Ενημέρωση πολιτικών συντακτών και ανταποκριτών ξένου Τύπου από τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη

Ενημέρωση πολιτικών συντακτών και ανταποκριτών ξένου Τύπου από τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη

 

Καλό μεσημέρι,

Εξαιρετικά θετική είναι η αξιολόγηση της Ελλάδας στην Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το κράτος Δικαίου.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι η Επιτροπή αναγνωρίζει την ανταπόκριση της χώρας μας σε κάθε μία από τις συστάσεις που είχε διατυπώσει η Επιτροπή στην περσινή Έκθεσή της. Επίσης χαιρετίζει την εμβληματική νομοθετική παρέμβαση με την οποία εξασφαλίζεται η συμμετοχή της ίδιας της Δικαιοσύνης στην επιλογή της ηγεσίας της.

Μάλιστα, στα συμπεράσματα της φετινής Έκθεσης:

–             Αναγνωρίζονται τα βήματα για την ψηφιοποίηση της δικαιοσύνης, την αύξηση της αποτελεσματικότητας και την ταχύτητα απονομής της, για παράδειγμα μέσω της αναθεώρησης του Δικαστικού Χάρτη της χώρας και του Κανονισμού του Συμβουλίου της Επικρατείας.

–        Υπογραμμίζεται η προτεραιότητα που έχει δώσει η Ελλάδα στην αξιοποίηση του Προγράμματος Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

–             Αναγνωρίζεται η περαιτέρω πρόοδος της χώρας μας στον τομέα της καταπολέμησης της διαφθοράς. Στην κατεύθυνση αυτή, επισημαίνεται η αρτιότητα της νομοθεσίας για το πόθεν έσχες, καθώς και τα μέτρα για την ενίσχυση της διαφάνειας και της ακεραιότητας στις διαδικασίες δημοσίων προμηθειών.

–             Είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό για εμάς ότι επισημαίνονται από την Επιτροπή τα βήματα προόδου στον τομέα των Μέσων Ενημέρωσης που αφορούν στην ενδυνάμωση του διοικητικού και νομοθετικού πλαισίου λειτουργίας τους, στην ενίσχυση της διαφάνειας γύρω από το ιδιοκτησιακό τους καθεστώς καθώς και στην προστασία της ελευθερίας του λόγου και του δημοσιογραφικού λειτουργήματος από τις κακόβουλες αγωγές, η οποία θα ενισχυθεί ακόμα περισσότερο μετά την πρόσφατη κατάργηση του αδικήματος της απλής δυσφήμισης από τον Ποινικό Κώδικα.

–             Εξίσου σημαντική είναι η πρόοδος που καταγράφεται στη βελτίωση της νομοθετικής διαδικασίας.

–             Τέλος, υπογραμμίζονται τα περαιτέρω θετικά βήματα που σημειώθηκαν στη συνεργασία του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου με τις Οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών.

Η Έκθεση καταγράφει σειρά συστάσεων αλλά και παρατηρήσεων, οι οποίες αποτελούν έναν οδικό χάρτη προτεραιοποίησης παρεμβάσεων σε συγκεκριμένους τομείς πολιτικής. Η ανταπόκριση της χώρας μας και η πρόοδος που επιτεύχθηκε ως προς τις φετινές συστάσεις, δικαιώνει τις προσπάθειες της Κυβέρνησης για περισσότερη διαφάνεια, ευελιξία του κράτους, ταχύτερη απονομή της Δικαιοσύνης και προστασία της ελευθερίας του Τύπου.

Τα αποτελέσματα της έκθεσης αποτελούν την καλύτερη και πιο ηχηρή απάντηση σε όσους συστηματικά επιχειρούν με fake news να συκοφαντήσουν την Ελλάδα στο εξωτερικό. Έχουμε να κάνουμε πολλά βήματα ακόμη προκειμένου να υλοποιήσουμε τους στόχους μας και να συνεχίσουμε σταθερά να βελτιώνουμε την ποιότητα της Δημοκρατίας μας, 50 χρόνια μετά την αποκατάστασή της.

—-

Αναθεωρήθηκε ο πίνακας των μη αναστρέψιμων παθήσεων των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας. Με αυτή τη μεταρρύθμιση, σταματά επιτέλους η πρακτική, να υποβάλλονται σε επαναλαμβανόμενη πιστοποίηση συμπολίτες μας που πάσχουν από συγκεκριμένες παθήσεις, ενώ, μειώνεται και το διοικητικό βάρος για τα ΚΕΠΑ.

Με τον τρόπο αυτό οι πάσχοντες εξασφαλίζουν εφ΄ όρου ζωής τα προβλεπόμενα από την νομοθεσία επιδόματα και παροχές.

Η αναθεώρηση του πίνακα με τις μη αναστρέψιμες παθήσεις αποτελεί πάγιο αίτημα οργανώσεων και πολιτών και επιτέλους γίνεται πράξη.

Υπενθυμίζουμε, επιπλέον, πως έχουν προστεθεί 700 νέοι γιατροί οι οποίοι απασχολούνται στη στελέχωση των επιτροπών των ΚΕΠΑ, με τον αριθμό τους να υπερδιπλασιάζεται από 500 σε 1200, ενώ, παράλληλα, έχουν αυξηθεί και οι αποδοχές τους κατά 50%.

Η στήριξη των συμπολιτών μας με αναπηρία, η διευκόλυνση της καθημερινότητάς τους με απλές αλλά σημαντικές κινήσεις όπως η επαναξιολόγηση των μη αναστρέψιμων ασθενειών και τα ψηφιακά ΚΕΠΑ, αποτελούν για την Κυβέρνηση ένα σημαντικό καθήκον και μια ιερή αποστολή.

—-

Με Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργείων Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, βελτιώνονται οι ρυθμίσεις του Εξωδικαστικού Μηχανισμού για τα άτομα με αναπηρία.

Πλέον, τα άτομα με ποσοστό αναπηρίας άνω του 67% θα εντάσσονται στην κατηγορία των ευάλωτων οφειλετών με αυξημένα όρια στα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Έτσι, θα ωφελούνται από την πρόβλεψη του νόμου για τους ευάλωτους οφειλέτες που ορίζει την αυτόματη και υποχρεωτική αποδοχή από τράπεζες και Δημόσιο της πρότασης αναδιάρθρωσης του χρέους τους στο πλαίσιο του Εξωδικαστικού Μηχανισμού.

Ακόμη, οι ευάλωτοι οφειλέτες θα μπορούν να επωφεληθούν ευνοϊκότερων όρων διακανονισμού με τους χρηματοπιστωτικούς φορείς.

Με αυτή τη ρύθμιση δίνουμε μια οριζόντια λύση σε ένα ευαίσθητο και σύνθετο πρόβλημα.

Προσθέτουμε μια αναγκαία και δίκαιη πρόνοια στο νόμο, πάντα σε στενή συνεργασία με την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ). Πλήρως ενταγμένοι στο πνεύμα, αλλά και στο γράμμα της στρατηγικής για τα άτομα με αναπηρία, προσθέτουμε ακόμα ένα πολύ σημαντικό εργαλείο προστασίας της αξιοπρεπούς διαβίωσής τους.

—-

Κατόπιν εκδήλωσης μεγάλου ενδιαφέροντος των επιχειρήσεων για το πρόγραμμα απασχόλησης της ΔΥΠΑ στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, αυξήθηκαν κατά 1.000 οι διαθέσιμες νέες θέσεις εργασίας, φτάνοντας συνολικά τις 2.000.

Σκοπός της δράσης είναι η δημιουργία θέσεων πλήρους απασχόλησης για την πρόσληψη άνεργων στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Η επιχορήγηση καλύπτει έως το 70% του μισθού και των εισφορών για 12 μήνες, με δυνατότητα επέκτασης για άλλους 12.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Περιφέρεια αυτή και έχει προϋπολογισμό 28.600.000 €.

—-

Επιπροσθέτως, αύριο Παρασκευή 26 Ιουλίου ξεκινά η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων για την εισαγωγή στις 30 Σχολές Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης της ΔΥΠΑ, για το έτος 2024-2025, σε 41 ειδικότητες με υψηλή ζήτηση στην αγορά εργασίας.

Μέσα από την αύξηση των επενδύσεων, την ενίσχυση των επιχειρήσεων και μέσα από τα προγράμματα της ΔΥΠΑ, συνεχίζουμε με αποφασιστικότητα τον στόχο μας για ολοένα και περισσότερες και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας. Η κατάρτιση που προσφέρουν οι σχολές της ΔΥΠΑ ανταποκρίνονται σε αυτό το στόχο παρέχοντας εφόδια σε άνεργους συμπολίτες μας και μάλιστα σε ειδικότητες με μεγάλη ζήτηση στην αγορά εργασίας.

Η ανεργία στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια έχει μειωθεί κατά σχεδόν 8% και έχουν δημιουργηθεί 400.000 νέες θέσεις εργασίας, εκ των οποίων οι 310.000, σύμφωνα με τα στοιχεία, είναι καλύτερα αμειβόμενες απ’ ότι στο παρελθόν.

Συνεχίζουμε σε αυτή την κατεύθυνση με στόχο να προσεγγίσουμε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας παρουσίασε στη Βουλή σχέδιο νόμου για την αναχρηματοδότηση που προωθείται για την τροποποίηση της Σύμβασης παραχώρησης του Αυτοκινητοδρόμου Πάτρα- Αθήνα- Θεσσαλονίκη- Εύζωνοι και συγκεκριμένα για το τμήμα Μαλιακός – Κλειδί.

Το όφελος που θα αποκομίσει το Δημόσιο από την αναχρηματοδότηση και το οποίο με τωρινούς υπολογισμούς ανέρχεται στα 14 εκατομμύρια ευρώ, προβλέπεται να διατεθεί σε μειώσεις διοδίων σε τμήμα του Αυτοκινητόδρομου Αιγαίου.

Το όφελος αυτό, θα εισρεύσει ως δημόσιο έσοδο, στον κρατικό προϋπολογισμό εντός του Αυγούστου.

—-

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την εκταμίευση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ποσού 2,3 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, κατόπιν της επιτυχούς ολοκλήρωσης του 4ου αιτήματος πληρωμής από το δανειακό σκέλος του Εθνικού Σχεδίου «Ελλάδα 2.0». Με τη σημερινή εκταμίευση οι ευρωπαϊκοί πόροι που έχουν εισέλθει στη χώρα από το Ταμείο ανέρχονται πλέον σε 17,2 δισ. ευρώ.

Η εκταμίευση ήλθε ως αποτέλεσμα της επίτευξης του στόχου συμβασιοποίησης δανειακών πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης ύψους 4,52 δισ. ευρώ.

Επισημαίνεται ότι 166 από τα συνολικά συμβασιοποιημένα δάνεια, δηλαδή το 50% του συνόλου, έχουν χορηγηθεί  σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με συνολικό προϋπολογισμό που πλησιάζει τα 2 δισ. ευρώ.

Συνεπείς στο σχέδιο και στις δεσμεύσεις μας, με αποφασιστικότητα και δημοσιονομική σοβαρότητα, συνεχίζουμε την αναπτυξιακή και μεταρρυθμιστική προσπάθεια, με στόχο τη μεγέθυνση της οικονομίας που δημιουργεί νέες και περισσότερες δουλειές και συνεπώς, αυξάνει το διαθέσιμο εισόδημα για όλους τους συμπολίτες μας.

—-

Σήμερα, ο Πρωθυπουργός πρόκειται να μεταβεί στο Παρίσι όπου θα παρευρεθεί στην Τελετή Έναρξης των 33ων Ολυμπιακών Αγώνων.

Παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας.

 

Ν. ΑΝΑΝΙΑΔΗΣ:  Καλησπέρα κ. Εκπρόσωπε, επιβεβαιώνετε τις πληροφορίες ότι ο Πρωθυπουργός θα προτείνει μόνο ένα πρόσωπο για Επίτροπο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αυτό σε αντίθεση με την διάθεση της κ. φον ντερ Λάϊεν να υπάρξουν προτάσεις , ενός άντρα και μιας γυναίκας και αυτό λόγω της ισχύος που φέρεται να έχει μετά το ρόλο του ως διαπραγματευτή και υποστηρικτή εκ μέρους του ΕΛΚ για την υποψηφιότητα και  την επανεκλογή της κ. Φον ντερ Λάϊεν και αν ναι, ποιο θα είναι αυτό το πρόσωπο;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ:  Δεν το γνωρίζουμε το πρόσωπο, όταν υπάρξει αυτή η απόφαση από τον Πρωθυπουργό, νομίζω θα ανακοινωθεί άμεσα και τα κριτήρια και το συντομότερο δυνατό και το χαρτοφυλάκιο. Είναι δεδομένο ότι η Ελλάδα ως μια χώρα, η οποία ισχυροποιείται όλο και περισσότερο, από εκεί που ήταν το πρόβλημα της Ευρώπης, πλέον κάθεται στο τραπέζι που προσπαθεί να βρει λύσεις για τα προβλήματα της Ευρώπης. Πολύ πρόσφατα, στην ομιλία μετά την επανεκλογή της, η κ. φον ντερ Λάϊεν επεσήμανε μια σειρά από εθνικές προτάσεις, ως ευρωπαϊκές προτεραιότητες. Είναι δεδομένο λοιπόν, ότι η Ελλάδα, μετά τη σχετική απόφαση από τον Πρωθυπουργό θα προτείνει το πρόσωπο που θεωρεί καταλληλότερο, άνδρα ή γυναίκα, για τη θέση αυτή. Νομίζω ότι αυτό το οποίο έχω ως αίσθηση, είναι ότι θα είναι ξεκάθαρη η επιλογή του προσώπου. Μένει να δούμε όμως, τις τελικές αποφάσεις, καλό είναι να μην τις προδικάζουμε, καλό είναι να κάνουμε λίγη υπομονή για να μην ενισχύεται η παραφιλολογία με διάφορες πληροφορίες, οι οποίες δεν έχουν αξία μέχρι την τελική απόφαση.

Β. ΣΑΜΑΡΑ:  Κύριε Εκπρόσωπε, από αύριο ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος έχει καλέσει τα μέλη του να μην συνταγογραφούν, αντιδρώντας στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας. Δεν σας προβληματίζει το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να αποξενωθεί και από τους γιατρούς, μετά από τους ελεύθερους επαγγελματίες;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ:  Δεν θεωρώ ότι η Κυβέρνηση έχει αποξενωθεί από κάποια επαγγελματική κατηγορία. Και μάλιστα ακόμα και μετά από το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών, που είχε σαφέστατα μηνύματα, κυρίως μέσω της αποχής, δεν βλέπει κάποιος μια κυβέρνηση αποξενωμένη από την κοινωνία, αλλά μια κοινωνία η οποία ζητά περισσότερα από την κυβέρνηση και πιο γρήγορες λύσεις. Η πρωινή ενημέρωση που είχαμε από το Υπουργείο Υγείας ήταν ενθαρρυντική έως ικανοποιητική. Είναι σημαντική, έως πολύ σημαντική η ανταπόκριση των ιδιωτών γιατρών, στη συντριπτική πλειοψηφία των περιοχών όπου υπήρξε έκκληση για βοήθεια, γιατί μιλάμε για έκκληση για βοήθεια, να βάλουνε πλάτη με λίγα λόγια. Οι άνθρωποι αυτοί, φαίνεται ότι ανταποκρίνονται σε πολύ μεγάλο βαθμό. Θα τα αναλύσει με περισσότερες λεπτομέρειες, σε πολύ λίγη ώρα στη Βουλή, ο Υπουργός Υγείας, ο Α. Γεωργιάδης. Θέλω και από αυτό το βήμα εκπροσωπώντας το σύνολο της Κυβέρνησης, να ευχαριστήσω τους ιδιώτες γιατρούς για την πολύ σημαντική συνεισφορά τους. Υπάρχει ένα  μεγαλύτερο πρόβλημα, από ότι φαίνεται στην Κω, αυτή τη στιγμή, το οποίο κοιτάει να το διαχειριστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το Υπουργείο Υγείας, αλλά επαναλαμβάνω ότι ο κ. Γεωργιάδης θα τα εξηγήσει με πολλές περισσότερες λεπτομέρειες και έχω την εντύπωση ότι σε αυτή την εξέλιξη η οποία είναι ενθαρρυντική θα δείξει και αντίστοιχη κατανόηση και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, ο οποίος και αυτός τον ίδιο στόχο έχει, δεν θα μπορούσε να έχει άλλο στόχο ο ΠΙΣ, να μην κλείσουν κλινικές. Για μας το πιο σημαντικό είναι να υλοποιηθεί με την μεγαλύτερη δυνατή ταχύτητα το συνολικό μας πρόγραμμα για την Υγεία. Οι μόνιμες παρεμβάσεις που κάνουμε, ούτως ώστε να μην υπάρχει η ανάγκη το Υπουργείο να παίρνει δύσκολες, πολλές φορές, αλλά αναγκαίες αποφάσεις, δηλαδή να ζητάει τη βοήθεια των ιδιωτών γιατρών για κάποιες μεμονωμένες περιπτώσεις κλινικών. Να προχωρήσει συνολικά η μεταρρύθμιση στην Υγεία, η αναβάθμιση των Νοσοκομείων, των Κέντρων Υγείας, για να μπορεί ένας νέος επιστήμονας να δουλεύει σε πολύ καλύτερες συνθήκες. Υλοποιείται το μεγαλύτερο μεταπολιτευτικά πρόγραμμα αναβάθμισης, ανακαινίσεων χώρων Υγείας, Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας. 80 Νοσοκομεία, 150 Κέντρα Υγείας. Να αξιοποιήσουν οι γιατροί του ΕΣΥ, είτε και αυτοί που έφυγαν και θέλουν να επιστρέψουν, είτε αυτοί που θέλουν να έρθουν στο ΕΣΥ, τη δυνατότητα για ιδιωτικό έργο. Είναι κάτι πολύ σημαντικό, με αυστηρές δικλείδες βέβαια για τη λειτουργία των κλινικών και βέβαια να καταφέρουμε να προχωρήσουμε όλο και πιο γρήγορα, περαιτέρω στήριξη, με βάση το πρόγραμμα μας και τα όσα μπορεί να σηκώσει η οικονομία μας, ούτως ώστε να έχουν καλύτερες αποδοχές οι γιατροί, που ήδη έχουν βελτιωθεί τα τελευταία 5 χρόνια. Σίγουρα όμως υπάρχει ανάγκη, για περαιτέρω βελτίωση. Αυτό το οποίο ονομάστηκε ως επίταξη, είναι ένα έσχατο μέτρο, που φαίνεται μέχρι στιγμής ότι δεν θα χρειαστεί να χρησιμοποιηθεί, ούτε ο στόχος του Υπουργείου ήταν να χρησιμοποιηθεί. Προβλέπεται, αλλά πρέπει να εκδοθεί σχετική Υπουργική Απόφαση και είμαστε αισιόδοξοι ότι δεν θα χρειαστεί. Αλλά το ξαναλέω όταν έχεις να σταθμίσεις μεταξύ  της συνέχισης της απρόσκοπτης λειτουργίας μιας κλινικής, δηλαδή της απρόσκοπτης παροχής υπηρεσιών Υγείας, δωρεάν προφανώς, στον Έλληνα πολίτη, στους ασθενείς, με μια ανάγκη για χρησιμοποίηση ανθρώπων του ιδιωτικού τομέα, δεν μπορείς να πεις ότι είναι λιγότερο σημαντική, σε καμία περίπτωση, η απρόσκοπτη λειτουργία μιας κλινικής και αυτό κάνει το Υπουργείο Υγείας.

Γ. ΣΚΙΤΖΗ: Κύριε Εκπρόσωπε, την υπογραφή της επιστολής αποδοχής προς την αμερικανική πλευρά για την προμήθεια των F35 ανακοίνωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, ο κύριος Δένδιας. Ήθελα να σας ρωτήσω, τι σημαίνει αυτό και ποια είναι τα επόμενα βήματα;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Όπως ακριβώς δήλωσε ο υπουργός Άμυνας, ο κύριος Δένδιας, είναι μια πολύ σημαντική εξέλιξη. Μεταφέρω αυτά τα οποία είδα κι εγώ, πριν έρθω, από την ενημέρωση που είχαμε από το Υπουργείο Άμυνας. Είπε, όπως σας παραθέτω: «Η Ελλάδα ‘‘χτίζει’’ πανίσχυρες ένοπλες δυνάμεις, αγοράζοντας το πιο σύγχρονο πολεμικό αεροσκάφος στον κόσμο». Είναι σε συνέχεια της έγκρισης που δόθηκε από το ΚΥΣΕΑ, το τελευταίο ΚΥΣΕΑ, στις 16/7 και είναι άλλη μία από τις πολλές απαντήσεις που δίνει με πράξεις ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση σε αυτούς οι οποίοι «ανησυχούν» και προσπαθούν να κάνουν αντιπολίτευση ακόμα και στη χώρα, ξεπερνώντας τις κόκκινες γραμμές που για μένα είναι η ενότητά μας, η ομοψυχία μας στην προάσπιση των συμφερόντων της χώρας και στην άσκηση της εξωτερικής πολιτικής. Αυτό είναι, νομίζω, ακόμα μια σημαντική εξέλιξη και θα συνεχίσουμε να υλοποιούμε το πιο ισχυρό πρόγραμμα εξοπλισμού της χώρας, αμυντικής θωράκισης της χώρας, που μπορεί να θυμηθεί κανείς τα τελευταία πάρα πολλά χρόνια, ολόκληρες δεκαετίες, και υλοποιείται επί των ημερών της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Επί των ημερών αυτής της κυβέρνησης, η Ελλάδα αμυντικά, διπλωματικά, σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής, είναι πιο ισχυρή από ποτέ, είναι κάτι το οποίο το αντιλαμβάνεται το σύνολο των Ελλήνων πολιτών, είναι κάτι το οποίο έχει γίνει αντιληπτό και εκτός Ελλάδος, όσο κι αν, δυστυχώς, στενοχωρεί κάποιους, κυρίως, θα έλεγα εγώ, λίγους, πολύ λίγους, εντός συνόρων.

ΑΝΤ. ΚΟΤΖΑΪ: Κύριε Εκπρόσωπε, η κυρία Σακελλαροπούλου, σε συνέντευξή της, είπε για τη στάση της στο νομοσχέδιο για την ισότητα στον πολιτικό γάμο, ότι διχαστικό είναι να χωρίζει κανείς τα δικαιώματα σε πλειοψηφίες και μειοψηφίες, όχι να υπερασπίζεται την καθολική απόλαυση των δικαιωμάτων. Κληθείς να σχολιάσει ο κύριος Βορίδης τη συγκεκριμένη φράση, είπε σε συνέντευξή του ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο δεν αφορά κανένα δικαίωμα. Παράλληλα, η κυβέρνηση απέσυρε την προηγούμενη εβδομάδα την κυρία Φουντεδάκη, από το να γίνει επικεφαλής της Ανεξάρτητης Εθνικής Αρχής Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, μετά από αντιδράσεις «γαλάζιων» στελεχών. Η κυβέρνηση έχει μετανιώσει για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο; Διότι βλέπουμε ότι δεκάδες βουλευτές «αδειάζουν» τους ανθρώπους που πρωταγωνίστησαν είτε στη συγγραφή του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, αλλά ασκούν και έντονη κριτική στην κυρία Σακελλαροπούλου, με αποτέλεσμα να λέει τ’ αυτονόητα, κατά τη γνώμη μου.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Είναι δεδομένο, κατ’ αρχάς, ως επικεφαλίδα, ασχέτως το ποια είναι η αφορμή για την ερώτηση, ότι δεν μπορείς να ζυγίσεις τα ανθρώπινα δικαιώματα, ούτε να χωρίσεις τους πολίτες σε πολίτες πρώτης, δεύτερης κατηγορίας και αυτό το αποδεικνύει η κυβέρνηση με τις πρωτοβουλίες της, όχι μόνο στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο, σε μια σειρά από δράσεις για τη στήριξη των ανθρώπων που μπορεί να ήταν για πολλά χρόνια, δυστυχώς, στο περιθώριο. Ή μπορεί να ήταν «αόρατοι» για την Πολιτεία, όπως κάποιοι συμπολίτες μας με αναπηρία. Σας παρέθεσα μια σειρά από σημαντικές εξελίξεις που αφορούν τους συμπολίτες μας με αναπηρία, ή μονογονεϊκές οικογένειες, ή μητέρες, όπως οι μητέρες ελεύθερες επαγγελματίες και αγρότισσες που ήταν «δεύτερης κατηγορίας» γι’ αυτό το κράτος πριν από την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Άρα, δεν είναι διαπραγματεύσιμο αυτό. Ως προς τα υπόλοιπα που είπατε, έχω απαντήσει πάρα πολλές φορές, είναι θέματα τα οποία έχουν κλείσει, έχουν ολοκληρωθεί με μία έκβαση, όπως το νομοσχέδιο που είπατε, την ψήφισή του. Έχω απαντήσει σε πάρα πολλές ερωτήσεις τις τελευταίες ημέρες για το ζήτημα της Αρχής Αναπαραγωγής, όπως είπατε, απάντησα και για την επάρκεια της κυρίας Φουντεδάκη και για το ότι δεν συνδέεται το ένα με το άλλο, νομίζω ότι δεν χρειάζεται, να επανερχόμαστε σε θέματα τα οποία έχουν απαντηθεί ξανά και ξανά. Έχουμε πάρα πολλά ζητήματα που αφορούν την καθημερινότητα των πολιτών για να τα σχολιάσουμε, δικαίωμά σας, προφανώς, να μας ρωτάτε, αλλά όταν τα έχουμε απαντήσει πολλές φορές, δεν χρειάζεται να επανερχόμαστε ξανά και ξανά.

Μ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, σας ακούσαμε να δηλώνετε ικανοποίηση για τα συγκεκριμένα σημεία της Έκθεσης της Κομισιόν για το Κράτος Δικαίου, μεταξύ άλλων και για την κατάσταση των ΜΜΕ. Ωστόσο, αναφέρει πως η δημοσιογραφία συνεχίζει να είναι ένα επισφαλές και επικίνδυνο επάγγελμα στην Ελλάδα και υπογραμμίζει και τον κίνδυνο των SLAPPs, της στρατηγικής αγωγής σε βάρος δημοσιογράφων και ΜΜΕ. Πως γίνεται να είστε ικανοποιημένοι μ’ αυτή την κατάσταση;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Είμαστε ικανοποιημένοι γιατί όταν η αρμόδια Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο αρμόδιος ελεγκτικός μηχανισμός για όλα τα κράτη της Ευρώπης, της Ε.Ε. κατατάσσει την Ελλάδα σε μια από τις οχτώ χώρες, που έχουν συμμορφωθεί με το σύνολο των προηγούμενων συστάσεων, γιατί αυτή είναι η διαδικασία. Γίνονται κάποιες παρατηρήσεις, κάποιες συστάσεις και χρόνο με το χρόνο ελέγχει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τη συμμόρφωση της κάθε χώρας. Όταν, λοιπόν, είσαι μια από τις χώρες, η οποία έχει πλήρη συμμόρφωση με όσα ειπώθηκαν την προηγούμενη χρονιά, έχεις κάθε λόγο να είσαι ικανοποιημένος. Και θα σας πω, μάλιστα, ότι η ανακοίνωση αυτή, η τεκμηριωμένη αυτή Έκθεση, δεν αφορά μια ή δύο υποκατηγορίες. Αφορά το σύνολο των παρεμβάσεων, που χρειάζεται να κάνει η Κυβέρνηση για να έχουμε περαιτέρω βελτίωση στο ευρύτερο ζήτημα του Κράτους Δικαίου και της ελευθερίας του Τύπου. Τυχαίνει, μάλιστα, στο κομμάτι της ελευθερίας του Τύπου να έχω τη σχετική νομοθετική αρμοδιότητα. Έχει πάρα πολύ «πλάκα» – μου επιτρέπετε αυτή την έκφραση- η αμηχανία κάποιων Μέσων, που υπερασπίστηκαν πολύ όλους αυτούς τους συκοφάντες της χώρας και αναφέρομαι στα κόμματα της αντιπολίτευσης και στους συμμάχους τους εκτός Ευρώπης, που συντάσσανε ψηφίσματα, ζητούσαν να κοπούν χρήματα από την Ελλάδα, ότι έφτασαν στο σημείο της απελπισίας και της παραπληροφόρησης, να πάρουν κομμάτια που ήταν μέσα στην Έκθεση, που δεν αφορούσαν όμως πορίσματα της Έκθεσης, αλλά κάποια αποσπάσματα από Μ.Κ.Ο., πάντως όχι αυτό που λέμε «η απόφαση», «το δια ταύτα» και να το εμφανίσουν ως μέρος της απόφασης για να παραπλανήσουν την κοινή γνώμη. Αυτή η απελπισία ενισχύει ακόμη περισσότερο το πόσο επιτυχής για τη χώρα μας ήταν η Έκθεση.  Και είναι και κρίμα, γιατί αυτό διαφημίζει την Ελλάδα και αποδεικνύει ότι όλοι αυτοί οι κοινοί συκοφάντες κατά της χώρας τους, γιατί πολλοί εξ αυτών είναι Έλληνες,  έχουμε και εκτός Ελλάδος, αλλά έχουμε και Έλληνες συκοφάντες της Ελλάδας – κι αυτό είναι το φοβερό – έλεγαν ψέματα. Και η εικόνα αυτή είναι καλή συνολικά για την Ελλάδα. Και η χώρα μας έχει συνέχεια. Είναι μια απάντηση, η οποία τα λέει όλα, γιατί είναι η μόνη αρμόδια Αρχή να κρίνει την κατάσταση κάθε χώρας της Ευρώπης για το Κράτος Δικαίου. Είναι εντυπωσιακή σε σχέση με το τι συμβαίνει και με τις υπόλοιπες χώρες. Και, βέβαια – πολύ σωστά είπατε – όπως συμβαίνει σ’ όλες τις χώρες, υπάρχουν αυτά τα οποία πρέπει να κάνουμε για του χρόνου και αυτά τα οποία θα πρέπει να κάνουμε από του χρόνου για του παραχρόνου.

Ένα από τα ζητήματα τα οποία κοιτάμε και νομοθετικά σε συνεννόηση και υπό τις οδηγίες της αρμόδιας Αντιπροέδρου, της κυρίας Γιούροβα, είναι το ζήτημα των SLAPPs. Όχι μόνο η Ελλάδα όμως, το σύνολο των κρατών-μελών της Ευρώπη, αλλά δεν θα είναι η πρώτη κίνηση αυτή. Έχουμε κάνει κι άλλες, όπως η κατάργηση του αδικήματος της απλής δυσφήμησης, η θεσμοθέτηση ιδιώνυμου αδικήματος για τις απειλές κατά δημοσιογράφων, αθλητικογράφων, δηλαδή δημοσιογράφων που σχετίζονται με το ρεπορτάζ και συνολικά τα ζητήματα του αθλητισμού. Τα μητρώα ηλεκτρονικού και έντυπου Τύπου είναι μια τομή για την χώρα μας και για τους δημοσιογράφους, γιατί προστατεύονται, θωρακίζονται. Τα Μέσα πρέπει να σέβονται τους κανόνες για να είναι στο μητρώο, να έχουν έναν ελάχιστο αριθμό εργαζομένων, να τηρούν το σύνολο της νομοθεσίας για μπορούν να έχουν έστω και ένα ευρώ από όλα τα προγράμματα τα οποία βγαίνουν οριζόντια για όλα τα Μέσα. Αυτά δεν υπήρχαν στην Ελλάδα μέχρι τα προηγούμενα χρόνια και πλέον υπάρχουν. Και προφανώς θα πρέπει να δουλέψουμε για να υπάρχουν ακόμα και περισσότερα.

ΜΗΝ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Να ζητήσω ένα σχόλιο, επειδή είπατε πως αυτή η έκθεση διαφημίζει την Ελλάδα. Μάθαμε πριν από δύο ημέρες πως στη δίκη Καραϊβάζ, δίσκος με στοιχεία από επικοινωνίες του δολοφονημένου δημοσιογράφου με τον πρώην Γενικό Γραμματέα της Κυβέρνησης, τον πρώην επικεφαλής της Ε.Υ.Π. καταστράφηκαν με συρραπτικό. Αυτή είναι μια είδηση, η οποία διαφημίζει ή ντροπιάζει την Ελλάδα; Γιατί ασχολούνται και διεθνώς.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αυτό που λέτε, αφορά μια εν εξελίξει, υπό διερεύνηση δικαστική υπόθεση, που μάλιστα βρίσκεται σε ένα πολύ κρίσιμο στάδιο στο ακροατήριο. Δεν νομίζω ότι μόνο στην Ελλάδα υπάρχουν δικαστικές υποθέσεις. Σε όλες τις χώρες της Ευρώπης τα δικαστήρια δικάζουν σοβαρές υποθέσεις και αυτή είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση, που όλοι θέλουμε να έχουμε άμεση διαλεύκανση και την απόφαση που θα επιλέξει να πάρει η Δικαιοσύνη. Μπορεί και σε άλλη χώρα να υπάρχει μια συζήτηση ότι πρέπει να απολογείται η Κυβέρνηση για μια εν εξελίξει υπόθεση με λάσπη στον ανεμιστήρα. Εμείς δεν πρόκειται ποτέ να σχολιάσουμε, όσο κι αν κάποιοι το θέλουν, μια εν εξελίξει, υπό διερεύνηση και μάλιστα σε φάση κύριας διαδικασίας στο ακροατήριο, δικαστική υπόθεση. Έτσι κάνουν τα σοβαρά κράτη. Υπάρχει διάκριση των εξουσιών. Εξετάζεται με πολύ μεγάλη σοβαρότητα, όπως όλες οι αντίστοιχες υποθέσεις, η υπόθεση αυτή από τη Δικαιοσύνη και η Δικαιοσύνη θα λάβει τις δικές της αποφάσεις. Άρα, ουδέν σχόλιο.

Ν. ΑΝΑΝΙΑΔΗΣ: Είναι συνηθισμένο οι ανασχηματισμοί να μην προαναγγέλλονται, παρά το γεγονός ότι τις μέρες πριν των ανασχηματισμών ευλόγως υπάρχει μια σχετική συζήτηση. Δεν είναι συνηθισμένο να υπάρχει συζήτηση και να γίνεται ανασχηματισμός Γενικών Γραμματέων. Οι επικείμενες αλλαγές κάποιων Γενικών Γραμματέων έστω, γιατί θα γίνουν και επιπλέον, εφόσον γίνουν, θα έχει αυτή τη στόχευση που συζητείται ότι θα ικανοποιηθεί, θα έλεγα, με ένα αίτημα της πιο, ας μου επιτραπεί ο όρος, λαϊκής δεξιάς, του παραδοσιακού τμήματος της βάσης της Ν.Δ. με στελέχη της που γκρινιάζουν για την αμφίπλευρη διεύρυνση που έχει παρατηρηθεί;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν νομίζω ότι υπάρχει ισόβιος Γενικός Γραμματέας. Κανείς δεν είναι ισόβιος σε αυτές τις θέσεις. Κυρίως σε αυτές τις θέσεις βρισκόμαστε όσο μας θέλουν οι πολίτες, εννοείται. Και από εκεί και πέρα, είναι και αποτέλεσμα επιλογών του Πρωθυπουργού με κριτήριο την αποτελεσματικότητα, τα παραδοτέα, αυτό είναι το κριτήριο. Προφανώς το κριτήριο επιλογής ενός ανθρώπου που εισέρχεται σε αυτή τη θέση για πρώτη φορά είναι το βιογραφικό του, οι ικανότητές του, η πορεία της ζωής του. Αυτά είναι που εξετάζει ο Πρωθυπουργός. Είναι δεδομένο ότι ο κορμός και της σύνθεσης των Γενικών Γραμματέων και της Κυβέρνησης είναι η Ν.Δ., αλλά όχι με αποκλειστικό κριτήριο να είσαι στη Ν.Δ.. Πρέπει κάτι να μπορείς να κάνεις. Η πορεία της ζωής σου, η προηγούμενή σου εμπειρία να δείχνει κάτι τέτοιο. Όλοι κρινόμαστε στην πράξη, όλοι αξιολογούμαστε διαρκώς. Το έχουμε πει πάρα πολλές φορές αυτό και έτσι αξιολογούνται και οι Γενικοί Γραμματείς. Άρα, το κριτήριο είναι η αποτελεσματικότητα. Σε κάποιες περιπτώσεις η ενίσχυση της Κ.Ο. υπό των Γενικών Γραμματέων. Όταν υπάρχει κάτι, λοιπόν, αυτό θα ανακοινωθεί. Αλλά δεν έχει προαναγγελθεί κάτι. Απλώς, επειδή ίσως έγινε πρόσφατα ανασχηματισμός στο Υπουργικό Συμβούλιο και είναι νωρίς να ξεκινήσει η φημολογία για τον επόμενο ανασχηματισμό -συνήθως ξεκινά έξι, επτά, οχτώ μήνες, έναν χρόνο πριν τον επόμενο- είναι νωρίς να ξεκινήσει η παραφιλολογία για τις εκλογές, γιατί έχουμε ακόμα τρία χρόνια μπροστά μας να διαψεύδουμε, όπως κάναμε την προηγούμενη τετραετία, τις πρόωρες εκλογές. Τώρα, έχουν ξεκινήσει διάφορα δημοσιεύματα για τους Γενικούς Γραμματείς. Μπορεί αυτό να μην αργήσει, δεν το γνωρίζω. Όταν υπάρχει κάτι σχετικό, θα το ανακοινώσουμε.

Γ. ΣΚΙΤΖΗ: Σε συνέντευξή σας, αναφερόμενος στο Κυπριακό, είπατε ότι αναμένουμε το τελικό σχέδιο, την επεξεργασία του από πλευράς της Ελλάδας και της Κύπρου. Και ήθελα να σας ρωτήσω, έχουμε φτάσει σε σημείο να υπάρχει σχέδιο; Γνωρίζετε κάτι περισσότερο;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Όχι, εμείς αναμένουμε τον σχεδιασμό -δεν ξέρω εάν αυτό παρερμηνεύθηκε- για το ζήτημα συνολικά. Δεν υπάρχει κάποιο σχέδιο, το οποίο έχει συνταχθεί και το περιμένουμε από πλευράς του Γενικού Γραμματέα του Ο.Η.Ε. ή από κάποια, ας πούμε, αρμόδια Αρχή. Εμείς επιμένουμε στη διατύπωση της θέσης μας, ότι η διατήρηση του σημερινού status quo, της κατοχής του ενός τρίτου της Κύπρου και η δημιουργία δύο κρατών, δεν αποτελούν λύση. Δεν πρόκειται ποτέ να συζητήσουμε κάτι τέτοιο. Παραμένουμε προσηλωμένοι στη λύση του Κυπριακού προβλήματος στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του Ο.Η.Ε., που προβλέπουν λύση Διζωνικής, Δικοινοτικής Ομοσπονδίας και αναμένουμε έναν ευρύτερο σχεδιασμό όταν υπάρχει. Αλλά σχέδιο, το οποίο να έχει συνταχθεί ή να είναι υπό δημιουργία και εμείς να περιμένουμε την τελική ή μια πρώτη μορφή του, ακόμα δεν έχουμε κάποια τέτοια γνώση, ούτε περιμένουμε κάτι τέτοιο.

ΜΗΝ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Είναι ικανοποιημένος ο Πρωθυπουργός από τους χειρισμούς του Άδωνι Γεωργιάδη με τους γιατρούς; Υπάρχει περίπτωση να αποσυρθεί η διάταξη;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Σας απάντησα. Η διάταξη αυτή είναι μια έσχατη λύση. Δεν είναι μια διάταξη που αποτελεί καθημερινότητα και είναι πολύ πιθανό να μην χρησιμοποιηθεί ούτε τώρα. Είναι για τις περιπτώσεις που αν δεν χρησιμοποιηθεί αυτή η διάταξη, θα κλείσει μια κλινική. Και φαίνεται από τους χειρισμούς του Υπουργείου Υγείας έχουμε ανταπόκριση από τους γιατρούς, στις έκτακτες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί σε κάποιες περιπτώσεις, που δεν είναι οι περισσότερες -ευτυχώς, αλίμονο- σε κάποιες κλινικές και συγκεκριμένες ειδικότητες. Σας έκανα μια, νομίζω όσο γινόταν, αναλυτική παρουσίαση και ο Υπουργός Υγείας θα κάνει μια περισσότερο αναλυτική σε λίγη ώρα στη Βουλή.

ΜΗΝ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Προχωράτε ακάθεκτοι και όσον αφορά το κομμάτι της ψυχικής υγείας, παρά τις αντιδράσεις;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Για το κομμάτι της ψυχικής υγείας, επειδή με ρωτήσατε την προηγούμενη φορά, προς επιβεβαίωση αυτών που σας απάντησα, επισυνάψαμε και με τους συνεργάτες μου ένα ενημερωτικό σημείωμα από το Υπουργείο Υγείας και τον αρμόδιο Υφυπουργό, κ. Βαρτζόπουλο. Έχει δώσει νομίζω και πολύ πειστικές απαντήσεις στη Βουλή, το έχω και εδώ μαζί μου. Για να μην μακρηγορούμε, όλα όσα ακούγονται περί κλεισίματος κλινικών, νοσοκομείων, απαντώνται σημείο-σημείο. Δεν υπάρχει κανένα ζήτημα, ούτε ιδιωτικοποιήσεων, ούτε κλεισίματος νοσοκομείων, ούτε κλεισίματος κλινικών. Είναι μια ολοκληρωμένη μεταρρύθμιση για τα ζητήματα της ψυχικής υγείας, μια ολοκληρωμένη ψυχιατρική μεταρρύθμιση, εκκρεμότητες οι οποίες έμεναν άλυτες για πάρα πολλά χρόνια. Δεν υπάρχει κανένα ζήτημα από όλα αυτά τα οποία ακούγονται και σας παραπέμπω σημείο-σημείο στο σημείωμα αυτό. Και βέβαια σε όσα έχουν δηλώσει και οι εισηγητές μας στη Βουλή.

Γ. ΣΚΙΤΖΗ: Πριν από λίγο, ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, ο κ. Φιντάν, ρωτήθηκε εάν θα επανεξεταστεί το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο και η απάντηση ήταν «εμείς με τη Λιβύη, όπως ξέρετε, έχουμε διευθετήσει αυτό το ζήτημα μεταξύ μας. Αυτό ενδεχομένως να έχει προκαλέσει προβλήματα σε άλλες χώρες, αλλά αυτό δεν είναι δικό μας πρόβλημα. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι το έργο αυτό που κάνουμε, γίνεται σύμφωνα με τον νόμο και με βάση την αμοιβαία συναίνεση. Εμείς αυτό κοιτάζουμε», είπε ο κ. Φιντάν. Πώς το σχολιάζετε;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Νομίζω ότι είναι δεδομένο ότι δεν αλλάζει η ελληνική θέση. Έχει εκφραστεί σε όλα τα επίπεδα και η πολιτική που ακολουθούμε, ότι ποτέ δεν βάζουμε, ας πούμε, υπό διαπραγμάτευση ακόμα και ζητήματα ερευνητικά. Δεν αμφισβητεί τη διάθεση της χώρας. Σε καμία περίπτωση, λοιπόν, εμείς δεν πρόκειται να αναγνωρίσουμε κάτι, το οποίο επανειλημμένως έχουμε καταγγείλει. Και να σας πω και κάτι, επειδή διάβασα τον σχολιασμό που έγινε στις τελευταίες εξελίξεις, όταν το ιταλικό ερευνητικό πλοίο ολοκλήρωσε πλήρως την αποστολή του, χωρίς να δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα και λειτούργησαν και οι διπλωματικοί δίαυλοι, αναρωτιέμαι πραγματικά γιατί κάποιοι ψάχνουν να βρουν -και αναφέρομαι και σε συγκεκριμένα κόμματα της Αντιπολίτευσης- αφορμές για να δημιουργήσουν θέματα και να μειώσουν τη διπλωματική, την αμυντική, τη συνολική ικανότητα της χώρας σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής. Το έχω πει πάρα πολλές φορές, υπάρχουν πεδία στα οποία μπορεί κανείς να αντιπαρατεθεί, αλλά το να δημιουργείς αφορμές μέσω ψεμάτων -αν υπήρχε κάτι χειροπιαστό, προφανώς έχουμε υποχρέωση να το απαντήσουμε- νομίζω ότι είναι επιβλαβές πολύ για τη χώρα, όχι για την Κυβέρνηση. Οπότε, ας υπάρχει ένα όριο σε αυτό. Και το ξαναλέω, εμείς κάθε φορά που πρέπει να απαντήσουμε σε κάτι, απαντάμε με καθαρό λόγο, με επιχειρήματα, με την ιστορική αλήθεια, με τις θέσεις της χώρας, χωρίς να διαπραγματευόμαστε ζητήματα κυριαρχίας, χωρίς όμως κορώνες και έναν λαϊκισμό που, όσες φορές χρησιμοποιήθηκε, αποδυνάμωσε την Ελλάδα.

ΜΗΝ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Θέλω να ρωτήσω, εάν μέσα στο πλαίσιο των αντιδράσεων αυτές τις μέρες για το περιστατικό στην Κάσο, κάνατε κινήσεις σε επίπεδο διεθνούς παράγοντα, Αμερικανών, Ο.Η.Ε. και της Ε.Ε..

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Έγιναν όλες οι διπλωματικές ενέργειες που προβλέπει το Πρωτόκολλο, ούτως ώστε να θωρακιστούν πλήρως τα ελληνικά συμφέροντα, να μην υπάρχει καμία διατάραξη όλων των κεκτημένων. Και η έκβαση όλης αυτής της υπόθεσης, σε καμία περίπτωση δεν ζημίωσε τη χώρα, ούτε ανέστειλε μια σημαντική ερευνητική αποστολή, η οποία ολοκληρώθηκε με επιτυχία.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Προηγούμενο άρθροΑλλαγή της ημέρας λειτουργίας της Λαϊκής Αγοράς στη Μελίκη του Δήμου Αλεξάνδρειας, λόγω της επίσημης αργίας της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου της 15-08-2024
Επόμενο άρθροΑνακοινώθηκαν οι βάσεις εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και στις ΣΑΕΚ