Κανονικά η έκπτωση φόρου 30% ή 50% σε αγρότες και παραγωγούς, απαντά η ΑΑΔΕ σε Μαντά

Κανονικά και σύμφωνα με τις προβλέψεις του ισχύοντος νόμου λειτουργεί η ηλεκτρονική εφαρμογή της ΑΑΔΕ, μέσω της οποίας δύναται να χορηγηθεί απαλλαγή φόρου κατά 30% ή 50%, ανάλογα με την περίπτωση, σε κατ’ επάγγελμα αγρότες και παραγωγούς οι οποίοι διοχετεύουν σημαντικό μέρος της παραγωγής τους σε αγροτικούς συνεταιρισμούς ή μέσω συμβολαιακής γεωργίας.

Αυτό αναφέρεται σε απάντηση της Ανεξάρτητης Αρχής στην αναφορά που κατέθεσε ο βουλευτής Μεσσηνίας Περικλής Μαντάς, σχετικά με το ζήτημα περί μη δυνατότητας λήψης της έκπτωσης φόρου κατά 30% από κατόχους αγροτικών εκμεταλλεύσεων οι οποίοι δεν διαθέτουν σύμβαση συμβολαιακής γεωργίας και είναι μόνο μέλη συνεταιρισμού.

Σύμφωνα με τα όσα διευκρινίζει η ΑΑΔΕ, οι προβλέψεις του νόμου περιλαμβάνουν δύο σκέλη. Το πρώτο σκέλος αφορά αποκλειστικά στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, οι οποίοι μπορούν να λάβουν απαλλαγή φόρου κατά 50% για τα αγροτικά τους εισοδήματα, εφόσον διοχετεύουν το 75% της παραγωγής τους είτε στον αγροτικό συνεταιρισμό του οποίου είναι μέλη, είτε μέσω σύμβασης με συγκεκριμένη επιχείρηση – αγοραστή με αντικείμενο τη συμβολαιακή γεωργία.

Το δεύτερο σκέλος αφορά σε όλους τους κατόχους αγροτικών εκμεταλλεύσεων, οι οποίοι μπορούν να λάβουν αντίστοιχη απαλλαγή φόρου κατά 30%, διοχετεύοντας το 40% της παραγωγής τους μέσω σύμβασης συμβολαιακής γεωργίας, η ύπαρξη της οποίας αποτελεί βασική προϋπόθεση. Σε περίπτωση δε που πρόκειται για παραγωγούς μέλη αναγκαστικών αγροτικών συνεταιρισμών, στην εφαρμογή της ΑΑΔΕ θα πρέπει να καταχωριστούν τα στοιχεία του συνεταιρισμού (επωνυμία, νόμος σύστασης, ΑΦΜ) ως στοιχεία του αντισυμβαλλόμενου.

Πέραν των ανωτέρω, η ΑΑΔΕ διευκρινίζει ότι με βάση την ισχύουσα ΚΥΑ, τα στοιχεία των σχετικών συμβάσεων συμβολαιακής γεωργίας για το 2023 έπρεπε να υποβληθούν αρκετά πριν την καταληκτική ημερομηνία για τις φετινές φορολογικές δηλώσεις. Τόσο για την έκπτωση του 50%, όσο και για την έκπτωση του 30%, οι σχετικές προθεσμίες υποβολής των απαραίτητων στοιχείων των συμβάσεων ήταν μέχρι τις 31.3.2024, ενώ για την επιβεβαίωση ή απόρριψη από την πλευρά του αγοραστή, μέχρι και τις 30.4.2024. Σε περίπτωση δε που η δεύτερη ημερομηνία παρήλθε άπρακτη, το σύστημα θεώρησε αυτόματα ότι τα υποβληθέντα στοιχεία ισχύουν και είναι επιβεβαιωμένα.

Προηγούμενο άρθροΝίκος Ανδρουλάκης: «Με το ΠΑΣΟΚ, για τις νίκες του μέλλοντος»
Επόμενο άρθροΠράσινοι – Οικολογία: Κάρλα και Παγασητικός: Έκρηξη ζωής και θανάτου!