Ο Τάσος Μπαρτζώκας επικεφαλής Επιτροπής του Ελληνικού Κοινοβουλίου για το μεταναστευτικό ζήτημα στο πλαίσιο της Ε.Ε.

Ο Αν. Γενικός Γραμματέας της Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτής Ημαθίας,  Τάσος Μπαρτζώκας, ήταν ο επικεφαλής της Επιτροπής του Ελληνικού Κοινοβουλίου στη  συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με 12μελή Αντιπροσωπεία Βουλευτών από το Κοινοβούλιο της Σουηδίας. 

Η ελληνική Αντιπροσωπεία αποτελούνταν επίσης από τους Βουλευτές, κ. Δημήτρη Κούβελα (ΝΔ), κ. Γιώργο Παπαηλιού (ΣΥΡΙΖΑ), κ. Παύλο Χρηστίδη (ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής), κα Μαρία Κομνηνάκα (ΚΚΕ), κ. Κωνσταντίνο Χύτα (Ελληνική Λύση), κ. Γιώργο Ρούντα (Νίκη), κ. Ιωάννη Κόντη (Σπαρτιάτες), και κα Θεανώ Φωτίου (Νέα Αριστερά).

Μπαρτζώκας4

            Στην αρχική του τοποθέτηση, ο Τάσος Μπαρτζώκας υποδέχθηκε θερμά τους ομολόγους του από τη Σουηδία, και αναφέρθηκε στις εξαιρετικές διπλωματικές, οικονομικές και εμπορικές σχέσεις που έχουν αναπτυχθεί ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Σουηδία.

Μπαρτζώκας2

Στο πλαίσιο της συζήτησης που διεξήχθη, ο Τάσος Μπαρτζώκας έκανε εκτενή αναφορά στον κομβικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα στη φύλαξη των ανατολικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως μία από τις βασικές πύλες εισόδου των μεταναστών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μάλιστα, επικεντρώθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός, ότι η διαχείριση των μεταναστευτικών ροών και οι συνέπειές τους δεν είναι μόνο ελληνικό πρόβλημα, αλλά ένα κατεξοχήν ευρωπαϊκό ζήτημα που θα πρέπει να αντιμετωπισθεί ενιαία από το σύνολο των κρατών μελών.

            Επιπλέον, περιέγραψε όλες τις ενέργειες που γίνονται από την ελληνική Κυβέρνηση, όπως η διεύρυνση του φράχτη στον Έβρο, για την οποία ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει ζητήσει την οικονομική συνδρομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρόταξε, εξάλλου, τον απόλυτο σεβασμό των ελληνικών αρχών προς το διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα, ενώ τόνισε την προσπάθεια που καταβάλλεται για πιο άμεση διαχείριση των αιτημάτων ασύλου. Φυσικά, επεσήμανε την μεγάλη αξία που έχει το νέο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, το οποίο θα εφαρμοστεί το επόμενο διάστημα.

            Ο Τάσος Μπαρτζώκας έκλεισε την τοποθέτησή του αναφέροντας: “Αυτό που πρέπει να θυμόμαστε, είναι η έννοια της αλληλεγγύης! Αλληλεγγύη πραγματική, ειλικρινή και δυνατή μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και αλληλεγγύη προς τους λαούς και πολίτες τρίτων χωρών που πραγματικά χρειάζονται βοήθεια. Εξάλλου, επάνω στην αλληλεγγύη οικοδομήθηκε ολόκληρο το ευρωπαϊκό ενωσιακό αφήγημα, και με αυτή ακριβώς την έννοια θα πρέπει να συνεχίσουμε να πορευόμαστε, όσο χαλεποί και αν είναι οι καιροί που διανύουμε!”

Προηγούμενο άρθρο24ωρη Γενική Πανελλαδική Απεργία Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. 
Επόμενο άρθροΕνημέρωση των πολιτικών συντακτών και ανταποκριτών ξένου Τύπου από τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη