Π. Χρηστίδης: «Η αντιμετώπιση της βίας των ανηλίκων απαιτεί συνεργασία της οικογένειας, της σχολικής κοινότητας και της γειτονιάς»

Π. Χρηστίδης: «Η αντιμετώπιση της βίας των ανηλίκων απαιτεί συνεργασία της οικογένειας, της σχολικής κοινότητας και της γειτονιάς»

Τοποθέτηση Παύλου Χρηστίδη, Bουλευτή ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής στη συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου

Το πρώτο θέμα, το οποίο πρέπει να βάλουμε στην ατζέντα μας, όσο το δυνατόν πιο άμεσα, είναι το ζήτημα της σχολικής βίας. Και θα μου επιτρέψετε να πω ότι δεν πρέπει να το περιορίσουμε μόνο στο ζήτημα των σχολείων. Ακόμα και αν βρούμε κάποια μέτρα τα οποία έχουν να κάνουν με τα σχολεία, όταν τελειώνει το ωρολόγιο πρόγραμμα, μπορεί η βία αυτή να συνεχιστεί έξω από τα σχολεία, μπορεί να μπει στα γήπεδα, μπορεί να μπει στους δρόμους, μπορεί να είναι οπουδήποτε.

Επομένως, πρέπει να πάρουμε μια σειρά πρωτοβουλιών και να αναλύσουμε πρώτα απ’ όλα τις αιτίες. Τι είναι αυτό το οποίο μας κάνει σήμερα να βλέπουμε το φαινόμενο αυτό ακόμα περισσότερο; Τι είναι αυτό το οποίο σχετίζεται με την οικογένεια; Τι είναι αυτό το οποίο σχετίζεται με το σχολείο; Τι είναι αυτό το οποίο σχετίζεται με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και προφανώς τα κοινωνικά δίκτυα; Και όλο αυτό να αποτελέσει μια πολύ ενδελεχή έρευνα, την οποία θα την επεξεργαστούμε και γιατί όχι, να την παρουσιάσουμε ακόμα και σε μια ξεχωριστή πρωτοβουλία της επιτροπής.

Εγώ θα έλεγα ότι πρέπει να σκεφτούμε τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να πάρουμε μια πρωτοβουλία, συνολικά σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, τον τρόπο με τον οποίο, ανεξαρτήτως των μέτρων που θα πάρει μια κυβέρνηση σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα, θα πρέπει να σχεδιάσουμε γιατί σίγουρα πρέπει να αντιληφθούμε ότι κάτι τέτοιο δεν είναι μόνο εθνικό φαινόμενο, είναι ένα ζήτημα διεθνές, αλλά εμείς πρέπει να ενδιαφερθούμε για τα δικά μας παιδιά.

Άρα, χωρίς να θέλω να καταχραστώ τον χρόνο σας, καταλαβαίνετε και εσείς και νομίζω όλοι οι συνάδελφοι ότι θα μπορούσα και εγώ να διαβάσω μια σειρά από όσα έχουμε κουβεντιάσει, όπως πολύ σωστά έκαναν και οι προηγούμενοι συνάδελφοι και έτσι προβλέπεται. Και θα καταθέσω στα πρακτικά αυτά τα οποία έχουμε να κουβεντιάσουμε.

Εμείς ως ΠΑΣΟΚ έχουμε καταθέσει και πρόσφατα και σε απώτερο χρονικό διάστημα μια σειρά προτάσεων. Θα τις καταθέσω και στα πρακτικά της Επιτροπής, σε συνδυασμό με αυτά τα οποία έχει καταθέσει στην Επιτροπή και μια σειρά υπουργών και κυβερνητικών στελεχών. Νομίζω ότι πρέπει να δούμε πολύ σύντομα τι κάνουμε. Δίνω έμφαση, ειδικά όσον αφορά το σχολείο, στο κομμάτι το οποίο αφορά τους μαθητές, όσον αφορά την παρουσία των ψυχολόγων, οι οποίοι δεν θα ασχοληθούν μόνο με το κομμάτι των μαθητών αλλά και με το κομμάτι των γονέων. Είναι ένα πολύ μεγάλο ζήτημα, το οποίο κατά την άποψή μου πρέπει να το δούμε.

Προηγούμενο άρθροΟμιλία του βουλευτή Σερρών Κωνσταντίνου Μπούμπα στην Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος, με θέμα ημερήσιας διάταξης
Επόμενο άρθροΚώστας Τσιάρας: Ο Έβρος είναι η αρχή της Ελλάδας και της Ευρώπης