Ομιλία του βουλευτή Σερρών Κωνσταντίνου Μπούμπα στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος

Ομιλία του βουλευτή Σερρών Κωνσταντίνου Μπούμπα στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος, με θέμα ημερήσιας διάταξης: «Η εφαρμογή της νέας δασικής μεταρρύθμισης».

Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε. Κατ’ αρχάς, πρέπει να πω ότι το θέμα είναι πάρα πολύ σημαντικό. Το αντιλαμβάνεστε εσείς που είστε επαΐοντες επί του θέματος και η ενημέρωση ήταν καλή. Βέβαια, χρειάζεται να γίνουν βήματα, γιατί θυμάμαι και τον κ.Μπόλαρη παλιά να λέει ότι περιμέναμε πότε θα γίνει το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Ανάπτυξης για να πάμε σε καθαρισμό των δασών.

Για το θέμα διαχείρισης γενικότερα των υλικών, δηλαδή, όλα αυτά τα προϊόντα που παράγει το δάσος ήταν ανεξέλεγκτη η κατάσταση για πάρα πολλά χρόνια. Εμείς, ως Ελληνική Λύση, ζητάμε η διαχείριση να γίνεται καθαρά από μικρούς ευέλικτους δασικούς συνεταιρισμούς. Αυτό θέλει ένα διαφορετικό βέβαια νομοθετικό πλαίσιο για το συνεταιρίζεσθε.

Από εκεί και πέρα, αν το αντιλαμβάνεστε ότι είχε κάποτε ξεκινήσει το Τμήμα Δασοπονίας της Ορεστιάδας και θυμάμαι μια πολύ καλή έρευνα. Αν δεν ολοκληρωθούν οι δασικοί χάρτες για να ξέρετε και εσείς που πατάτε και πού βρίσκεστε, αν δεν γίνει μια ολοκλήρωση και με τους βοσκότοπους για τους κτηνοτρόφους, γιατί γίνεται μια ανεξέλεγκτη βόσκηση στα δάση, έχουμε παράνομες και υλοτομίες, αλλά και δραστηριότητες εξόρυξης μεταλλευμάτων. Δηλαδή, παράνομα λατομεία σε δασικές περιοχές έξω από τα αυθαίρετα. Άρα, μπαίνουν πάρα πολλά εμπόδια.

Το σίγουρο είναι ότι πρέπει να ενισχυθεί η Δασική Υπηρεσία για να πάμε στη διαχείριση των δασών.Πρώτα πρέπει να τα προστατεύσουμε. Αν δεν τα προστατέψουμε θα χαθούν. Βέβαια, η αναδάσωση είναι μια πολύ μεγάλη ιστορία λέγοντας ότι πρέπει να εκπονηθούν ουσιαστικές μελέτες. Κάποτε αυτό ξεκίνησε από την Ιταλία μετά τις πυρκαγιές σε ένα πρόγραμμα που έκαναν οι Ιταλοί για τη σύσταση του εδάφους, το οποίο, αλλάζει και αυτό.Μαζί με τους Δασοπόνους πρέπει να υπάρχει μια αγαστή συνεργασία με Γεωλόγους και Γεωπόνους, με Κτηνιάτρους. Μιλάμε για μια αλυσίδα πανίδας και χλωρίδας.

Δεν ξέρω τι γίνεται με το θέμα και εσείς αν προτείνετε να μπουν και θερμικές κάμερες κατά τα πρότυπα του δάσους της Δαδιάςπου εκμεταλλεύτηκαν και ένα πρόγραμμα τότε με το Χάρκοβο. Δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα και είχαμε πάλι πυρκαγιά.

Αν πρέπει να γίνουν και να χωροθετηθούν παρατηρητήρια πέρα από τα μονοπάτια. Αυτή τη στιγμή για την επικονίαση οι μελισσοκόμοι έχουν τεράστιο πρόβλημα, δηλαδή, δεν υπάρχουν καθαροί δρόμοι,όμως, οι μελισσοκόμοι είναι ένα τεράστιο πρόβλημα και ελλοχεύει ο κίνδυνος πυρκαγιάς ακριβώς λόγω της δραστηριότητας της μελισσοκομίας.

Ξεκίνησε να γίνεται κάτι και αυτό είναι καλό. Σίγουρα, υπάρχουν και τα ιδιωτικά δάση. Δηλαδή, θυμάμαι κάποτε το δάσος της Βουρβουρούς στη Χαλκιδική απεδείχθη ότι ήταν ιδιωτικό.Βλέπουμε ότι έχετε να αντιμετωπίσετε και να υπερκεράσετε και άλλου τέτοιου είδους και όχι μόνο γραφειοκρατικά, ουσιαστικά εμπόδια. Οπότε όλα αυτά δυσκολεύουν το έργο.

Το θέμα είναι ότι δεν μελετήσαμε κάποιους ανθρώπους, όπως ο κ.………….., όπως ο κ…………………… σε ότι αφορά τις πυρκαγιές. Θα μπορούσε ίσως να γίνουν ουσιαστικά βήματα στην πρόληψη.

Στο θέμα της αναδάσωσης έχουμε και αυτό που εμείς πολλές φορές ως Ελληνική Λύση αντιδρούμε, γιατί υπάρχει μια ανεξέλεγκτη κατάσταση και στα φωτοβολταϊκά και στις ανεμογεννήτριες που και αυτά επηρεάζουν και το οικοσύστημα και τις κλιματολογικές συνθήκες της ευρύτερης περιοχής, αλλά και γενικότερα του δάσους.

Δεν ξέρουμε με τη …………… τι γίνεται, γιατί βλέπω και κάποιες μελέτες, δεν ξέρω κατά πόσο τις λαμβάνετε υπόψη. Μια παλιά μελέτη του κ. Πρίφτη, αν θυμάμαι καλά.

Αλλάζουν, δηλαδή, πολλά δεδομένα μετά τις πυρκαγιές και η σύσταση του εδάφους και τα δέντρα που χάνονται και οι αναδασώσειςτις οποίες η ίδια η μάνα φύση θα τις αποκαταστήσει. αλλά θέλει και την ανθρώπινη παρέμβαση.

Εν πάση περιπτώσει, είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο, γιατί μιλούμε για τον εθνικό πλούτο, μιλάμε για ένα θησαυρό ο οποίος συνδράμει σε αυτό που λέμε κλίμα αλλά και στο οξυγόνο, είναι γνωστό το πόσο πραγματικά το δάσος είναι ωφέλιμο για τη ζωή και γενικότερα την αειφόρο ανάπτυξη και την ανάπτυξη και τη βιοποικιλότητα.

Αυτό που είπε η Πρόεδρος να δούμε και τις συνεργασίεςείναι πολύ σημαντικό. Είμαι στον νομό Σερρών. Το δάσος δεν σταματάει, το δάσος δεν έχει κράτος και σύνορα.Πρέπει να γίνει μια συνεργασία και με όμορα κράτη για το κοινό συμφέρον, να δούμε και πώς η Ευρώπη διαχειρίζεται τα δάση και να πάμε και στους γείτονες, δηλαδή σε Ιβηρική και Ιταλία που οι καιρικές συνθήκες είναι περίπου παρόμοιες και τα είδη των δέντρων είναι τα ίδια,για να δούμε πώς τα διαχειρίζονται αυτοί και να υπάρχει μια συνεργασία.

Θέλω να σας ευχαριστήσω για την ενημέρωση.Μπαίνουν ερωτηματικά. Νομίζω ότι το πιο βασικό είναι να ολοκληρωθούν, επιτέλους, οι δασικοί χάρτες για να μπορέσετε και εσείς να χαρτογραφήσετε περιοχές για να δούμε ακριβώς τι είναι δάσος και τι δεν είναι δάσος, γιατί είμαστε η μοναδική χώρα – δεν ξέρω εάν είμαστε και η μοναδική στον κόσμο – που από την εποχή του Ιωάννη Καποδίστρια δεν είχε δασικούς χάρτες, ενώ όλες οι χώρες έχουν. Είναι ένα ζήτημα πάρα πολύ σημαντικό το οποίο θα επιλύσει και πολλά ζητήματα που αφορούν και τους ίδιους τους κτηνοτρόφους και τους μελισσοκόμους, αλλά και γενικότερα τη χρηστή διαχείριση του δάσους.

Σας ευχαριστώ θερμά.

 

Προηγούμενο άρθροΟ Τάσος Μπαρτζώκας φέρνει στη Βουλή τις ζημιές των αγροτών της Ημαθίας από την πρόσφατη ανεμοθύελλα.
Επόμενο άρθροΛέσχη Ανάγνωσης Οικο – Οραμα Κατοίκων Πεύκων Θεσσαλονίκης Στο Γιαννακοχώρι Σάββατο 15/6/2024