Ομιλία του Βουλευτή Σερρών Κωνσταντίνου Μπούμπα στην Υποεπιτροπή Υδατικών Πόρων της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας του Περιβάλλοντος

Ομιλία του Βουλευτή Σερρών Κωνσταντίνου Μπούμπα στην Υποεπιτροπή Υδατικών Πόρων της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας του Περιβάλλοντος, με θέμα ημερήσιας διάταξης: Ενημέρωση για:

α. την 9η Διεθνή Διάσκεψη “ OurOceanConference” (Αθήνα, 15-17.04.2024),

β. την Υψηλού Επιπέδου Συνάντηση για τους Ωκεανούς “ImmersedinChange” (Σαν Χοσέ/Κόστα Ρίκα, 7-8.06.2024),

γ. την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου για το Δίκαιο της Θάλασσας,

δ.την υπόθεση του«Sea Diamond», στη Σαντορίνη,

ε. το 10οΠαγκόσμιο Συνέδριο για το Νερό (Μπαλί/Ινδονησία, 18-25.05.2024).

Κατ’ αρχάς συγχαρητήρια στην Επιτροπή και σε όλους τους φορείς που συνέδραμαν, προκειμένου να έχουμε αυτή τη συζήτηση που αφορά τα του οίκου μας. Το να λέμε ότι οι ωκεανοί είναι μακριά από εμάς, δεν είναι μακριά, άλλωστε η Μεσόγειος θάλασσα είναι τροφοδότης και αιμοδότης των ωκεανών.

Θυμάμαι παλιά ο μεγάλος Ζακ-Υβ Κουστώ, είπε, ότι οι ωκεανοί αποτελούν το αίμα του πλανήτη και αυτό είναι αλήθεια. Το να λέμε ότι δεν υπάρχει ρύπανση στις ελληνικές θάλασσες και κατ’ επέκταση στους ωκεανούς, που είναι η κορωνίδα και η ναυαρχίδα, αν θέλετε, του θαλάσσιου πλούτου, θα ήταν ψέμα.

Τι μπορούμε να κάνουμε εμείς;

Η προστασία του περιβάλλοντος, αφορά κυρίως την ενημέρωση, όπως γίνονται αυτά τα φόρουμ, οι συσκέψεις και οι συναντήσεις, αλλά όταν μιλούμε για προστασία του περιβάλλοντος, είναι μια παρατήρηση. Τα παιδιά, οι νέες γενιές, όλοι, πρέπει να παρατηρήσουμε, τα του οίκου μας, δηλαδή τη μάνα γη που μας φιλοξενεί.

Αυτή τη στιγμή,κυρία Πρόεδρε, το ξέρετε και εσείς πολύ καλά, γιατί έχει ασχοληθεί με αρκετά περιβαλλοντικά θέματα, σε πανευρωπαϊκό και σε παγκόσμιο επίπεδο, ότι η μόλυνση στις ελληνικές θάλασσες υπάρχει και γι’ αυτό, δεν έχουμε κάνει τα ουσιαστικά βήματα και ελπίζουμε μέσα από ένα επίπεδο – από μια κουλτούρα, να αλλάξει για τις επόμενες γενεές.

Έχουμε τη ναυσιπλοΐα, που πολλές φορές δεν πληροί τους κανόνες και αυτό, όχι μόνο στις ελληνικές θάλασσες και στους ωκεανούς και αυτό είναι αλήθεια. Εξάλλου, από τη στιγμή που η παραγωγή και η βιομηχανία πέρασε -στους ωκεανούς και τι θέλω να πω; Πέρασε-εν πλω, δηλαδή, σήμερα έχουμε πάρα πολλά καράβια όπου έχουν μετατραπεί σε εργοστάσια και ο καθείς καταλαβαίνει για ποιο λόγο γίνεται αυτό. Αυτό, συμβαίνει, για να μειωθεί το κόστος παραγωγής, κάτω από δύσκολες εργασιακές συνθήκες.

Άρα, λοιπόν, υπάρχει και μόλυνση στις θάλασσες, στους ωκεανούς και στις μικρότερες θάλασσες, όπως είναι και η δική μας η Μεσόγειος, που είναι τροφοδότης και αιμοδότης στον ωκεανό. Άλλωστε, οι ωκεανοί δεν είναι μακριά από εμάς, αν δει κάποιος το Γιβραλτάρ και τη διώρυγα του Σουέζ, θα καταλάβει ότι η πρόσβαση είναι πανεύκολη.

Σήμερα παραβιάζονται αρκετές Συνθήκες σε παγκόσμιο επίπεδο, πέρα από τη ναυσιπλοΐα και τους κανόνες. Επίσης, πολλά είδη απειλούνται και αλλά έχουν δυστυχώς αφανιστεί και αυτό το λένε οι θαλασσοπόροι ερευνητές, το λένε οι επαΐοντες και το επιστημονικό προσωπικό.

Τι πρέπει να γίνει;

Μόνο μέσω της παρατήρησης και της ενημέρωσης και πάνω απ’ όλα αν αγαπήσουμε τις δικές μας θάλασσες, αγαπάμε και τους ωκεανούς. Άλλωστε δορυφόροι των ελληνικών θαλασσών, είναι οι λίμνες και τα ποτάμια, που αυτή τη στιγμή έχουμε και εκεί ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα. Δηλαδή, εγώ ως Βουλευτής του νομού Σερρών, οι εκβολές του Στρυμόνα αλλά και άλλες εκβολές πολλών ποταμών, έχουν πρόβλημα με τα φερτά υλικά.

Υπάρχει η παραβίαση της Συνθήκης της Βασιλείας από πλευράς των Τούρκων και δεν το λέω εγώ, το λέει ο καθηγητής πανεπιστημίου του πολυτεχνείου της Κρήτης, ο κύριος «Καμμελίδης», σε ό τι αφορά το σκραπ, δηλαδή τη διάλυση πλοίων που γίνεται και αντιλαμβάνεστε αυτό το τι επιπτώσεις έχει απέναντι στον θαλάσσιο πλούτο.

Υπάρχει η παραβίαση της Φινλανδικής Συνθήκης….. από πλευράς των Τούρκων, για τον πυρηνικό αντιδραστήρα του «Ακούγιου» στην περιοχή Μερσίνα, που ήδη μπαίνει σε λειτουργία. Οπότε, αντιλαμβάνεστε, μην περιμένουμε, γίνονται πολλές έκνομες ενέργειες από πλευράς κρατών, από πλευράς ηγετών «υποτιθέμενων», από πλευράς ανθρώπων, οι οποίοι στο βωμό του κέρδους, ισοπεδώνουν πάρα πολλά πράγματα.

Άρα, λοιπόν, απομένει μέσα από την κοινή γνώμη και μέσα από κάποιες ημερίδες και φόρουμ όπως είναι αυτό, να ευαισθητοποιηθεί η κοινή γνώμη, αλλά περισσότερο οι νέες γενιές, διότι πραγματικά η θάλασσα είναι αυτή που κρατάει την ισορροπία στο οικοσύστημα.

Από εκεί και πέρα, πρέπει να γίνουν πολλές ενέργειες, έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας. Έχει επέλθει καταστροφή, να μην κρυβόμαστε. Μα αν δει κανείς τις παράνομες αμμοβολές που έχουν γίνει σε πάρα πολλές ακτές, έχουν αλλάξει τις προσχώσεις, τη μορφολογία και τη σύσταση του εδάφους, αντιλαμβάνεστε.

Υπάρχει το Εθνικό Κέντρο Διαπίστευσης στην Ελλάδα και ως δημοσιογράφος θυμάμαι ότι είχαμε κάποια στοιχεία το 2013, όπου σε πολλές περιοχές έχουν υπερκεράσει τα επιτρεπτά όρια αρκετάβαρέα μέταλλα, δυστυχώς και στην Ελλάδα, είτε νικέλιο, κάδμιο, ο άργιλος, σε αρσενικό και για ευνόητους λόγους τώρα, δεν θα αναφέρουμε, φυσικά, τις περιοχές.

Δεν σημαίνει ότι όταν βλέπουμε μια καθαρή θάλασσα με το μάτι, είναι και καθαρή, μπορεί να υπάρχουν προσμίξεις σε καρκινογόνες τοξικές ουσίες.

Άρα, λοιπόν, είναι πολύ σημαντικό αυτό το οποίο συζητάμε.

Εγώ, θέλω να δώσω συγχαρητήρια σε όλους τους ανθρώπους, οι οποίοι ενώνουν τις δυνάμεις τους, τις γνώσεις τους, την επιστήμη, «τοἐπίσταμαι»αλλά και την ευαισθησία για το περιβάλλον, για να μπορέσουμε επιτέλους να οραματιστούμε έναν καλύτερο πλανήτη, υπό την έννοια ότι οι επόμενες γενεές πρέπει να πουν αυτό το «άμμες δε γ’ εσόμεθαπολλώκάρρονες». Γιατί, τουλάχιστον η δικιά μας γενιά έχει κάνει πάρα πολύ σημαντικά λάθη, καθώς και μέσα από την εκπαίδευση το μάθημα της περιβαλλοντικής ευαισθησίας δεν ήταν και αυτό που έπρεπε να είναι, προκειμένου να μας ευαισθητοποιήσει.Όμως, πραγματικά, οι νέοι λόγω της ενημέρωσης και της καλύτερης γνώσης που αποκομίζουν και φιλτράρουν και αποκωδικοποιούν, πιστεύω, ότι τουλάχιστον, ναι μεν θα συνεχίζεται η μόλυνση από πλευράς κερδοσκόπων, να το πω έτσι απλά, από πλευράς μεγάλων τράστολιγοπωλίων μονοπωλίων -πείτε το όπως θέλετε- αλλά θα υπάρχουν όμως και νέοι επιστήμονες, οι οποίοι πραγματικά θα ενώνουν τις δυνάμεις τους, για να μπορέσουν να φρενάρουν όλη αυτή την ασυδοσία που γίνεται πολλές φορές και ξεφεύγει και πλέον το μόνο που τους ενδιαφέρει, είναι, το συμφέρον και το χρήμα και αφήνουν να απέξω αυτό τον πλανήτη, όπου εμείς είμαστε προσωρινά φιλοξενούμενοι και νομίζω ότι πρέπει να τον παραδώσουμε όσο το δυνατόν με καλύτερες συνθήκες για τις επόμενες γενιές.

Είναι πολύ σημαντικά θέματα αυτά τα οποία συζητάει και η συγκεκριμένη Επιτροπή. Συγχαρητήρια στους φορείς και σας ευχαριστώ πολύ, κυρία Πρόεδρε.

 

Προηγούμενο άρθροΜιχαηλίδης Δημήτριος: 2η Γιορτή Γεωργού & Κτηνοτρόφου Λεήμονα 2024
Επόμενο άρθροΝίκος Ανδρουλάκης: «Η αυτονομία της πολιτικής από τα συμφέροντα είναι η πυξίδα της πολιτικής μου διαδρομής. Σωστές λύσεις, είναι οι καθαρές λύσεις»