Η Κοίμηση και η Μετάσταση της Παναγίας είναι η νίκη της ζωή απέναντι στον θάνατο, ένα γεγονός που εορτάζεται πανηγυρικά από τους Ορθόδοξους Χριστιανούς.

Το πρόσωπο της Παναγίας όμως για τους Έλληνες έχει και εθνική σημασία, αφού έχει συνδεθεί με τους αγώνες του έθνους και έτσι ο ελληνικός λαός την τιμά με λαμπρότητα.

Κάθε χρόνο το επίκεντρο των εορταστικών εκδηλώσεων βρίσκεται στην Παναγία της Τήνου, όπου έχει και εθνικό χαρακτήρα, αφού εκτός από την Παναγία τιμάται και η μνήμη αυτών που χάθηκαν κατά τον τορπιλισμό του πολεμικού πλοίου «Έλλη», από τους Ιταλούς, μέσα στο λιμάνι του νησιού ανήμερα της Παναγιάς, αλλά και στο Βέρμιο Ημαθίας, όπου τιμάται η Παναγία Σουμελά των ξεριζωμένων Ποντίων και τίμησαν με την παρουσία τους η Βουλεύτρια Θεοδώρα Τζάκρη ως εκπρόσωπος του Προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης Στέφανου Κασσελάκη και του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και η αναπληρώτρια συντονίστρια Ημαθίας Φένια Κλετσίδη, εκπρόσωπος της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ημαθίας.

Να αναφέρουμε εδώ το γεγονός ότι φέτος οι Τουρκικές Αρχές αρνήθηκαν την άδεια λειτουργίας στην Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή της Παναγίας Σουμελά της Τραπεζούντας ανήμερα στις 15 Αυγούστου και παραχώρησαν άδεια για τις 23/8. Πρόκειται επίσης για την τρίτη συνεχή χρονιά που η τουρκική κυβέρνηση ταλαντεύεται για την τελική της απόφαση και μέχρι την τελευταία στιγμή.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ για την φετινή εξέλιξη φαίνεται πως έπαιξαν ρόλο οι έντονες αντιδράσεις εθνικιστικών κύκλων στην Τουρκία κατά του Οικουμενικού Πατριαρχείου, μετά και τη συμμετοχή του Πατριάρχη Βαρθολομαίου στη Σύνοδο για την Ειρήνη στην Ουκρανία στο Bürgenstock.

Επίσης, ισχυρίζονται ότι είναι πρόκληση για την Τουρκία ο εορτασμός της Παναγίας εκείνη την ημέρα, επειδή, όπως λένε, συμπίπτει με την επέτειο της Άλωσης της Τραπεζούντας από τους Οθωμανούς το 1461.

Πρόκειται για μία ακόμη προκλητική ενέργεια που αναζητά αφορμές για να δημιουργηθούν προβλήματα και να αμφισβητηθεί η οικουμενικότητα του Πατριαρχείου.

Αποτελεί στέρηση βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων στους απογόνους των θυμάτων της βάρβαρης Γενοκτονίας των Ελλήνων Ποντίων, που υπόκεινται σε νέους περιορισμούς.

Η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται να ολιγωρεί στην άσκηση διπλωματικών πιέσεων για να υπερασπιστεί τη ταυτότητα πίστης των απογόνων των Ελλήνων του μαρτυρικού Εύξεινου Πόντου, να υπερασπιστεί τον Οικουμενικό Πατριάρχη και το Πατριαρχείο.

Την αμέριστη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στα ζητήματα του Πατριαρχείου έχει εκφράσει ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Στέφανος Κασσελάκης κατά την κατ’ ιδίαν συνάντησή που είχε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στο Φανάρι στις αρχές του έτους. Μεταξύ των ζητημάτων του Πατριαρχείου περιλαμβάνεται και η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής στη Χάλκη.

ΣΥΡΙΖΑ 3 ΣΥΡΙΖΑ 4

Προηγούμενο άρθροΘεσσαλονίκη: Παρατείνεται η απαγόρευση κυκλοφορίας σε περιοχές δήμων της Χαλκιδικής
Επόμενο άρθροΑλεξάνδρεια: Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός και Ακολουθία του Επιταφίου της Παναγίας – Βίντεο – Φώτο