Μιχαηλίδης Δημήτριος: Τοπική Ανάπτυξη Αγροτικής Υπαίθρου, από Μαλανδρίνο

Τοπική Ανάπτυξη Αγροτικής Υπαίθρου

 

Την Κυριακή, 4 Αυγ 2024, στο Μαλανδρίνο Δήμου Δωρίδας (Φωκίδα) η Δωρική Αδελφότητα οργανώνει το ανά τριετία «21ο Αναπτυξιακό Συνέδριο» προσανατολισμένο στις ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ της ΔΩΡΙΔΑΣ.

Ανάμεσα στις φετινές θεματικές διακρίνουμε: Πολιτιστικό κεφάλαιο Δωρίδας και δυνατότητες ανάδειξής του, Επαναπροσδιορίζοντας την ταυτότητα των τοπικών λαογραφικών μουσείων: μία πρόταση αναδιαμόρφωσης για το Λαογραφικό Μουσείο Μαλανδρίνου, Αυξάνοντας την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής γεωργίας: ειδικές προτάσεις για τη Δωρίδα, Προτάσεις για μια σύγχρονη κτηνοτροφική εκμετάλλευση, Προοπτικές Ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα στην Δωρίδα, Οικογενειακή Οικοτεχνική Τυροκόμηση, Ευκαιρίες χρηματοδότησης Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2023 – 2030 για τη Δωρίδα, Ευκαιρίες χρηματοδότησης μέσω ΕΣΠΑ και Αναπτυξιακού Νόμου για τη Δωρίδα.

Αν δεχθούμε ότι Τοπική Ανάπτυξη είναι μια ευρεία συμμετοχική διαδικασία κοινωνικής αλλαγής σε μία κοινωνία, που σκοπεύει να οδηγήσει τόσο σε κοινωνικές, όσο και υλικές προόδους για την πλειονότητα των ανθρώπων μέσα από την απόκτηση μεγαλύτερου ελέγχου πάνω στο περιβάλλον τους (E. Rogers, 1976), τότε η Τοπική Ανάπτυξη προϋποθέτει την ενεργοποίηση των κατοίκων του τόπου.

Συγχαρητήρια στην Δωρική Αδελφότητα, δηλαδή στον Πολιτιστικό και Πατριωτικό Σύλλογο των εν Αθήναις Δωριέων που κατάγονται από τον Δήμο Δωρίδας του Νομού Φωκίδος και διαμένουν στην Αθήνα, για την επιλογή του φετινού θέματος. Το θέμα του Συνεδρίου «ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ της ΔΩΡΙΔΑΣ» πέραν των ιδρυτικών και καταστατικών στόχων & σκοπών της Δωρικής Αδελφότητας, δηλαδή την διάσωση της ιστορικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς, περιλαμβάνει φέτος και την διεύρυνση των αναπτυξιακών προοπτικών της περιοχής με δράσεις που στηρίζονται στους Στόχους της Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ.

Η ενεργοποίηση των κατοίκων θα μπορούσε να διευκολυνθεί από την τακτική & εστιασμένη πληροφόρηση των κατοίκων στα θέματα που τους απασχολούν. Οι ντόπιοι ξέρουν πολύ καλά τα θέματα που τους απασχολούν, οι τεχνοκράτες συνήθως απαιτούν τεκμηρίωση από μελέτες ερευνών και καταγραφής της υπάρχουσας κατάστασης και αποτύπωση των προβλημάτων.

Η διαδικασία μπορεί να ξεκινήσει από μια ανοιχτή δημόσια συζήτηση (θα μπορούσε να είναι το 21ο Αναπτυξιακό Συνέδριο) με μια ευκαιρία.

Κατά την διάρκεια της συζήτησης (πιθανότατα διάλεξης) συγκροτείται μια Ομάδα Πρωτοβουλίας για να υλοποιήσει όσα ακούστηκαν στην συζήτηση και δίνεται μια εύλογη χρονική προθεσμία για την εκδήλωση ενδιαφέροντος και από μη παρόντες στην αρχική συζήτηση.

Η σωστή οργάνωση και η επιτυχία της ανοικτής αρχικής συζήτησης είναι πάρα πολύ σημαντική και προσανατολίζει την συνολική προσπάθεια.

Η επαρκής πληροφόρηση και ενθάρρυνση των συγκατοίκων να έλθουν, η εγγραφή των συμμετεχόντων σε κατάλογο παρόντων, η τήρηση πρακτικών της συζήτησης, ο κατάλληλος χώρος συγκέντρωσης, η σωστή διαχείριση των συζητήσεων (παίρνουμε λόγο, εκφραζόμαστε εντός πλαισίων συζήτησης κλπ) είναι σημαντικότατα.

Η Τοπική Ανάπτυξη είναι εργαλείο που ενεργοποιείται σε έναν τόπο. Ένας τόπος έχει τρία κύρια χαρακτηριστικά: 1. Κοινά γεωγραφικά χαρακτηριστικά (βουνό, νησί, κοιλάδα κλπ), 2. Κοινά πολιτιστικά χαρακτηριστικά και 3. Πεποίθηση ότι έχουν κοινό μέλλον.

Στον προσδιορισμό των σημαντικών «τοποσήμων» βοηθά καθοριστικά η καλή λειτουργία Τοπικού Πολιτιστικού Συλλόγου.

Η Τοπική Ανάπτυξη αφορά μια τοπική κοινωνία, και κύριο χαρακτηριστικό μια τοπικής κοινωνίας είναι η ύπαρξη επαρκούς Κοινωνικού Κεφαλαίου, όπου Κοινωνικό Κεφάλαιο είναι η εμπιστοσύνη και αλληλεγγύη μεταξύ των ανθρώπων σε μια κοινωνία. Και η αύξηση του Κοινωνικού Κεφαλαίου γίνεται από την πετυχημένη λειτουργία Συλλόγων, κυρίως Πολιτιστικών, αλλά και αθλητικών, περιβαλλοντικών, εθνικοτοπικών κλπ.

Στην ανοικτή αρχική συζήτηση με αξιοποίηση των όσων ακούστηκαν στις εισηγήσεις των προσκεκλημένων εισηγητών, προσδιορίζονται οι στόχοι μιας αναπτυξιακής πρωτοβουλίας και καταγράφονται (τήρηση πρακτικών).

Η δημοσιότητα των αποτελεσμάτων της ανοικτής δημόσιας αρχικής συζήτησης βοηθά πάρα πολύ στην έναρξη της ανοικτής διαδικασίας ενεργοποίησης.

Στην Τοπική Ανάπτυξη ο συντελεστής «ανοικτές» διαδικασίες είναι κρίσιμος, ενώ η έλλειψή των ανοικτών διαδικασιών είναι μέχρι και καταστροφική.

Μετά την συγκρότηση της Ομάδας Πρωτοβουλίας (κινηματικής μορφής ακόμα) αποσαφηνίζονται οι στόχοι της πρωτοβουλίας και διαμορφώνεται η διακήρυξη που είναι απαραίτητη ακόμα και για κινηματικής μορφής δομές.

Η Ομάδα Πρωτοβουλίας αμέσως μετά προσδιορίζει τις τακτικές ανοικτές δημόσιες συνεδριάσεις, το σταθερό τόπο φιλοξενίας τους και τις τακτικές ημερομηνίες και ώρες.

Στις πρώτες συνεδριάσεις της Ομάδας Πρωτοβουλίας πρέπει να

μια περιοδική έκδοση για ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας, ή ακόμα και τα

Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, ακόμα και οι διαδικτυακές συνεδριάσεις θα μπορούσαν να αναμεταδίδονται, ενώ τακτικές επικοινωνίες μέσω τοπικών ραδιοφώνων και τηλεοπτικών εκπομπών βοηθάνε πάρα πολύ.

Στις τακτικές συνεδριάσεις, προτεινόμενος χρόνος οι εβδομαδιαίες, μπορεί να προσκαλούνται εξειδικευμένοι φίλοι ή/& απόδημοι για εξειδίκευση των στόχων, για την ποσοτικοποίησή τους, για την σύνθεση προγραμμάτων τοπικής ανάπτυξης και για τις δυνατότητες χρηματοδότησης των προτεινομένων δράσεων.

Το «21ο Αναπτυξιακό Συνέδριο: ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ της ΔΩΡΙΔΑΣ» την Κυριακή, 4 Αυγ 2024, 10.00, στο Μαλανδρίνο Δωρίδας από την Δωρική Αδελφότητα έχει όλες τις προϋποθέσεις να γίνει μια νέα αναπτυξιακή διαδικασία στην Δωρίδα. τηλ 210-7513646, dorikiadelfotits@gmail.com.

Με πολύ ευχάριστα συναισθήματα εντοπίσαμε την «2η Πανελλαδική Πολιτιστική Γιορτή Γεωργού & Κτηνοτρόφου» το Σάββατο, 10 Αυγ 2024, 18.00, στον Λεήμονα Λακωνίας, με συζήτηση για την «Τοπική καθορισθεί εάν η πρωτοβουλία θα «στεγασθεί» οργανωτικά σε υπάρχουσα τοπική δομή της Κοινωνίας των Πολιτών (όχι κρατική ή αυτοδιοικητική), ή εάν θα απαιτηθεί η δημιουργία μιας νέας δομής για την Τοπική Ανάπτυξη.

Ένα καλό εργαλείο τακτικής επικοινωνίας θα μπορούσε να είναι Ανάπτυξη στην Αγροτική Ύπαιθρο» sillogos.leimonas@gmail.com και

την Δευτέρα, 12 Αυγ 2024, 10.00, στο Βυζίκι Αρκαδίας στο 45ο Φεστιβάλ Άκοβας όπου εντοπίσαμε εισήγηση με θέμα «Τα μονοπάτια της τροφής μας», enosisvyzikioton@gmail.com.

2024 8 10 Νεά Αφίσα

Για την Καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382, ΑγροΝέα, AgroBus

Προηγούμενο άρθροΗ Μελίνα Μακρή τραγουδάει το απόλυτο ποπ παιδικό τραγούδι
Επόμενο άρθροΔήλωση του Εκπροσώπου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Νίκου Ρωμανού