Αυστραλία: Η πώληση ηλεκτρονικών τσιγάρων θα γίνεται πλέον μόνο από τα φαρμακεία καθώς τίθεται από σήμερα σε ισχύ νέος νόμος

Νέοι κανονισμοί για το άτμισμα και τη χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου τέθηκαν σήμερα σε ισχύ στην Αυστραλία βάσει των οποίων τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και οι συσκευές ατμίσματος θα πωλούνται στα φαρμακεία σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η συνήθεια μεταξύ των νέων παρότι οι πολέμιοι αυτού του μέτρου υποχρέωσαν την κυβέρνηση να άρει μια αυστηρότερη απαγόρευση.

Οι νόμοι, οι οποίοι ψηφίστηκαν την περασμένη εβδομάδα, θα περιορίζουν τις πωλήσεις ηλεκτρονικών τσιγάρων μόνο στα φαρμακεία και θα απαιτούν από τους πελάτες να συνεννοούνται με τον φαρμακοποιό προτού αγοράσουν ηλεκτρονικό τσιγάρο.

Για όσους είναι κάτω των 18 ετών θα απαιτείται συνταγή.

Το κυβερνών Εργατικό Κόμμα υποχρεώθηκε να υπαναχωρήσει σε σχέση με ένα ευρύτερο σχέδιό του, το οποίο θα περιόριζε τις πωλήσεις μόνο σε άτομα με ιατρική συνταγή μετά τις διαμαρτυρίες γερουσιαστών των αντιπολιτευόμενων Πρασίνων, οι οποίοι εξέφρασαν ανησυχίες ότι κάτι τέτοιο θα περιόριζε την πρόσβαση σε όσους επιθυμούσαν να διακόψουν το κάπνισμα και θα επιβάρυνε το σύστημα υγείας.

Αλλά η τρίμηνη καθυστέρηση για την εφαρμογή της συμβιβαστικής λύσης της τελευταίας στιγμής σημαίνει ότι οι χρήστες ηλεκτρονικού τσιγάρου άνω των 18 ετών θα χρειάζονται συνταγή για να το προμηθευτούν μέχρι τον Οκτώβριο οπόταν και θα εκλείψει αυτός ο περιορισμός.

 “Νομίζω ότι δεν έχει και πολύ νόημα, ειδικά αν πρόκειται να το αλλάξουν και πάλι τον Οκτώβριο. Νομίζω ότι απλώς θα στρέψει τον κόσμο προς τη μαύρη αγορά ή θα τους κάνει να τα αναζητούν μέσω φίλων τους ή online ή μέσω οποιασδήποτε άλλης οδού”, λέει η κάτοικος του Σίδνεϊ Σάρα Χάρις.

Οι κανονισμοί απευθύνονται στο νεανικό κοινό που ατμίζει στην Αυστραλία. Εκτιμάται ότι περίπου 22% των Αυστραλών ηλικίας 18 με 24 ετών έχουν χρησιμοποιήσει ηλεκτρονικό τσιγάρο ή συσκευή ατμίσματος τουλάχιστον μια φορά, όπως προκύπτει από στοιχεία του περασμένου έτους.

Πέραν του περιορισμού της πώλησης των ηλεκτρονικών τσιγάρων στα φαρμακεία οι νόμοι περιορίζουν ακόμη τη συγκέντρωση νικοτίνης στα υγρά αναπλήρωσης ηλεκτρονικού τσιγάρου και τις γεύσεις σε μέντα, μενθόλη ή καπνό.

Γνωστή για τους αυστηρούς αντικαπνιστικούς νόμους και την επίσης αυστηρή φορολόγηση προϊόντων καπνού, η Αυστραλία ήδη απαγόρευσε τις περισσότερες εισαγωγές ηλεκτρονικών τσιγάρων νωρίτερα μέσα στο χρόνο. Οι εισαγωγείς θα πρέπει τώρα να αιτούνται για άδεια από την κυβερνητική επιτροπή ελέγχου των φαρμάκων.

Ενώ τα ηλεκτρονικά τσιγάρα πωλούνται ευρέως σε μικρά καταστήματα και είναι συνηθισμένο θέαμα στις παμπ και στα μπαρ, η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι με αυτό το μέτρο θα μειωθούν κατά εκατοντάδες χιλιάδες οι χρήστες.

 Τον Απρίλιο ο υπουργός Υγείας Μαρκ Μπάτλερ δήλωσε ότι η συνοριακή αστυνομία είχε κατασχέσει περισσότερα από 1,5 εκατομμύριο παράνομα ηλεκτρονικά τσιγάρα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Προηγούμενο άρθροΑλεξάνδρεια : Απεβίωσε ο πρώην δήμαρχος Γιάννης Δημούλης
Επόμενο άρθροΤο στατιστικό προφίλ των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων