά τα μικρά «τερατάκια» να είναι δημιουργήματα ημών. Γιατί και η οικογένεια έχει ευθύνη και η κοινωνία συνολικά και η τοξικότητα. Εκμεταλλεύονται τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που με χαρά ακούω ότι θα υπάρξει μια εφαρμογή στις επόμενες ημέρες που θα μπορέσει να βοηθήσει τους γονείς για το τι βλέπει και τι παρακολουθεί ένα παιδί μέσα από έναν υπολογιστή και ένα κινητό τηλέφωνο.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Έχω τον πιο τιμητικό αλλά και τον πιο δύσκολο ρόλο, του πατέρα, όπως πολλοί που μας ακούνε…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να σας ζήσει…
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ευχαριστώ και να χαίρονται όλοι τα παιδιά τους, ξέρουμε όλοι πόσο δύσκολο είναι να μεγαλώνεις ένα παιδί και για κάποιους είναι ακόμη πιο δύσκολο. Θα σας πω κάτι. Πολλοί ειρωνεύτηκαν την επανεκλογή, το ποσοστό της επανεκλογής του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Ν.Δ. Αυτό το ποσοστό αν κάτι λέει είναι ότι τέτοιες περιπτώσεις, τέτοιες εκφάνσεις πολιτικής να μην τις αντιμετωπίζεις- όπως δυστυχώς γινόταν για πάρα πολλά χρόνια σε αυτήν τη χώρα από πολλές κυβερνήσεις- με ημίμετρα. Πολύ σωστά είπατε όταν μιλάμε για βία ανηλίκων είναι – αν μου επιτρέπετε- μία άλλη «πίστα». Είναι μια άλλη κατηγορία παραβατικότητας. Ναι, η Αστυνομία κάνει ελέγχους 6.500 την εβδομάδα, έχω εδώ τα στοιχεία, όπως σας είπα 218 συλλήψεις αλλά θα λυθεί το πρόβλημα με μια αυστηροποίηση της νομοθεσίας, που γίνεται ή παράδειγμα με περισσότερες συλλήψεις; Δεν τις υποτιμώ και ορθώς γίνονται γιατί και η καταστολή του εγκλήματος και ο παραδειγματισμός έχει αξία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν δούμε και το πόσο έχει πέσει ο μέσος όρος ηλικίας των παιδιών που συλλαμβάνονται…
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Χρειάζεται, όμως, επιτέλους θα πω εγώ, ως απόφοιτος, μάλιστα, και δημόσιου σχολείου και δημόσιου Πανεπιστημίου, γιατί δυστυχώς η παραβατικότητα απλώνεται στα σχολεία και στα Πανεπιστήμια και για πολλές δεκαετίες κάναμε ότι δεν βλέπαμε. Πρέπει να δούμε το πρόβλημα στη ρίζα του. Τι κάνει, λοιπόν, αυτή η Κυβέρνηση, όχι τώρα, εδώ και αρκετό καιρό, απλά τώρα κάνουμε και περισσότερες κινήσεις. Πρώτον, σχολεία. Ξεκινάει από τα σχολεία -αλλά δεν είναι κυρίως πρόβλημα των σχολείων – η καμπάνια για το bullying. Ανακοινώθηκε πριν από περίπου οκτώ μήνες, έχει αποτελέσματα, πάνω από 420 περιστατικά τα διαχειρίζονται τα σχολεία με διπλάσιους ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς. Δεύτερη διάσταση: τα κινητά στα σχολεία. Γιατί έχουν μεγάλη σχέση τα κινητά στα σχολεία με αυτό το οποίο λέτε, πολύ σωστά; Γιατί ένα από τα βασικά κίνητρα αυτών των περιστατικών είναι η βιντεοσκόπηση και μετά η διαπόμπευση, άρα και ο αυτοθαυμασμός – όσο και αν είναι τραγικό αυτό το οποίο λέω – μεταξύ των παιδιών σε διάφορα δημοφιλή κοινωνικά δίκτυα. Εδώ, λοιπόν, έχουμε ήδη πολλές, χιλιάδες αποβολές – όπως είπε ο Υπουργός Παιδείας – λόγω της χρήσης κινητού στα σχολεία. Λοιπόν, πάμε σε άλλη υποκατηγορία η οποία είναι πάρα πολύ σημαντική. Η διάσταση των γονέων. Δεν κρύβουμε τα λόγια μας. Μπορεί να γινόμαστε δυσάρεστοι σε κάποιους, αλλά η παραμέληση εποπτείας ανηλίκου είναι μια πάρα πολύ σοβαρή υπόθεση, γι’ αυτό και η Κυβέρνηση αυστηροποιεί τις ποινές.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πρέπει να ψάξουμε και τα αίτια; Λένε κάποιοι ότι το ημερήσιο κυνήγι μιας οικογένειας για να τα φέρει βόλτα, μπορεί να μην αφήνει περιθώρια για να μπορούν να λειτουργήσουν σωστά ως γονείς σε ένα σπίτι, όταν δουλεύουν από το πρωί μέχρι το βράδυ.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Θα σας πω κάτι. Είναι δεδομένο σε μια χώρα η οποία ζει μόνο κρίσεις εδώ και 14 χρόνια, κρίσεις δικές της, δηλαδή κρίσεις οι οποίες ήταν μόνο για τη χώρα μας, αποκλειστικά ελληνικές, όπως η οικονομική κρίση, προέκταση βέβαια και μιας παγκόσμιας κρίσης, αλλά κυρίως ελληνική, κρίσεις εισαγόμενες αποτέλεσμα της πανδημίας ή της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, είναι αυτό που λέμε μια θυμωμένη κοινωνία. Μια κοινωνία η οποία έχει βαρεθεί να ακούει ακόμα και εμάς – όπως και εγώ νεότερος άκουγα τους παλαιότερους- να τους ζητάμε υπομονή. Το καταλαβαίνω, όμως, να πω κάτι; Στο παρελθόν, πόσες φορές έχουμε δει οικογένειες και επειδή είμαι από την ελληνική περιφέρεια, αν και είμαι πολλά χρόνια στην Αθήνα, έχω εικόνες, των παππούδων, των γιαγιάδων μας να μεγαλώνουν 3 και 4 και 5 παιδιά με πάρα πολύ μεγάλες δυσκολίες και σε χρόνια τα οποία εμείς δεν τα έχουμε προλάβει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ήταν άλλες οι εποχές, όμως, κ. Υπουργέ.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ναι, είναι μια διάσταση αυτή η οποία βάζετε. Την καταλαβαίνω. Υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι παρά το γεγονός ότι έχουμε βελτίωση στους δείκτες, έχουμε δημιουργήσει 500.000 θέσεις εργασίας, είμαστε πρώτη χώρα σε αύξηση στον ρυθμό ανάπτυξης, ακόμα έχουμε απόσταση να διανύσουμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τότε οι κοινωνίες πήγαιναν μπροστά και τώρα πηγαίνουμε πίσω, δυστυχώς. Έχουν αλλάξει πολύ οι εποχές.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Θα μου επιτρέψετε να σας πω το εξής.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το τι ακούνε τα παιδιά, το τι βλέπουν τα παιδιά, ποιοι προβάλλονται. Τα περισσότερα είναι αρνητικά πρότυπα.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Θεωρώ ότι η μεγαλύτερη διάσταση έχει να κάνει με τα κοινωνικά δίκτυα, έχει να κάνει με μια αδιαφορία κάποιων οικογενειών στα παιδιά, γι’ αυτό και θεωρώ ότι η παραμέληση εποπτείας ανηλίκου και όλα τα συναφή με αυτό αδικήματα, είναι πολύ σοβαρά αδικήματα, πιο σοβαρά από αυτά τα οποία έχουν να κάνουν με τα παιδιά. Υπάρχει ευθύνη. Όταν το παιδί σου μαχαιρώνει στα 13, πρέπει να κοιταχτείς στον καθρέφτη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν θα διαφωνήσει κανείς μ’ αυτό.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Η Ελλάδα πριν από εννέα χρόνια – επειδή θέλω να το συνδέσω λίγο με ένα αισιόδοξο μήνυμα – η βασική συζήτηση κάθε εικοσάρη και κάθε τριαντάρη, ήταν, του εικοσάρη όταν πάρει το πτυχίο και του τριαντάρη ενώ το έχει πάρει, σε ποια χώρα θα μεταναστεύσει. Είχαμε φτάσει να έχουμε ανεργία των νέων 37%. Τώρα, αυτός ο δείκτης έχει πέσει στο 19%. 21% των γυναικών το 2019 δεν είχε δουλειά. Τώρα, αυτό έχει πέσει στο 11%. Αυτή τη διάσταση γιατί τη βάζω; Σε πολύ δύσκολες εποχές, όπως αυτές που περάσαμε τα προηγούμενα χρόνια -και ακόμα έχουμε δρόμο να φτάσουμε στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, αλλά φαίνεται ότι έχουμε αυτή την πορεία- σε πολύ δύσκολες εποχές, δεν τα ακούγαμε όλα αυτά στο παρελθόν. Άρα, πρέπει να δούμε τη δική μας ευθύνη, εννοώ των γονέων. Και το κράτος να συνεχίσει να παίρνει μέτρα και στα σχολεία – όπως κάνουμε – και στην κοινωνία και με περιπολίες, γιατί αυτό είναι μια ομαδική προσπάθεια. Μόνος του κανένας δεν θα τα καταφέρει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ανακοινώθηκαν χθες – καλό είναι αυτό, που ακούστηκε – μειώσεις από 6-15% μετά από συμφωνία μεταξύ των ιδιοκτητών σουπερμάρκετ και του αρμόδιου Υπουργού για μειώσεις σε 120 κωδικούς. Εγώ αναρωτιέμαι, για να αποφασίσουν αυτοί οι άνθρωποι και να συμφωνήσουν σημαίνει ότι τόσο καιρό είχαν περιθώρια κέρδους και τώρα θυμήθηκαν να κατεβάσουν τις τιμές κατά 6-15%; Και αν αυτό συμβαίνει, έλεγχοι είχαν γίνει για να διαπιστωθεί ότι αυτοί οι άνθρωποι πουλούσαν τα προϊόντα τους πολύ πιο ακριβά; Το χαιρετίζουμε αυτό, καλό είναι, προς όφελος μας είναι, αλλά λέμε γιατί άργησε να γίνει; Και τι περιθώρια κέρδους έχουν αυτοί οι άνθρωποι για να λένε «ναι, βεβαίως θα τα μειώσω»;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Η απάντηση και στα δύο ερωτήματα είναι πάρα πολύ απλή και είναι αυτό που βιώνουν οι πολίτες στην καθημερινότητά τους. Το είπατε πριν, είναι το πρώτο που μας έλεγαν όλοι και μας λένε όλοι. Και είναι κάτι το οποίο δυστυχώς ή ευτυχώς – το λέω το δυστυχώς ή ευτυχώς αναλόγως με το τι λέει η αντιπολίτευση – δεν είναι μόνο ελληνικό, αλλά είναι υποχρέωσή μας, της κάθε Κυβέρνησης να το αντιμετωπίσει. Προσέξτε. Αυτή η κατηγορία παρεμβάσεων, δηλαδή το να ζητηθεί κάτι από τις αλυσίδες σουπερμάρκετ και να γίνει, όπως τώρα, 6-15% μείωση σε 120 προϊόντα μέχρι τέλος Οκτωβρίου και σε 600 ακόμα κωδικούς στο προσεχές χρονικό διάστημα ενόψει και των γιορτών, το «καλάθι του νοικοκυριού», η μόνιμη μείωση τιμής 5%, όλα αυτά τα οποία σας λέω, άρα δεν ήταν η πρώτη αυτή είδηση για προσωρινή και στοχευμένη παρέμβαση….
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η ακρίβεια συνεχιζόταν, όμως.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Άρα, είναι η πρώτη παρέμβαση ή έστω κίνηση του Υπουργείου, γιατί αυτό ήταν μία πρωτοβουλία του Τάκη Θεοδωρικάκου, του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων για στοχευμένα μέτρα; Ήταν αυτή η πρώτη κίνηση; Όχι. Αν θυμάστε επί Άδωνι Γεωργιάδη, είχαμε «το καλάθι του νοικοκυριού» και στη συνέχεια, επί του Κώστα Σκρέκα, τη μόνιμη μείωση τιμής. Θέλω να πω ότι η τρίτη κατηγορία παρεμβάσεων της κυβέρνησης, θα πω πολύ γρήγορα τις άλλες δύο κατά της ακρίβειας, δεν έχει να κάνει μόνο με την τωρινή παρέμβαση. Άρα, αυτό γίνεται από την αρχή της ακρίβειας. Η τωρινή παρέμβαση έχει αυτά τα χαρακτηριστικά 6 έως 15% και περιμένουμε να τα δούμε στην πράξη. Το ΙΕΛΚΑ τι λέει; Εδώ και τέσσερις μήνες έχουμε μείωση 2 έως 3% μήνα- μήνα στις τιμές των σούπερ μάρκετς. Προφανώς, χρειάζονται κι άλλοι τέτοιοι μήνες, για να καλύψουμε…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχουν, όμως, και τα άλλα ποσοστά, κύριε Υπουργέ, που λένε ότι οι Έλληνες έχουν μειώσει πάρα πολύ την κατανάλωση σε νωπά κρέατα, σε φρούτα και λαχανικά κι επειδή είστε και πατέρας ενός μικρού παιδιού, ξέρετε πόσο σημαντικά είναι αυτά τα προϊόντα και για μια οικογένεια. Δηλαδή, το να δούμε μείωση στα ζυμαρικά…
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ξέρω πολύ καλά…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Συμπληρωματικά σε αυτό είναι και το κόστος ζωής. Δηλαδή, ακόμα και να μειωθούν οι τιμές, όταν το 50 και 55% από το εισόδημα, μιλάμε για το μέσο μισθό, πηγαίνει για το ενοίκιο και για τα τρόφιμα, αντιλαμβάνεστε ότι είναι ένα τεράστιο κόστος. Και μιλάμε για το μέσο μισθό, δηλαδή, τα 1.200 – 1.300 που είναι ο μέσος μισθός.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Πολύ γρήγορα να πω ότι οι άλλες δύο κυριότερες κατηγορίες παρεμβάσεων κατά της ακρίβειας είναι η αύξηση του εισοδήματος, που θα πάω αμέσως τώρα με αυτό που μου είπατε, και η τρίτη παρέμβαση από τις τρεις είναι τα πρόστιμα. Άρα, σε αυτό που ρωτήσατε στην αρχή, κάποιοι παραβίαζαν το ανώτερο περιθώριο κέρδους και γι’ αυτό και είχαμε, πλέον, δεκάδες χιλιάδες ελέγχους με χιλιάδες πρόστιμα και πάρα πολύ κάναμε, η ΔΙ.Μ.Ε.Α., δηλαδή, το κάνει, η αρμόδια Υπηρεσία και τα δημοσιεύει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν είναι παραδοχή, όμως, κύριε Υπουργέ, για να έρθω στο αρχικό ερώτημα, δεν είναι παραδοχή, ότι ξέρετε κάτι «είχατε υπερκέρδος», όταν τώρα με μεγάλη ευκολία λένε «ναι, θα το κατεβάσω 15%;». Δηλαδή, για την ψυχή της μάνας τους θα το κάνουν;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Να μπορέσω να σας πω δύο πράγματα, για να καταλάβει ο κόσμος τι θέλουμε να κάνουμε. Το είπα και πριν στην απάντηση περί εγκληματικότητας. Όποιος πιστεύει ότι έχει ένα μαγικό ραβδί, το οποίο θα το κουνήσει, ένα κουμπί που θα το πατήσει και οι εγκληματίες θα σταματήσουν να εγκληματούν ή αυτοί που παραβιάζουν τους κανονισμούς και τους κανόνες, τους νόμους, δηλαδή, του Κράτους, θα σταματήσουν να το κάνουν, να έρθει να μας το πει, να το εξάγουμε σε όλον τον κόσμο, να σταματήσουν, να διαπράττονται παραβιάσεις. Μέχρι το 2020 στην Ελλάδα δεν υπήρχε αυτός ο μηχανισμός, ήταν στα χαρτιά η ΔΙ.Μ.Ε.Α. Δεν υπήρχε έλεγχος. Κάθε καλοκαίρι που είχαμε εκπτώσεις, ερχόταν η Α η ή Β μεγάλη ή μικρότερη εταιρεία, διπλασίαζε την τιμή του ψυγείου, έκανε μια εικονική έκπτωση 50% και όλα καλά. Αυτό, πλέον, δεν υπάρχει στην Ελλάδα, υπάρχει πρόστιμο το οποίο είναι πολλαπλάσιο του κέρδους που αποκόμισε κάποιος από την παράνομη πράξη. Το κλείνουμε αυτό, για να πάμε στο διαθέσιμο εισόδημα. Υπάρχουν δύο αλήθειες οι οποίες πρέπει να ειπωθούν και οι δύο. Εμείς δεν θα κρύψουμε την πραγματικότητα. Η μία αλήθεια είναι ότι ακόμη είμαστε χαμηλά. Είμαστε από τις τελευταίες χώρες της Ευρώπης ως προς το διαθέσιμο εισόδημα. Υπάρχει, όμως, και μια άλλη αλήθεια, ότι τα τελευταία πέντε χρόνια είμαστε η πρώτη χώρα σε ρυθμούς αύξησης τους διαθέσιμου εισοδήματος και μάλιστα αυτός ο ρυθμός είναι διπλάσιος απ’ ό,τι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος. Για να το κάνουμε σχηματικά να το καταλάβει ο κόσμος, είναι μια πολύ μεγάλη απόσταση που είχαμε να διανύσουμε και έχουμε διανύσει περίπου τη μισή. Τι είπε ο Πρωθυπουργός το 2023; Όχι το ΄19, το ΄23. «Θα αφήσω το ΄27 μια χώρα με μέσο μισθό 1.500 ευρώ. Το είχε παραλάβει 1046, το έχει πάει 1.300…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μα το θέμα δεν είναι αυτό, το κόστος ζωής…
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Θα πάω κι εκεί.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το κόστος ζωής, κύριε Υπουργέ, δεν κάνουμε τίποτε, εάν ταυτόχρονα αυξάνονται τα καύσιμα, όλα τα λειτουργικά έξοδα (ρεύματα, τηλέφωνα και δεν ξέρω τι), το αποτέλεσμα ποιο είναι;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ακριβώς, αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα και το μεγάλο πρόβλημα και έχετε απόλυτο δίκιο. Το διαθέσιμο εισόδημα, όμως, περιγράφει και τα έξοδα, πρώτον. Δεύτερον, και για το 2025, όπως και για το 2024, ο Προϋπολογισμός της χώρας που προβλέπεται και εγκρίνεται από το Μεσοπρόθεσμο στην Ευρώπη, δηλαδή, δεν είναι αυτά τα οποία έχουμε εμείς στο μυαλό μας, προβλέπει μεγαλύτερη αύξηση του εισοδήματος απ’ ό,τι των τιμών. Αυτός είναι ο στόχος. Πώς να μειώνουμε το χάσμα. Δεν έχουμε φθάσει ακόμα στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, αλλά παράγοντας περισσότερες δουλειές, δημιουργώντας περισσότερες δουλειές, 500.000 θέσεις εργασίας, νομίζω δεν είναι να το υποτιμούμε, καταφέρνουμε να έχουμε και με τον έλεγχο της φοροδιαφυγής, περισσότερα έσοδα. Ένα τελευταίο στοιχείο να σας πω, γιατί αυτό για μένα έχει πάρα πολύ μεγάλη αξία. Η αύξηση των δαπανών για την Υγεία είναι περίπου 50%, 46,5% από το ΄19 μέχρι το ΄24 και για τα νοσοκομεία μας είναι 98%. Πώς μπορέσαμε και δώσαμε περίπου τα διπλά λεφτά για τα νοσοκομεία μας που ξέρουμε ότι είναι ακόμα η μεγαλύτερη εκκρεμότητα. Προσλήψεις, όλα τα υπόλοιπα που πρέπει να κάνουμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όπου ακόμα, όμως, δεν έχουμε φθάσει…
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν έχουν φθάσει, αλλά προσέξτε, λεφτά δεν φυτρώνουν! Με δανεικά ο συγκεκριμένος Πρωθυπουργός δεν είναι διατεθειμένος να κυβερνήσει. Πώς το έχουμε καταφέρει; Αυτές οι 500.000 δουλειές, μαζί με τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, έχουν καταφέρει να μεγαλώσουν την πίτα των εσόδων. Να μπορεί, δηλαδή, το Κράτος να δίνει παραπάνω για την Παιδεία, που δίνει, για την Υγεία, μόνο έτσι μπορούμε να συνεχίσουμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, για να προλάβουμε να πούμε και κάποια άλλα πράγματα. Να έρθουμε λιγάκι στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας. Υπήρξαν οι ομαδικές αυτές ερωτήσεις οι οποίες έγιναν από τους έντεκα, από τους οκτώ, χθες φιλοξενήσαμε εδώ και τον κ. Βλάχο, τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος έβαλε και μία άλλη διάσταση. Είπε ότι μην θεωρείται δεδομένη η ψήφος μου για Πρόεδρο Δημοκρατίας. Γεγονός που σημαίνει ότι ήδη υπάρχει ένα στοιχείο το οποίο θα πρέπει να σας προβληματίσει, γιατί η διαδικασία για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας θα ξεκινήσει στο τέλος του χρόνου.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Έχουμε δρόμο ακόμα μπροστά μας. Όταν έρθει η ώρα εκείνη, στις αρχές του 2025, θεωρώ, τέλος του 2024 αρχές 2025, θα ακούσουμε τον Πρωθυπουργό τι έχει να πει στους πολίτες και στους βουλευτές και τότε θα τοποθετηθούμε. Μέχρι τότε θεωρώ ότι είναι εξαιρετικά πρόωρη η συζήτηση και προσβλητική για τον θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μην μου πείτε ότι δεν σας προβληματίζουν τώρα αυτές οι φωνές αντίδρασης που υπάρχουν στο εσωτερικό του κόμματος, κ. Υπουργέ. Δεν μπορεί να μην σας προβληματίζουν.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Έχετε τεράστια εμπειρία και στο κοινοβουλευτικό και στο πολιτικό ρεπορτάζ. Σας καλώ να κάνετε μία διπλή σύγκριση, της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και αντίστοιχα της κοινοβουλευτικής της πλειοψηφίας ως κυβέρνησης δεύτερης τετραετίας με αντίστοιχες κυβερνήσεις δεύτερης τετραετίας στο παρελθόν και της Νέας Δημοκρατίας ως κεντροδεξιό κόμμα, ως κεντροδεξιά παράταξη, με τα αντίστοιχα κεντροδεξιά κόμματα και παρατάξεις της υπόλοιπης Ευρώπης. Δεν έχει υπάρξει πιο συμπαγής, πιο ενωμένη Κοινοβουλευτική Ομάδα που να κρατάει – πάμε για έξι χρόνια – με τόσες κρίσεις. Προσέξτε: Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρχουν διαφορετικές φωνές. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρχουν επίκαιρες ερωτήσεις ή απλές ερωτήσεις, που είναι χιλιάδες πλέον συνολικά τα μέσα κοινοβουλευτικού ελέγχου, είναι χιλιάδες, τα οποία κάνουν καλύτερη την Κυβέρνηση και δίνουν πολλές φορές και δύναμη στα διαπραγματευτικά όπλα που προσπαθεί να χρησιμοποιήσει η χώρα. Είναι ένα πράγμα μία κοινοβουλευτική ομάδα η οποία μπορεί σε άλλα κόμματα να λειτουργούσε έτσι ως βουλευτές – χειροκροτητές και είναι άλλο πράγμα μία κοινοβουλευτική ομάδα η οποία είναι ενεργή. Αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχει εσωκομματικό πρόβλημα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντως, δεν είχε προηγούμενο να έχουμε έντεκα μαζεμένους βουλευτές και οκτώ μαζεμένους βουλευτές να κάνουν ερωτήσεις. Μπορεί να υπήρχαν μεμονωμένες …
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Το έχω παρουσιάσει. Είναι 9.000 συνολικά τα μέσα κοινοβουλευτικού ελέγχου – αν δεν κάνω λάθος 9.300 – δηλαδή, αναφορές, ερωτήσεις συνολικά, τα οποία έχουν ασκηθεί από το 2019 μέχρι σήμερα. Κάποια είναι μεμονωμένα ασκηθέντα, κάποια είναι από δύο, από τρεις, ένα ήταν από έντεκα βουλευτές. Αυτό που μου αναφέρετε, μας έδωσε την ευκαιρία και στον κ. Χατζηδάκη, συνολικά στο οικονομικό επιτελείο και στην Κυβέρνηση, να δώσουμε τα στοιχεία για τα «κόκκινα» δάνεια. Να θυμίσουμε ότι η Κυβέρνηση αυτή τα πήρε από το 40% και τα έχει φτάσει στο 7,5% τα «κόκκινα» δάνεια. Και έχει νομοθετήσει, συμπεριλαμβανομένων αυτών των βουλευτών, το πιο αυστηρό πλαίσιο για τους servicers.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τα πούλησε στα funds, τα οποία funds κάνουν ό,τι θέλουν.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Μισό λεπτό. Δεν κάνουν ό,τι θέλουν. Και όταν κάνουν ό,τι θέλουν, μπορεί να έχουν μέχρι και ανάκληση άδειας. Η Κυβέρνηση αυτή νομοθέτησε στη δεύτερη τετραετία, το 2023 μετά τις εκλογές, το πιο αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να δούμε μία, κ. Υπουργέ, να δούμε μία. Μία ανάκληση δεν έχουμε δει.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Από τη νομοθέτηση αυτή και μετά, είναι υποχρεωμένος ο servicer να δεχθεί την απόφαση του εξωδικαστικού μηχανισμού, κάτι το οποίο δεν ίσχυε μέχρι πρότινος.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν το κάνουν, λένε οι βουλευτές σας. Οι βουλευτές σας λένε ότι δεν το κάνουν.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Μισό λεπτό. Η Βουλή ψηφίζει νόμους. Οι νόμοι πρέπει να εφαρμόζονται. Ποιος τους εφαρμόζει; Οι αρμόδιοι ελεγκτικοί μηχανισμοί. Πότε τους εφαρμόζουν οι μηχανισμοί; Όταν υπάρχουν καταγγελίες. Πρέπει, λοιπόν, οι πολίτες οι οποίοι νιώθουν ότι παραβιάζεται ο νόμος, γι’ αυτό και τα λέμε συνέχεια, για να ξέρουν τα δικαιώματά τους. Πλέον, αν δεν σου γνωστοποιήσουν εγκαίρως, μηνιαίως το ποσό της δόσης, το υπόλοιπο των δόσεων, πόσα έχεις πληρώσει, τι πρέπει να δώσεις αναλυτικά. Ή αν δεν δεχτούν την απόφαση του εξωδικαστικού μηχανισμού, έχεις υποχρέωση να κάνεις καταγγελία, με πολύ αυστηρά πρόστιμα, μέχρι και 500.000 ευρώ. Και σε περίπτωση υποτροπής, κλείσιμο της εταιρίας. Αυτό πλέον είναι νόμος του Κράτους. Και οφείλει να το ξέρει ο κόσμος, γιατί υπάρχει κόσμος που έχει ταλαιπωρηθεί πολύ και πρέπει να τον προστατεύσουμε. Αυτό, λοιπόν, κάνουμε.