Μιχαηλίδης Δημήτριος: Μέγα λάθος, ή ανικανότητα ή απλά συντεχνιασμός?

Μέγα λάθος, ή ανικανότητα ή απλά συντεχνιασμός?

Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 1/8/2024 συνέντευξη τύπου του κα Κ. Τσιάρα (Υπουργός ΑΑ&Τ) για τα πέντε (5) μέτρα για την αντιμετώπιση της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών (αιγών & προβάτων), όπου στο 4ο μέτρο ακούσαμε: «Αποφασίστηκε η συγκρότηση επιτροπής εμπειρογνωμόνων, με σκοπό την ανάλυση της επιδημιολογικής μελέτης και τον εντοπισμό των παραλείψεων ή έκνομων πράξεων που οδήγησαν στην έξαρση της νόσου».

Σε διευκρινιστική ερώτηση δημοσιογράφου για την σύνθεση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων ακούστηκε ότι θα συγκροτηθεί από καθηγητές Πανεπιστημίων, από ερευνητές ιδρυμάτων και από τεχνοκράτες του ΥπΑΑΤ. Μέγα Λάθος.

Είναι «μέγα λάθος» διοικητικής πρακτικής η ανεξέλεγκτη υιοθέτηση προτάσεων, χωρίς την συμμετοχή αυτών τους οποίους αφορούν οι προτάσεις, και αυτών οι οποίοι θα επωμισθούν το βάρος των επιλογών της διοίκησης. Η αποτελεσματική διοίκηση είναι η τέχνη του εφικτού.

Μια Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων χωρίς την ισχυρή συμμετοχή των κτηνοτρόφων, για την υλοποίηση των μέτρων αντιμετώπισης της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών είναι μέγα λάθος και είναι προάγγελος αστοχίας-αποτυχίας, παρασύροντας στην καταστροφή τόσο την κτηνοτροφία όσο και τους κτηνοτρόφους και την εθνική οικονομία και αυτάρκεια.

Και βέβαια δεν μπορεί να προφυλαχθεί επαρκώς μια εκτελεστική εξουσία από κατηγορίες για πιθανή σχεδιαζόμενη συνειδητή καταστροφή της εθνικής αυτάρκειας και εθνικής ανεξαρτησίας, με ταυτόχρονη πιθανή επιδίωξη εξάρτησης από το διεθνές εμπόριο και από τα συνθετικά «πράγματα» που προβάλλονται ως τρόφιμα και είναι τεχνήματα «καλλιέργειας» ιστών.

Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 6/8/2024 συνάντηση του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής «Άγιος Γεώργιος» με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ Κωνσταντίνο Τσιάρα στο γραφείο του ΥπΑΑΤ μετά από αίτημα του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής «Άγιος Γεώργιος», με κύριο αίτημα την προσπάθεια αποφυγής της καταστροφής της κτηνοτροφίας, διότι περίπου το 90% των στάβλων της Περιφέρειας Αττικής (80% της Ελλάδος) στερείται αδείας λειτουργίας σύμφωνα με τον νόμο 4056/2012.

Ο Νόμος 4056/12-3-2012 πιθανόν να ήταν επιστημονικά καλός (ίσως τέλειος για κάποια διδακτορική διατριβή πανεπιστημίου), αλλά αποδείχθηκε μαξιμαλιστικός, ανεφάρμοστος και ανισόρροπος για την Ελληνική πραγματικότητα, αφού επέβαλε αυθαίρετα στις ήδη υπάρχουσες και λειτουργούσες κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις ανισόρροπες προδιαγραφές.

Οι στάβλοι λειτουργούσαν το 2012. Οι στάβλοι λειτουργούν ήδη 12,5 χρόνια από το 2012 μέχρι τώρα. Στο 90% των λειτουργούντων στάβλων δεν δίνει άδεια λειτουργίας (!!! …) η διοίκηση, στερώντας τους από την χρηματοδότηση του εκσυγχρονισμού τους, αποκλείοντάς τους από δημιουργία οικοτεχνίας και εκμηδενίζοντας την επιχειρηματική τους αξία ή έστω την διαδοχή.

Η πολιτεία έχει καταλάβει τις ανισορροπίες του Ν4056/2012 και με επόμενες διορθωτικές κινήσεις (τροπολογίες) εξαίρεσε τα «ιδρύματα», τα «ιπποειδή», και την «πτηνοτροφία», ενώ προβλέφθηκαν χρηματοδοτήσεις για την χοιροτροφία για προσαρμογή στις σύγχρονες απαιτήσεις.

Η κα Μάγδα Κοντογιάννη, 6932094231, γραμματέας του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής δήλωσε ότι: Ζητούμε να προστεθούν οι λέξεις «και κτηνοτροφικές», στην ήδη ψηφισθείσα τροπολογία (για τον Ν4056) στον Νόμο 5043/13-4-2024, που αφορά τις υφιστάμενες στις 12/3/2012 κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις. Η τροπολογία γράφει: «Οι πτηνοτροφικές (και κτηνοτροφικές, που ζητείται να προστεθεί) εγκαταστάσεις εντατικής εκτροφής, οι οποίες αποδεικνύεται με κάθε πρόσφορο τρόπο ότι ευρίσκοντο σε λειτουργία κατά την έναρξη ισχύος του ν.4056/2012 (Α’52), έχοντας αποστάσεις μικρότερες των ελαχίστων των πινάκων 1 και 2 του Παραρτήματος του άρθρου 20 του ως άνω νόμου, μπορούν να ανανεώνουν, να μεταβιβάζουν ή να τροποποιούν την έγκριση ή γνωστοποίηση λειτουργίας (…)».

Οι «άδειες διατήρησης» πρέπει να δοθούν σε όλες ανεξαιρέτως τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις μέχρι την λήξη του ΠΑΑ 2021-31/12/2027, ώστε χωρίς προαπαιτούμενα να τους δοθεί η δυνατότητα, με χρηματοδότηση του ΠΑΑ 2021-2027, να εκσυγχρονισθούν και να υποστηριχθούν επιχειρηματικά.

Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής που μετείχαν στην συνάντηση με τον κ Υπουργό, κ Γιάννης Κοντογιάννης, κα Μάγδα Κοντογιάννη, κ Νίκος Κορδαλής, κα Φιλλιώ Κρασσά, κ Θανάσης Νόβας & κα Αθηνά Μιχαηλίδου, επεσήμαναν την σχεδόν παντελή έλλειψη εκπαίδευσης και επαγγελματικής κατάρτισης κτηνοτρόφων, ενώ ούτε σεμινάρια για την κτηνοτροφία γίνονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες, ούτε ενημερωτικές εκδηλώσεις για τους κτηνοτρόφους και τις εξελίξεις στην κτηνοτροφία.

Οι κτηνοτρόφοι, περιέργως και «εντέχνως», είναι απομονωμένοι από κάθε υπεύθυνη πληροφόρηση και από κάθε ενημέρωση ή συμβουλή. Ακόμα και ο «κτηνίατρος εκτροφής» που είχε θεσμοθετηθεί με τον Νόμο 4235/2014 και την ΥΑ 1506/59229/26-5-2016 δεν λειτουργεί επαρκώς ή είναι εντέχνως αδρανής, χάριν, όπως φαίνεται, των ισχυρών συντεχνιών των δημοσίων υπαλλήλων. Άλλες επιστημονικές δραστηριότητες, όπως των Πολιτικών Μηχανικών για θέματα Πολεοδομίας, Δικηγόρων για θέματα Δικαστικά και Τεχνολόγων Τροφίμων για θέματα Δημόσιας υγείας διευκολύνουν αρκετά την καθημερινότητα των Ελλήνων πολιτών και την επιχειρηματικότητα.

Ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής με περίπου 35 διαδικτυακές δημόσιες ανοικτές συζητήσεις κατέληξε τον Ιαν 2021 στο «ΟΡΑΜΑ 2040» για τον αγροτικό τομέα, ενώ μετά από δημόσια διαδικτυακή διαβούλευση με όλους τους φορείς της υπαίθρου της Αττικής κατέληξε στο «ΝΕΟ ΣΥΜΦΩΝΟ 2040 ΥΠΑΙΘΡΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ», όπου στα απολύτως σημαντικά καταγράφονται η ανάγκη για χωροθέτηση σταθερών χρήσεων γης για παραγωγή τροφής που να συμβάλλουν στην τοπική αυτάρκεια, η ανάγκη για δημιουργία Αγροτικών Σχολείων Μαθητείας με συμμετοχή τοπικών αγροτικών συλλογικών σχημάτων και η ανάγκη για υποστήριξη της αγροτικής επιχειρηματικότητας με ισχυρά ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΑ.

Η χωροθέτηση σταθερών χρήσεων γης περιλαμβάνει την απαράδεκτη καθυστέρηση (από το 2017) των Σχεδίων Βόσκησης. Η «περίεργη» κωλυσιεργία των «αρχών» καταστρέφει το περιβάλλον και εξωθούν την κτηνοτροφία σε δυσβάστακτα έξοδα διατροφής, ενώ καταγράφηκε διασπάθιση των διατεθέντων ενισχύσεων της κτηνοτροφίας σε άσχετους με την κτηνοτροφία.

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382, ΑγροΝέα, AgroBus

Προηγούμενο άρθροΑνακοίνωση από την Αυτοτελή Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας  για έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού
Επόμενο άρθροΥπουργείο Παιδείας: Ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων επιλογής καταρτιζόμενων στις Δημόσιες Σ.Α.Ε.Κ.