Καταιγισμό αιτήσεων από χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους για τη χορήγηση χρηματικών διευκολύνσεων, που είχαν «παγώσει» από το 2010, δέχθηκε το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ).
Σύμφωνα με αρμόδια στελέχη, η απόφαση του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων να ξεκινήσει την επαναχορήγηση δανείων από τον Σεπτέμβριο του 2024 έτυχε ευρείας αποδοχής από τα μέλη του, γεγονός που φάνηκε ήδη από την πρώτη στιγμή που «άνοιξε» η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων με την υψηλή επισκεψιμότητα, η οποία καταγράφηκε, με αποτέλεσμα την υπερφόρτωσή της.
Ωστόσο, η όλη διαδικασία ολοκληρώθηκε απρόσκοπτα, καθώς το ΜΤΠΥ προχώρησε άμεσα και χωρίς καθυστέρηση στην αναβάθμιση της διαδικτυακής σύνδεσης του Ταμείου.
Το συνολικό ποσό που θα διατεθεί σε αυτή τη φάση για δάνεια ανέρχεται σε 10 εκατ. ευρώ, ενώ, με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, υποβλήθηκαν 2.146 αιτήσεις, οι οποίες είναι στο στάδιο της επεξεργασίας από τις υπηρεσίες του Ταμείου, με βάση τη σειρά υποβολής της αίτησης.
Μόλις περατωθεί ο πρώτος κύκλος έγκρισης δανείων και λαμβάνοντας υπ’ όψιν το έντονο ενδιαφέρον, το οποίο εκδηλώθηκε, μετά την επαναφορά της χορήγησης των χρηματικών διευκολύνσεων, που είχαν ανασταλεί επί 14 έτη, η διοίκηση του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να αποδεσμεύσει επιπλέον κονδύλι για την εκταμίευση νέων δανείων σε περισσότερους ωφελούμενους πάντα μέσα στο πλαίσιο των οικονομικών δυνατοτήτων του και της εκτέλεσης του ετήσιου προϋπολογισμού του, καθώς το Ταμείο δεν χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Δάνεια από το ΜΤΠΥ δικαιούνται μόνο οι εν ενεργεία μέτοχοι (τακτικοί δημόσιοι υπάλληλοι, προαιρετικά μετέχοντες υπάλληλοι ΟΤΑ και ΝΠΔΔ, το προσωπικό (πολιτικό και ένστολο) του πυροσβεστικού σώματος, καθώς και το πολιτικό προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ. και οι αστυνομικοί που έχουν υπαχθεί στα ασφαλιστικά ταμεία της πρώην Αστυνομίας Πόλεων), στους οποίους διενεργούνται τακτικές κρατήσεις στη μισθοδοσία τους υπέρ ΜΤΠΥ και που πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια.
Αίτηση μπορούν να υποβάλουν οι μέτοχοι που έχουν τουλάχιστον διετή συμμετοχή στο ΜΤΠΥ, δεν οφείλουν ποσό από το δικαίωμα εγγραφής στο Ταμείο, οι μηνιαίες κρατήσεις τους διενεργούνται και αποδίδονται στο ΜΤΠΥ και δεν είναι άνω των 59 ετών.
Επισημαίνεται ότι για τους υπαλλήλους που έχουν υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης ή για τους νέους μερισματούχους παρέχεται από το ΜΤΠΥ η δυνατότητα υποβολής αίτησης προεξόφλησης μερισμάτων.
Το ποσό του κάθε δανείου επιλέγεται από τον ίδιο τον μέτοχο και αντιστοιχεί σε έναν ή δύο ή τρεις βασικούς ακαθάριστους μισθούς, ενώ κάθε δάνειο εξοφλείται σε 36 ισόποσες, συνεχείς, μηνιαίες τοκοχρεωλυτικές δόσεις με παρακράτηση από τη μισθοδοσία του υπαλλήλου.
Η «χαρτογράφηση» των αιτήσεων
Σύμφωνα με την επεξεργασία των στατιστικών δεδομένων, αιτήσεις για χορήγηση δανείου υποβλήθηκαν σχεδόν από κάθε γωνιά της χώρας, από τον Έβρο έως την Κρήτη και από τη Ρόδο έως την Κέρκυρα.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Ταμείου, οι νομοί Αττικής, Θεσσαλονίκης, Αχαΐας, Λάρισας και Μαγνησίας, συγκέντρωσαν τις περισσότερες αιτήσεις, οι οποίες έφτασαν τις 1.166, ποσοστό το οποίο αντιστοιχεί στο 54,33% του συνόλου των αιτήσεων, που υποβλήθηκαν.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αριθμός των αιτήσεων ανά περιοχή σχετίζεται με τον πληθυσμό των περιοχών αυτών και, κατ’ επέκταση, με τον αριθμό των δημοσίων υπηρεσιών που λειτουργούν σε αυτές (Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, νοσοκομεία, πανεπιστήμια, ΟΤΑ κά) και των δημοσίων υπαλλήλων (μετόχων) που κατοικούν στις περιοχές αυτές.
Συνεπώς, είναι λογικό οι περιφερειακές ενότητες που έχουν υψηλότερο πληθυσμό, άρα και περισσότερους δημοσίους υπαλλήλους, να υπερτερούν σε αριθμό αιτήσεων έναντι των υπολοίπων.
Αναφορικά με την κατανομή των αιτήσεων ανά αριθμό μηνιαίων μισθών, που ζητήθηκαν, η πλειονότητα των αιτούντων (1.808 αιτήσεις) ζήτησε δάνειο, ύψους τριών μηνιαίων βασικών μισθών. Αμέσως μετά, ακολούθησαν όσοι αιτήθηκαν δάνειο, ύψους δύο μηνιαίων βασικών μισθών (270 αιτήσεις) και λιγότεροι ήταν αυτοί που ζήτησαν δάνειο μέχρι του ύψους του ενός μηνιαίου βασικού μισθού (68 αιτήσεις).
Επίσης, 332 διαφορετικοί φορείς υπέβαλαν αιτήσεις. Από αυτούς, διαπιστώνεται ότι η πλειονότητα ανήκει στην Παιδεία (43,1%) (κυρίως διοικητικό και εκπαιδευτικό προσωπικό των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης). Έπονται οι φορείς της Υγείας κατά 26,5% (εργαζόμενοι στα νοσοκομεία της χώρας), ενώ σχετικά υψηλό ποσοστό (14,8%), σε σύγκριση με τους λοιπούς φορείς, έχουν οι Γενικές Γραμματείες των υπουργείων.
Οι βασικοί όροι
Μεταξύ των βασικών όρων, που προβλέπονται, είναι οι εξής:
Το επιτόκιο χορήγησης των δανείων για όσους αιτηθούν το β΄ εξάμηνο του 2024 ανέρχεται στο 7% και παραμένει σταθερό καθ’ όλη τη διάρκεια εξόφλησης.
Το δάνειο επιβαρύνεται με όλες τις νόμιμες κρατήσεις (χαρτόσημο και ΟΓΑ χαρτοσήμου).
Για τη χορήγηση δανείου απαιτείται η σύναψη δανειακής σύμβασης και η σχετική επιβεβαίωση του εκκαθαριστή αποδοχών της υπηρεσίας του υπαλλήλου που θα ζητήσει το Ταμείο.
Η καθυστέρηση υπογραφής δανειακής σύμβασης (15 ημέρες) ή της επιβεβαίωσης του εκκαθαριστή μισθοδοσίας (60 ημέρες) θα έχει ως αποτέλεσμα την ακύρωση της αίτησης.
Μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας υποβολής αίτησης δανείου, ο μέτοχος θα ενημερώνεται αναλυτικά για το ονομαστικό ποσό δανείου, που ο ίδιος θα επιλέξει, για το επιτόκιο, τις δόσεις, καθώς και για τις λοιπές κρατήσεις. Όποτε απαιτείται, θα ενημερώνεται και με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) για την πορεία της αίτησής του και την κατάθεση του ποσού.
Τυχόν οφειλές του μετόχου προς το ΜΤΠΥ θα εξοφλούνται αυτόματα από το δάνειο, εφόσον αυτές δεν υπερβαίνουν το ποσό του δανείου.
Εάν αλλάξει η υπηρεσία από την οποία μισθοδοτείται ο μέτοχος, υποχρεούται αυτός να ενημερώσει τον νέο εκκαθαριστή μισθοδοσίας, για να μην υπάρχει οφειλή από ανεξόφλητη μηνιαία δόση δανείου.
Δείτε τον πίνακα: πίνακας
Γεωργία Μπάρλα / ΑΠΕ-ΜΠΕ