59α Δημήτρια: Ζαμάν Φουντ Stories στην Αγορά Μοδιάνο Πέντε θεματικά live talks αφιερωμένα στην κουζίνα της Θεσσαλονίκης
Τα χρόνια, τα ζαμάνια και οι ιστορίες των γεύσεων από το βάθος του χρόνου μέχρι και σήμερα. Πέντε θεματικά live talks ενώπιον κοινού, αφιερωμένα στην κουζίνα της Θεσσαλονίκης ανά τους αιώνες, με έδρα τη μεταμορφωμένη Κεντρική Αγορά Τροφίμων, την Αγορά Μοδιάνο.
Η ενότητα Ζαμάν Φουντ Stories είναι ένα ταξίδι σε αυτό που αποκαλούμε ιδιαίτερες, μοναδικές και αξεπέραστες γεύσεις της Θεσσαλονίκης: από τα πιάτα και τις ιστορίες του Βυζαντινού παρελθόντος στα κοσμοπολίτικα κουβέρ του σήμερα, που η πόλη αποτελεί γαστρονομικό προορισμό· από τους εβραϊκούς οδηγούς μαγειρικής και τα αρμένικα και προσφυγικά πιάτα του κάποτε στα διεθνή των καταλόγων του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, όταν στη Θεσσαλονίκη έσπευσαν και εμπλούτισαν τις υπάρχουσες γεύσεις και άλλες διεθνείς κουζίνες. Ετοιμαστείτε για πέντε γευστικά, επιμορφωτικά και περιεκτικά φιλολογικά γκουρμέ απογεύματα, όπου πασίγνωστοι σεφ, foodie δημοσιογράφοι, μπλόγκερ, εστιάτορες και ειδικοί σε ό,τι έχει να κάνει με τη γαστρονομία της πόλης θα παρουσιάσουν ποικιλίες ιστοριών με άξονα τη Θεσσαλονίκη. Ζαμάν Φουντ Stories, πέρα από τις ιστορίες για τα χρόνια, τα ζαμάνια και τις περιπέτειες της γεύσης στη Θεσσαλονίκη των αιώνων, θα πει και…ελάτε να περάσουμε νόστιμα στις 24 Σεπτ, 1 Οκτ, 8 Οκτ, 15 Οκτ και 22 Οκτ. στον εξώστη της Αγοράς Μοδιάνο.
Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στο πλαίσιο των 59ων ΔΗΜΗΤΡΙΩΝ και εντάσσονται στις δράσεις του Τμήματος Τουρισμού του δικτύου δημιουργικών πόλεων της Unesco στον τομέα της γαστρονομίας. Παρουσιάζει και συντονίζει ο εξειδικευμένος σε θέματα γεύσης δημοσιογράφος Κώστας Γιάντσιος από το biscotto.gr. Την γαστρονομική και υλικοτεχνική υποστήριξη των live cooking events έχει αναλάβει η Ανώτερη Σχολή Μαγειρικής Ζαχαροπλαστικής La Chef Levi.
H είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.
Η Αγορά Μοδιάνο ανήκει στο brand portfolio του Ομίλου Φάις.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου | Ώρα έναρξης: 19:00 “Θεσσαλονίκη μου, ποτέ δε σ’ απαρνιέμαι, είσαι η κουζίνα μου, το λέω και καυχιέμαι!”
Οι τρεις πολυβραβευμένοι και πολυταξιδευμένοι σεφ της πόλης, Απόστολος Αλτάνης (executive του Hyatt Regency), Σωτήρης Ευαγγέλου (executive του Makedonia Palace) και Δημήτρης Τσανανάς (executive του The Met Hotel), ως Chef Ambassadors στις αποστολές τους στο εσωτερικό ή το εξωτερικό μυούν τον κόσμο στις θεσσαλονικιώτικες γεύσεις. Πώς τις ορίζουμε; Ποια είναι τα πιάτα-σφραγίδες; Μπορούμε σήμερα να μιλάμε για μια ευδιάκριτη θεσσαλονικιώτικη γαστρονομική σκηνή; Μαζί τους, ο δημοσιογράφος του “Γαστρονόμου” της “Καθημερινής”, Γιάννης Παπαδημητρίου, που χρόνια τώρα παρακολουθεί τις κουζίνες και τους νέους πρωταγωνιστές της πόλης, επισκοπεί πάνω στον μύθο και τα όσα διθυραμβικά γράφονται για τη γαστρονομία της Θεσσαλονίκης, μοναδικής ελληνικής πόλης ενταγμένης στο Δίκτυο Δημιουργικών Πόλεων Γαστρονομίας της Unesco.
Τρίτη 1 Οκτωβρίου | Ώρα έναρξης: 19:00 “Κρατάει χρόνια αυτή η γεύση και αυτή η κολόνια!”
Μέρη με ιστορία και εστιατορικοί θρύλοι μεγάλοι: η Δέσποινα Μαυρομάτη του Ζύθος Ντορέ, η Ισμήνη Τορνιβούκα του Όλυμπος Νάουσα, ο Νίκος Νυφούδης του Τίφαννυς x 1905 και η Ντίνα Τέρτση του Mαϊάμι, κουμαντάρουν γαστρονομικά τοπόσημα που δεν είναι παίξε γέλασε, αφού εντός τους από τον περασμένο αιώνα μέχρι και σήμερα γράφτηκαν και γράφονται οι πιο λαμπρές στιγμές της θεσσαλονικιώτικης αστικής κουζίνας. Δίπλα τους οι σεφ Δημήτρης Τασιούλας, Σοφία Τεφτσή, Πρόδρομος Ασημάκης και φυσικά η Δέσποινα Μαυρομάτη, θα φανερώνουν τα ιδιαίτερα γευστικά μυστικά που συνηγόρησαν ώστε τα εστιατόριά τους να θεωρούνται εμβληματικά, όπως και το ρίσκο, την τρέλα, τη γνώση, το μεράκι και την επιχειρηματική ενόραση που απαιτούνται, ώστε ο θρύλος να μη χάσει τη μαγεία του. Μαζί τους η Χαρισία Βλάχου, καθηγήτρια του ΑΠΘ που διδάσκει Γαστρονομικό Τουρισμό και Τοπική Ανάπτυξη στο διατμηματικό πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών και ο εκδότης και διευθυντής του περιοδικού Citymag, Άγγελος Βάσος, μιλούν για την ύψιστη σημασία του να μπορεί μια πόλη να κρατά αλώβητα από τον χρόνο τα μέρη που στα τραπέζια τους δείπνησε η ιστορία.
Τρίτη 8 Οκτωβρίου | Ώρα έναρξης: 19:00 “Street food αγάπη μου: Οι δρόμοι γράφουν τη δική τους ιστορία!”
O μυθος, η αίγλη, οι αξίες και η κουλτούρα του θεσσαλονικιώτικου street food: Από την προσφυγική μπουγάτσα του 1922, που ο τεχνίτης Φίλιππος Μπαντής την ανέδειξε σε σύγχρονο πρωινό λαϊκό γκουρμέ, στο μεταμοντέρνο Μπουγατσάν που ο Κώστας Καπετανάκης του Estrella μαζί με τον σεφ Δημήτρη Κοπαράνη το είδαν να γίνεται παγκόσμιο βάιραλ. Από τα πιροσκί, τα περέκ και τα χατσαπούρια του Γιάννη Κοτζαγερίδη ως τα ασιατικά Bao Bun του Thess Bao των Δημήτρη Παμπόρη, Γιάννη Ζιάγκα και Γιάννη Πατέικα, με γέμιση και ελληνικών γεύσεων, η Θεσσαλονίκη ήταν, είναι και θα είναι η βασίλισσα και η πατρίδα όχι μόνο του κλασικού φαγητού στον δρόμο, αλλά και η καινοτόμα γαστρονομικά πόλη που από εδώ ξεκινούν και διαχέονται όλες οι street food τάσεις. Όλοι οι παραπάνω πρωταγωνιστές μαζί με τον θρυλικό Δημήτρη -σουβλάκι μάστερ- Εικοσιδυό θα αναλύσουν την ιδιαίτερη κουλτούρα και τις αξίες του φαγητού στον δρόμο. Μαζί τους ο Θάνος Ρουμπής και η Ευγενία Ευθυμιάδου του Thess_del_food που καταγράφουν την περιπέτεια με εικόνα, λέξεις, ήχο και βιντεάκια viral.
Τρίτη 15 Οκτωβρίου | Ώρα έναρξης: 19:00 “Οι συνοικίες τρώνε γκουρμέ και διηγούνται τις δικές τους ιστορίες”
Η Αλεπού του Ανδρέα Κλαυδιανού και ο Κρίταμος των Σαμψών Αλμασίδη, Γιώργου Μουκριώτη και Σταύρου Ντελή στην Τούμπα, η Μόστρα της Αναστασίας Μπέκα στην περιοχή Χαριλάου, το Κορωνίς των Σοφίας και Ευθύμη Καρανίκα, Γιώργου Νικολακάκη, Ευθύμη Κάλφα και Γιάννη Χατζηιωαννίδη στη Σοφούλη και το Σουμάκι του Γιώργου Παπουνίδη στους Αμπελόκηπους αποδεικνύουν περίτρανα ότι η γαστρονομική Θεσσαλονίκη δεν περιχαρακώνεται μόνο στα καθιερωμένα σποτ του κέντρου. Στις συνοικίες, δίπλα στα παραδοσιακά στέκια, μια νέα γενιά σεφ και επιχειρηματιών κατάφεραν να αποκεντρώσουν το παιχνίδι, πιστοποιώντας καθημερινά ότι οι γεύσεις της πόλης δεν γνωρίζουν σύνορα και… αποκεντρώνονται! Όλοι οι παραπάνω θα μιλήσουν για το ρίσκο του να ξεφεύγεις από τη σιγουριά του κέντρου και να επενδύεις στις γειτονιές, που κάθε μια έχει δικούς της κώδικες και ιδιαίτερες αξίες.
Τρίτη 22 Οκτωβρίου | Ώρα έναρξης: 19:00 “Σπάνιες γαίες, σπάνιες πρώτες ύλες, σπάνια πιάτα, σπάνιες ευκαιρίες”
Ένα από τα σούπερ ατού της θεσσαλονικιώτικης γαστρονομίας είναι το ότι στα πέριξ της πόλης και στους βορειοελλαδίτικους νομούς, η Θεσσαλονίκη έχει μοναδική πρόσβαση στο άλφα και το ωμέγα που απαιτείται για να φτιάξεις πιάτα αξέχαστα: πρώτες ύλες που ξεχωρίζουν, πρώτες ύλες με χαρακτήρα και ετικέτες προϊόντων που προσφέρουν την ευκαιρία να δομηθεί ένα τουριστικό προϊόν βασισμένο στον πλούτο και τις σπάνιες γαίες μας. Ο Αλέξανδρος Μπαρμπουνάκης του εστιατορίου +Τροφή, η Σύλβια Κουμεντάκη, η Λία Μπουντιούκου και η Νανά Ζυγούρα της ομάδα Chef Stories, η Χαρισία Βλάχου, καθηγήτρια του ΑΠΘ που διδάσκει στο Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών: “Γαστρονομικός Τουρισμός και Τοπική Ανάπτυξη”, και η Αλεξάνδρα Ανθίδου, διευθύντρια των Οινοποιών Βορείου Ελλάδος, συζητούν για τις ευκαιρίες τουριστικής ανάπτυξης που προσφέρει το δυναμικό αυτού που ονομάζουμε πρώτες ύλες και προϊόντα Π.Ο.Π. και Π.Γ.Ε. της Βόρειας Ελλάδας.