Βασίλης Ρόκος: Ερωτήματα για την καταστροφική πυρκαγιά στον Όρβηλο Σερρών»

Θέμα: «Ερωτήματα για την καταστροφική πυρκαγιά στον Όρβηλο Σερρών»

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Δεδομένων των τελευταίων γεγονότων με τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Αττική και τις Σέρρες και δεδομένου ότι μέρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι απασχολημένοι με εσωκομματικές διαδικασίες και όχι με ζητήματα εθνικού σκοπού, αξιοποιώ το έννομο δικαίωμα μου ως επικεφαλής της παράταξης «ΣΥΝ-εργασία» και εκλεγμένος περιφερειακός σύμβουλος Θεσσαλονίκης, το οποίο προκύπτει από τα κάτωθι και σας καλώ να μου απαντήσετε στα ερωτήματα που ακολουθούν:

  1. Άρθρο 102 του Συντάγματος της Ελλάδας:

Σύμφωνα με το άρθρο 102 του Συντάγματος της Ελλάδας, οι περιφερειακές αρχές, καθώς και τα περιφερειακά συμβούλια, έχουν την αρμοδιότητα να αναπτύσσουν πρωτοβουλίες και να εκφράζουν γνώμες για θέματα που αφορούν στη λειτουργία της Περιφέρειας. Επίσης, προβλέπεται ότι οι περιφερειακοί σύμβουλοι έχουν το δικαίωμα να ασκούν έλεγχο στις περιφερειακές αρχές και να υποβάλλουν ερωτήσεις σε αυτές.

  1. Νόμος περί Περιφερειών:

Ο Νόμος περί Περιφερειών (Ν. 3852/2010) ρυθμίζει λεπτομερώς τη λειτουργία και τις αρμοδιότητες των περιφερειών στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τον νόμο αυτόν, οι περιφερειακοί σύμβουλοι έχουν το δικαίωμα να υποβάλλουν ερωτήσεις σε υπουργούς ή σε άλλα μέλη της κυβέρνησης.

Επιπλέον, ο Νόμος περί Περιφερειών ορίζει τις διαδικασίες και τους όρους υποβολής των ερωτήσεων από τους περιφερειακούς συμβούλους προς τους υπουργούς. Αναφέρει επίσης τις υποχρεώσεις των υπουργών να απαντούν σε αυτές τις ερωτήσεις εντός συγκεκριμένων χρονικών περιθωρίων.

Συνοψίζοντας, τόσο το Σύνταγμα της Ελλάδας όσο και ο Νόμος περί Περιφερειών παρέχουν τη νομική βάση για το δικαίωμα των περιφερειακών συμβούλων να υποβάλλουν ερωτήσεις σε υπουργούς.

Επιπλέον λεπτομέρειες που καθορίζονται από τον Νόμο περί Περιφερειών σχετικά με τη διαδικασία υποβολής ερωτήσεων από τους περιφερειακούς συμβούλους προς τους υπουργούς και τις υποχρεώσεις των υπουργών περιλαμβάνουν:

  1. Διαδικασία υποβολής ερωτήσεων: Ο Νόμος περί Περιφερειών καθορίζει τους όρους και τις διαδικασίες υποβολής ερωτήσεων από τους περιφερειακούς συμβούλους προς τους υπουργούς. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τη μορφή της ερώτησης, τα προθεσμιακά πλαίσια για την υποβολή ερωτήσεων, καθώς και τις διαδικασίες επεξεργασίας και απάντησης σε αυτές.

  1. Υποχρεώσεις των υπουργών: Ο Νόμος περί Περιφερειών ορίζει τις υποχρεώσεις των υπουργών να απαντούν σε ερωτήσεις που υποβάλλουν οι περιφερειακοί σύμβουλοι εντός συγκεκριμένων χρονικών περιθωρίων.

Εισαγωγή

Η αυξανόμενη ανησυχία για την αλληλεπίδραση μεταξύ των αιτημάτων για εγκατάσταση ανεμογεννητριών και των πυρκαγιών που εκδηλώνονται στις συγκεκριμένες περιοχές, όπως οι Σέρρες και η Αθήνα, εγείρει σοβαρά ερωτήματα σχετικά με τις διαδικασίες αδειοδότησης και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Τα δεδομένα δείχνουν ότι οι περιοχές όπου απορρίφθηκαν αιτήσεις για αιολικά πάρκα παρουσιάζουν αυξημένη δραστηριότητα πυρκαγιών, γεγονός που ενδέχεται να υποδεικνύει μια συσχέτιση μεταξύ των απορριπτικών αδειών και της επιθυμίας για καθαρισμό των εκτάσεων, προκειμένου να διευκολυνθεί η εγκατάσταση των ανεμογεννητριών.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν συλλεχθεί, παρατηρείται ότι, παρά τις απορρίψεις αδειών από την ΡΑΕ, ακριβώς στις ίδιες περιοχές εμφανίστηκαν πυρκαγιές. Πιο συγκεκριμένα στην εικόνα (Εικόνα 1) βλέπουμε τις άδειες για τα αιολικά πάρκα, με κόκκινο αυτές που απορρίφθηκαν από την ΡΑΕ και με πράσινο αυτές που εγκρίθηκαν. Στην (Εικόνα 2) βλέπουμε ότι ακριβώς στην ίδια περιοχή εμφανίστηκαν πυρκαγιές στον Ορβήλο και στο Μενοίκιο. Στις περιοχές παρόλο που υπήρχε έγκριση από την ΡΑΕ, απορρίφθηκαν από το δασαρχείο λόγω της έλλειψης διένεξης μεγάλων χωματόδρομων ώστε να διέλθουν τα φορτηγά για τις ογκώδεις ανεμογεννήτριες, καθώς αυτό είχε ως προϋπόθεση κόψιμο πολλών δέντρων.

Συμπωματικά ξέσπασαν πυρκαγιές και στις δύο περιοχές και δεν υπάρχει εδώ και 5 ημέρες καμία εναέρια συνδρομή της πυροσβεστικής, ενώ η φωτιά μαίνεται για 26η ημέρα. Να επισημανθεί ότι α) η φωτιά καίει σε δύσβατα σημεία και β) στην περιοχή υπάρχουν κατάλοιπα πολεμικού υλικού από τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο και τον Εμφύλιο καθιστώντας επικίνδυνη την πρόσβαση σε επίγεια μέσα πυρόσβεσης.

Εικόνα1 Εικόνα2

Προηγούμενο άρθροΠλατύ: Ενοικιάζεται κατάστημα μεγάλης προβολής στον κεντρικό δρόμο Πλατεος
Επόμενο άρθροΔήλωση Γραμματέα Τομέα Αθλητισμού ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Θανάση Ζαννιά