12 Βυζαντινοί Ναοί της Βέροιας ανοίγουν τις θύρες τους στο κοινό

Δώδεκα (12) βυζαντινοί ναοί της Βέροιας, μάρτυρες αιώνων ιστορίας και τέχνης, καλωσορίζουν και πάλι το κοινό προσκαλώντας το να ξαναγνωρίσει τη βυζαντινή κληρονομιά της πόλης.

Με την πρόσβαση στα μνημεία επιδιώκεται η συνέχιση της επικοινωνίας πολιτών και επισκεπτών της πόλης με θαυμαστά δείγματα της βυζαντινής δημιουργίας, και η ανάδειξη της πολιτισμικής αξίας τους.

Το άνοιγμα των ναών επιτρέπει σε όλους να εξερευνήσουν τη βυζαντινή παράδοση: από τις εντυπωσιακές αγιογραφίες ως τα λεπτοδουλεμένα τέμπλα, κάθε μνημείο διηγείται μια ιστορία τέχνης και πίστης, προσφέροντας μια μοναδική ματιά στο βυζαντινό και μεταβυζαντινό παρελθόν.

Μέσα από αυτό το ταξίδι στον χρόνο οι θύρες των ναών της πόλης ανοίγουν, αποκαλύπτοντας εσωτερικούς χώρους, αποτέλεσμα εντατικών και χρόνιων προσπαθειών αποκατάστασης και συντήρησης.

Ο ναός της Παλαιάς Μητρόπολης είναι επισκέψιμος όλες τις ημέρες της εβδομάδας, 08:00-20:00, εκτός από Τρίτη, που ισχύει το ωράριο 12:00-20:00.

Οι ναοί της Ανάστασης του Σωτήρος Χριστού και του Αγίου Παταπίου, είναι επισκέψιμοι όλες τις ημέρες της εβδομάδας, εκτός από Τρίτη, 09:00-17:00.

Επιπλέον, από 15 Ιουλίου έως και 31 Οκτωβρίου 2024:

1) Στη συνοικία της Κυριώτισσας, θα μπορούμε να επισκεφθούμε τις εκκλησίες της Παναγίας Βαλτεσινής, του Αγίου Βλασίου και του Αγίου Ανδρέα, Δευτέρα και Παρασκευή 12:00-15:00. Σημείο αφετηρίας, ο ναός της Παναγίας Βαλτεσινής*.

2) Στη συνοικία της Μακαριώτισσας, θα μπορούμε να επισκεφθούμε τις εκκλησίες των Αγίων Κηρύκου και Ιουλίττας, του Αγίου Γεωργίου Μικρού και του Αγίου Νικολάου της Μακαριώτισσας, Τετάρτη και Σάββατο 12:00-15:00. Σημείο αφετηρίας, ο ναός των Αγίων Κηρύκου και Ιουλίττας*.

3) Τα μνημεία του σύγχρονου πολεοδομικού ιστού, τους ναούς του Μεγάλου Θεολόγου, της Αγίας Άννας (αγοράς) και του Αγίου Νικολάου του Μοναχού Ανθίμου θα μπορούμε να τους επισκεφθούμε Πέμπτη και Κυριακή 12:00-15:00. Σημείο αφετηρίας, ο ναός της Αγίας Άννας (αγοράς)*.

  • Σε κάθε ναό – σημείο αφετηρίας σας περιμένει αρχαιοφύλακας. Αν χρειαστείτε βοήθεια, επικοινωνήστε με το Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας, τηλ. 23310-76100.

Παρακαλούμε να συμβουλευτείτε σχετικά το συνημμένο πρόγραμμα (αναρτημένο και στον επίσημο ιστότοπο της ΕφΑ Ημαθίας, www.aigai.gr ).

Σε επόμενη ανακοίνωσή μας θα σας ενημερώσουμε για συγκεριμένες μέρες περιήγησης μας στην πόλη.

ΙΟΥΛΙΟΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ

Σας περιμένουμε!

 

Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας

 

Στοιχεία Επικοινωνίας – Σελίδες Πληροφόρησης για τις δράσεις μας

Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας

Ρήγα Φεραίου 16 -18, Τ.Κ. 59132 Βέροια, τηλ.23310 29737, e-mail: efahma@culture.gr

          Websites       www.aigai.gr

                    www.byzantine-museum-veria.gr

Προηγούμενο άρθροΨήφισμα για την απαράδεκτη αντικατάσταση προϊστάμενης απεργού στο Ειδικό Νηπιαγωγείο Ναυπλίου
Επόμενο άρθροΠρόγραμμα Νίκου Ανδρουλάκη, Προέδρου ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής