Με στοχευμένες δράσεις, η Πιερία αξιοποιεί τα πλούσια συγκριτικά πλεονεκτήματά της και μεταμορφώνεται σε έναν τουριστικό προορισμό – πρότυπο για ολόκληρη τη χώρα.
Η γη που επέλεξαν ως κατοικία τους οι Θεοί του Ολύμπου, καταφέρνει να συνδυάζει όχι μόνο βουνό, αλλά και θάλασσα με πανέμορφες παραλίες μήκους άνω των 70 χλμ. Επιπλέον, επισκέπτες όλων των ηλικιών, μπορούν να απολαύσουν ιστορία, πολιτισμό, τέχνη, φύση, πνευματικότητα, γαστρονομία και αθλητισμό σε μία περίοδο που εκτείνεται σε 365 ημέρες τον χρόνο. Ενώ, οι τοπικοί φορείς δίνουν ιδιαίτερη έμφαση σε ζητήματα προστασίας και ανάδειξης του φυσικού πλούτου, αλλά και της αειφορίας, με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη.
«Αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες προκειμένου να αναδείξουμε με όλα τα διαθέσιμα μέσα τον πλούτο αυτού του τόπου», αναφέρει χαρακτηριστικά η Πρόεδρος του ΕΟΤ, ‘Αντζελα Γκερέκου, σε πρόσφατη επίσκεψή της, εκφράζοντας την ισχυρή βούληση για δυναμική ανάδειξη της περιοχής. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «ο Όλυμπος είναι το mega brand της Πιερίας, αλλά μένει να προβληθεί με τη δύναμη που του αξίζει σε όλο κόσμο», καθώς πλέον έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για μία παγκόσμια καμπάνια. Όπως τονίζει, «ο τόπος αποτελεί ένα σημαντικό καλειδοσκόπιο γεμάτο μοναδικές εμπειρίες και νοιώθει κανείς ρίγη ευλογιάς όταν βρίσκεται κανείς σε αυτό τον τόπο».
Ήδη η αυλαία άνοιξε για το Φεστιβάλ του Ολύμπου που εδώ και 53 χρόνια προάγει και παράγει πολιτισμό και αποτελεί ένα όχημα. παγκόσμιας προβολής της ευρύτερης περιοχής. Επιπλέον, όπως έκανε γνωστό η κυρία Γκερέκου, στόχος είναι να πραγματοποιηθεί ένα παγκόσμιο συνέδριο επιστημών, φιλοσοφίας και βιώσιμης ανάπτυξης που θα φιλοξενήσει σημαντικές προσωπικότητες από όλο τον κόσμο. Μάλιστα, όπως έκανε γνωστό, ο ΕΟΤ έχει ήδη αναλάβει την πρωτοβουλία και το 2025 θα ξεκινήσει αυτός ο νέος θεσμός. Επιπλέον, η πρωτοβουλία για προώθηση της περιοχές με αφορμή τις εξαιρετικής ομορφιάς “Ανθισμένες κερασιές της Πιερίας” αποτελούν ένα γεγονός διεθνούς εμβέλειας που προσεγγίζει ιδιαίτερα κοινά.
Όπως αναφέρει ο Γιώργος Καραλής, πρόεδρος του Πιερικού Οργανισμού Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής, στόχος είναι να συντονίσουμε όλους τους εμπλεκόμενους προκειμένου να εντείνουμε τις δράσεις εξωστρέφειας για την ανάδειξη του τόπου μας και του φυσικού πλούτου. Η περιοχή φιλοξενεί περισσότερα από 14 οινοποιεία, έχοντας κατακτήσει ένα σημαντικό επίπεδο οίνοτουρισμος, ενώ ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει βραβευμένο μέλι αρίστης ποιότητας.
Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, Κώστας Τριάντης, δήλωσε ότι “ο Όλυμπος είναι το αρχέτυπο των προστατευόμενων περιοχών στην Ελλάδα. Εντείνουμε τις συνεργασίες και τις προσπάθειες μας για την περαιτέρω προστασία και ανάδειξη του εμβληματικότερου βουνού της χώρας μας. Καθώς πέρα από την πλούσια βλάστηση και πανίδα, στο βουνό ο επισκέπτης μπορεί να περιηγηθεί σε δεκάδες μονοπάτια, να απολαύσει τα νερά του καταρράκτη της Λητούς, που πέφτουν με ορμή στις βάθρες του Ενιπέα και βεβαίως να επισκεφθεί το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης του ΟΦΥΠΕΚΑ στην περιοχή”.
Απ΄ την πλευρά της, η κα Σοφία Μαυρίδου αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ξεκαθαρίζει ότι θα συνεχίσει να στηρίζει εμπράκτως τους τοπικούς φορείς προκειμένου η Πιερία να καταφέρει να κερδίσει τη θέση που της αξίζει στον τουριστικό χάρτη όχι μόνο της Ελλάδας αλλά της Βαλκανικής χερσονήσου, καθώς οι προοπτικές είναι ιδιαίτερα σημαντικές για τον τόπο ιδιαίτερα όσον αφορά τον οδικό τουρισμό. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, έχουμε τη δυνατότητα να έχουμε για 365 ημέρες τουριστικό προϊόν. Συμπλήρωσε δε, ότι ως Περιφέρεια βρισκόμαστε πάντοτε δίπλα στα μεγάλα πολιτιστικά και αθλητικά γεγονότα, που λαμβάνουν χώρα στην Πιερία. Το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Ιουνίου ήμασταν στη συνδιοργάνωση του Olympus Marathon, το οποίο συγκεντρώνει 1400 αθλητές από όλο τον κόσμο, το Μάιο πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το 1ο πολυμορφικό φεστιβάλ στους πρόποδες του Ολύμπου, το Olympus Adrenaline and Nature Festival. Επόμενος στόχος η ανάδειξη των Πιερίων Ορεων με στόχο τη δημιουργία ενός τουριστικού τόξου με την Δυτική Μακεδονία.
΄Όπως δήλωσε απ΄ την πλευρά του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος Γεώργιος σε συνεργασία με την Περιφέρεια δίνουμε έμφαση στον προσκυνηματικό και τον θρησκευτικό τουρισμό καθώς υπάρχουν περισσότεροι από 14 τόποι λατρείας στην περιοχή, που προσελκύουν σημαντικό αριθμό τουριστών από όλη την βαλκανική αλλά και από την κεντρική Ευρώπη, καθώς η περιοχή βρέθηκε στον δρόμο και τη διδασκαλία του Αποστόλου Παύλου.
Επιπλέον, στο Αρχαιολογικό Μουσείο στο Δίον, ο επισκέπτης ταξιδεύει πίσω στο χρόνο μελετώντας ανεκτίμητης αξίας αγάλματα και άλλα ευρήματα, τα οποία έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη.
Προτεραιότητα για τις τουριστικές επιχειρήσεις της περιοχής αποτελεί η ορθή αξιοποίηση των φυσικών πόρων, αλλά και η αειφόρος διαχείριση των τουριστικών ροών. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η κα Παναγιώτα Λάμπρου, Sustainability Manager του Ομίλου Mediterranean Hotels: «Προσπαθούμε εντατικά και συστηματικά να μειώνουμε τον ατνίκτυπο των καθημερινών δραστηριοτήτων των ξενοδοχείων μας στο περιβάλλον. Επιδιώκουμε να διατηρήσουμε καθαρό και προστατευμένο τον τόπο μας και να διαφυλάξουμε τους περιορισμένους φυσικούς πόρους προς όφελος των επόμενων γενεών. Η προστασία του περιβάλλοντος βρίσκεται στον πυρήνα όλων των δραστηριοτήτων μας με έναν σοβαρό στρατηγικό σχεδιασμό».
Η Πιερία, πατρίδα του Ορφέα, των Πιερίδων και των Μουσών, βρίσκεται σε απόσταση 3,5 ωρών από την Αθήνα και 40’ από Θεσσαλονίκη. Διαθέτει πάνω από 70 χλμ ακτή και ένα πολύ καλό οδικό δίκτυο. Συνδυάζει την εγγύτητα στον Όλυμπο, αλλά και Θάλασσα. Ένας ευλογημένος τόπος, γεμάτος κρυφές ομορφιές κι εκπλήξεις, που εξάπτουν στον επισκέπτη την περιέργεια να την εξερευνήσει. Μία επίσκεψη αρκεί, για να διαπιστώσει κανείς τους λόγους που η Πιερία αποτελεί αναμφισβήτητα έναν ιδανικό προορισμό για όλο τον χρόνο.
ΑΠΕ-ΜΠΕ