Συνέντευξη του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη στο ΟΡΕΝ και την εκπομπή «Ώρα Ελλάδος»

Συνέντευξη του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη στο ΟΡΕΝ και την εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» και τους δημοσιογράφους Παναγιώτη Στάθη και τον Γιάννη Κολοκυθά

  

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχουμε πολλά να πούμε, και εσείς έχετε, μάλλον οι ευρωεκλογές κάθε άλλο παρά απλές ευρωεκλογές ήταν. Βγάλανε πολιτικά συμπεράσματα για όλους τους χώρους, για σας, για το ΠΑΣΟΚ, για τον ΣΥΡΙΖΑ. Όλοι είχαν από κάτι, απ΄όλα είχε ο μπαξές πάντως, δηλαδή και γκρίνια και μουρμούρα είχε παντού από ότι βλέπω. Και σε εσάς προχθές απ’ ότι ακούσαμε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα υπήρξε γκρίνια. Υπήρξαν βασικά, θα μας πείτε δεν υπήρξε γκρίνια, τοποθετήθηκαν οι βουλευτές. Ακούσαμε και γκρίνια για πολλά πράγματα.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Πριν μπούμε σε όλα αυτά, που δεν θα αποφύγω να απαντήσω σε τίποτα να πούμε κάτι έτσι, πολύ βασικό και σημαντικό που αφορά και τη χώρα μας και συνολικά την Ευρώπη. Χθες αργά το βράδυ φαίνεται ότι είχαμε λευκό καπνό από τις εργασίες της Συνόδου Κορυφής, παρουσία όλων των ευρωπαίων ηγετών και προφανώς και του Έλληνα Πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη. Τρία σημαντικά αξίζει να κρατήσουμε. Το πρώτο δεδομένου ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός ήταν ένας εκ των βασικών διαπραγματευτών της συμφωνίας σε επίπεδο προσώπων, φαίνεται ότι έχουμε – μένει να το επικυρώσει δηλαδή το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο – συμφωνία για τις κορυφαίες θέσεις, για την Ούρσουλα φον Ντερ Λαϊεν, τον κ. Κόστα και την κ. Κάλας, για τις τρεις θέσεις που συζητούνταν, δηλαδή την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τον Πρόεδρο του Συμβουλίου και την Ύπατη Εκπρόσωπο για ζητήματα Εξωτερικών και Άμυνας. Αυτό συνέβη σε πολύ μικρότερο χρονικό διάστημα σε σχέση με το 2019, που παρά τις αντίθετες προβλέψεις, οι οποίες διαψεύστηκαν, φαίνεται ότι υπήρξε μια συναίνεση μεταξύ κιόλας διαφορετικών κομμάτων, διαφορετικών ευρωπαϊκών πολιτικών οικογενειών.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό είναι σημαντικό…

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αυτό είναι σημαντικό, υπήρξε μια πάρα πολύ καλή συμφωνία για το καλό του ευρωπαίου πολίτη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εμείς κερδίσαμε;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Εμείς κερδίσαμε, και αυτό είναι το δεύτερο. Γιατί στη στρατηγική ατζέντα είναι μια μεγαλύτερη λεπτομέρεια και πιο σημαντική για τους πολίτες, γιατί οι θέσεις έχουν αξία, τα πρόσωπα είναι σημαντικά και ειδικά όταν υπάρχει συμφωνία για να προχωρήσουμε παρακάτω, αλλά οι πολιτικές είναι ακόμα σημαντικότερες. Δηλαδή μπορεί να μην πουλάνε τόσο σε ένα τίτλο, αλλά έχουν αξία για τα επόμενα χρόνια. Πέρασαν πλήρως οι ελληνικές προτάσεις, ως στρατηγική ατζέντα της Ευρώπης για την άμυνα, όλο αυτό το οποίο έχει προσπαθήσει να ζητήσει, να βάλει στη συζήτηση ο Έλληνας Πρωθυπουργός για την Κοινή Ευρωπαϊκή Άμυνα, το οποίο προφανώς έχει πάρα πολλά επεισόδια, αλλά είναι σημαντικό ότι είναι στην στρατηγική ατζέντα της Ευρώπης. Παραμένει κορυφαίο ζήτημα στην ατζέντα η αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος, τα ελληνικά δηλαδή σύνορα να είναι ευρωπαϊκά και όλα τα υπόλοιπα στο τελευταίο Σύμφωνο, -πέρασαν και βέβαια ζητήματα ανταγωνιστικότητας. Θυμάστε τις ειρωνείες για την επιστολή του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Ούρσουλα φον ντερ Λάϊεν, που μάλιστα ήταν αυτή που θα έφευγε και δεν θα ήταν ξανά πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η επιστολή αυτή εστάλη γιατί ήθελε ο Έλληνας Πρωθυπουργός στα επόμενα πολύ κρίσιμα πέντε χρόνια να είναι κορυφαίο ζήτημα στην ατζέντα το ζήτημα των πολυεθνικών, το οποίο προφανώς  είναι μια από τις βασικές αιτίες της ακρίβειας και τώρα που φαίνεται ότι έχουμε αποκλιμάκωση – προσέχω τα λόγια μου, όχι μείωση τιμών – αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, είναι πολύ σημαντικό να δούμε πως αυτό θα οδηγήσει πολύ σύντομα σε μείωση τιμών. Αυτά λοιπόν είναι τα νέα στην Ευρώπη, για να επιστρέψουμε στα δικά μας για να μην χάνουμε και το δάσος, το οποίο είναι σε τι περιβάλλον θα κυβερνηθούν τα κράτη τα επόμενα πέντε χρόνια.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχω δύο ερωτήματα σε αυτό, για να το κλείσουμε. Το ένα είναι, έχουμε επιλέξει τον τομέα που θα έχουμε Επίτροπο εμείς;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ρωτήθηκε χθες ο Πρωθυπουργός και μάλιστα στις ερωτήσεις απαντήσεις δέχθηκε και άλλα ενδιαφέροντα ζητήματα, όπως ότι ετέθη σε ανώτατο επίπεδο το ζήτημα της Β. Μακεδονίας και η ευρύτερη συμπεριφορά και αυτό κρατήστε το, ετέθη από τον Έλληνα πρωθυπουργό…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό σημαίνει ότι πάμε σε μια διαδικασία συγκρουσιακή;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αυτό σημαίνει, όπως έχουμε πει, οι πράξεις έχουν συνέπειες και προς το παρόν αυτή η συμπεριφορά της γειτονικής χώρας, δηλαδή ο μη σεβασμός στα διεθνώς συμφωνηθέντα και ψηφισθέντα, οδηγεί σε συνέπειες. Ο Πρωθυπουργός το έθεσε σε ανώτατο επίπεδο και αυτό το οποίο έκανε σαφές και μέσα στο Συμβούλιο, στη Σύνοδο, αλλά και στις δηλώσεις του, ότι η ευρωπαϊκή πορεία περνάει από τον χωρίς αστερίσκους σεβασμό όλων όσων έχουν συμφωνηθεί και ψηφιστεί χωρίς αστερίσκους.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, ναι αυτό. Υπήρξαν νέες προκλήσεις. Η κ. Σιλιάνοφσκα είχε κάποιες συναντήσεις….

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Πάμε σε αυτό που με ρωτήσατε. Είναι δεδομένο ότι εμείς διεκδικούμε το καλύτερο δυνατό χαρτοφυλάκιο για την χώρα. Αυτό περνάει από την τυπική εκλογής της κ. Φον ντερ Λάϊεν, την επανεκλογή της .

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα επανεκλεγεί, άρα έχουμε κάτι στον ορίζοντα;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Άρα επίκειται, δηλαδή είναι το επόμενο βήμα. Βήμα-βήμα, έκλεισε χθες η Συμφωνία, μένει να επικυρωθεί από τους ευρωβουλευτές, αυτοί ψηφίζουν, δεν μπορούμε να προδικάζουμε την ψήφο τους, αν και είναι μια Συμφωνία μεταξύ κομμάτων και στη συνέχεια προφανώς θα ακολουθηθεί η διαδικασία των χαρτοφυλακίων. Θα έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Νομίζω ότι η Ελλάδα, σε όλα τα επίπεδα, φαίνεται ότι ισχυροποιείται.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα στείλουμε πρόσωπο που είναι ήδη εκεί ή κάποιο καινούργιο;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αυτό είναι κάτι το οποίο δεν το γνωρίζω και δεν θα μπορούσα να σας πω και κάτι αυτή τη στιγμή.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ερώτημα, ο κ. Μπελέρης θα ψηφίσει;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Το απάντησε χθες το βράδυ ο Πρωθυπουργός, το θεωρούμε αυτονόητο, αυτονόητη και την ψήφο και την ορκωμοσία του Φρέντι Μπελέρη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν αρνηθεί ο Ράμα;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κοιτάξτε να δείτε, δεν θέλω να φτάσουμε σε αυτό το σημείο. Αυτή τη στιγμή έχουμε έναν εκλεγμένο ευρωβουλευτή, υπήρξε μια απόφαση η οποία δυστυχώς επιβεβαίωσε τις χειρότερες των ανησυχιών και του ιδίου και όλων ημών, γιατί έχουμε πει πάρα πολλές φορές ότι δεν είναι ένα διμερές ζήτημα. Το ζήτημα Μπελέρη είναι ένα ζήτημα σεβασμού στο κράτος δικαίου και στο τεκμήριο αθωότητας. Αυτή τη στιγμή θεωρεί η ελληνική πλευρά και νομίζω είναι και κάτι το οποίο δεν είναι ζήτημα ελληνικό πλέον, μιλάμε για έναν ευρωβουλευτή. Αυτονόητο ότι ένας εκλεγμένος ευρωβουλευτής θα ασκήσει τα καθήκοντά του θα ορκιστεί και θα ψηφίσει προφανώς για τα όργανα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάμε στην γκρίνια των βουλευτών, γιατί ακούσαμε γκρίνια προχθές, τοποθετήθηκαν αρκετοί βουλευτές, δεν το περιμέναμε ότι θα ήταν τόσοι πολλοί βουλευτές, να σας πω την αλήθεια, περιμέναμε να ακούσουμε ξανά τον κ. Κακλαμάνη να μιλάει για τις ρίζες ή και κανα-δυο ακόμα που είχαν πει ότι θα πουν κάποια πράγματα, κάποιοι μίλησαν για βουλευτές και υπουργούς που είναι εξαφανισμένοι. Υπουργούς που τους παίρνουν τηλέφωνο να τους δούνε και δεν απαντά κανένας. Κάποιοι μίλησαν επίσης και εδώ μπροστά μας, για βουλευτές οι οποίοι δεν βγαίνουν μπροστά να μιλήσουν στα δύσκολα ζητήματα. Δεν βγήκαν στο θέμα της ισότητας στον γάμο, δεν τοποθετήθηκαν δηλαδή, δεν βγήκαν στο θέμα των Τεμπών. Βγαίνουν οι κλασικοί δέκα, δεν βάζω εσάς προφανώς, είστε Εκπρόσωπος θα βγείτε στα εύκολα και στα δύσκολα, αλλά και αυτή η γκρίνια, αυτή η μουρμούρα, δημιουργεί ένα κλίμα το οποίο μετά τις ευρωεκλογές και την απώλεια ενός εκατομμυρίου ψηφοφόρων, όπως έχετε πει, είναι ένα θέμα.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κοιτάξτε, καταρχάς το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και παρά την πολύ σημαντική διαφορά, ιστορικότερη μεγαλύτερη διαφορά σε επίπεδο ευρωεκλογών μεταξύ πρώτου και δεύτερου κόμματος, το γεγονός ότι απείχαμε πέντε μονάδες από την τελευταία επίδοση και των εκλογικών μας στόχων μας προβλημάτισε. Νομίζω ότι οι εβδομάδες που ακολούθησαν, αυτές οι περίπου τρεις εβδομάδες διαφοροποιούν την Νέα Δημοκρατία, επιβεβαιώνοντας και την ιστορική της διαφοροποίηση από τα υπόλοιπα κόμματα. Έγινε η αποτίμηση του αποτελέσματος και σε επίπεδο υπουργικού Συμβουλίου και σε επίπεδο επιτελείου του Πρωθυπουργού, έγινε ένας ανασχηματισμός, ο οποίος συμπεριέλαβε τα μηνύματα της κάλπης. Η πιο σημαντική στην πράξη συμπερίληψη είναι  οι πράξεις που θα ακολουθήσουν, δεν είναι ένας ανασχηματισμός. Συνεκλήθη όπως συμβαίνει σε τακτά χρονικά διαστήματα, δεν συμβαίνει δηλαδή μόνο μετά τις εκλογές, δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται Κοινοβουλευτική Ομάδα τα τελευταία χρόνια.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τόση γκρίνια, πάντως, όχι.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Μισό λεπτό. Θα τα πάρουμε με τη σειρά. Συνεκλήθη η κοινοβουλευτική ομάδα. Σε αντίθεση με το τι συμβαίνει σε άλλους πολιτικούς χώρους όποιος ζήτησε τον λόγο, -που συμβαίνει πάντα στην Ν.Δ.-,τοποθετήθηκε. Έγινε ένας γόνιμος διάλογος σας πληροφορώ, ένας διάλογος σε ένα πολιτισμένο και ενωτικό κλίμα, που η συντριπτική πλειοψηφία όσων έκαναν τοποθέτηση, συμφώνησαν για την πρόοδο που έχει συντελέσει και η χώρα, αλλά και η Ν.Δ.. Και, βέβαια, όπως συμβαίνει σε κάθε κοινοβουλευτική ομάδα, ίσως τώρα ήταν περισσότερο στη δημοσιότητα, εκφράστηκαν ανησυχίες, επιφυλάξεις, διαφοροποιήσεις σε κάποια ζητήματα για το πώς πρέπει να προχωρήσει μία πολιτική, εκφράστηκαν απόψεις τοπικών κοινωνιών. Και ξέρετε κάτι; Αυτό είναι μια κατάκτηση για τη Ν.Δ. και δεν το λέω για να το ωραιοποιήσω. Είναι μια πραγματική κατάκτηση και είναι μία από τις αιτίες, -είναι και πάρα πολλές ακόμα-, που έχει αντέξει στον χρόνο αυτή η παράταξη και σε χρόνια πολλών κρίσεων, που κόμματα εξουσίας γίνανε κόμματα μικρά και κάποια κόμματα του 3% έφτασαν στο σημείο να γίνουν κόμματα εξουσίας και τώρα επιστρέφουν σε μικρά ποσοστά. Σε αυτή την κατηγορία των κομμάτων δεν ανήκει η Ν.Δ., γιατί αντέχει στον χρόνο σεβόμενη τους βουλευτές, τη βάση της, τις διαδικασίες και προχωράει μπροστά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχουν Υπουργοί που δεν απαντάνε στους βουλευτές; Τους ξέρετε αυτούς ποιοι είναι εσείς; Δηλαδή, ο Πρωθυπουργός τους ξέρει;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αυτά τα οποία τώρα γίνονται γνωστά, μέσα από διαρροές από μια κοινοβουλευτική ομάδα, που είναι και μια εσωτερική διαδικασία, που είναι και λίγο άχαρο να μπούμε στη διαδικασία να την σχολιάσουμε, ακούγονται κατά καιρούς τα παράπονα, οι επιμέρους επιφυλάξεις, κάποιες μειοψηφικές συμπεριφορές σε όλες τις συναντήσεις που κάνει ο Πρωθυπουργός με τους βουλευτές. Δεν ανοίγει την πόρτα μόνο μετά τις ευρωεκλογές. Θα σας πω μόνο ότι πριν τις ευρωεκλογές ακολουθήθηκε ένας νέος κύκλος συναντήσεων με τους βουλευτές ανά περιφέρεια και σε αυτές τις συναντήσεις…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν εξέφρασαν παράπονο ότι δεν τους βλέπει ο Πρωθυπουργός, ότι οι Υπουργοί δεν τους βλέπουν…

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Στη Ν.Δ. μιλάμε, στη Ν.Δ. αυτά τα οποία λέμε δεν τα λέμε μόνο -ας πούμε- οι βουλευτές στο καφενείο της Βουλής ή έξω από τα γραφεία τους. Αυτά που τους λένε οι ψηφοφόροι τους, αυτά που τους λένε και άνθρωποι που μπορεί να μην μας ψηφίζουν, τολμούν και τα λένε και στην Πολιτική Επιτροπή και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα και αυτό θα συνεχίσει να συμβαίνει. Αλλά θα σας πω κάτι: για να τα δούμε λίγο και να πάρουμε και μία, όχι απόσταση από τα γεγονότα, αλλά για να δούμε λίγο την μεγάλη εικόνα. Δεν θα μιλήσω για τα υπόλοιπα κόμματα. Τουλάχιστον, δεν είναι στις δικές μας προθέσεις να ετεροπροσδιοριζόμαστε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα ρωτήσουμε εμείς…Οι εξελίξεις της κεντροαριστεράς είναι σημαντικές!

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Σαν σήμερα συμπληρώνονται εννιά χρόνια από την προκήρυξη των capital controls, αν δεν κάνω λάθος. Έχουμε αυτές τις μέρες την επέτειο του κλεισίματος των τραπεζών εννιά χρόνια πριν. Δεν θέλω να κάνω παρελθοντική συζήτηση, αλλά σκεφτείτε, να κάνουμε μια πολύ γρήγορη άσκηση. Φεύγει κάποιος εκείνη την περίοδο από την Ελλάδα κι έρχεται και προσγειώνεται ξανά εννιά χρόνια μετά και βλέπει μια Ελλάδα άλλη. Εγώ δεν λέω ότι λύθηκαν όλα τα προβλήματα. Έχουμε πολλά προβλήματα ακόμη, γιατί αυτά τα εννιά χρόνια, αν τον ενημέρωνε κάποιος, συνέβησαν όσες κρίσεις δεν μπορούσε κανείς να φανταστεί. Και αυτή τη στιγμή βιώνουμε, κυρίως, το ζήτημα της ακρίβειας. Κάνατε μια εξονυχιστική κουβέντα πριν. Αλλά είναι μια Ελλάδα που έχει μειώσει την ανεργία 8 μονάδες από το 2019 μέχρι σήμερα, είναι μια Ελλάδα που πρωταγωνιστεί στις διαπραγματεύσεις για την Ευρώπη και θέτει ζητήματα, αντί να είναι το «μαύρο πρόβατο» και να γίνονται Ευρωπαϊκά Συμβούλια μόνο για αρνητικό λόγο, έχει καταφέρει και έχει δημιουργήσει 400.000 θέσεις εργασίας, έχει καταφέρει και μειώνει το χρέος της και σταδιακά επιστρέφει στους πολίτες αυτά τα οποία έχασαν για πολλά χρόνια. Και μια Ν.Δ. που επειδή, προφανώς, πήρε και δυσάρεστες αποφάσεις και επειδή έβαλε τη χώρα πάνω από το κόμμα και μια Ν.Δ. η οποία σε πάρα πολύ δύσκολα χρόνια μεγάλωσε, βασισμένη κυρίως στη βάση της και στους ανθρώπους που ήταν πάντα εκεί, αλλά και σε εισόδους ανθρώπων οι οποίοι πίστεψαν στο κοινό όραμα, να καταγάγει σημαντικές νίκες, οι οποίες θα αξιολογηθούν εκ νέου από τους πολίτες την επόμενη φορά και, το κυριότερο, πρωταγωνίστρια στα μεγάλα ζητήματα και της χώρας και της Ευρώπης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάμε παρακάτω γιατί θα μας πείτε πράγματα που τα ξέρουμε…

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Τα ξέρουμε, αλλά υπάρχει μόνο ένας κίνδυνος αυτή τη στιγμή, στον οποίο δεν πιστεύω να φτάσουμε ως παράταξη, γιατί ακριβώς τα έχουμε λύσει αυτά. Κάνουμε τις διαδικασίες μας και προχωράμε παρακάτω. Γιατί η κοινή συνισταμένη των βουλευτών ήταν ότι: Πάμε να πέσουμε επάνω στην επίλυση των ζητημάτων της καθημερινότητας. Ένας κίνδυνος υπάρχει: Να «πυροβολήσουμε τα πόδια μας» και δεν πιστεύω ότι θα συμβεί. Όλα αυτά δεν είναι αυτονόητα, δεν είναι δεδομένα. Είναι υπό την αίρεση του μοναδικού κριτή, που είναι ο ελληνικός λαός. Τα προβλήματα, λοιπόν, που πρέπει να μας απασχολήσουν αφού τελείωσαν αυτές οι διαδικασίες, θα επαναληφθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα, είναι να προχωρήσουμε παρακάτω…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και να σταματήσει η εσωστρέφεια λέτε…

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν υπάρχει εσωστρέφεια. Έγινε κάτι το οποίο συμβαίνει πάντοτε στη Ν.Δ., που είναι η συζήτηση. Να δούμε αυτά που απασχολούν τον κόσμο, αυτό μας ενδιαφέρει εμάς.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχει θέμα στην Ν.Δ. με τον κ. Σαλμά, ο οποίος ήταν πιο οξύς από ό,τι μαθαίνουμε όλοι όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ και μίλησε ακόμη και για κυβέρνηση πια, που είναι ουσιαστικά με τους λίγους και όχι με τους πολλούς κλπ.; Ήταν εκτός ορίων θεωρείτε αυτή η κριτική;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κύριε Στάθη, δεν μπορώ να μπω αυτή την στιγμή στη διαδικασία σχολιασμού τοποθετήσεων μιας εσωτερικής διαδικασίας. Δεν υπάρχουν πρακτικά, δεν υπάρχουν ανακοινώσεις. Ό,τι έγινε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα μένει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. Εφόσον υπήρξαν τοποθετήσεις -οι οποίες δεν ήταν πολλές, ίσως να μην ήταν άλλη, όπως έχει ακουστεί- που μπορεί να ξέφυγαν κάποιων ορίων, υπήρξε νομίζω η απάντηση που έπρεπε να υπάρχει, αυτά μένουν εκεί. Προχωράμε παρακάτω και δεν θα μπορούσαμε να μπούμε στη διαδικασία…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν συνεχιστεί αυτού του τύπου η κριτική δημοσίως;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Νομίζω ότι είναι σαφή τα όρια, τα οποία διαχρονικά βάζουν οι πρόεδροι της Ν.Δ. και βάζει και με πολύ συγκεκριμένο τρόπο και ο Πρόεδρος της Ν.Δ. και Πρωθυπουργός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης: μια Ν.Δ. η οποία ναι, έχει μεγαλώσει. Έχει μεγαλώσει και ως προς τις επιδόσεις της, αλλά και ως προς το δυναμικό της, αλλά δεν ξεφεύγει ποτέ από τη βασική αποστολή αυτής της παράταξης, που εδώ και 50 χρόνια ποια είναι; Το συμφέρον της πατρίδας πάνω από το συμφέρον του κόμματος.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάμε λίγο ξανά στην Κοινοβουλευτική Ομάδα; Υπάρχει θέμα με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας; Εδώ ο κύριος Μητσοτάκης προεκλογικά μας είχε πει ότι στηρίζω την κυρία Σακελλαροπούλου. Ξαφνικά, ακούσαμε από βουλευτές να ζητούν, να υπάρξει και δημοσίως, όχι μόνο πίσω από κλειστές πόρτες κεντροδεξιός υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Θεωρώ πρόωρη και πάρα πολύ, λανθασμένη τη συζήτηση, όχι ως προς ότι δεν πρέπει να γίνει, η συζήτηση θα γίνει στην ώρα της. Αλλά προσέξτε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, εν προκειμένω, είναι ένας θεσμός, είναι ο πρώτος τη τάξει πολιτειακός παράγοντας της χώρας. Νομίζω ότι είναι μόνο λάθος, και μπορεί να κάνει μόνο κακό, να συζητάμε έξι μήνες, μπορεί και επτά, γιατί η απόφαση αυτή είναι στις αρχές του 2025, να συζητάμε, λοιπόν, για μία απόφαση η οποία είναι έξι – επτά μήνες μετά, τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, και να μην είναι μία σημαντική πολιτική θέση, να είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Η συζήτηση αυτή, λοιπόν, είναι πρόωρη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί συζητάμε, όμως; Ο κύριος Μητσοτάκης το έχει αποκλείσει να μην είναι η κυρία Σακελλαροπούλου, άρα το συζητάμε το θέμα.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Είναι δεκτές όλες οι εισηγήσεις και τοποθετήσεις, αλλά θερμή παράκληση ―και το λέω, γιατί θεωρώ ότι έχουμε κάνει αντίστοιχα λάθη στο παρελθόν και όχι με τόσο σοβαρούς θεσμούς, όπως είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας― η συζήτηση αυτή να γίνει, όταν έρθει εκείνη η ώρα και δεν είναι τώρα η ώρα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ασκήθηκε, όμως, δριμεία κριτική μέσα και στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για το γεγονός ότι μετά από την ψήφιση για την ισότητα στο γάμο, υπήρξε μια διαδικασία κάτι σαν επινίκια. Ήταν ο κύριος Σκέρτσο εκεί, ο κύριος Πατέλης, ήταν και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Μάλιστα, έχω την αίσθηση ―για ψάξτε, εγώ δεν ήμουνα, ό,τι μαθαίνουμε, όμως― ότι για το πρόσωπο της Προέδρου της Δημοκρατίας, η «μομφή» (και το βάζω σε εισαγωγικά με σεβασμό για την Πρόεδρο) ήταν η παρουσία της εκεί, ένα από τα πράγματα που ενόχλησε πολύ κόσμο, ήταν η παρουσία της εκεί.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Πολύ γρήγορα κάποιες επισημάνσεις. Κατ’ αρχάς, να πούμε ότι είναι δεδομένο το ότι έχουμε καταλάβει πλήρως, και ειδικά όσοι είμαστε διαχρονικά στη Νέα Δημοκρατία, ότι, παρά το γεγονός ότι νομίζω ότι εξηγήθηκε το μέγεθος αυτής της νομοθέτησης, είναι δεδομένη η ενόχληση, η πικρία μιας μερίδας και ψηφοφόρων μας και ευρύτερα της κοινωνίας. Και σε αυτό δεν γυρίζουμε την πλάτη, το αντιλαμβανόμαστε πλήρως και το προσμετράμε στα μηνύματα τα οποία ελήφθησαν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γι’ αυτό και υπουργοποιήθηκαν στελέχη σας τα οποία είχαν …

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν ήταν ούτε κριτήριο υπουργοποίησης, ούτε μη υπουργοποίησης, η στάση σε ένα ζήτημα το οποίο, μάλιστα, δεν είχε και κομματική πειθαρχία και απεδείχθη εκ του αποτελέσματος από τις επιλογές του Πρωθυπουργού.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντως, απασχολεί ακόμα.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Είναι δεδομένο ότι μια εικόνα η οποία βγήκε θεωρώ, ίσως, γιατί μεταφέρθηκε μ’ ένα λάθος τρόπο, ενόχλησε, αλλά ας μην ακυρώνουμε μια ευρύτερη παρουσία ανθρώπων. Μιλήσατε για την Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, πέραν του ότι είναι θεσμός, και είναι ένας θεσμός που διαχρονικά σεβόμαστε και όσοι έχουμε ένα αξίωμα, αλλά και συνολικά οι πολίτες, είναι ένας άνθρωπος που με ευπρέπεια προσπαθεί να εκπληρώσει τα καθήκοντά του.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και καλή δικαστής μπορώ να πω εγώ.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Με μια παρουσία επαγγελματική, είναι ένας άνθρωπος ο οποίος «δεν φύτρωσε», έχει μια παρουσία, ένα παρελθόν, μία σοβαρότητα και επειδή έχω και τη νομική ιδιότητα, αν και τώρα είμαι σε αναστολή, λόγω των υπουργικών καθηκόντων, μπορώ να γνωρίζω κάποια πράγματα, αν και είμαι περισσότερο του άλλου κλάδου του Δικαίου, ένας σοβαρός άνθρωπος, ο οποίος δεν έχει προκαλέσει. Αυτή τη στιγμή, το βράδυ εκείνο, εξέπεμψε ενδεχομένως ένα μήνυμα το οποίο ενόχλησε τον κόσμο ―το καταλαβαίνουμε απόλυτα― και μάλιστα, πολλοί άνθρωποι που είναι πολύ κοντά μας, μας το μετέφεραν, αλλά επειδή αναφερθήκατε, ας πούμε, και στον κύριο Σκέρτσο και ξέρετε μπορεί να είναι και της μόδας κάποιες φορές η αναφορά σε συγκεκριμένους ανθρώπους, εγώ θα σας πω κάτι. Τον κύριο Σκέρτσο δεν τον γνώριζα, τον γνώρισα μέσα από την κοινή δουλειά, ως γραμματέας του κόμματος, και περισσότερο ήρθαμε κοντά στην προεκλογική περίοδο του ΄23, όπου ένας άνθρωπος, που χωρίς να το έχει κρύψει, και ούτε έχει πει ποτέ ότι θέλει να γίνει για πολλά χρόνια πολιτικός, δεν ανήκε στη Νέα Δημοκρατία. Και όμως ήρθε, ενώθηκε με εμάς, έγινε, όπως είπε, Νέα Δημοκρατία, όλοι αυτοί οι άνθρωποι ήρθαν σ’ εμάς και μάλιστα δώσαμε μια πολύ δύσκολη μάχη. Ο κύριος Σκέρτσος ήταν εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές, εγώ ήμουνα γραμματέας και μαζί με τον Πρωθυπουργό και πολλά ακόμα στελέχη σε όλη την Ελλάδα, καταφέραμε μία σημαντική νίκη, η οποία το λέμε, δεν ήταν «λευκή επιταγή», αλλά μια σημαντική, μια ιστορική νίκη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ασκείται, όμως, μία κριτική, η οποία, νομίζω πολλές φορές, πηγαίνει προς τον κύριο Σκέρτσο.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Εγώ δέχομαι απολύτως και τις επισημάνσεις, και τις επιφυλάξεις, και τις διαφωνίες, και για ένα νομοσχέδιο, και για κάποιες πολιτικές. Αλλά, ας πούμε, ο κύριος Σκέρτσος έχει μια ευθύνη του συνολικού συντονισμού του κυβερνητικού έργου. Το κυβερνητικό έργο αυτό είναι όλα αυτά τα αποτελέσματα τα οποία λέμε, καταλαβαίνω ότι κάποια πρέπει να τρέξουν πιο γρήγορα, παράδειγμα η μεταρρύθμιση στα νοσοκομεία, αλλά ας δούμε και πόσα πράγματα έχουν γίνει, μην τα ακυρώνουμε. Σας είπα πριν κάποιους δείκτες. Το γεγονός, δηλαδή, ότι 400.000 άνθρωποι βρήκαν δουλειά, το ψηφιακό κράτος, το γεγονός ότι έχουμε καταφέρει, πλέον, ως χώρα και μιλάμε για μία οικονομία η οποία αυξάνει μισθούς και συντάξεις και θα συνεχίσει να το κάνει με μεγαλύτερη ένταση, το ότι στηρίχθηκαν όλοι όσοι έπρεπε να στηριχθούν με τα πάνω από 40 δις στην πανδημία, με πάνω από 13 δις στην ενεργειακή κρίση και το γεγονός ότι πλέον η χώρα μας μιλάει για περισσότερα λεφτά στα πανεπιστήμια, μιλάει και για μη κρατικά, αλλά περισσότερα λεφτά στα δημόσια πανεπιστήμια…

 Ακούσαμε μια κριτική λίγο πριν τις ευρωεκλογές, η οποία είχε βάση και την ακούσαμε και έντονα μετά τις ευρωεκλογές και το ίδιο βράδυ. «Ρε παιδιά, έχετε κάνει κάποια πράγματα, πρέπει να κάνετε και κάποια παραπάνω και κάθεστε και ασχολείστε με το τι λέει ο Κασσελάκης ή με ζητήματα τα οποία είναι παραπολιτικής φύσεως». Εδώ υπάρχουν δύο απαντήσεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εντάξει, ο κύριος Κασσελάκης είναι αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θεσμικοί παράγοντες.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αλλά σε μια συνέντευξη 45 λεπτών, 30 λεπτών, αυτό το οποίο θέλει περισσότερο ο κόσμος από εμάς είναι τι έχουμε κάνει και τι θέλουμε να κάνουμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σωστό.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αλλά, επειδή έχετε μεγάλη εμπειρία, αντιλαμβάνεσθε ότι κι εμείς απαντάμε σε αυτά τα οποία μας ρωτάτε. Κι εγώ θέλω να πω εκείνα που πρέπει να πω, όχι γιατί θέλουμε να δείξουμε κάτι, αλλά γι’ αυτά οι πολίτες μας εμπιστεύθηκαν. Έχουν αξία οι εσωκομματικές διαδικασίες, αλλά τον κόσμο εκεί έξω, ακόμα και ο κόσμος που είναι χρόνια στη Νέα Δημοκρατία, τον απασχολεί καθημερινώς τα λεωφορεία, τα σχολεία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Συμφωνούμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα σας πάω εκεί, λοιπόν, αυτό που λέγαμε προηγουμένως. Ξέρω, δεν θέλετε να παρέμβετε – το λέω εκ προοιμίου, προφανώς αυτό θα μου πείτε  – αλλά η εσωκομματική διαδικασία στο ΠΑΣΟΚ έχει μία ιδιαιτερότητα, ο ένας εκ των φερόμενων ως υποψηφίων είναι Δήμαρχος Αθήνας.  Εσείς πώς το βλέπετε απ’ έξω αυτό το πράγμα;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Που θα είναι υποψήφιος.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Επειδή βλέπω, ας πούμε, παράδειγμα, να αποσύρεται ένας υποψήφιος που δεν είναι υποψήφιος υπέρ ενός υποψηφίου που δεν είναι ακόμα υποψήφιος σε μία διαδικασία η οποία δεν έχει ακόμα προκηρυχθεί. Δεν είναι διαδικασία του δικού μας κόμματος, αλλά, όπως κι αν έχει, πρέπει να σεβόμαστε όλες τις διαδικασίες, υπό την προϋπόθεση να προκηρυχθούν. Δηλαδή, «μην βάζουμε το κάρο μπροστά από το άλογο».

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:…χωρίς υποψήφιο.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ναι. Είχαν παρεξηγηθεί και οι εκφράσεις αυτές, αλλά τώρα νομίζω ότι  έχουν γίνει και γνωστές από όλους τους πολιτικούς μας αντιπάλους. Προσέξτε, εγώ δεν θα μπω στη διαδικασία να πω ποιος είναι  καλύτερος ή χειρότερος για το ΠΑΣΟΚ. Ποιος είμαι εγώ να το κάνω; Δεν ήμουν ποτέ στο κόμμα αυτό. Θα ήταν μία παρέμβαση και θεσμικά θα ήταν πολύ μεγάλο λάθος. Είναι κατάκτηση για μας ότι έχουμε καταφέρει ανθρώπους που ήταν σε άλλους χώρους να τους έχουμε φέρει κοντά μας και, μάλιστα, πολλοί εξ αυτών πολιτεύτηκαν με τη Νέα Δημοκρατία και δικαιώθηκε η επιλογή τους από τους πολίτες. Λοιπόν, επανέρχομαι. Άρα, το ποιος είναι κατάλληλος ή όχι για το ΠΑΣΟΚ ή για οποιοδήποτε άλλο κόμμα, δεν είναι δική μου δουλειά. Όταν, όμως, φαίνεται ότι ένας εκ των υποψηφίων – το προανήγγειλε χθες ο κ. Δούκας – είναι ο δήμαρχος του μεγαλύτερου δήμου της χώρας, εδώ υπάρχουν κάποια συγκεκριμένα ερωτήματα εύλογα. Ακούς σε όλη την Ελλάδα ανθρώπους που έχουν μία μικρομεσαία επιχείρηση και σε λένε δεν μου φτάνουν οι ώρες της μέρας. Δεν μου φτάνουν για τη δουλειά μου, να δω την οικογένειά μου, να διοικήσω μια επιχείρηση τριών – τεσσάρων –  πέντε εργαζομένων. Και έτσι είναι.  Το δικηγορικό γραφείο το οποίο έχουμε εμείς έχει λιγότερα από δέκα μέλη, ευρύτερα, συνεργάτες. Και οι άνθρωποι οι οποίοι το «τρέχουν» τώρα, δεν τους φτάνει η μέρα. Εγώ δεν μπορώ να καταλάβω, λοιπόν, πώς ένας άνθρωπος ο οποίος διοικεί και μάλιστα για λίγους μήνες – δεν είναι ότι έχει και κάποια τεχνογνωσία ακόμα αποκτήσει, λογικό είναι – τον μεγαλύτερο δήμο της χώρας, που βλέπουμε ότι έχει πολλά προβλήματα – δηλαδή, επειδή τυχαίνει να διαμένω στον δήμο αυτόν πάρα πολλά χρόνια – πώς μπορεί να το κάνει όλο αυτό και να έχει και αποτέλεσμα και να μπορεί να διοικήσει και ένα από τα μεγαλύτερα κόμματα. Μπορεί να είναι σε μία πτώση τα τελευταία χρόνια, αλλά είναι ένα ιστορικό κόμμα που είναι το τρίτο τη τάξει κόμμα στη χώρα αυτή τη στιγμή.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι δύο «καρπούζια που δεν μπορεί να τα κρατήσει στη μασχάλη;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν ξέρω. Κύριε Στάθη, αυτό το πράγμα εγώ δεν το έχω ξανακούσει. Και πέραν του χρόνου, αυτό μπορεί ο ίδιος να ανακαλύψει παραπάνω ώρες της μέρας, να έχει φοβερές ικανότητες ο άνθρωπος, να  τα καταφέρει. Θα το δείξει η Ιστορία. Είναι λίγο, νομίζω, και ένα ζήτημα θεσμικό. Δηλαδή, το βάζουμε έτσι λίγο κι εμείς στο τραπέζι, στη συζήτηση. Είναι ο Δήμαρχος Αθηναίων. Προφανώς, ο κάθε δήμαρχος, ο κάθε υπουργός, ο κάθε πολιτικός έχει μία πολιτική ταυτότητα. Εγώ θυμάμαι, είχα δεχθεί, νομίζω,  μία υπερβολική επίθεση, γιατί για κάποιους μήνες, μέχρι να γίνουν οι διαδικασίες και να τελειώσουν και οι αυτοδιοικητικές, παρέμενα και Γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας, παρέμενα – προσέξτε – και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος. Ενώ υπάρχουν  αντιπρόεδροι του κόμματος που είναι υπουργοί, βουλευτές που είναι υπουργοί, δηλαδή δεν ήταν πρωτοφανές. Και είχα πει κιόλας ότι θα ήταν για ένα μικρό χρονικό διάστημα. Μπορεί να δούμε, ας πούμε, τον Πρόεδρο του κόμματος που θέλει να γίνει και Αξιωματική Αντιπολίτευση  – και ο στόχος είναι αύριο – μεθαύριο να γίνει και κυβέρνηση της χώρας – να είναι ο πρώτος πολίτης του μεγαλύτερου δήμου της χώρας; Είναι ερωτήματα, νομίζω, τα οποία είναι εύλογα. Από εκεί και πέρα, τα μέλη και οι φίλοι του ΠΑΣΟΚ θα τα αξιολογήσουν όλα αυτά, εκείνοι θα αποφασίσουν, εκείνοι ξέρουν για το κόμμα τους, όχι εμείς, αλλά δεν μπορούμε να προσπεράσουμε αυτά τα οποία σας λέω.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ερώτημα για να κλείσουμε. Στον ΣΥΡΙΖΑ και όσα γίνονται, πέραν των άλλων, υπάρχει μια μεγάλη κουβέντα που άνοιξε ο κ. Κασσελάκης περί «μαύρων» ταμείων, ζητάνε να βγάλετε τα οικονομικά σας στη φόρα, να υπάρξει διαύγεια, λέει, να βάλουν τον κ. Μητσοτάκη, να έρθει μία εταιρεία ελεγκτική να ελέγξει, κ.λ.π.. Πώς την παρακολουθεί η Κυβέρνηση αυτή τη συζήτηση;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κατ’ αρχάς, κάθε φορά που βγαίνουν υπογραφές, κείμενα αμφισβήτησης, και τα λοιπά, θυμάται ένα ζήτημα ο κ. Κασσελάκης, εξαπολύει μία επίθεση για να κάνει έναν αντιπερισπασμό. Το καταλαβαίνουμε. Όταν κάποιος βρίσκεται σε πίεση, πρέπει κάπως να αντιδράσει. Επιμένω και λέω ότι είναι ζητήματα άλλων κομμάτων, στα οποία δεν μπαίνουμε. Αλλά σε αυτό το οποίο μου λέτε, ε νομίζω ότι η απάντηση που δόθηκε από την Κυβέρνηση – είχα τη δυνατότητα να τη δώσω εγώ τις προηγούμενες μέρες – δείχνει ότι, για άλλη μια φορά, δεν ήξερε τα στοιχειώδη στο τι συμβαίνει σε αυτή τη χώρα ο κ. Κασσελάκης. Τα κόμματα συντάσσουν προϋπολογισμούς, τα κόμματα, επίσης, έχουν και τις δικές τους διαδικασίες ορκωτών λογιστών, όπως και η Νέα Δημοκρατία, τους καταθέτουν στη Βουλή και εκεί οι ορκωτοί λογιστές στη Βουλή, τους ελέγχουν, τους αξιολογούν και μάλιστα όλο αυτό συμβαίνει υπό το πρίσμα μιας επιτροπής, στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι όλων των κομμάτων. Αυτό δεν συμβαίνει τώρα.  Συνέβαινε,  συμβαίνει και θα συνεχίσει να συμβαίνει και μάλιστα με πολύ πιο αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο. Και, εν πάση περιπτώσει, κ. Στάθη, επειδή η κατηγορία αυτή του κ. Κασσελάκη, αν τη δει κανείς και την αναλύσει και …

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντως, τα «μαύρα» σε όλα τα κόμματα, είναι βαριά κουβέντα.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Όχι μόνο αυτό, προσέξτε. Αν ακούσει κανείς και όπως το είπε ο κ. Αποστολάκης – με όλο τον σεβασμό και στη θεσμική του ιδιότητα που είχε και στο παρελθόν και στην ευπρέπεια που μιλάει, έτσι; – αυτό το οποίο  είπε ο άνθρωπος, δεν νομίζω ότι αναφερόταν τόσο στα υπόλοιπα κόμματα. Εν πάση περιπτώσει, ο καθένας μιλάει για τα του οίκου του. Είναι κάτι το οποίο δεν μπορούμε να το λέμε έτσι ελαφρά τη καρδία, ούτε είναι ζητήματα που μπορούν να γράφονται απλά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και  να πηγαίνουμε παρακάτω. Αν υπάρχει, λοιπόν, κάτι – το λέω χωρίς να γνωρίζω κάτι, ούτε κατηγορώ κάποιο άλλο κόμμα – ας πάνε να το πούνε στο εισαγγελέα.  Το να κάνουμε δημόσιο διάλογο και να μονοπωλεί τη συζήτηση, δεν θα το επιτρέψουμε εμείς αυτό. Ζητήματα τα οποία δεν έχουν αποδείξεις, ζητήματα τα οποία δεν πηγαίνουν να αναφερθούν εκεί που προβλέπεται, που είναι οι Αρχές, που είναι η Δικαιοσύνη. Το μόνο που καταφέρνουμε με όλο αυτό, είναι να επιμένουμε σε μία τοξικότητα, που εμείς προσπαθούμε χρόνια να την αντιμετωπίσουμε, να την αποκρούσουμε και οι πολίτες στο τέλος να μην έχουν τίποτα για την καθημερινότητά τους. Όλο αυτό, κατά κάποιο τρόπο και σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό, το ζήσαμε τα προηγούμενα χρόνια. Δεν έλυσε κανένα πρόβλημα η τοξικότητα. Δεν έλυσε κανένα πρόβλημα ο λαϊκισμός. Δεν έλυσαν κανένα πρόβλημα οι κατηγορίες χωρίς επιχειρήματα, χωρίς τεκμήρια, χωρίς στοιχεία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τη Δευτέρα θα πάτε στην εκδήλωση με τον κ. Καραμανλή και τον κ. Σαμαρά; Ο κ. Μητσοτάκης θα είναι;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Απ’ όσο γνωρίζω έχει προσκληθεί. Δεν έχει ακόμα ανακοινωθεί το πρόγραμμά του. Δεν έχω ενημέρωση ότι θα πάει. Μπορώ να σας πω για μένα ότι έχω απαντήσει θετικά και θα είμαι εκεί.

Μπορείτε να παρακολουθήστε τη συνέντευξη στο σύνδεσμο

Προηγούμενο άρθροΑναπάντητη η ερώτηση σχετικά με τον οδικό άξονα Βέροια Νάουσα Έδεσσα
Επόμενο άρθρο28-6-2024 Ανακοίνωση σχετικά με επιβράβευση και αναγνώριση της προσφοράς Αποστράτων της Ελληνικής Αστυνομίας