Δέκα χιλιάδες διορισμούς σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας

Σε 10.000 νέους μόνιμους διορισμούς όλων των ειδικοτήτων σε όλες τις βαθμίδες σχολικής εκπαίδευσης πριν την έναρξη του σχολικού έτους 2024-2025, θα προχωρήσει το υπουργείο Παιδείας, μέσω των οριστικών πινάκων του ΑΣΕΠ.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδειας, από κοινού με τα υπουργεία Εσωτερικών και Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών, οι προσλήψεις γίνονται «στο πλαίσιο της αναβάθμισης της ποιότητας της παρεχόμενης δημόσιας Παιδείας και της ενίσχυσης της συμπεριληπτικής εκπαίδευσης».

Αναλυτικότερα, οι 4.451 θέσεις θα αφορούν στην κάλυψη κενών λόγω αποχωρήσεων μόνιμων εκπαιδευτικών, με βάση τον δημοσιονομικό κανόνα μία πρόσληψη για μία αποχώρηση.

Σημειώνεται, ότι σύμφωνα με τα στοιχεία των υπουργείων, 4.050 ήταν οι αποχωρήσεις μόνιμων εκπαιδευτικών και μελών Ειδικού Εκπαιδευτικού και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού μετά το πέρας του σχολικού έτους 2023-2024, και τα  ήδη υφιστάμενα κενά λόγω αποχωρήσεων μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού κατά το σχολικό έτος 2022-2023 ανέρχονταν σε 401.

Επιπλέον, προβλέπονται 5.549 νέες θέσεις.

Όπως ανακοίνωσαν τα υπουργεία, η συνολική δαπάνη κάλυψης των νέων θέσεων, ύψους 110 εκατ. ευρώ θα καλυφθεί αποκλειστικά από εθνικούς πόρους που μέχρι τώρα διατίθενται για προσλήψεις αναπληρωτών.

Ακόμα δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα η κατανομή των θέσεων, ωστόσο, τα υπουργεία ανέφεραν στη σχετική ανακοίνωση ότι οι διορισμοί θα διενεργηθούν δίνοντας έμφαση από τη μία στην Ειδική Αγωγή, όπου θα καλυφθούν περισσότερες από τετραπλάσιες σε σχέση με το προηγούμενο έτος θέσεις ειδικοτήτων στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση και οκταπλάσιες θέσεις Ειδικού Εκπαιδευτικού και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού σε όλες τις ειδικότητες, δεδομένου ότι την προηγούμενη χρονιά οι διορισμοί αφορούσαν αποκλειστικά ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς.

Από την άλλη, έμφαση θα δοθεί στις ειδικότητες της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (νηπιαγωγεία, δημοτικά), αφού σε υπάρχουσες και νεοσυσταθείσες θέσεις ειδικοτήτων τοποθετούνται πενταπλάσιοι σε σχέση με πέρσι εκπαιδευτικοί. Συνολικά, στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση οι διορισμοί θα ξεπεράσουν τους 2.800.

Επιπλέον, στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση θα γίνουν περισσότερες από 5.000 προσλήψεις σε όλες τις ειδικότητες.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των υπουργείων, ο ακριβής αριθμός των διορισμών ανά ειδικότητα θα προσδιοριστεί πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

«Η επένδυση στη δημόσια Παιδεία αποτελεί την πιο επικερδή επένδυση που μπορεί να κάνει ένα σύγχρονο κράτος. Η χώρα μας δεν έχει χρόνο για χάσιμο και πρέπει να προχωρήσει σε μεταρρυθμιστικές τομές το συντομότερο. Έχουμε χρέος να προσφέρουμε στα παιδιά μας την υψηλότερη δυνατή ποιότητα δημόσιας Παιδείας, ενώ οφείλουμε στους εκπαιδευτικούς, τη ραχοκοκαλιά του εκπαιδευτικού μας συστήματος, ένα σταθερό εργασιακό περιβάλλον όπου θα μπορούν να εξελιχθούν και θα ασκούν απρόσκοπτα το λειτούργημά τους», δήλωσε ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Κυριάκος Πιερρακάκης.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος τόνισε: «Η δημόσια Παιδεία αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για την Κυβέρνηση. Η στήριξη των σχολείων μας, με διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών είναι η απαραίτητη προϋπόθεση και ένα αυτονόητο βήμα για να προσφέρουμε καλύτερες συνθήκες εκπαίδευσης για τους μαθητές όλων των βαθμίδων, αλλά ταυτοχρόνως και οι εκπαιδευτικοί να έχουν τη δυνατότητα να αφοσιωθούν στο διδακτικό τους έργο».

Τέλος, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης υπογράμμισε ότι η ανακοίνωση 10.000 διορισμών στην εκπαίδευση «αποδεικνύει εμπράκτως τη σημασία που αποδίδει η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ενίσχυση της δημόσιας Παιδείας».

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Προηγούμενο άρθροΚυρ. Μητσοτάκης: Ισχύει στο ακέραιο η δέσμευση της κυβέρνησης ο κατώτατος μισθός να φτάσει στα 950 ευρώ στο τέλος της τετραετίας
Επόμενο άρθροΓΕΠΑΔ Κεντρικής Μακεδονίας: Ενημερωτικό Δελτίο τελευταίου 24ώρου