Συνέντευξη του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη στην εκπομπή «Μια του Νότη, δυο του Χιώτη» στο Ρ/Σ ΣΚΑΪ 100,3 και τους δημοσιογράφους Νότη Παπαδόπουλο και Βασίλη Χιώτη
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σχετικά με τα όσα δήλωσε χθες ο Α. Σαμαράς για την πορεία της Ευρώπης, για το επιτελικό κράτος, καθώς και για την ιδεολογία της παράταξης ότι είναι στο περιθώριο.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν είναι κοινότυπο αυτό που θα πω, είναι κάτι το οποίο θεωρώ ότι είναι σωστή η αντιμετώπιση. Δεν σχολιάζουμε δηλώσεις ή ομιλίες πρώην πρωθυπουργών και πρώην προέδρων του κόμματος, για πάρα πολλούς λόγους. Αυτό θα ακολουθήσουμε και μετά τις χθεσινές ομιλίες. Εγώ εκπροσωπώντας τον Πρωθυπουργό, ήμουν παρών στη χθεσινή παρουσίαση του βιβλίου του κ. Κοττάκη, από εκεί και πέρα θεωρώ ότι αυτό που ενδιαφέρει περισσότερο τον κόσμο, τη στιγμή εκείνη, τις ώρες εκείνες, ο Πρωθυπουργός επισκέφθηκε ένα εφημερεύον νοσοκομείο, το «Λαϊκό». Είναι μία επίσκεψη η οποία συμβολίζει μια από τις προτεραιότητες..
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν έγινε τυχαία υποθέτω αυτό, το επέλεξε για να πει ο Πρωθυπουργός ότι εγώ παραμένω αφοσιωμένος στο προβλήματα της καθημερινότητας.
Π.ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Όχι. Η επίσκεψη αυτή δεν ήταν η πρώτη ούτε θα είναι η τελευταία η οποία έχει να κάνει με ζητήματα καθημερινότητας των πολιτών και ένα από τα μεγαλύτερα αγκάθια που προσπαθούμε κάθε μέρα να είναι καλύτερη από την προηγούμενη, που είναι το Εθνικό Σύστημα Υγείας με πάρα πολλές παρεμβάσεις που ήδη έχουν ξεκινήσει και πολλές περισσότερες οι οποίες προγραμματίζονται. Αλλά νομίζω ότι το σημείο κλειδί, αυτό το οποίο ενδιαφέρει τους πολίτες είναι ότι εκπροσωπούμε μία Κυβέρνηση, με πρώτο τον Πρωθυπουργό που εξελέγη πριν από ένα χρόνο με μια πολύ ισχυρή εντολή, που σε καμία περίπτωση δεν είναι λευκή επιταγή, για να υλοποιήσει ένα πρόγραμμα για το οποίο ως το τέλος της τετραετίας θεωρούμε ότι θα κριθούμε αυστηρά από τους πολίτες, θα βελτιώσει την καθημερινότητα των πολιτών, θα ισχυροποιήσει ακόμα περισσότερο την Ελλάδα και θα δώσει σημαντικές ανάσες στους πολίτες, κυρίως ως προς το εισόδημά τους. Αυτός είναι ο στόχος μας και για αυτό θα κριθούμε, και αυτό νομίζω ενδιαφέρει και τον κόσμο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό αφορά τη μάχη της κυβέρνησης με τα προβλήματα των πολιτών.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αυτό κ. Χιώτη είναι αυτό το οποίο έχει καθήκον να κάνει μια κυβέρνηση, η οποία μάλιστα έχει λάβει μια ιδιαιτέρως τιμητική εντολή, δηλαδή τι, να απαντήσει στα αιτήματα του παρόντος με όρους παρόντος και μέλλοντος. Αυτό θα προσπαθήσουμε να κάνουμε και αυτό κάνουμε κάθε μέρα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σχετικά με την κριτική στελεχών, αλλά και του Α. Σαμαρά ότι το 41% των εθνικών εκλογών έγινε 28% λόγω εμμονής της κυβέρνησης να προσεγγίζει τους κεντρογενείς ψηφοφόρους και να αδιαφορεί για ψηφοφόρους της δεξιάς της πτέρυγας, καθώς και ο γάμος για τα ομόφυλα ζευγάρια.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Να τα πάρουμε με τη σειρά, τα θέματα αυτά τα οποία – ουσιαστικά δεν είναι εν είδει απάντησης, είναι ζητήματα τα οποία προέρχονται από ένα μέρος της κοινωνίας και των ψηφοφόρων. Καταρχάς είναι πολύ μεγάλο λάθος να συγκρίνουμε μήλα με πορτοκάλια. Δηλαδή να συγκρίνουμε εθνικές εκλογές με ευρωεκλογές. Παρόλα αυτά, πράγματι υπήρχε μια σημαντική απόκλιση σε σχέση με το στόχο που είχαμε βάλει που ήταν το τελευταίο μας εκλογικό αποτέλεσμα που ήταν στις ευρωεκλογές και παρά το γεγονός ότι πετύχαμε τη μεγαλύτερη ως προς τη διαφορά της νίκη στην ιστορία των ευρωεκλογών με 14 μονάδες, δηλαδή διαφορά, πράγματι είπαμε ότι κυρίως λόγω και της αποχής, ελήφθησαν πολύ σημαντικά μηνύματα από τους πολίτες που πρέπει να τα λάβουμε πολύ σοβαρά υπόψιν μας. Δεν το συζητάμε αυτό, γιατί πάρα πολύ απλά, σε μια κάλπη που δεν βγάζει κυβέρνηση, αλλά στέλνει ηχηρά μηνύματα, οι πολίτες μας είπαν να τρέξουμε γρήγορα και προφανώς να αλλάξουμε ένα μέρος της πολιτικής μας, όπως πιστεύει και ο κάθε ψηφοφόρος ξεχωριστά. Ένα το κρατούμενο. Δεύτερο, ακούμε πολλά για την διεύρυνση και σας μιλάει ένας άνθρωπος που είναι γέννημα θρέμμα νεοδημοκράτης και μάλιστα μπορώ και μιλάω ελεύθερα από τα χρόνια της νεολαίας, γιατί από τότε που πήρα το πτυχίο μου, ζω από τη δουλειά μου. Εγώ θεωρώ ότι αυτή η στρατηγική του Κ. Μητσοτάκη ήταν μονόδρομος για να πάει η χώρα παρακάτω, μια στρατηγική δηλαδή λελογισμένης διεύρυνσης, πάντοτε με σεβασμό στις αρχές και στις αξίες της ιδρυτικής διακήρυξης της Νέας Δημοκρατίας – και γιατί το λέω αυτό – το λέω γιατί αποδεικνύεται ότι αυτό είναι μια στρατηγική την οποία την επιδοκιμάζουν οι πολίτες, κατά πλειοψηφία. Είναι μια στρατηγική η οποία αποδίδει, λύνονται δηλαδή προβλήματα παρά τα πολλά που υπάρχουν ακόμα, και να το πούμε και λίγο διαφορετικά, με αριθμούς. Πολλά από τα στελέχη τα οποία ήρθαν και μας βρήκαν και ενώθηκαν στο κοινό όραμα του Κ. Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας, εκτέθηκαν στη συνέχεια με σταυρό, είναι πάρα πολλές οι περιπτώσεις και οι ίδιοι οι ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας, τους επιδοκίμασαν. Σαν την περίπτωση του Κ. Πιερρακάκη που βγήκε πρώτος στην Α΄Αθηνών, του Τ. Θεοδωρικάκου στον νότιο Τομέα Αθηνών που βγήκε δεύτερος, του Μ. Χρυσοχοΐδη. Στελέχη δηλαδή τα οποία είπαν ότι εμείς εδώ πλέον ανήκουμε, συστρατευόμαστε με αυτή την πολιτική, γιατί τι είδε ο Κ. Μητσοτάκης, τι είδαν αυτά τα στελέχη, τι είδαμε όλοι εμείς, ότι υπάρχει Ελλάδα μέχρι την οικονομική κρίση και Ελλάδα μετά από αυτά τα δύσκολα χρόνια, το ΄10, ΄12, ΄15, ΄15-19 και μετά. Γκρεμίστηκαν λοιπόν αυτές οι ταμπέλες.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εντάξει, θα μπορούσε κάποιος να σας αντιλέξει ότι και οι δεξιοί ψηφοφόροι που κάποτε ψήφιζαν Ν.Δ., πήγαν άλλοι στην Λατινοπούλου, που ήταν χθες από κάτω και χειροκροτούσε τον κ. Καραμανλής και τον κ. Σαμαρά ή πήγαν στον κ. Βελόπουλο ή, εν πάση περιπτώσει, δεν πήγαν πουθενά.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Προφανώς οι πολίτες αποφασίζουν με βάση τα δικά τους κριτήρια και η ετυμηγορία των πολιτών είναι κάτι παραπάνω από σεβαστή, πρέπει να είναι ιερή για εμάς που έχουμε το οποιοδήποτε δημόσιο αξίωμα. Δεν το συζητάμε. Και μάλιστα νομίζω ότι επειδή δεν μπορεί κάποιος να έχει γίνει από τη μία μέρα στην άλλη περισσότερο ή λιγότερο ακραίος, νομίζω ότι εμείς πρέπει να ψάξουμε να βρούμε τις αιτίες αυτών των επιλογών με την αποτελεσματικότητα της πολιτικής μας. Γι΄ αυτό και άμα δείτε και μετεκλογικά, προσπαθούμε να επισπεύσουμε μια πολιτική για την προστασία των πολιτών, να εφαρμόσουμε κάποιες αλλαγές στη Δικαιοσύνη, στην υγεία, όπως σας είπα πριν. Να επισπεύσουμε μεταρρυθμίσεις που οδηγούν στην αύξηση των εισοδημάτων των πολιτών. Να «μπούμε» βαθιά στους ελέγχους και τα πρόστιμα, γιατί θεωρούμε πραγματικά ότι άμα καταφέρουμε να βρούμε γρηγορότερες και αποτελεσματικότερες λύσεις, όπως καταφέραμε σε πολύ μεγάλο βαθμό και επιβραβευτήκαμε γι΄ αυτό, ενώ έμειναν πολλά που πρέπει ακόμα να λύσουμε, τότε οι πολίτες θα εμπιστευτούν τη μόνη αξιόπιστη λύση, την οποία προτείνει η Ν.Δ.. Νομίζω, λοιπόν, ότι δεν πρέπει να χάνουμε το δάσος και να μένουμε στο δέντρο επιμέρους συζητήσεων, που μπορεί να ανήκουν και στο παρελθόν. Έχουν αξία όλα. Εμείς τα ακούμε όλα με πολύ μεγάλη προσοχή. Αλλά περισσότερο ακούμε αυτά τα οποία μας λένε με πάρα πολύ συγκεκριμένο τρόπο οι πολίτες σε όλη την Ελλάδα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εγώ αισθάνομαι ότι υπάρχει ένα πρόβλημα στην Κ.Ο., ότι υπάρχουν βουλευτές που αισθάνονται ότι είναι απαξιωμένοι και υπάρχουν βουλευτές που λένε γιατί βάζετε όλο ανακυκλώμενους Υπουργούς και Πασόκους υπουργούς. Τυχάρπαστους, είπε κάποιος.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Η συντριπτική πλειοψηφία όλων των συνθέσεων, των επιμέρους συνθέσεων των κυβερνήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη, από το 2019 μέχρι σήμερα, όπου κατά παράδοση της παράταξής μας είναι κοινοβουλευτικά, κυρίως κοινοβουλευτικά στελέχη και η συντριπτική πλειοψηφία, επίσης των μελών της Κυβέρνησης, εμού συμπεριλαμβανομένου, είναι άνθρωποι οι οποίοι προέρχονται από τη Ν.Δ.. Πρώτη παρατήρηση. Δεύτερη παρατήρηση, παύλα ερώτηση. Ξέρετε πόσα εξωκοινοβουλευτικά στελέχη, από το 2019 μέχρι σήμερα, έχουν αποχωρήσει, μετά από ανασχηματισμούς από την Κυβέρνηση; Θα σας απαντήσω εγώ, 15. Γιατί, όπως και τα κοινοβουλευτικά, έτσι και τα εξωκοινοβουλευτικά στελέχη, αξιολογούνται πρωτίστως από τον Πρωθυπουργό και στο τέλος της ημέρας, από τους πολίτες, με βάση το αποτέλεσμα, με βάση το αν γίνεται η δουλειά, με βάση την ταχύτητα που παραδίδουν, τα λεγόμενα παραδοτέα.
Άρα, όπως αντιλαμβάνεστε, όπως έχουν αντικατασταθεί κοινοβουλευτικά στελέχη με κάποια άλλα κοινοβουλευτικά στελέχη, έχουν αποχωρήσει και έχουν αντικατασταθεί και εξωκοινοβουλευτικά στελέχη. Μέχρι τώρα, δηλαδή σε πέντε χρόνια, έχουν αποχωρήσει 15 εξωκοινοβουλευτικά στελέχη. Είναι μια συζήτηση. Δεν το λέω για να το υποτιμήσω. Το λέω γιατί είναι η πραγματικότητα που δεν αφορά, όμως, άμεσα, τους πολίτες, δεν αφορά την κοινωνία. Την κοινωνία την αφορά, όταν μιλάμε για έναν Υπουργό ή έναν Υφυπουργό, αν αυτά τα οποία καλείται να εφαρμόσει με βάση το πρόγραμμα της Κυβέρνησης, όπως αυτό το έχει εκδηλώσει προεκλογικά, εν προκειμένω το 2023, γίνεται πράξη. Δηλαδή, πόσους διορισμούς είχες πει κύριε Υπουργέ Υγείας ότι θα κάνεις το 2024; 6.500. Στο τέλος του 2024 θα κριθεί για το αν έχουν γίνει αυτοί οι διορισμοί. Και επειδή μπορεί να αργούν, έρχεται ο Υπουργός Εσωτερικών να αλλάξει τη διαδικασία του ΑΣΕΠ, πάντοτε πατώντας πάνω στα γερά θεμέλια του αδιάβλητου αυτής της διαδικασίας, για να τους επισπεύσει. Πόσο γρήγορα θα προχωρήσουμε τη δέσμευσή μας για 1.500 μέσο μισθό και 950 κατώτατο; Κάναμε το πρώτο βήμα του 2024; Το κάναμε. Αυξήσαμε τον κατώτατο μισθό; Τον αυξήσαμε. Αυτό, λοιπόν, είναι αυτό που ενδιαφέρει τον κόσμο. Το αν η δουλειά, έτσι για να μιλάμε και απλά και να καταλαβαίνει ο κόσμος τι λέμε, κάθε δουλειά την κάνει ένας άνθρωπος ο οποίος μπορεί να είναι από μικρό παιδί, όπως είμαι εγώ, όπως είναι ο Πρωθυπουργός, η Ν.Δ. ή ένας άνθρωπος ο οποίος έρχεται και συστρατεύεται με τις ιδέες, τις αξίες, τις αρχές της Ν.Δ., αυτό λίγο απασχολεί τους πολίτες. Εμείς θέλουμε να έχουμε ένα σύνολο συμπαγές, το οποίο να κοιτάει τους πολίτες στα μάτια, να ακούει αυτά που του λέμε και να βλέπει μπροστά για να πάει και η χώρα μπροστά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Χθες, επειδή ήσασταν παρών στην εκδήλωση αυτή, υπήρξαν στιγμές που νιώσατε άβολα, όχι γι΄ αυτά που ακούγατε, αλλά για το ακροατήριο που ήταν δίπλα σας; Είδαμε μέσα στην εκδήλωση αυτή, ανθρώπους που τον ίδιο τον κ. Σαμαρά τον κυνήγησαν μέχρι πολιτικού θανάτου με την ιστορία της Novartis, την κυρία Θάνου, τον κ. Ματζουράνη.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν συνηθίζω να νιώθω άβολα σε αυτές τις περιπτώσεις. Γιατί έχω και εγώ και νομίζω και η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων που συνεργαζόμασταν αυτά τα χρόνια στη Ν.Δ., είναι δεδομένο το γεγονός ότι προφανώς έχουμε κάνει και λάθη ως παράταξη, αλλά, ήμασταν διαχρονικά στη σωστή πλευρά της ιστορίας. Και περιγράφετε μια πάρα πολύ νοσηρή, μαύρη περίοδο για την Ελλάδα. Μέρος αυτής της ιστορίας, κομμάτι αυτής της ιστορίας είναι και η πρωτοφανής στοχοποίηση προσώπων, μόνο και μόνο γιατί ήταν πολιτικοί αντίπαλοι της τότε Κυβέρνησης. Τα έχει ομολογήσει, ούτως ή άλλως, χωρίς να χρειάζεται να προσθέσουμε περισσότερα, ο πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Κοντονής. Μιλάμε για την περίοδο που λειτουργούσε ένα παρα-υπουργείο Δικαιοσύνης στην Ελλάδα και στοχοποιήθηκαν πρώην Πρωθυπουργοί, πρώην Υπουργοί, πρώην βουλευτές, πάνω απ΄ όλα άνθρωποι με οικογένειες από πίσω τους, μόνο και μόνο γιατί οι τότε πολιτικοί τους αντίπαλοι δεν συμφωνούσαν με αυτά τα οποία έλεγαν. Κατέρρευσε αυτή η σκευωρία και στη συνέχεια, μάλιστα, η Δικαιοσύνη προχώρησε και τα περαιτέρω.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αποκαρδιωτική εικόνα για τη χώρα…
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Πριν πάμε στα εθνικά θέματα. Όταν είσαι, λοιπόν, στη σωστή πλευρά της ιστορίας δεν νιώθεις άβολα. Σίγουρα όλοι αποδείχθηκε σε ποια πλευρά ήμασταν εκείνα τα χρόνια και σίγουρα δεν πρέπει να ξεχνάμε και τους πρωταγωνιστές της άλλης πλευράς, χωρίς αυτό να είναι εκδικητικό, σε καμία περίπτωση. Εμείς πρέπει να βλέπουμε μπροστά, αλλά για να θυμόμαστε ποιοι ήταν αυτοί, οι οποίοι λειτουργούσαν παρα-υπουργείο Δικαιοσύνης. Τώρα, από εκεί και πέρα, αν κάποιος θέλει, επιλέγει να μιλήσει στο α΄ ή στο β΄ ακροατήριο ή αν κάποιος άλλος θέλει να είναι σε ένα ακροατήριο με ανθρώπους που από ό,τι φαίνεται βρέθηκε απέναντι σε μια τέτοια πολύ δύσκολη περίσταση, αυτό είναι επιλογή του καθενός. Αλλά νομίζω ότι το σημαντικό είναι να επιλέξεις τη σωστή πλευρά, να πορεύεσαι με βάση τις αρχές σου και ποτέ να μην κάνεις εκπτώσεις σε τέτοια ζητήματα. Και εγώ και προσωπικά, αλλά και συνολικά η παράταξη που ανήκω και εκπροσωπώ, η Ν.Δ., είμαστε περήφανοι γιατί δεν υποκύψαμε σε αυτό τον λαϊκισμό και βγήκαμε μπροστά να υπερασπιστούμε αυτούς τους ανθρώπους, είτε ήταν στην παράταξή μας, είτε ήταν σε κάποια άλλη παράταξη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η κριτική που λέει ο Νότης και προήλθε και από τον κ. Καραμανλή και από τον κ. Σαμαρά, ότι η Κυβέρνηση είναι περισσότερο μετριοπαθής απ’ ότι θα έπρεπε και στη στάση της απέναντι στην Αλβανία και στη Β. Μακεδονία και στην Τουρκία; Και για να βάλω και ένα άλλο θέμα, πράγματι διώξατε βοσκό από βραχονησίδα κοντά στην Αστυπάλαια για οικολογικούς λόγους, όπως κατήγγειλε χθες ο κ. Σαμαράς;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Το έχω διαψεύσει λίγες ημέρες μετά στην πρώτη ενημέρωση πολιτικών συντακτών, μετά μάλιστα από επικοινωνία, που είχα με τον δήμαρχο Αστυπάλαιας. Αντιστοίχως, υπάρχει διάψευση και από το Υπουργείο Εξωτερικών, για να ξεκινήσω απ’ αυτό το ζήτημα. Νομίζω ότι ακόμα αυτοί οι οποίοι δεν στηρίζουν τη Νέα Δημοκρατία, πολλοί τέλος πάντων, που δεν στηρίζουν τη Νέα Δημοκρατία συμφωνούν ότι η Ελλάδα επί των ημερών του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι πολύ πιο ισχυρή, ειδικά σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, άμυνας, της «εικόνας» –που λέμε – της Ελλάδας στο εξωτερικό απ’ ότι ήταν το 2019. Είναι δύο αντίθετες Ελλάδες δυστυχώς. Η Ελλάδα της υποχώρησης, η Ελλάδα που ήταν «μαύρο πρόβατο» έδωσε τη θέση της σε μια Ελλάδα κυρίαρχη και μια Ελλάδα η οποία προσπαθεί με μετριοπαθή, αλλά ξεκάθαρο λόγο να προασπιστεί να εθνικά συμφέροντα. Δε νομίζω ότι υπάρχει Πρωθυπουργός, ο οποίος ποτέ να έχει θέσει καν ζήτημα αποστρατικοποίησης των νησιών. Κανείς από αυτή την Κυβέρνηση δεν θα τολμούσε καν να το ψελλίσει αυτό, ούτε υφίστατο ποτέ τέτοιο θέμα. Δεν υπάρχει κανένας Πρωθυπουργός συμπεριλαμβανομένου του Κυριάκου Μητσοτάκη, που ποτέ να έβαλε στο τραπέζι οποιαδήποτε άλλη διαφορά, πέραν της μοναδικής διαφοράς με την Τουρκία, όπως πολλές φορές έχει τονίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που είναι ο καθορισμός ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας. Εγώ μπορώ να σας πω ότι έχω πει πάνω 50, 100 φορές ότι δεν διαπραγματευόμαστε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Έχω πει δεκάδες φορές ότι ο δρόμος της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας για την Ευρώπη, περνά μέσα από την Ελλάδα. Ακριβώς την ίδια φράση έχουμε χρησιμοποιήσει. Νομίζω, λοιπόν, ότι ειδικά στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής η Κυβέρνηση αυτή ακολουθεί το σωστό δρόμο, που είναι ο δρόμος της προάσπισης των εθνικών συμφερόντων χωρίς, όμως, κορώνες λαϊκισμού. Και θα σας πω ένα πάρα πολύ απλό παράδειγμα. Το παράδειγμα είναι η συνέχιση του διαλόγου με την Τουρκία. Και προβάλλονται οι εθνικές θέσεις και μάλιστα με πολύ καθαρό τρόπο, χωρίς καμία δυνατότητα παρερμηνείας. Ακούγονται δυνατά. Καταφέρνουμε, όμως, ταυτόχρονα και έχουμε και κάποια αποτελέσματα για τους πολίτες, όπως είναι η συμβολή και των γειτόνων στην καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση του μεταναστευτικού. Ας δούμε λίγο τι γίνεται στην υπόλοιπη Ευρώπη και πόσο καλύτερα τα πάει η Ελλάδα. Οι κάτοικοι των νησιών υποδέχονται πια νόμιμους τουρίστες και όχι παράνομους μετανάστες. Τα έχουμε πει πολλές φορές αυτά. Σ’ αυτήν την εξωτερική πολιτική θα συνεχίσουμε να κινούμαστε. Γιατί; Κατά παράδοση – εγώ θα πω – των Κυβερνήσεων αυτής της χώρας με κάποιες διαφοροποιήσεις όπως, για παράδειγμα, ήταν η Συμφωνία των Πρεσπών, που είχαμε έντονη διαφωνία τότε με την Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, θεωρώ ότι οι Έλληνες Πρωθυπουργοί υπηρετούν το εθνικό συμφέρον και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε κι εμείς.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Από τη χθεσινή εκδήλωση περισσότερο σας ενόχλησε το ύφος και όχι η ποιότητα της κριτικής. Το καταλαβαίνω, σωστά;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Εγώ προσπάθησα να σας παραθέσω σε μια σειρά από ζητήματα την πραγματικότητα, η οποία προκύπτει από μια σειρά από γεγονότα, από δεδομένα και πολλά μάλιστα εξ αυτών και εγώ ως Κυβερνητικός Εκπρόσωπος και πρωτίστως ο Πρωθυπουργός, αλλά και οι καθ’ ύλην αρμόδιοι Υπουργοί τα έχουμε εξηγήσει αναλυτικά στους πολίτες. Δεν είναι πάντοτε εύκολο γιατί οι πολίτες ζουν τα δικά τους προβλήματα και χρειάζονται άμεσα λύσεις. Εγώ δεν θα μπω στη διαδικασία να σας πω αν με ενόχλησε το Α ή το Β, αλλά επαναλαμβάνω ότι δεν σχολιάζουμε δηλώσεις ή ομιλίες πρώην Πρωθυπουργών. Είμαι από μικρό παιδί σ’ αυτή την παράταξη. Η Νέα Δημοκρατία έχει μάθει να προχωράει μπροστά πάντοτε σκεπτόμενη ότι θα κριθεί από το αποτέλεσμα και από τις λύσεις που θα δώσει στα ζητήματα των πολιτών. Αυτό, λοιπόν, το έχουμε ως πρωταρχικό στόχο στο μυαλό μας, το έχουμε πολύ βαθιά μέσα μας και πιστέψτε με προσηλωμένοι σ’ αυτό θα συνεχίσουμε για το υπόλοιπο αυτής της τετραετίας, τα τρία χρόνια που απομένουν, ούτως ώστε τη στιγμή που θα έρθει η ώρα της κρίσης να έχουμε χειροπιαστά αποτελέσματα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν αισθάνεστε ότι κάποιοι σας λένε «στρίψτε προς τα δεξιά»;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Εγώ αισθάνομαι κ. Παπαδόπουλε, ότι η συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου μας λέει «λύστε μας περισσότερο τα προβλήματά μας». Δεν πιστεύω ότι θα δώσει κάποια λύση, κάποιο συγκεκριμένο τέτοιο στρίψιμο. Δεν μπορώ να χαρακτηρίσω συγκεκριμένες πολιτικές ως δεξιές. Να σας πω ένα παράδειγμα. Κακώς, θεωρώ, για πολλές δεκαετίες θεωρείτο δεξιά πολιτική η ασφάλεια στα Πανεπιστήμια, οι εκκενώσεις καταλήψεων που επιτέλους έχουμε. Το να εφαρμόζεται ο νόμος στα γήπεδα, που επιτέλους εφαρμόζεται. Το να μπορούμε να έχουμε 50-60 – και όσες χρειάζεται θα πω εγώ – συλλήψεις κατά των εγκλημάτων για την ενδοοικογενειακή βία ή παράδειγμα το οποίο το βλέπουμε να συμβαίνει καθημερινά, μια εφαρμογή ενός αυστηρότερου, αλλά δικαιότερου Ποινικού Κώδικα. Μπορεί κάποιοι αυτό να το λένε «δεξιά πολιτική». Μπορεί το να βγαίνεις και να λες ότι «εγώ δεν πρόκειται να υπογράψω τα Μνημόνια με τη Βόρεια Μακεδονία για να μην ζημιώσω τα συμφέροντα της πατρίδας μου» σεβόμενος εννοείται κατόπιν τα συμφωνηθέντα. Εγώ τη λέω υπεύθυνη πολιτική. Σ’ αυτή την υπεύθυνη πολιτική βλέπω ότι, πλέον, συμφωνούμε και άνθρωποι οι οποίοι μπορεί να ήμασταν διαχρονικά νεοδημοκράτες, αλλά συμφωνούν μ’ αυτήν και άνθρωποι οι οποίοι μπορεί να ήρθαν να μας βρούνε. Εμείς, λοιπόν, αυτό το οποίο το θεωρώ ένα πολύ μεγάλο στοίχημα, μια πολύ πάρα πολύ μεγάλη αποστολή δεν πρόκειται να την αφήσουμε. Θα συνεχίσουμε να συμπορευόμαστε μ’ αυτούς τους ανθρώπους για το καλό της πατρίδας.