Με υψηλές ταχύτητες ο ρυθμός έκδοσης των εκκρεμών συντάξεων

Με υψηλές ταχύτητες συνεχίζει να κινείται ο e-ΕΦΚΑ στην έκδοση συνταξιοδοτικών αποφάσεων. Αυτό άλλωστε μαρτυρούν τα στοιχεία του φορέα, σύμφωνα με τα οποία ο συνολικός αριθμός εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης εξακολουθεί να μειώνεται, ακολουθώντας την πορεία των τελευταίων ετών.

Ενδεικτικό της θετικής πορείας που καταγράφει ο e-ΕΦΚΑ στην εκκαθάριση των εκκρεμοτήτων είναι το γεγονός ότι οι ληξιπρόθεσμες κύριες συντάξεις (εκκρεμείς πάνω από 90 ημέρες) ανέρχονται πλέον σε 19.500 από 35.000, που ήταν τον Αύγουστο του 2023.

Επίσης, με βάση την τριμηνιαία έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού του κράτους στη Βουλή, η πρόοδος αποτυπώνεται και στην αύξηση της δαπάνης για συντάξεις, η οποία διαμορφώθηκε στα 16,6 δισ. ευρώ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024 έναντι 15,9 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2023, αντανακλώντας σε μεγάλο βαθμό τη μείωση του αριθμού των εκκρεμών και ληξιπρόθεσμων συντάξεων.

Την ίδια στιγμή, ο e-ΕΦΚΑ ρίχνει όλες του τις δυνάμεις στην εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων αιτήσεων συνταξιοδότησης για επικουρική, η απονομή της οποίας γίνεται μόλις ολοκληρωθεί η έκδοση της κύριας σύνταξης. Όπως προκύπτει από τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, αυτή τη στιγμή, ο αριθμός των εκκρεμών επικουρικών συντάξεων προσεγγίζει τις 32.500.

Σε τροχιά απομείωσης, χάρη στις αυτοματοποιημένες διαδικασίες, βαίνουν και οι εκκρεμείς διεθνείς συντάξεις. Ωστόσο, μένει ακόμα αρκετός δρόμος να διανυθεί έως την πλήρη εκκαθάρισή τους, καθώς κατά τη διεκπεραίωσή τους εμπλέκονται και οι φορείς κοινωνικής ασφάλισης του εξωτερικού.

Παράλληλα, όπως αναφέρουν αρμόδια στελέχη του φορέα, με τις μεταρρυθμίσεις, που έχουν εφαρμοστεί, ο e-ΕΦΚΑ πέτυχε επίσης σημαντική επιτάχυνση στη διαδικασία έκδοσης των συντάξεων, με τον χρόνο απονομής των νέων συντάξεων να φτάνει τους δύο μήνες κατά μέσο όρο, εκτός από περιπτώσεις με ιδιαιτερότητες. Μάλιστα, ο φορέας έχει εντείνει και τον ρυθμό απονομής των συντάξεων, καθώς περισσότερες από 1.000 συντάξεις εκδίδονται σε καθημερινή βάση.

Με παρακαταθήκη τα όσα έχουν υλοποιηθεί έως σήμερα και με στόχο την πλήρη ψηφιακή μετάβαση, ο e-ΕΦΚΑ «τρέχει» δύο εμβληματικά έργα. Το πρώτο είναι η υλοποίηση του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος, το οποίο θα ενοποιήσει τα περιφερειακά συστήματα. Το δεύτερο έργο είναι η ψηφιοποίηση του χαρτώου αρχείου, που θα επιταχύνει περαιτέρω την απονομή συντάξεων και παροχών, καθώς με την ψηφιοποίηση των ενσήμων, πριν από 2002, θα εξαλειφθούν οι λόγοι για τις μέχρι τώρα καθυστερήσεις.

Όπως επισημαίνουν αρμόδια στελέχη του φορέα, κύρια επιδίωξη είναι με την ολοκλήρωση της ψηφιοποίησης του συνόλου του αρχείου του e-ΕΦΚΑ και της ψηφιοποίησης της ασφαλιστικής ιστορίας χιλιάδων ασφαλισμένων πολιτών να μην συσσωρευτούν ξανά εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης και να μην επαναληφθούν φαινόμενα, όπου πολίτες ταλαιπωρούνταν για μεγάλο χρονικό διάστημα, μέχρι να λάβουν τη σύνταξή τους.

Στόχος της διοίκησης είναι ο e-ΕΦΚΑ να εξελιχθεί σε έναν πλήρως αποτελεσματικό, λειτουργικό και φιλικό προς τον πολίτη δημόσιο φορέα.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο διοικητής του e-ΕΦΚΑ, Δρ. Αλέξανδρος Βαρβέρης, δηλώνει ότι η προσπάθεια συνεχίζεται για την εξυπηρέτηση του πολίτη. «Διοίκηση και εργαζόμενοι συνεχίζουν αδιάκοπα το σημαντικό έργο με συλλογική δουλειά και προσήλωση, ώστε να υπάρχει ο ελάχιστος χρόνος αναμονής για την έκδοση των συντάξεων και, ταυτόχρονα, για ολοένα και περισσότερο ποιοτικές υπηρεσίες στους πολίτες, ενισχύοντας την εμπιστοσύνη των πολιτών και προάγοντας την κοινωνική ασφάλιση» σημειώνει ο κ. Βαρβέρης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Προηγούμενο άρθρο«Στο κυνήγι του χρυσού οι Έλληνες» μετά το «ράλι» της χρυσής λίρας – Πόσο έχει αυξηθεί η τιμή της – Οδηγός πώς να επενδύσετε
Επόμενο άρθροΠλατύ: Εκδήλωση μνήμης για τα 112 χρόνια της Απελευθέρωσης από τον τουρκικό ζυγό – Βίντεο – φωτό