Βέροια: Προκήρυξη αγώνων ορεινού δρόμου «Πιέριδες Μούσες 2024» στα Ριζώματα Ημαθίας

Τον 2ο αγώνα ορεινού δρόμου «Πιέριδες Μούσες 2024» στα Ριζώματα Ημαθίας διοργανώνουν την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου η Αντιδημαρχία Αθλητισμού του Δήμου Βέροιας σε συνεργασία με τον Αθλητικό Πολιτιστικό Σύλλογο Ριζωμάτων Βέροιας και τον Ορειβατικό Σύλλογο Ριζωμάτων «Ο ΓΡΑΠΑΤΣΑΓΚΑΛΟΣ».

Ο αγώνας, που θα διεξαχθεί σε δασικούς δρόμους και μονοπάτια πλαισιώνεται από δύο δρόμους, των 21 χιλιομέτρων και των 5 χιλιομέτρων. Πρόκειται για έναν σημαντικό αγώνα ορεινού δρόμου στα Ορεινά Πιέρια, που οι διοργανωτές του φιλοδοξούν να γίνει θεσμός ενώ ήδη το ενδιαφέρον των αθλητών είναι μεγάλο.
Τα Ριζώματα είναι ένας ενεργός οικισμός, πρώην πρωτεύουσα του Καποδιστριακού Δήμου Μακεδονίδος, με μέσο υψόμετρο τα 625μ. Απέχουν 31 χιλιόμετρα αντίστοιχα από τη Βέροια και την Κατερίνη. Βρίσκονται στις ρίζες κυριολεκτικά των μυθικών Πιερίων Όρεων, ενός κατάφυτου βουνού με έντονη και ποικιλόμορφη χλωρίδα. Κυρίαρχα είδη στο δάσος των Πιερίων είναι η μαύρη και η δασική Πεύκη, η οξιά, η καστανιά, η δρυς καθώς και πολλά θαμνώδη φυτά, αρωματικά είδη, βότανα και αγριολούλουδα.
Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία τα Πιέρια Όρη ήταν η κατοικία και το καταφύγιο των εννέα Μουσών της αρχαιότητας ενώ στο δάσος βρίσκονται διάσπαρτοι τόποι λατρείας των θεοτήτων αυτών. Τα Ριζώματα και τα άλλα χωριά των Ορεινών Πιερίων είναι, άλλωστε, γνωστά στους Έλληνες καταναλωτές για την παραγωγή της εξαιρετικής ντομάτας και των γευστικών κηπευτικών, όπως τα φασολάκια, τα κολοκυθάκια κ.α.
Η εκκίνηση του δρόμου θα γίνει έξω από το Γυμνάσιο – Λύκειο Ριζωμάτων, ώστε να υπάρχει χώρος στάθμευσης για τα αυτοκίνητα των αθλητών και των επισκεπτών και να μπορεί να γίνει χρήση των τουαλετών και αποδυτηρίων του κτιρίου, με ευθύνη των συμμετεχόντων.
Το υψόμετρο του χώρου εκκίνησης είναι στα 600 μέτρα. Στη συνέχεια οι δρομείς θα διασχίσουν μέρος του οικισμού και κοντά στην περιοχή Πλατάνια θα ακολουθήσουν μια σχετική ομαλή ανηφορική διαδρομή. Ακολουθώντας δασικούς δρόμους και μονοπάτια και διασχίζοντας πευκώδες δάσος αρχικά και μικτό δάσος καστανιάς, οξιάς, δασικής και μαύρης πεύκης θα απολαύσουν μία αξέχαστη ορεινή διαδρομή, στο μυθικό όρος των Εννέα Μουσών.
Ο δεύτερος δρόμος των πέντε χιλιομέτρων θα γίνει από την περιοχή περιμετρικά του χωριού μέχρι τα Πλατάνια και στη συνέχεια με κατεύθυνση προς Δημητρίου Λιναριά και μέσω της περιοχής Χώμα και Καπετάνιου Βρύση. Οι δρομείς θα γευτούν την χάρη της ορεινής φύσης, μέσα από μία διαδρομή στην οποία μπορούν να συμμετέχουν περισσότεροι δρομείς, τρέχοντας ή ακόμα και πεζοπορώντας», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικών Υποθέσεων Δήμου Βέροιας και δημοτικός σύμβουλος Δημοτικής Ενότητας Μακεδονίδος Αθανάσιος Δέλλας.
Ο αγώνας που διεξάγεται για 2η συνεχή χρονιά περιλαμβάνει και το στοιχείο της σύσφιξης σχέσεων και της γνωριμίας μεταξύ των δρομέων, αλλά και των οικογενειών τους. «Όλο το σκεπτικό της διοργάνωσης έχει να κάνει τόσο με τον αγωνιστικό χαρακτήρα όσο και με την αγάπη για το βουνό και τη φύση, τη βελτίωση των σχέσεων καθώς και τη δημιουργία νέων γνωριμιών μεταξύ των δρομέων», επισημαίνει ο κ. Δέλλας.
Κατά την περσινή διεξαγωγή του πρώτου αγώνα, συμμετείχαν 250 άτομα από όλη την Ελλάδα, ενώ φέτος οι συμμετοχές, που είναι εντελώς δωρεάν, αναμένεται να διπλασιαστούν.
Στον αγώνα θα υπάρχει ατομική ηλεκτρονική χρονομέτρηση για όλους τους συμμετέχοντες, ενώ θα παρέχεται ιατρική κάλυψη και πρώτες βοήθειες στον τερματισμό και κατά το μήκος της διαδρομής.
Θα βραβευθούν οι τρεις πρώτοι άνδρες και οι τρεις πρώτες γυναίκες της γενικής κατάταξης του δρόμου των 5 χιλιομέτρων, καθώς και οι τρεις πρώτοι νικητές της γενικής κατάταξης του δρόμου των 21 χιλιομέτρων, ενώ σε όλους τους δρομείς που θα τερματίσουν θα δοθεί αναμνηστικό μετάλλιο.

ΠΙΕΡΙΔΕΣΜΟΥΣΕΣΑΦΙΣΑ ΠΙΕΡΙΔΕΣΜΟΥΣΕΣ1

ΠΙΕΡΙΔΕΣΜΟΥΣΕΣ2

*Τις φωτογραφίες παραχώρησε ο Θανάσης Δέλλας

Άννυ Ταπάσκου / ΑΠΕ-ΜΠΕ
Προηγούμενο άρθροΘεσσαλονίκη: Δικογραφία εναντίον άνδρα 31 ετών για βιασμό 32χρονης σε κέντρο απεξάρτησης
Επόμενο άρθροΚύκλωμα εκβιαστών: Στον ανακριτή απολογούνται οι πρώτοι από τους 14 κατηγορούμενους – Έξι έλαβαν προθεσμία για αύριο