Γιάννης Μανιάτης: Να σεβαστεί η Τουρκία τις θρησκευτικές ελευθερίες – όχι περιορισμοί στον εορτασμό της Παναγίας Σουμελά στον Πόντο.

Την άρνηση της Τουρκικής κυβέρνησης να ανοίξει το ιστορικό Μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά στον Πόντο θέτει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή με ερώτησή του ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και Αντιπρόεδρος της Σοσιαλιστικής Ομάδας Γιάννης Μανιάτης.

Ο Ευρωβουλευτής, στην ερώτησή του, παραθέτει το ιστορικό από το 2010, όταν και άνοιξε για πρώτη φορά η Μονή για την τέλεση Πατριαρχικής Θείας Λειτουργίας στις 15 Αυγούστου. Υπενθυμίζει επίσης ότι το 2022 οι Τουρκικές αρχές είχαν βεβηλώσει αυτό το σημαντικό μνημείο για τον Ποντιακό Ελληνισμό, διοργανώνοντας πάρτι με ηλεκτρονική μουσική, ενώ και το 2023 η άδεια για την τέλεση λειτουργίας είχε δοθεί μόλις στις 12 Αυγούστου.

Για το λόγο αυτό, ο Γ. Μανιάτης ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παρέμβει και να προστατεύσει τις θρησκευτικές ελευθερίες στην Τουρκία και τα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Τον Ιούνιο του 2010, η Τουρκική Κυβέρνηση έδωσε άδεια στο Οικουμενικό Πατριαρχείο να τελεί Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στις 15 Αυγούστου για την εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στην ιστορική Μονή της Παναγίας Σουμελά, ένα από τα σημαντικότερα μνημεία του Ποντιακού Ελληνισμού. Η άδεια για την τέλεση της λειτουργίας στις 15 Αυγούστου, δινόταν κάθε χρόνο μέχρι και το 2016, οπότε η Μονή έκλεισε για εργασίες αναστήλωσης  και στη συνέχεια παρέμεινε κλειστή λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Το 2023 οι Τουρκικές αρχές εξέδωσαν τη σχετική άδεια μόλις στις 12 Αυγούστου, ενώ φέτος αυτή δόθηκε για την τέλεση λειτουργίας στις 23 Αυγούστου.

Υπενθυμίζεται ότι το 2022 οι Τουρκικές αρχές είχαν μετατρέψει το ιστορικό αυτό μνημείο  σε κλαμπ, επιτρέποντας σε dj να παίζει ηλεκτρονική μουσική με στόχο «την τουριστική προώθηση της περιοχής».

Ερωτάται η Επιτροπή:

Είναι συμβατές με το καθεστώς της υποψήφιας προς ένταξη χώρας συμπεριφορές που περιορίζουν την ελευθερία της θρησκευτικής έκφρασης των πολιτών;

Σε ποιες ενέργειες σκοπεύει να προβεί ώστε να υπερασπιστεί τις θρησκευτικές ελευθερίες στην Τουρκία  και να προστατεύσει τα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς;

Προηγούμενο άρθροΔ.Ε.Υ.Α. Αλεξάνδρειας: Ανακοίνωση για μείωση παροχής νερού
Επόμενο άρθροΚ.Ε.Π.Α. Δήμου Βέροιας: Η διαδραστική κωμωδία «Σεσουάρ για δολοφόνους», στο θέατρο Άλσους «Μελίνα Μερκούρη»