Σαρωτικές αλλαγές στις λαϊκές αγορές – Γράφει ο Δημήτρης Χριστούλιας

Σαρωτικές αλλαγές προωθεί το υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού στον τρόπο λειτουργίας των λαϊκών αγορών. Το σχέδιο περιλαμβάνει τη δημιουργία ηλεκτρονικού μητρώου για όσους κατέχουν άδειες πωλητών σε λαϊκές αγορές.

dimitris_christoulias
Γράφει ο συνεργάτης του Έμβολος Δημήτρης Χριστούλιας δημοσιογράφος της REALnews

Στο μητρώο θα καταγράφονται τα είδη πώλησης, οι ποσότητες και η χρονική διάρκεια της δραστηριότητας. Οι άδειες πρέπει να είναι αριθμημένες και προσωποποιημένες, με Αριθμό Φορολογικού Μητρώου και αριθμό ταμειακής μηχανής. Η χορήγηση των αδειών θα γίνεται με μόρια και κοινωνικά κριτήρια ενώ η αδειοδότηση θα γίνεται από τους δήμους διαμονής των παραγωγών, των επαγγελματιών και λοιπών υπαίθριων εμπόρων.

Παράλληλα, οι θέσεις στις λαϊκές αγορές θα κατανέμονται από τις Περιφέρειες. Οι επαγγελματίες πωλητές λαϊκών αγορών θα πωλούν τα προϊόντα τους σε μια Περιφέρεια ενώ οι παραγωγοί αγροτικών προϊόντων θα πωλούν τα προϊόντα τους έως και τρεις Περιφέρειες της επιλογής τους σε όλη τη χώρα. Ακόμη θεσπίζεται πλαίσιο για αγορές χωρίς μεσάζοντες ενώ άδειες θα παίρνουν ακόμη και οι πλανόδιοι ζωγράφοι ή χειροτέχνες βιομηχανικών προϊόντων.

Τις επόμενες ημέρες εκπρόσωποι του κλάδου των λαϊκών αγορών αναμένεται να καταθέσουν στο υπουργείο Οικονομίας,  τις δικές τους προτάσεις. Το νομοσχέδιο αναμένεται να βγει σε δημόσια διαβούλευση στο τέλος του Σεπτεμβρίου με στόχο την καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου και της φοροδιαφυγής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Γενική γραμματεία Εμπορίου υπολογίζει τους παραγωγούς αγροτικών προϊόντων στις λαϊκές αγορές σε 15.000 με 20.000 και τους επαγγελματίες πωλητές αγροτικών προϊόντων σε 10.000 με 11.000. Στην Ελλάδα τελικά πρέπει να ψηφισθεί ένας νόμος για τη λειτουργία των λαϊκών αγορών που να ισχύει για όλη τη χώρα. Δεν γίνεται να ισχύουν άλλα στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και άλλα στην υπόλοιπη χώρα.

Προηγούμενο άρθροΜια παρατεταμένη βροχή σήμερα στον κόσμο των μεγάλων έργων μας έπνιξε!
Επόμενο άρθροΈγινε και αυτό… Ένας Αμερικανός προτίμησε τη φυλακή από τη γυναίκα του
Δημοσιογράφος REALnews Οικονομικό ρεπορτάζ