Αγρονέα: 15Αυγουστιάτικα 2024 και άλλα

Η τρίτη ομόλογη γιορτή της Χριστιανοσύνης, η Κοίμηση της Θεοτόκου, 15 Αυγ (μαζί με τα Χριστούγεννα και την Ανάσταση) κινητοποίησε «περίεργα» εφέτος τους Έλληνες (όπως το καταλαβαίνω) με ανάμικτα αισθήματα.

Οι θερινές διακοπές των αστών παρασύρουν όλους σχεδόν σε ένα πολύ «ακριβό spor» ανάλογο των εισοδημάτων των αλλοδαπών τουριστών και ανάλογο των φιλοδοξιών των εκμεταλλευτών της γεωγραφικής, κοινωνικής, πολιτιστικής και φυσικής θέσης της Ελλάδος, οι οποίοι σε ένα δίμηνο (ή ίσως ακόμη και τετράμηνο) φιλοδοξούν να εξασφαλίζουν άνετη ζωή με εισόδημα για δώδεκα μήνες κάθε έτος …

Οι φωτιές, οι πλημύρες, η ξηρασία, η πανώλης των μικρών μηρυκαστικών και άλλες συνέπειες της επιθυμητής «ποιότητας» ζωής των αστών και της κεντρικά σχεδιαζόμενης κερδοσκοπικής ιδιωτικής οικονομικής, καταστρέφουν συνειδητά τον πλανήτη, την Ελληνική αγροτική ύπαιθρο και τον τρόπο ζωής των αγροτών (γεωργών, κτηνοτρόφων, αλιέων, δασοκόμων και άλλων κατοίκων της αγροτικής υπαίθρου).

Οι αγρότες ζούνε μέσα στο περιβάλλον, φροντίζουν το περιβάλλον και ταυτίζονται με το περιβάλλον (φυσικό, πολιτιστικό, κοινωνικό, τεχνολογικό, οικονομικό κλπ), και επειδή το περιβάλλον δεν κάνει «διακοπές», ούτε week end, ούτε 8ωρα, οι αγρότες δεν πρέπει και δεν μπορούν να ακολουθήσουν τα πρότυπα του τεχνητού αστικού χώρου & τρόπου ζωής. Αν τα ακολουθήσουν … καταστρέφεται η ισορροπία του πλανήτη μας.

Οι διάφορες γιορτές, στην πραγματική ζωή των αγροτών, είναι αφετηρίες ή ολοκλήρωση κάποιων κύκλων (συγκέντρωση καρπών, έναρξη εγκυμοσύνης ζώων, μετακινήσεις για προσαρμογή στο φυσικό περιβάλλον κλπ).

Τώρα πως ευτελίστηκαν οι γιορτές και διολίσθησαν σε κατανάλωση βιομηχανικών λουκάνικων, ολλανδικών χοιρινών, ξενότιτλων μπυρών και «κατανάλωση» μη τοπικών μουσικών ακουσμάτων με «αρπαχτές καλλιτεχνών», είναι ένα φαινόμενο σε έξαρση που χρειάζεται ψυχολογική και κοινωνιολογική προσέγγιση.

Εντυπωσιάζει ότι οι αφίσες που ενημερώνουν-διαφημίζουν-προσκαλούν στις νέο-φυείς πανηγυρικές εκδηλώσεις, που μερικοί τις ονομάζουν «πολιτιστικές», ο συνήθως Πολιτιστικός σύλλογος και ο τόπος και η γιορτή (καρπουζιού, ροδακίνου, κερασιού, σύκου κλπ) καταλαμβάνουν το 1/3 του πάνω μέρους της αφίσας (και μερικές φορές μόλις το ¼). Το υπόλοιπο της αφίσας, σχεδόν όλο, το καταλαμβάνουν οι μεγάλες φωτογραφίες των τραγουδιστών και τα λογότυπα των χορηγών. Δηλαδή στην ουσία οι «Πολιτιστικοί» σύλλογοι λειτουργούν ως διαφημιστές-dealers των «μη τοπικών» τραγουδιστών (χωρίς τοπικά ακούσματα) και των επιχειρηματιών-χορηγών των εκδηλώσεων.

Ίσως θα ήταν ωραίο και χρήσιμο όλες οι γιορτές-πανηγύρια-φεστιβάλ στην ίδια Περιφερειακή Ενότητα (παλαιές νομαρχίες) να έχουν ενιαία μορφή. Να μην είναι ίδιες, άλλα να έχουν κάποια σχηματικά ή χρωματικά χαρακτηριστικά που να τονίζουν τα σημαντικά «τοπόσημα» του τόπου. Δεν ξεχνάμε ότι κάθε τόπος έχει τουλάχιστον τρία σημαντικά χαρακτηριστικά: (1) κοινά γεωγραφικά χαρακτηριστικά, (2) κοινά πολιτιστικά χαρακτηριστικά & (3) την πεποίθηση για κοινό μέλλον. Και βέβαια είναι πολύ χρήσιμο να συνεννοούνται οι οργανωτές και να μην συμπίπτουν οι εκδηλώσεις.

Σχεδόν όλες οι εκδηλώσεις παρουσιάζουν ισχυρή ηχορύπανση και βέβαια είναι γεμάτες πλαστικό (πλαστικά τραπεζομάντηλα, πλαστικά πιάτα, πλαστικά πηρούνια, πλαστικά μαχαίρια, πλαστικά ποτήρια, πλαστικές καρέκλες, πλαστικά τραπέζια), «πλαστικά» σουβλάκια από βιοτεχνίες κρεατοσκευασμάτων (συνήθως με κρέατα εισαγωγής), μη τοπικά λουκάνικα, μη τοπικά αναψυκτικά, μη τοπικά ποτά … …

Μπράβο. Στις 3/8/2024 απόλαυσα το 1ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Γυναικών από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Λιδωρικίου στο Λιδωρίκι, Δωρίδας στην Φωκίδα (πληρ. κα Αργυρώ Λαγγουράνη, 6948403759).

Μπράβο. Στις 4/8/2024 απόλαυσα το 21ο Συνέδριο της Δωρικής Αδελφότητας «Προοπτικές Ανάπτυξης της Δωρίδας», στο Μαλανδίνο, Δωρίδας στην Φωκίδα.

Μπράβο. Στις 10/8/2024 απόλαυσα την συζήτηση για «Το Αύριο της Γεωργίας & Κτηνοτροφίας» στην 2η Πολιτιστική Γιορτή Γεωργού & Κτηνοτρόφου στον Λεήμονα, Ευρώτα στην Λακωνία (πληρ. κ Ιωάννης Σαμαρτζης, 6970515616).

Ταυτόχρονα (10/8/2024) στα πέριξ δέκα (10) χωριά, γύρω από τον Λεήμονα, πραγματοποιήθηκαν, το ίδιο βράδυ της ελπιδοφόρας συζήτησης, κάποιες μαζικές καταναλωτικές εκδηλώσεις με γνωστούς τραγουδιστές και «γλέντι» μέχρι πρωίας …

Μπράβο. Στις 11/8/2024 απόλαυσα το 45ο Φεστιβάλ Άκοβας με την προβολή της ταινίας «Οι πρωτοπόροι του μοσχοφίλερου, Αρκαδία: Η καμπανία της ανατολής» στο Βυζίκι Γορτυνίας στην Αρκαδία.

Μπράβο. Στις 12/8/2024 απόλαυσα την ημερίδα «Τα μονοπάτια της τροφής μας» που οργάνωσε και η Ένωση των Απανταχού Βυζικιωτών «Άγιος Νικόλαος» στα πλαίσια του 45ου Φεστιβάλ Άκοβας στο Βυζίκι Γορτυνίας στην Αρκαδία (πληρ. κ Γιώργος Αναστόπουλος, 6944595100).

Στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πύδνας-Κολινδρού της 16/8/2024 αποφασίσθηκε ομόφωνα, μετά από εισήγηση του Προέδρου του Συμβουλίου Κοινότητας Καταχά κ Ευστάθιου Ακριτίδη, η απονομή του «Βραβείου Κοινότητας Καταχά» στον Καταχιώτη καλλιτέχνη της υποκριτικής κ Γρηγόρη Ιωακειμίδη (γνωστού πρωταγωνιστή, θιασάρχη και σκηνοθέτη κ Γρηγόρη Βαλτινού) στις 11 Νοε 2024, κατά την ημέρα της εορτής του πολιούχου του Καταχά Αγίου Μηνά.

Το Σάββατο, 24 Αυγ 2024, στις 21.00 στο Πευκώνα του Καταχά Πύδνας-Κολυνδρού στην Πιερία ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καταχά «Ο Αριστοτέλης» οργανώνει το 25ο ΑΝΤΑΜΩΜΑ ΚΑΤΑΧΑ (πληρ: κα Ράνια Κοτίδου, 6943297080).

Το ΣαββατοΚύριακο 7-8 Σεπ 2024 στον Άγιο Πέτρο Βόρειας Κυνουρίας Αρκαδίας οργανώνεται από το Δίκτυο Μετακινούμενων Κτηνοτρόφων η 5η Συνάντηση με θέμα: «Σύγχρονη προσέγγιση, Παρόν-Μέλλον της μετακινούμενης κτηνοτροφίας-Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά» (πληρ. καθ Βασιλική Λάγκα, 6945705708).

2024 9 7 8 Αφισα 2024 8 24 Καταχάς λ

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382, ΑγροΝέα, AgroBus

Προηγούμενο άρθροΣτο Κέντρο Μεσογειακών Ψηφιδωτών Δίου αντί της Πλάκας Λιτοχώρου η πρώτη μέρα του 3ου Γαστρονομικού Φεστιβάλ Ολύμπου
Επόμενο άρθροΑνακοίνωση από την Αυτοτελή Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας  για έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού