Επιρροή της ελληνικής γλώσσας στα αγγλικά / Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών

Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών (26 Σεπτεμβρίου).‘Dialogue’ (Διάλογος), μια αγγλική λέξη με ελληνικές ρίζες και οι λεπτές γραμμές που χωρίζουν τις ευρωπαϊκές γλώσσες

  • Το British Council εξετάζει τους δεσμούς ανάμεσα στις Ευρωπαϊκές γλώσσες, εξερευνώντας τις διαφορετικές τοπικές μορφές και παραλλαγές της αγγλικής γλώσσας.
  • Σύμφωνα με τη μελέτη του British Council «The Future of English: Global Perspectives», η διαδικασία συνεχούς γλωσσικής εξέλιξης οδηγεί στην υπέρβαση των ορίων ανάμεσα στις γλώσσες.
  • Οι λέξεις ‘Democracy’ (Δημοκρατία) και ‘Dialogue’ (Διάλογος) είναι δύο μόνο από τις αναρίθμητες ελληνικές λέξεις που δανείστηκε η αγγλική από την ελληνική γλώσσα.

 

Αθήνα, 23 Σεπτεμβρίου 2024. Σύμφωνα με τη μελέτη του British Council «The Future of English: Global Perspectives», το 2017 σχεδόν δύο δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο και το 51% των Ελλήνων μιλούσαν Αγγλικά ως δεύτερη γλώσσα.  Γιορτάζοντας τη φετινή Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών, το British Council μελετά το παράδειγμα της αγγλικής ως ξένης γλώσσας, και τον τρόπο που η χρήση της σε διάφορα κοινωνιο-γλωσσολογικά πλαίσια σε διαφορετικά μέρη του κόσμου, διαμορφώνει την έννοια των «Αγγλικών του Κόσμου» (‘World’s Englishes’).
Η μελέτη του British Council επίσης αναφέρει ότι η συνεχής ανανέωση και εξέλιξη των γλωσσών, καταρρίπτει τα όρια μεταξύ τους, μεταλλάσσοντας την αγγλική γλώσσα και διαμορφώνοντάς την ανάλογα με τον τρόπο που χρησιμοποιείται σε πολύγλωσσα περιβάλλοντα. 

Σε αυτό το πλαίσιο, αδιαμφισβήτητο γεγονός αποτελεί η σημαντική επιρροή της αρχαίας ελληνικής γλώσσας στη γλώσσα του Σαίξπηρ. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, περισσότερες από 150.000 λέξεις της αγγλικής έχουν ελληνική ρίζα. Ανάμεσα στις λέξεις αυτές συμπεριλαμβάνεται ένας εντυπωσιακός αριθμός τεχνικών και επιστημονικών όρων, αλλά και πιο κοινές λέξεις, κάποιες από τις οποίες σχηματίζονται από μέρη λέξεων που προέρχονται από την ελληνική:

  • Phobia: φοβία (φοβέω).
  • Μicroscopic: μικροσκοπικός (μικρός+σκοπέω).
  • Dialogue: διάλογος (δια+λόγος).
  • Democracy: δημοκρατία (δήμος+κράτος).

Η ελληνική μυθολογία είχε επίσης μεγάλη επίδραση στη διαμόρφωση της αγγλικής γλώσσας, με πολλές  κοινές αγγλικές εκφράσεις να προέρχονται από αρχαίους μύθους και πεποιθήσεις:

  • ‘Achilles heel’ (‘Αχίλλειος πτέρνα’) Αδύναμο σημείο. Μια αδυναμία παρά την συνολική δύναμη, που μπορεί να οδηγήσει σε αποτυχία.
  • The ‘Midas touch’ (το ‘άγγιγμα του Μίδα’) Η σχεδόν μαγική δυνατότητα κάποιου να κάνει χρήματα με οτιδήποτε και εάν καταπιάνεται.
  • ‘Crocodile tears’ (‘κροκοδείλια δάκρυα’) Υποκριτική θλίψη ή δάκρυα που έχουν σκοπό τη συγκίνηση ή και την παραπλάνηση κάποιου.

Τα ‘Αγγλικά του Κόσμου’ (The ‘world’s Englishes’) στην πολύγλωσση πραγματικότητα

Το The Future of English: Global Perspectives είναι η πρώτη δημοσίευση της μελέτης ενός παγκόσμιου ερευνητικού προγράμματος που ξεκίνησε το British Council το 2020 με στόχο να εμβαθύνει στις τάσεις που διαμορφώνουν τη χρήση της αγγλικής ως σύγχρονης παγκόσμιας γλώσσας.

 

Ένα από τα θέματα που εξετάζει η μελέτη είναι η ύπαρξη ενός αυξανόμενου αριθμού τοπικών παραλλαγών της αγγλικής γλώσσας, γνωστές ως «αγγλικά του κόσμου» (world’s Englishes), και ο τρόπος με τον οποίο η αναγνώρισή τους συμβάλλει στη διατήρηση του ρόλου της αγγλικής ως παγκόσμιας γλώσσας.

 

Η Mina Patel, επικεφαλής έρευνας στο πρόγραμμα The Future of English αναφέρει: «Πιστεύω ότι τα «αγγλικά του κόσμου» ασκούν ήδη επιρροή απλά με το να αποκτούν κύρος και να γίνονται αποδεκτά από το παγκόσμιο κοινό. Τα αγγλικά ανήκουν σε όποιον τα χρησιμοποιεί, γεγονός που νομίζω ότι ισχύει και για οποιαδήποτε άλλη γλώσσα. Τοπικές παραλλαγές της αγγλικής έχουν εξελιχθεί σε τοπικές lingua francas στην Ινδία με τα Hinglish (ένα μείγμα Χίντι και αγγλικών), και στη Σιγκαπούρη με τα Singlish (μια παραλλαγή των αγγλικών που ενσωματώνει τα κινέζικα και τη μαλαϊκή γλώσσα)».

 

Έρευνες σε εκπαιδευτικούς δείχνουν ότι, ενώ οι περισσότεροι γνωρίζουν την έννοια των «αγγλικών του κόσμου», εξακολουθούν να επικεντρώνουν τη διδασκαλία τους στα τυπικά βρετανικά ή αμερικάνικα αγγλικά, αν και μέσα από τον τρόπο που οι ίδιοι χρησιμοποιούν τη γλώσσα, ειδικά σε σχέση με την προφορά.

 

Όσον αφορά στην πιστοποίηση των αγγλικών, τα πιο αναγνωρισμένα τεστ (IELTS, TOEFL και Pearson) εξακολουθούν να διατηρούν τη θέση που έχουν έως σήμερα, ωστόσο ήδη παρατηρείται ζήτηση για εναλλακτικούς τρόπους αξιολόγησης των αγγλικών που λαμβάνουν υπόψη τις διαφορετικές παραλλαγές της γλώσσας, γεγονός που αναμένεται. να επηρεάσει τη μελλοντική της αξιολόγηση.

 

Στο πλαίσιο αυτό, το ‘The Future of English’ προβλέπει ότι τα καθιερωμένα πρότυπα χρήσης της αγγλικής γλώσσας θα συνεχίσουν να υφίστανται και στο μέλλον, αν και στον ακαδημαϊκό κόσμο γίνεται ήδη συζήτηση για άλλες παραλλαγές των αγγλικών, ακόμη και σε επίπεδο εκπαιδευτικής πολιτικής.

Σχετικά με το British Council

Το British Council είναι ο διεθνής οργανισμός πολιτιστικών σχέσεων και ευκαιριών εκπαίδευσης του Ηνωμένου Βασιλείου. Υποστηρίζουμε την ειρήνη και την ευημερία δημιουργώντας δεσμούς και σχέσεις κατανόησης και εμπιστοσύνης ανάμεσα σε ανθρώπους που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε όλο τον κόσμο, μέσω της δουλειάς μας στον χώρο των τεχνών, του πολιτισμού, της εκπαίδευσης και της αγγλικής γλώσσας. Συνεργαζόμαστε με ανθρώπους σε περισσότερες από 200 χώρες και επικράτειες, και διαθέτουμε φυσική παρουσία σε περισσότερες από 100 χώρες. www.britishcouncil.org.

Προηγούμενο άρθροΕΕ: Το ποσό των 101,53 εκατ. ευρώ θα λάβει η Ελλάδα από το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ για τις καταστροφές από την κακοκαιρία «Ντάνιελ»
Επόμενο άρθροΜνημόνιο συνεργασίας για τα αγροτικά μεταξύ Ελλάδας- Κύπρου και Μάλτας υπέγραψε ο Κώστας Τσιάρας