Διευκρινίσεις γύρω από το καθεστώς της έκτακτης βάρδιας εργασίας παρείχε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης που παραχώρησε σε εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ.
Η υπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει εξαήμερη εργασία στην Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι, αν το πενθήμερο είχε περάσει στο εξαήμερο, το Σάββατο που μας πέρασε οπουδήποτε και να κοιτούσατε θα δούλευε ο κόσμος και προφανώς αυτό δεν έγινε.
Όπως είπε, αυτό που έχει αλλάξει είναι ότι έχει θεσμοθετηθεί η δυνατότητα για μια έκτακτη βάρδια σε πολύ συγκεκριμένες κατηγορίες επιχειρήσεων, όπως, για παράδειγμα, επιχειρήσεις που δουλεύουν 24 ώρες το 24ωρο, 6 ή 7 ημέρες την εβδομάδα, όπως εργοστάσια και βιομηχανίες, που έχουν κυλιόμενες βάρδιες.
«Ακόμα και τότε δεν εμπίπτουν όλοι οι εργαζόμενοι στο μέτρο. Σε μια βιομηχανία που λειτουργεί 24 ωρες το 24ωρο, το λογιστήριο π.χ. δεν λειτουργεί 24 ώρες», διευκρίνισε η υπουργός, σημειώνοντας παράλληλα ότι η έκτακτη βάρδια δεν μπορεί να ζητείται από τον εργαζόμενο συνεχώς και συστηματικά, καθώς αυτό είναι παράνομο και καταχρηστικό εκ μέρους του εργοδότη και βεβαίως ο εργαζόμενος έχει το δικαίωμα να αρνηθεί και προστατεύεται από τη νομοθεσία.
«Η δυνατότητα έκτακτης βάρδιας είναι ένα μέτρο που έρχεται να καταπολεμήσει την υποδηλωμένη και την αδήλωτη εργασία. Με την έκτακτη βάρδια, οι εργαζόμενοι πληρώνονται συν 40%, αν είναι Σάββατο, συν 115%, αν είναι Κυριακή και αργία, συν 140%, αν είναι Κυριακή/αργία και νυχτερινά» αποσαφήνισε η κ. Κεραμέως.
Σχετικά με την επέκταση της άδειας μητρότητας, υπενθύμισε ότι, έως το 2022, χορηγούνταν έξι μήνες, από το 2022 και μετά, επί κυβερνήσεως Κυριάκου Μητσοτάκη, οι έξι μήνες έγιναν εννέα, ενώ, το 2023, μπήκαν για πρώτη φορά στην εννεάμηνη άδεια μητρότητας οι αυτοαπασχολούμενες μητέρες, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αγρότισσες.
«Και ερχόμαστε τώρα, το 2024, τρίτο σημαντικό βήμα και βάζουμε μέσα στην εννεάμηνη άδεια μητρότητας κάποιες κατηγορίες εργαζόμενων μητέρων που είχαν μείνει εκτός. Δηλαδή, εργαζόμενες σε ΔΕΚΟ, σε τράπεζες, σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Άρα, όλες αυτές οι μητέρες έχουν το επιπλέον δίχτυ προστασίας της εννεάμηνης άδειας μητρότητας», προσέθεσε.
Μάλιστα, ανέφερε ως παράδειγμα τις απολαβές μιας εργαζόμενης μητέρας με βασικό μισθό, η οποία, όπως εξήγησε, θα λάβει 13.190 ευρώ για τη γέννηση του πρώτου παιδιού της.
«Μια εργαζόμενη μητέρα που έχει βασικό μισθό τι παίρνει; Παίρνει πρώτα άδεια κύησης και λοχείας, δεύτερον, λαμβάνει το επίδομα γέννησης, το οποίο έχει θεσπίσει το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας και κυμαίνεται από το πρώτο παιδί 2.400 ευρώ και φτάνει μέχρι 3.500, ανάλογα τον αριθμό των παιδιών και την εννεάμηνη άδεια μητρότητας, η οποία τώρα επεκτείνεται και σε εργαζόμενες μητέρες σε ΔΕΚΟ, σε τράπεζες και Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης».
Όπως υπογράμμισε, στόχος των παραπάνω ενεργειών είναι η προστασία της οικογένειας και η αντιμετώπιση πτυχών του δημογραφικού ζητήματος.
Αναφερόμενη στην Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας, την χαρακτήρισε ένα εργαλείο πάρα πολύ σημαντικό για την προστασία του εργαζομένου, που δημιουργήθηκε, «για να καταγράφει τον πραγματικό χρόνο εργασίας και να διασφαλίζεται ότι ο εργαζόμενος αμείβεται για τον πραγματικό χρόνο εργασίας. Άρα τι πάει να καταπολεμήσει; Αδήλωτη εργασία και υποδηλωμένη εργασία».
Σε ερώτηση σχετικά με καταγγελίες που αφορούν προσπάθειες ορισμένων εργοδοτών να παρακάμψουν την εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, η κ. Κεραμέως απάντησε τα εξής: «Η επιθεώρηση Εργασίας διεξάγει διαρκείς ελέγχους από το 2022 που ξεκίνησε το μέτρο και τα πρόστιμα είναι πάρα πολύ αυστηρά σε αυτές τις περιπτώσεις. Το μέτρο ξεκίνησε να εφαρμόζεται το 2022 από τα μεγάλα σουπερμάρκετ και τις τράπεζες και, από την 1η Ιανουαρίου 2024, έγινε ένα πολύ μεγάλο βήμα, ξεκίνησε η πιλοτική εφαρμογή σε βιομηχανία και λιανεμπόριο. Παράλληλα, μέχρι τον Ιανουάριο 2024, το μέτρο εφαρμοζόταν σε 150.000 εργαζόμενους, ενώ, από την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους, προστέθηκαν 600.000 εργαζόμενοι του λιανεμπορίου και της βιομηχανίας, φτάνοντας συνολικά τους 750.000 εργαζόμενους. Από την 1η Ιουλίου 2024, εφαρμόστηκε καθολική εφαρμογή σε βιομηχανία και λιανεμπόριο και, από Φθινόπωρο, ο στόχος μας είναι να ξεκινήσουμε πιλοτική εφαρμογή σε τουρισμό και εστίαση. Έχουμε ήδη ξεκινήσει συζητήσεις με εκπροσώπους των κλάδων τουρισμού και εστίασης, για να δούμε ιδιαιτερότητες, να λύσουμε πρακτικά ζητήματα και να προχωρήσουμε από Φθινόπωρο σε πιλοτική εφαρμογή, έχοντας κατά νου ότι υπάρχουν ξενοδοχειακές μονάδες που θα κλείσουν τον Οκτώβριο. Θέλουμε να τους προλάβουμε, δεν θέλουμε να πιάσουμε κανέναν εξαπίνης. Απεναντίας, θέλουμε να υπάρχει επαρκής χρόνος, για να εξοικειωθούν όλοι».
Επ’ αυτού, η υπουργός Εργασίας τόνισε ότι έχει ήδη ζητήσει από τις υπηρεσίες να ξεκινήσουν διαδραστικά σεμινάρια για το πώς λειτουργεί η Κάρτα και να απαντώνται ερωτήματα εργαζομένων και επιχειρήσεων.
ΑΠΕ-ΜΠΕ