Ανδρέας Πουλάς: «Το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας παραδέχεται την αδυναμία του να αντιμετωπίσει την πολυήμερη πυρκαγιά στον Όρβηλο Σερρών»

Σε απάντηση στην αναφορά που κατέθεσε ο βουλευτής Αργολίδας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και υπεύθυνος Κ.Τ.Ε.  Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας, Ανδρέας Πουλάς σχετικά με την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς στον Όρβηλο Σερρών που ξέσπασε στις 18 Ιουλίου 2024 και μέχρι σήμερα υπάρχουν ακόμη διάσπαρτες εστίες στην περιοχή, ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας αναφέρει τα εξής:

«Σε απάντηση του ανωτέρω μέσου κοινοβουλευτικού ελέγχου, σας γνωρίζουμε ότι, η πυρκαγιά στο Όρος Όρβηλος – περιοχή Σιντική εκδηλώθηκε στις 18 Ιουλίου 2024. Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στην ως άνω περιοχή, την 20η Ιουλίου 2024 επιχείρησαν περιοδικά έντεκα (11) εναέρια μέσα, ήτοι επτά (7) ελικόπτερα και τέσσερα (4) αεροσκάφη.

Η επιχείρηση επίγειων δυνάμεων είναι δυσχερής, λόγω ιδιαίτερων συνθηκών. Επιπροσθέτως, τίθεται υπόψη σας, ότι όλες οι επιχειρήσεις αεροπυρόσβεσης επηρεάζονται και διαμορφώνονται, σε κάθε περίπτωση, από τις ανάγκες ανά την Επικράτεια, για μέσα αεροπυρόσβεσης σε εξελισσόμενες πυρκαγιές.»

Σε συνέχεια της απάντησης του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ο κ. Πουλάς δηλώνει τα εξής:

«Στον Όρβηλο Σερρών, ένα βουνό ορόσημο για την περιοχή, από τις 18 Ιουλίου 2024 έχουν καεί χιλιάδες στρέμματα και παρά τις εκκλήσεις φορέων και πολιτών της περιοχής ο κρατικός μηχανισμός επί περίπου ένα μήνα δεν κατάφερε να πετύχει την πλήρη κατάσβεσή της. Μετά την καταστροφική πυρκαγιά στην Αττική, η πυρκαγιά στον Όρβηλο Σερρών αποτελεί άλλη μία μαύρη σελίδα της θητείας της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας στον Τομέα της Πολιτικής Προστασίας.

Επισημαίνουμε για άλλη μία φορά ότι είναι σημαντικό να προστατεύεται ταυτόχρονα όλη η επικράτεια από τις πυρκαγιές και η εφαρμογή του επιχειρησιακού δόγματος του Πυροσβεστικού Σώματος για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών να βρίσκει πλήρη εφαρμογή ανεξαρτήτως περιφέρειας εμφάνισης πυρκαγιάς».

Προηγούμενο άρθροΓΕΠΑΔ Κεντρικής Μακεδονίας: 20-8-2024 Ενημερωτικό Δελτίο του τελευταίου 24ώρου
Επόμενο άρθροΣυνάντηση του Δ.Σ. του ΣΕΠΕ Ημαθίας με τους αιρετούς για τις συγχωνεύσεις-καταργήσεις τμημάτων