Εισαγωγική Τοποθέτηση του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη

Εισαγωγική Τοποθέτηση του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη

Καλό μεσημέρι,

Πριν λίγη ώρα ο Πρωθυπουργός πραγματοποίησε επίσκεψη στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Η συζήτηση περιστράφηκε κυρίως γύρω από θέματα εργασιακά και ασφαλιστικά όπως η αύξηση του κατώτατου μισθού, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και η μεταρρύθμιση του ΤΕΚΑ, ενώ δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στους τομείς της εστίασης και του τουρισμού, στην εντατικοποίηση των ελέγχων και επιμέρους ζητήματα όπως αυτό της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων σε ακραίες καιρικές συνθήκες.

—–

Η Κυβέρνηση συνεχίζει σταθερά και με προσήλωση την προσπάθεια αντιμετώπισης των πραγματικών προβλημάτων των πολιτών. Με βάση την εντολή που πήραμε, προχωράμε αυτή την δεύτερη τετραετία με σχέδιο και όραμα ώστε να βελτιώσουμε την καθημερινότητα όλων των Ελλήνων. Γιατί, τελικά, εδώ είναι το πραγματικό πεδίο της πολιτικής.

Στο πλαίσιο αυτό:

10.000 νέοι μόνιμοι διορισμοί όλων των ειδικοτήτων σε όλες τις βαθμίδες σχολικής εκπαίδευσης πριν την έναρξη του σχολικού έτους 2024-2025, ανακοινώθηκαν από το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, το Υπουργείο Εσωτερικών και το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Εξ’ αυτών 4.451 θέσεις θα καλύψουν τις αποχωρήσεις με βάση τον δημοσιονομικό κανόνα μία πρόσληψη- ανά μία αποχώρηση» και 5.549 επιπλέον θέσεις μετά από μελέτη των «στοιχείων όπου προκύπτει ανάγκη κάλυψης  κενών.

 

Η μόνιμη κάλυψη αυτών των 10.000 θέσεων συμβάλλει καθοριστικά στη δημιουργία ενός σταθερού πυρήνα στο δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα.

Η αναβάθμιση της δημόσιας Παιδείας απαιτεί συνολική αντιμετώπιση των αναγκών τόσο των βαθμίδων της εκπαίδευσης αλλά και των μαθητών γι’ αυτό και δίνεται ιδιαίτερη έμφαση:

  • στην ειδική αγωγή όπου θα καλυφθούν περισσότερες από τετραπλάσιες θέσεις σε σχέση με το προηγούμενο έτος,
  • στις ειδικότητες της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, όπου τοποθετούνται πενταπλάσιοι εκπαιδευτικοί σε σχέση με πέρσι,
  • στην κάλυψη αναγκών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, όπου θα γίνουν άνω των 5.000 προσλήψεων σε όλες τις ειδικότητες.

Η δημόσια Παιδεία και το σχολείο είναι η αντανάκλαση του μέλλοντος κάθε χώρας και κάθε κοινωνίας. Όπως ανέφερε και ο Υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης: «Έχουμε χρέος να προσφέρουμε στα παιδιά μας την υψηλότερη δυνατή ποιότητα δημόσιας Παιδείας, ενώ οφείλουμε στους εκπαιδευτικούς, ένα σταθερό εργασιακό περιβάλλον όπου θα μπορούν να εξελιχθούν και θα ασκούν απρόσκοπτα το λειτούργημά τους».

Συνεχίζονται οι παρεμβάσεις ανακαίνισης και εκσυγχρονισμού των Υποδομών Υγείας που αφορούν τα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας σε όλη τη χώρα. Οι παρεμβάσεις συμπεριλαμβάνουν ανακαινίσεις, δράσεις αναβάθμισης του ιατρικού εξοπλισμού, δημιουργία μονάδων διαχείρισης χρόνιων ασθενειών, προγράμματα κατάρτισης του ιατρικού προσωπικού και αναδιοργάνωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Έχουν ήδη ξεκινήσει εργασίες αναβάθμισης σε 54 Νοσοκομεία, εκ των οποίων 15 συμβασιοποιήθηκαν το τελευταίο εξάμηνο του 2023 και 39 το πρώτο εξάμηνο του 2024.

Παράλληλα, έχει ξεκινήσει διαγωνιστική διαδικασία σε 24 Νοσοκομεία ενώ βρίσκονται σε στάδιο ωρίμανσης ή/και αναμένεται η διακήρυξη για 16 Νοσοκομεία.

Σ’ αυτές τις ανακαινίσεις περιλαμβάνονται παρεμβάσεις σε Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών που αφορούν 59 Νοσοκομεία σε όλη τη χώρα.

Η αναδιάρθρωση και ο εκσυγχρονισμός του Εθνικού Συστήματος Υγείας με στόχο τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς όλους τους πολίτες είναι ένας ιερός στόχος για την Κυβέρνηση.

Για το λόγο αυτό προχωρά ένα πολυδιάστατο σχέδιο που περιλαμβάνει:

  1. τις προσλήψεις υγειονομικών, 6500 εκ των οποίων, ήδη, προχωρούν μέσα στο 2024,
  2. τις αυξήσεις στους μισθούς των γιατρών του ΕΣΥ, οι οποίοι ήδη έχουν αυξηθεί κατά 10%, όπως και κατά 20% έχουν αυξηθεί οι αποζημιώσεις των εφημεριών,
  3. την μείωση του χρόνου αναμονής για τα χειρουργεία, κάτι που επιτυγχάνεται και με τα απογευματινά χειρουργεία και με την Ενιαία Λίστα, όπως πιστοποιείται από το ρεκόρ διενεργηθέντων χειρουργείων που πετύχαμε μετά από πάρα πολλά χρόνια.
  4. Τις παρεμβάσεις για την καλύτερη λειτουργία του ΕΚΑΒ και
  5. Την πρόληψη μέσω των προγραμμάτων παροχής διαγνωστικών εξετάσεων.

——

Υπογράφηκε η Υπουργική Απόφαση με την οποία καθορίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις και η διαδικασία της δυνατότητας άσκησης ιδιωτικού έργου των ιατρών, οδοντιάτρων και ειδικευόμενων ιατρών του ΕΣΥ.

Η παροχή της δυνατότητας αυτής θα αξιοποιήσει την κλινική εμπειρία τους, θα ενισχύσει πραγματικά το εισόδημά τους και αναμένεται ταυτοχρόνως να προσελκύσει περισσότερους ιατρούς στο δημόσιο σύστημα υγείας, αφού θα μπορούν να συνδυάσουν και την απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα.

—–

Έχει, ήδη, ξεκινήσει η κυκλοφορία των πρώτων 250 ηλεκτρικών λεωφορείων εκ των οποίων 140 στην Αθήνα και 110 στη Θεσσαλονίκη. Με βάση τον προγραμματισμό του Υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών, στην Αθήνα μέχρι το τέλος του 2025 θα κυκλοφορούν συνολικά 900 καινούργια λεωφορεία και 320 στη Θεσσαλονίκη.

Όπως επεσήμανε ο Πρωθυπουργός στην επίσκεψή του στο αμαξοστάσιο του ΟΣΥ: «Ο στόχος μας είναι διπλός: αφενός να προχωρήσουμε στην πλήρη αντικατάσταση του στόλου των παλιών λεωφορείων με σύγχρονα λεωφορεία, τα οποία έχουν πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Είναι όλα φιλικά προς το περιβάλλον, διαθέτουν επαρκή κλιματισμό, διαθέτουν πλήρη προβασιμότητα για τους συμπολίτες μας με αναπηρία.

Ο σκοπός μας, όμως, δεν είναι μόνο να αντικαταστήσουμε τον στόλο των λεωφορείων, είναι να αυξήσουμε και τη συχνότητα των δρομολογίων».

—–

Επεκτείνονται έως 31.12.2024 τα μέτρα και οι παρεμβάσεις για τον έλεγχο των τιμών. Όπως ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Ανάπτυξης,

  • Επεκτείνεται ο χρόνος εφαρμογής του πλαφόν του περιθωρίου κέρδους

  • Πενταπλασιάζεται το ανώτατο όριο προστίμου για την παράβαση των διατάξεων του πλαφόν από 1.000.000 ευρώ σε 5.000.000 ευρώ.

  • Τριπλασιάζεται το ανώτατο όριο προστίμου για παράβαση των διατάξεων περί απαγόρευσης προωθητικών ενεργειών όταν έχει προηγηθεί ανατίμηση από 2.000.000 σε 6.000.000 ευρώ.

  • Παρατείνεται «το καλάθι του νοικοκυριού» και ο περιορισμός του πλαφόν στο βρεφικό γάλα.

  • Παρατείνεται η υποχρέωση ανακοίνωσης ανατιμήσεων των προμηθευτών και η υποχρέωση ανακοίνωσης ενδεικτικών τιμών οπωροκηπευτικών προϊόντων από τα supermarkets προς το Υπουργείο Ανάπτυξης.

—-

Σύμφωνα με την εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, ο πληθωρισμός στην κατηγορία τροφίμων, αλκοόλ και καπνού θα διαμορφωθεί στη χώρα μας στο 1,3% τον Ιούνιο, έναντι 2,4% τον Μάιο.

 

Σε αυτή την κατηγορία, μάλιστα, έχουμε τον 2ο χαμηλότερο πληθωρισμό, μετά την Φινλανδία σε επίπεδο Ευρωζώνης σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση.

Τα τελικά στοιχεία θα εκδοθούν στις 17 Ιουλίου, ενώ στις 9 Ιουλίου αναμένονται τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Η εξέλιξη αυτή είναι αναμφίβολα θετική.

Η Κυβέρνηση συνεχίζει να εργάζεται και να εφαρμόζει μετρημένα και κοστολογημένα μέτρα με τελικό στόχο την αποκλιμάκωση των τιμών και τη μείωση του πληθωρισμού των τροφίμων.

Σταθερός στόχος της πολιτικής μας είναι η ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος όλων των πολιτών προκειμένου να τους στηρίξουμε με μόνιμες λύσεις που θα μείνουν ακόμα και όταν οι κρίσεις φύγουν και να υλοποιήσουμε την δέσμευση που έχουμε αναλάβει, στο τέλος της τετραετίας ο κατώτατος μισθός να φτάσει τα 950 ευρώ και ο μέσος μισθός τα 1500.

—-

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε το νέο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό και η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεών του, από τα Υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Τουρισμού.

Στόχος του Πλαισίου είναι ο προσδιορισμός μακροπρόθεσμων και μεσοπρόθεσμων στόχων, καθώς και στρατηγικών κατευθύνσεων σε εθνικό επίπεδο, για τη χωρική διάρθρωση του τομέα του τουρισμού, με όρους οικονομικής, περιβαλλοντικής και κοινωνικής βιωσιμότητας.

Ειδικότερα, το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό στοχεύει, μέσω χωρικών εργαλείων:

α) Στη στήριξη της αυξητικής δυναμικής του Ελληνικού τουρισμού και στην παγίωση της χώρας ως ανταγωνιστικού παγκόσμιου προορισμού, με την προσφορά κατάλληλης γης και συγκεκριμένων όρων, που θα διευκολύνουν τις τουριστικές επενδύσεις.

β) Στην υποστήριξη θεματικών μορφών τουρισμού και την προώθηση σύγχρονων τουριστικών προϊόντων και καταλυμάτων υψηλής ποιότητας.

γ) Στις διασυνδέσεις μεταξύ διαφορετικών μορφών τουρισμού

δ) Στη μείωση των ανισοτήτων τουριστικής ανάπτυξης μεταξύ περιφερειών και την επέκταση της τουριστικής περιόδου, με εκμετάλλευση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων διαφόρων περιοχών.

ε) Στη χωρική οργάνωση του τουρισμού,

στ) Στην απλούστευση των διαδικασιών χωροθέτησης και τον συντονισμό όλων των βαθμίδων σχεδιασμού που επηρεάζουν τον τουρισμό.

ζ) Στην προσαρμογή του τουρισμού στην Κλιματική Κρίση και

η) Στην προώθηση υποδομών γενικού οικονομικού ενδιαφέροντος αναγκαίων για την τουριστική ανάπτυξη, συμπεριλαμβανόμενων των μεταφορών, των περιβαλλοντικών υποδομών, και των ψηφιακών υποδομών.

—-

Ξεκίνησε η ηλεκτρονική βεβαίωση τροχονομικών παραβάσεων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Οι Αστυνομικοί χρησιμοποιούν ειδικά σχεδιασμένες κινητές συσκευές του έργου «Smart Policing» και με χρήση κατάλληλης εφαρμογής, θα βεβαιώνουν ηλεκτρονικά πλέον την τροχονομική παράβαση.

Μάλιστα με την ολοκλήρωση των ενεργειών του αστυνομικού, θα αποστέλλεται σε πραγματικό χρόνο η βεβαίωση παράβασης ηλεκτρονικά στη θυρίδα του πολίτη στο gov.gr, αξιοποιώντας τη διαλειτουργικότητα και τα στοιχεία επικοινωνίας του από το Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας Πολιτών, ενώ παράλληλα θα ενημερώνεται με email και με sms για την αποστολή μηνύματος στη θυρίδα του.

—-

Μέχρι τη Δευτέρα 8 Ιουλίου θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής οι άνεργοι που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο νέο πρόγραμμα απόκτησης και αναβάθμισης πράσινων δεξιοτήτων της ΔΥΠΑ.

Το πρόγραμμα συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης για συνολικά 50.000 ανέργους, οι οποίοι αποζημιώνονται με 400 ευρώ, υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έχει ως στόχο τη διασύνδεση της κατάρτισης με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας και την ενίσχυση της απασχόλησης των ανέργων για την ταχύτερη εργασιακή επανένταξή τους, στο πλαίσιο της πράσινης μετάβασης της οικονομίας.

—–

Αύριο, Παρασκευή 5 Ιουλίου στις 10:00 ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο πλαίσιο των μηνιαίων τακτικών ενημερώσεων.

Κατόπιν, ο Πρωθυπουργός θα μεταβεί στην Λευκάδα όπου θα παρευρεθεί στην Υπογραφή σύμβασης για τον αγωγό ύδρευσης Άρτας- Πρέβεζας- Λευκάδας.

Παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας.

Προηγούμενο άρθροΕπίσκεψη του Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αλεξάνδρειας στο Δήμαρχο Αλεξάνδρειας, Παναγιώτη Γκυρίνη
Επόμενο άρθροΚΥ Αλεξάνδρειας: Δράσεις για τον Ιό του Δυτικού Νείλου