Ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και ανταποκριτών ξένου Τύπου από τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη
Καλό μεσημέρι,
Ολοκληρώθηκαν οι αιτήσεις για την χορήγηση του επιδόματος μητρότητας και μετά την επίλυση κάποιων μηχανογραφικών προβλημάτων που αντιμετωπίστηκαν, ξεκινούν τις αμέσως επόμενες ημέρες οι καταβολές στις δικαιούχους μητέρες, οι οποίες είναι ασφαλιστικά ενήμερες και γέννησαν ή υιοθέτησαν από τις 24/9/2023 και έπειτα.
Οι πληρωμές θα αφορούν τόσο για το αναλογούν μηνιαίο ποσό όσο και για τα αναδρομικά, ενώ από τον επόμενο μήνα θα συνεχίσουν να καταβάλλονται οι μηνιαίες δόσεις. Σε κάθε περίπτωση τονίζουμε πως όσες δικαιούνται το επίδομα δεν θα χάσουν χρήματα.
Θυμίζουμε ότι για πρώτη φορά στις δικαιούχους του επιδόματος εντάσσονται οι ελεύθερες επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες μητέρες οι οποίες θα λάβουν επίδομα ίσο με τον κατώτατο μισθό, δηλαδή 830 ευρώ, για 9 μήνες.
—-
Ανακοινώθηκε η έναρξη λειτουργίας του νέου Ταμείου Επιχειρηματικότητας.
Στο πλαίσιο του ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ αναμένεται ότι θα διατεθούν σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις δάνεια ύψους 2,2, δις. Ευρώ με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους, διευρύνοντας τον κύκλο των χρηματοδοτούμενων μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την περίμετρο δανεισμού τους.
Είναι η πρώτη φορά που παρέχεται ο συνδυασμός της εγγύησης του δανείου με την επιδότηση του επιτοκίου.
Η μείωση του κόστους χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μπορεί να φτάσει έως 70% στην περίπτωση του Ταμείου Δανείων, ενώ μέσω του Ταμείου Εγγυήσεων μειώνεται σημαντικά, όχι μόνο το τελικό επιτόκιο αλλά και οι απαιτήσεις σε εξασφαλίσεις, χωρίς κανένα πρόσθετο κόστος.
Η έναρξη λειτουργίας του νέου Ταμείου Επιχειρηματικότητας, αποτελεί ακόμα μια έμπρακτη απόδειξη της στρατηγικής σημασίας που αποδίδει η Κυβέρνηση στη στήριξη της επιχειρηματικότητας, και δη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Μέσω των ευρωπαϊκών πόρων που εξασφάλισε με την διαπραγμάτευσή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, συμβάλλουμε με χρηματοδοτικά εργαλεία στη διεύρυνση της περιμέτρου πρόσβασης στον τραπεζικό τομέα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Στόχος είναι η κάλυψη του επενδυτικού κενού που δημιούργησε η οικονομική κρίση, η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και η δημιουργία νέων και καλύτερα αμειβόμενων θέσεων εργασίας για όλους τους συμπολίτες μας.
—-
Ξεπέρασε τις 110.000 ο αριθμός των επιστολικών ψήφων που έχουν ήδη παραληφθεί από το κέντρο διαλογής στο Περιστέρι.
Η διαδικασία συνεχίζεται ομαλά και καθημερινά, παραλαμβάνονται χιλιάδες φάκελοι επιστολικής ψήφου από Έλληνες εκλογείς σε κάθε γωνιά της υφηλίου.
Υπενθυμίζεται ότι η καταληκτική ημερομηνία για την αποστολή του ψηφοδελτίου μέσω παραλαβής από κούριερ για τους κατοίκους της επικράτειας είναι η Δευτέρα 3 Ιουνίου και η Τρίτη 4 Ιουνίου αν επιλέξουν να παραδώσουν τον φάκελο σε κατάστημα των εταιρειών ταχυμεταφοράς.
—
Οι ιδιοκτήτες οικοπέδων που ήταν υποχρεωμένοι να έχουν καθαρίσει το οικόπεδό τους μέχρι τις 30 Απριλίου, πρέπει να δηλώσουν ότι πραγματοποίησαν τον καθαρισμό στην ειδική πλατφόρμα που έχει δημιουργηθεί.
H υποβολή των δηλώσεων γίνεται στην πλατφόρμα akatharista.gov.gr είτε μέσω gov.gr στην ενότητα “Πολίτης και Καθημερινότητα” και ακολούθως στο “Περιβάλλον και Ποιότητα ζωής” και λήγει στις 30 Ιουνίου.
Εφόσον κάποιος ιδιοκτήτης δεν έχει ήδη μεριμνήσει για τον καθαρισμό του οικοπέδου του, θα επιβαρυνθεί, σύμφωνα με την πυροσβεστική διάταξη, με το ανάλογο πρόστιμο και, εφόσον έχει ήδη πραγματοποιήσει τον καθαρισμό και δεν το δηλώσει στην πλατφόρμα, ομοίως θα του καταλογιστεί πρόστιμο.
Η αντιπυρική περίοδος έχει ήδη ξεκινήσει και μάλιστα είχαμε ήδη αρκετές εστίες πυρκαγιάς, οι οποίες ευτυχώς αντιμετωπίστηκαν από την Πυροσβεστική έγκαιρα.
Με τις συνθήκες ισχυρών ανέμων και υψηλών θερμοκρασιών, που επικρατούν, πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι και να συμβάλλουμε όλοι κατά το δυνατόν στην πρόληψη, αποφεύγοντας ενέργειες που μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά, αλλά και μεριμνώντας για την απομάκρυνση και τον καθαρισμό υλικών που μπορεί να λειτουργήσουν ως καύσιμη ύλη.
Πάνω από όλα είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής, οι περιουσίες των συμπολιτών μας και η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος της χώρας μας. Και όλοι -στο μέτρο που μας αναλογεί- πρέπει να συνδράμουμε σ’ αυτό το στόχο.
—-
Έως σήμερα περισσότεροι από 10.000 αναζητούντες εργασία και πάνω από 1.700 επιχειρήσεις έχουν εγγραφεί στη νέα καινοτόμο εφαρμογή της ΔΥΠΑ JOBmatch. Η νέα αυτή, δωρεάν εφαρμογή έχει σκοπό την άμεση διασύνδεση, μέσω κινητών και tablets, των επιχειρήσεων τουρισμού και εστίασης με όσους ψάχνουν για δουλειά σε αντίστοιχες ειδικότητες. Οι επιχειρήσεις δημιουργούν το προφίλ τους εντός της εφαρμογής και «ανεβάζουν» τις θέσεις εργασίας που προσφέρουν.
Αντίστοιχα, όσοι αναζητούν εργασία σε επιχειρήσεις τουρισμού-εστίασης μπορούν να «κατεβάσουν» το JOBmatch, να δημιουργήσουν προφίλ και να διαμορφώσουν τις επιλογές τους με τη χρήση ειδικών φίλτρων. Η εφαρμογή παρέχει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να δουν άμεσα ποιοι υποψήφιοι εργαζόμενοι ταιριάζουν στην αναζήτησή τους.
Μέσω των προγραμμάτων απασχόλησης, των νέων επενδυτικών εργαλείων, των επενδύσεων που πραγματοποιούνται στην χώρα μας τα τελευταία χρόνια έχουν δημιουργηθεί περισσότερες από 400.000 νέες θέσεις εργασίας και με καλύτερες απολαβές απ’ ότι στο παρελθόν.
Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ενώ το 2019 η πολυπληθέστερη μισθολογική κατηγορία ήταν εκείνη στην οποία οι εργαζόμενοι αμείβονταν με μισθούς έως 700 ευρώ, τώρα η πολυπληθέστερη κατηγορία είναι εκείνη στην οποία οι εργαζόμενοι αμείβονται με μισθούς 1000 έως 3000 ευρώ.
Συνεχίζουμε να εφαρμόζουμε σταθερά το πρόγραμμά μας ώστε να καταφέρουμε να συγκλίνουμε με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και σε επίπεδο μείωσης ανεργίας και σε επίπεδο μισθολογικών απολαβών, προκειμένου να μπορέσουμε να φτάσουμε στο τέλος της τετραετίας ο κατώτατος μισθός να είναι 950 ευρώ και ο μέσος μισθός 1500.
—
Ανοίγει αύριο η ηλεκτρονική πλατφόρμα στην οποία μπορούν οι δικαιούχοι να υποβάλουν τις αιτήσεις τους για το επίδομα παιδιού.
Το δικαιούμενο ποσό θα υπολογιστεί βάσει των εξαρτώμενων τέκνων που θα δηλωθούν στην αίτηση για το έτος 2024 και του συνολικού οικογενειακού εισοδήματος που οι δικαιούχοι είχαν το φορολογικό έτος 2022.
Μετά την υποβολή της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος τρέχοντος έτους, θα λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό του δικαιούμενου ποσού τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2023.
Η στήριξη της οικογένειας και των νέων γονιών είναι βασική προτεραιότητα της Κυβέρνησης και ήδη έχουμε εφαρμόσει μια σειρά από πολιτικές για τη στήριξη της οικογένειας όπως είναι το αυξημένο επίδομα γέννας, το επίδομα μητρότητας, το οποίο πλέον χορηγείται και σε ελεύθερες επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες, το πρόγραμμα «Νταντάδες της γειτονιάς».
Επιπλέον, την Παρασκευή 31 Μαΐου, θα καταβληθούν τα επιδόματα για τον μήνα Μάϊο, συνολικού ύψους σχεδόν 317εκ. ευρώ σε περίπου 1,3 εκ. δικαιούχους. Μεταξύ των επιδομάτων που θα καταβληθούν είναι για το πρόγραμμα του προσωπικού βοηθού, το πρόγραμμα γέφυρα, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, το επίδομα παιδιού και το επίδομα στέγασης.
—–
Ο Πρωθυπουργός σήμερα επισκέπτεται το Αίγιο, την Πάτρα και τον Πύργο Ηλείας.
Το Σάββατο 1 Ιουνίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφτεί το Ηράκλειο Κρήτης, το Ρέθυμνο και τα Χανιά ενώ την Κυριακή 2 Ιουνίου, θα παραχωρήσει διακαναλική Συνέντευξη Τύπου, από τα Χανιά στις 11:00.
Παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας.
Μ. ΣΑΚΕΛΛΑΡΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, βλέπουμε τις τελευταίες ημέρες η Κυβέρνηση επιμένει να προειδοποιεί πως ο ΣΥΡΙΖΑ τάζει χρεοκοπία. Ακούσαμε μάλιστα και εσάς να το λέτε. Γιατί επιμένετε σε αυτό το γεγονός; Γιατί λέτε, δηλαδή, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ με το οικονομικό του πρόγραμμα τάζει μια νέα χρεοκοπία; Ευχαριστώ.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν το λέμε εμείς. Το λένε οι κοστολογήσεις, οι αριθμοί και η ίδια η πραγματικότητα. Αυτά τα οποία τάζει με τον μανδύα, με το περίβλημα μιας lifestyle, αλλά ταυτόχρονα και λαϊκίστικης ρητορικής, κοστίζουν πολλά δισεκατομμύρια ευρώ. Αν απομονώσει κανείς μόνο τα προγράμματα του ΣΥΡΙΖΑ φτάνει κοντά στα 45 δισεκατομμύρια σε βάθος της 4ετίας, αν αθροίσει τον 13ο και 14ο μισθό είναι ακόμη 2,2 δισεκατομμύρια ετησίως, δηλαδή 8,8 δισεκατομμύρια στην 4ετία. Αν πάρει κανείς στα σοβαρά αυτό που είπε ο κ. Κασσελάκης ότι θα δώσει παραπάνω 5% στο ΑΕΠ για την Υγεία, αυτά είναι 11 δισεκατομμύρια τον χρόνο, που από κάπου πρέπει να τα πάρει. Όλα αυτά δεν μπορεί να τα δώσει κάποιος από χρήματα, όπως αυτά που υπάρχουν στη MONOPOLY. Δεν υπάρχουν κάπου «λεφτόδεντρα», θα τα είχαμε εντοπίσει είτε εμείς, είτε σε κάποια άλλη χώρα, και θα δημιουργούσαμε έτσι, καλύτερες συνθήκες για τους πολίτες, ως δια μαγείας. Για να δημιουργηθούν, για να τα δώσεις, πρέπει με κάποιον άλλο τρόπο να τα πάρεις. Και είναι προφανές ότι αυτό δεν έχει ειπωθεί όταν τον ρωτούν συνάδελφοι σας, δημοσιογράφοι, όταν τον ρωτούν εκπρόσωποι άλλων κομμάτων. Οι απαντήσεις που λαμβάνουν είναι «θα φορολογήσουμε τα υπερκέρδη», έτσι αόριστα, χωρίς να λένε τα ποσά που θα εισπράξουν, χωρίς να λένε τον τρόπο. Kαι, προφανώς, ακόμη κι αυτή η απάντηση δεν καλύπτει όλες αυτές τις απαιτήσεις. Φτάσαμε σε ένα πολύ οριακό σημείο τα προηγούμενα χρόνια στην Ελλάδα, στο σημείο της χρεοκοπίας. Ειδικά οι νεότερες γενιές, η δικιά μας η γενιά, η νεότερη από εμάς, έφυγε μαζικά, πολύ μεγάλο μέρος των νέων ανθρώπων, για το εξωτερικό. Περάσαμε στιγμές όπου σκεφτήκαμε και όλοι οι υπόλοιποι να φύγουμε. Είχαμε αγωνία αν θα ξεκινήσει η νέα σεζόν, ο Σεπτέμβριος, έχοντας δουλειά. Εμείς που ήμασταν ελεύθεροι επαγγελματίες, αν θα έχουμε πελάτες. Ήταν πολύ μαύρα, πολύ δύσκολα χρόνια αυτά. Και ήταν αποτέλεσμα, πέραν των υπόλοιπων παθογενειών, της κορύφωσης μιας λογικής μαξιμαλισμού, μιας λογικής πλειοδοσίας. Δεν υπάρχει περίπτωση, όσο μας αναλογεί -γιατί στο τέλος της ημέρας οι πολίτες αποφασίζουν- να επιτρέψουμε να επιστρέψει η χώρα μας σε αυτές τις μαύρες μέρες της χρεοκοπίας. Είναι το μεγαλύτερο καθήκον που έχει προσωπικά ο Πρωθυπουργός. Το έχει εκφράσει πάρα πολλές φορές. Είναι πολλές και οι υπόλοιπες υποχρεώσεις που έχουμε απέναντι στους πολίτες, αλλά αυτή είναι μία κορυφαία υποχρέωση. Η Ελλάδα πλέον αυξάνει τα εισοδήματα, όπως περιγράφεται στο πρόγραμμά μας. Δεν αποτυπώνεται αυτό, όπως θα θέλαμε, λόγω της ακρίβειας, αλλά είναι μόνιμα μέτρα. Έχει καταφέρει και έχει μειώσει δραστικά την ανεργία. Έχει δημιουργήσει πάνω από 400.000 θέσεις εργασίας. Μειώνει το χρέος της χώρας ως προς το ΑΕΠ και έχει μετατρέψει την Ελλάδα σε μια χώρα αξιόπιστη, πολύ πιο ισχυρή, που μπορεί με βάση τα δεδομένα -όπως, για παράδειγμα, ότι είναι πρώτη σε ρυθμούς αύξησης του πραγματικού κατά κεφαλήν ΑΕΠ- να αισιοδοξεί ότι θα γίνει Ευρώπη και σε πολλά άλλα, όπως είναι το κυριότερο, το διαθέσιμο εισόδημα. Ε, δεν χρειάζεται να γκρεμίσουμε αυτά που έχουμε χτίσει μόνο και μόνο για να κερδίσει κάποιες ψήφους ο ΣΥΡΙΖΑ ή κάποιο άλλο κόμμα που τάζει στους πάντες τα πάντα.
Β. ΣΑΜΑΡΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, ο κ. Γεωργιάδης πρόσφατα, απείλησε τους αναισθησιολόγους, που απεργούν στα Νοσοκομεία Παίδων ότι θα βάλει τον ιδιωτικό τομέα. Σήμερα ο Πρωθυπουργός είπε: Και πολύ καλά θα κάνει. Τι ακριβώς σχεδιάζει η Κυβέρνηση; Θα ανοίξει το παράθυρο έτσι, για ιδιώτες στο ΕΣΥ, ακόμη περισσότερο;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Η Κυβέρνηση, συνολικά στο ΕΣΥ, αυτό που κάνει, είναι να υλοποιεί το πρόγραμμά της, γιατί αντιλαμβάνεται, όπως είπαμε και πριν τις εκλογές του 2023 ότι ήταν ένας από τους «μεγάλους ασθενείς», αν μου επιτρέπεται αυτή η έκφραση. Την προηγούμενη 4ετία δεν προχώρησαν πολλά πράγματα, γιατί έπρεπε να κρατηθεί όρθιο το ΕΣΥ. Είχαμε μια έκτακτη συνθήκη παγκοσμίως, την πανδημία, και αυτό που έπρεπε να κάνουμε ήταν να διπλασιάσουμε τις ΜΕΘ, να καλύψουμε τα άμεσα κενά, να αντέξει η χώρα μας σε μια πρωτοφανή υγειονομική κρίση, στην πανδημία του κορονοϊού. Για αυτό και στο πρόγραμμα του 2023, βάλαμε πολύ υψηλά στην ατζέντα την Υγεία. Ένα μέρος, ίσως το πιο σημαντικό, είναι η στήριξη του ΕΣΥ: 6.500 διορισμοί μέσα στο 2024. Κάποιοι έχουν ήδη ολοκληρωθεί, κάποιοι προχωράνε. Όλοι, πάντως, θα δρομολογηθούν πλήρως, όπως έχουμε υποσχεθεί, μέσα στον χρόνο αυτό. Έχουμε κάνει κάποιες αυξήσεις και μισθολογικά και σε κατηγορίες, όπως οι εφημερίες και σε κάποιες συγκεκριμένες ειδικότητες στους γιατρούς. Αντιλαμβανόμαστε ότι χρειάζονται πολλές περισσότερες, γιατί σηκώνουν ένα πολύ μεγάλο βάρος, συνολικά οι Υγειονομικοί, στη χώρα μας. Αναβαθμίζουμε πάνω από 80 νοσοκομεία και πάνω από 150 Κέντρα Υγείας και δίνουμε έμφαση στις προληπτικές εξετάσεις, γενικά στην πρόληψη και σε μία κουλτούρα που θέλουμε να καλλιεργηθεί, μέσα και από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Υπάρχουν, όμως, και έκτακτες περιστάσεις και, ειδικά, όταν αυτές αφορούν παιδιά που δεν μπορούμε να μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια. Στην περίπτωση του Νοσοκομείου Παίδων, έχουν ολοκληρωθεί όλα τα διαδικαστικά, ούτως ώστε να έχουμε άμεσα τρεις νέους αναισθησιολόγους, ίσως καταφέρουμε και τέσσερις μέχρι το καλοκαίρι. Γίνονται και χρήσεις έκτακτων λύσεων και από άλλα νοσοκομεία από το Υπουργείο Υγείας για να μειωθούν όσο γίνεται οι αναμονές, γιατί είναι μείζον ζήτημα. Και σε όλη αυτή την προσπάθεια -στην οποία πρωταγωνιστές είναι κυρίως οι Υγειονομικοί, οι άνθρωποι των νοσοκομείων, και αυτοί τους οποίους έχουμε υποχρέωση να βοηθήσουμε είναι οι γονείς και τα παιδιά- υπάρχουν και κάποιοι που τις βλέπουν όλες αυτές τις πολύ δύσκολες καταστάσεις ως αφορμή για επαναστατική γυμναστική, για έναν φτηνό συνδικαλισμό. Φτάνουν στο σημείο να παίρνουν αποφάσεις, οι οποίες στο τέλος της ημέρας ζημιώνουν, κυρίως, τους ασθενείς. Θα γίνει, λοιπόν, ό,τι χρειαστεί -ό,τι χρειαστεί- από το Υπουργείο Υγείας, και πολύ καλά κάνει, όπως είπε ο Πρωθυπουργός και ο Υπουργός Υγείας και οι καθ’ ύλην αρμόδιοι, για να μη μείνουν πίσω χειρουργεία των παιδιών. Δεν είναι πάνω από την δημόσια υγεία η επαναστατική γυμναστική και η ανάγκη για μία ψευδεπίγραφη συνολικά επαναστατικότητα κάποιων, που να σας πω και κάτι, έχουν κουράσει. Έχουν κουράσει γιατί στο τέλος της ημέρας όλες αυτές οι ενέργειες, όλος αυτός ο δήθεν επαναστατικός ακτιβισμός δεν έλυσε κανένα πρόβλημα. Η χώρα μας χρειάζεται λύσεις. Χρειάζεται περισσότερους γιατρούς, καλύτερους μισθούς. Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε. Χρειάζεται σοβαρές προτάσεις, χρειάζεται να είμαστε όλοι στην ίδια σελίδα. Για να επωφεληθούν, στο τέλος της ημέρας, οι πολίτες. Άρα, επαναλαμβάνω, θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί, πέραν των μόνιμων μέτρων, των μόνιμων λύσεων που υλοποιούμε, των προκηρύξεων που θέλουμε να ολοκληρώσουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα κι όταν δεν ολοκληρώνονται, δεν καλύπτονται οι θέσεις αυτές, τις επαναπροκηρύσσουμε, με συνεχή προσπάθεια για αύξηση των εισοδημάτων, ούτως ώστε να κλείσουν όλα αυτά τα κενά, όλες αυτές οι τρύπες, που διαχρονικά υπήρχαν στο ΕΣΥ.
Δ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Για τις εκλογές θέλω να ρωτήσω. Η εκλογική διαδικασία πώς ακριβώς διασφαλίζεται από τη στιγμή που η Αρχή Προστασίας Δεδομένων σας έχει βάλει πρόστιμα, για πρώτη φορά στα χρονικά, 400.000 ευρώ στο Υπουργείο Εσωτερικών; Για πρώτη φορά έχει επιβάλλει πρόστιμο στην Ευρωβουλευτή σας, την κ. Ασημακοπούλου και ελέγχεται ακόμη η υπόθεση της εμπλοκής της Ν.Δ. για παραβιάσεις της εκλογικής νομοθεσίας;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν έχει καμία σχέση, όπως φάνηκε και από την απόφαση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, όλη αυτή υπόθεση με την εκλογική διαδικασία. Δύο πράγματα επιβεβαίωσε η απόφαση αυτή. Και τα δύο τα είχαμε πει από την αρχή. Το ένα είναι ότι δεν υπάρχει καμία σύνδεση ούτε με την εκλογική διαδικασία του 2023, του Μαΐου ή του Ιουνίου, ούτε με την εκλογική διαδικασία των Ευρωεκλογών, δηλαδή την επιστολική ψήφο. Γιατί τι είχε συμβεί; Για να απαντήσω έτσι για το πρώτο σκέλος. Είχε συμβεί το κλασικό: Σε ένα ζήτημα σοβαρό, ένα ζήτημα, όμως, διαρροής e-mails, όχι ζήτημα αμφισβήτησης της εκλογικής διαδικασίας, προσπάθησε να χτίσει πάνω η Αντιπολίτευση για να του αλλάξει τάξη μεγέθους και να το κάνει θέμα εκλογών. Κλασική τακτική για να κερδίσει πρόσκαιρα κάποια οφέλη και να δημιουργήσει εντυπώσεις. Άρα, το πρώτο καταρρίφθηκε. Δεν απειλήθηκαν ή αμφισβητήθηκαν οι εκλογές του 2023, ούτε απειλούνται ή αμφισβητούνται οι διαδικασίες της επιστολικής ψήφου, άρα οι Ευρωεκλογές του 2024. Το δεύτερο που είχαμε πει, είναι, με βάση την έρευνα που είχαμε κάνει -για αυτό και είχαμε κάποιες παραιτήσεις από την αρχή- αυτή η διαρροή, που κακώς έγινε, για αυτό και υπήρξαν τα πρόστιμα, έγινε μεταξύ των δύο εκλογών, επί των ημερών της υπηρεσιακής κυβέρνησης, χωρίς να επιρρίπτουμε ευθύνες στην υπηρεσιακή Υπουργό, προς Θεού, από συγκεκριμένους, τέλος πάντων, από το Υπουργείο Εσωτερικών. Τα ακριβή πρόσωπα τα αναζητά η Αρχή, για αυτό και είχαμε πει ότι δεν αφορούσε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών μετά τις εκλογές του 2023. Τότε η Αντιπολίτευση, -και πάλι βιαστικά και μικροπολιτικά- ζητούσε την παραίτηση της Υπουργού Εσωτερικών, της κυρίας Κεραμέως. Απεδείχθη ότι οι αιτιάσεις αυτές ήταν εντελώς αναληθείς, αναιτιολόγητες. Η απόφαση επιβεβαίωσε τον χρονισμό των γεγονότων, την επίμαχη, δηλαδή, διαρροή, γιατί αυτό είναι το κρίσιμο, το επίμαχο. Και, από εκεί και πέρα, τα πρόστιμα και συνολικά η απόφαση θα αξιολογηθούν από αυτούς στους οποίους επιβλήθηκαν, εν προκειμένω, ως Εκπρόσωπος της Κυβέρνησης από το Υπουργείο Εσωτερικών, γιατί υπάρχει συνέχεια στο Κράτος. Δηλαδή, η πράξη αυτή της διαρροής αφορά προηγούμενη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών, αλλά επειδή υπάρχει συνέχεια στο Κράτος καλείται να τα αξιολογήσει τα δεδομένα η νυν ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών. Όπως αν, για παράδειγμα, είχε τελειώσει μια υπόθεση με μια επόμενη, μετά τις επόμενες βουλευτικές εκλογές, ηγεσία για μια παλαιότερη απόφαση, η εκάστοτε εν ενεργεία Υπουργός Εσωτερικών καλείται να διαχειριστεί μια κατάσταση. Για να βάλουμε τα πράγματα λίγο σε μια σειρά. Τι μπορεί να κάνει το Υπουργείο Εσωτερικών; Το Υπουργείο Εσωτερικών, όπως και κάθε δημόσιος φορέας, όταν έχει έναν καταλογισμό προστίμων, μπορεί κατ΄ αρχάς να δει, να εξετάσει νομικά -αυτό θα το αποφασίσει και η Νομική Υπηρεσία του Υπουργείου Εσωτερικών- αν μπορεί να προσβάλει, έστω ως προς το σκέλος του προστίμου την απόφαση. Όταν υπάρχει κάτι περισσότερο, φαντάζομαι θα το ανακοινώσει το Υπουργείο Εσωτερικών. Δεν έχω κάποια ενημέρωση, για να μην έχουμε κάποια παρανόηση. Και το δεύτερο που μπορεί να κάνει είναι, θεωρητικά πάντα, νομικά, να ζητήσει το ποσό αυτό κατά κάποιου προσώπου που είχε κάποια θέση στο Υπουργείο κατά την επίμαχη περίοδο. Αυτά είναι νομικής φύσεως ζητήματα. Αξιολογούνται από τις αρμόδιες Νομικές Υπηρεσίες και όταν έρθει εκείνη η στιγμή, λαμβάνονται οι αποφάσεις. Επειδή αναφερθήκατε και στη Ν.Δ., όμως, και η αλήθεια είναι ότι είχα αναφερθεί ξανά σε briefing, άκουσα στην τελευταία συζήτηση στη Βουλή τον Πρόεδρο της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, που θεωρείται και ένας άνθρωπος σοβαρός και έχει δείξει σε πολλές περιπτώσεις έναν πιο μετριοπαθή λόγο σε σχέση με άλλους στο κόμμα του, να μιλάει στη Βουλή, αναφέρθηκε και σε μένα μάλιστα, ότι παραδέχτηκα κιόλας και τη δική μου εμπλοκή, παραπέμποντας σε ένα απόσπασμα, που πραγματικά σας μιλάω ουδέποτε ειπώθηκε. Ψάξαμε όλες τις Ενημερώσεις Πολιτικών Συντακτών. Είναι, όχι παραποίηση της πραγματικότητας, πρέπει να το ονειρεύτηκε ο κ. Φάμελλος αυτό που είπε ότι είπα. Και είναι στο πλαίσιο αυτής της λάσπης, που πατάει πάνω σε ένα υπαρκτό πρόβλημα, εν προκειμένω μια διαρροή e-mails από το Υπουργείο Εσωτερικών και χτίζει αφηγήματα που δεν υπάρχουν. Οι άνθρωποι που κατηγορήθηκαν, σπιλώθηκαν, κλασικά, «να παραιτηθεί η Κεραμέως», έφτασαν στο σημείο να μιλούν για τον Πρωθυπουργό, όποιον έχει διατελέσει οτιδήποτε στη Ν.Δ., ουδέποτε εκλήθημεν όλοι εμείς στη Ν.Δ. που κατηγορηθήκαμε, έστω για να παράσχουμε εξηγήσεις. Δεν υπήρχε οποιαδήποτε εμπλοκή, όπως αντιλαμβάνεστε. Βγήκε μια απόφαση. Δεν είπε κάτι διαφορετικό. Εν πάση περιπτώσει, καλό είναι να περιμένουμε. Βιάστηκαν με τη φερόμενη διάρρηξη. Καταρρίφθηκαν οι αιτιάσεις τους. Και εκεί «να παραιτηθεί η Κεραμέως», τα κλασικά αιτήματα, ουδέν απεδείχθη. Βιάστηκαν πάλι στο ζήτημα διαρροής e-mails και ενέπλεξαν όποιον μπορούσαν να βρουν μπροστά τους για να δημιουργήσουν ένα άλλο πρόβλημα, να δημιουργήσουν εντυπώσεις. Και έφτασαν στο σημείο να αμφισβητήσουν, για πρώτη φορά μεταπολιτευτικά -να μην το ξεχάσουμε αυτό- τις εκλογές. Αυτό δεν έχει συμβεί ξανά. Καταρρίφθηκαν και εκεί οι αιτιάσεις τους. Ας μην βιαζόμαστε. Ας περιμένουμε την αρμόδια Αρχή, τη Δικαιοσύνη, κάθε φορά όποιον έχει την αρμοδιότητα να ερευνήσει μια υπόθεση και όταν έχουμε αποφάσεις, θα σχολιάζουμε τις αποφάσεις.
ΔΗΜ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Τα λεφτά ποιος θα τα πληρώσει; Θα τα πληρώσουμε εμείς οι φορολογούμενοι, τα 400.000 ευρώ ή όχι;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αυτό είναι κάτι το οποίο λέγεται, αλλά, για να καταλάβουμε λίγο, δεν αναζητούμε τα χρήματα αυτά από τους φορολογούμενους. Δεν μπαίνει κάποιος φόρος ή δεν υπάρχει κάποιος καταλογισμός στους πολίτες. Αυτά είναι ουσιαστικά ο καταλογισμός ενός προστίμου, εν προκειμένω, από μία Αρχή σε μια δημόσια Υπηρεσία, σε ένα Υπουργείο, σε κάποιον φορέα. Δεν, κατά κάποιο τρόπο, θα καταλογιστούν στους Έλληνες πολίτες. Προφανώς είναι ένα πρόστιμο, το οποίο πρέπει να καταβάλει το Δημόσιο, εν προκειμένω το Υπουργείο Εσωτερικών, λόγω μιας πράξης ενός υπαλλήλου επί των ημερών της υπηρεσιακής Κυβέρνησης. Γι΄ αυτό και πάντοτε έχει τη δυνατότητα να ασκήσει όλα τα κατά τον νόμο προβλεπόμενα κατά αυτής της απόφασης ή να το αναζητήσει από κάποιο πρόσωπο. Αλλά δεν πρόκειται να αναζητηθούν αυτά από κάποιον πολίτη από το Υπουργείο Εσωτερικών. Είναι αυτονόητο αυτό. Αλίμονο αν συνέβαινε κάτι τέτοιο.
ΜΗΝ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Πάνω στο θέμα. Από την Αρχή, από το πόρισμά της μαθαίνουμε ότι το Υπουργείο και η Κυβέρνηση δεν απάντησαν σε συγκεκριμένα ερωτήματα της Αρχής. Αν μπορείτε να μας πείτε για ποιο λόγο. Επίσης, μαθαίνουμε ότι ο κ. Θεοδωρόπουλος έχει προσκομίσει στοιχεία, τα οποία ερευνώνται, και δείχνουν προς το κόμμα. Αν μπορείτε εσείς και από τη θέση που κατείχατε προηγουμένως να δεσμευτείτε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να έλαβε αυτά τα στοιχεία από το κόμμα. Και μια καθαρή απάντηση, αν η Κυβέρνηση θα προσφύγει ή όχι κατά της απόφασης της Ανεξάρτητης Αρχής.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αυτό σας είπα ότι θα το εξετάσει το Υπουργείο Εσωτερικών και με βάση τις εισηγήσεις της Νομικής Υπηρεσίας θα αξιολογήσει τις ενέργειες που θα μπορούσε να κάνει και θα ενεργήσει αναλόγως. Ένα είναι αυτό. Δεύτερον, το Υπουργείο Εσωτερικών έχει κάνει πολλές ενέργειες και ως προς τον εντοπισμό της αλήθειας και τη στιγμή που υπήρχε κάτι, άμεσα ανακοινώθηκε και από την Υπουργό Εσωτερικών και από τον Αναπληρωτή Υπουργό, την κυρία Κεραμέως και τον κύριο Λιβάνιο και από το επίπεδο κεντρικά της Κυβέρνησης. Αν θυμάστε είχαμε βγει πρώτοι και είχαμε πει κάποια στοιχεία. Είχαμε και σχετικές παραιτήσεις και για την ανάληψη πολιτικής ευθύνης. Έχει προχωρήσει σε διαδικασία κρυπτογράφησης, εκσυγχρονισμού των διαδικασιών, επιμόρφωσης των στελεχών. Βάζει συνεχώς φίλτρα σε κάθε αντίστοιχη διαδικασία για να μην επαναληφθεί κάτι τέτοιο, ως προς τα δεδομένα των πολιτών. Γιατί -επαναλαμβάνω- αυτό αποδείχθηκε ότι δεν έχει καμία σχέση με την εκλογική διαδικασία, γιατί το ακούσαμε και αυτό. Η Ν.Δ. ελέγχθηκε πλήρως και έδωσε σαφέστατες απαντήσεις ως προς το ποια διαδικασία ακολουθεί και αν υπάρχει ζήτημα κεντρικό από τη Ν.Δ.. Και αν και δεν είναι στις δικές μου ή του εκάστοτε Γραμματέα αρμοδιότητες, τα προσωπικά δεδομένα είναι μια ξεχωριστή Υπηρεσία. Δεν έχει καμία σχέση με τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία κατηγορήθηκαν για να δημιουργηθούν εντυπώσεις από την Αντιπολίτευση. Σας λέω ότι έχει δώσει πλήρεις απαντήσεις και κατ΄ αντιπαράσταση εξέταση των μαρτύρων και δια των υπομνημάτων. Από εκεί και πέρα, εγώ δεν μπορώ να γνωρίζω τι είπε ο κ. Θεοδωρόπουλος στο υπόμνημά του. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι η Ν.Δ., ούτε είχε τέτοια στοιχεία, ούτε μπορούσε να τα έχει, ούτε μπορούσε να τα δώσει τα στοιχεία αυτά. Το κρίσιμο, προφανώς, είναι θεωρώ -γιατί από εκεί ξεκινούν όλα -για την κυρία Ασημακοπούλου, υπήρχε ένα πρόστιμο λόγω της αποστολής- ποιος και γιατί από το Υπουργείο Εσωτερικών, ενώ δεν έπρεπε, ενώ ήταν δημόσιος λειτουργός, έδωσε e-mails εκτός Υπουργείου Εσωτερικών. Αυτό είναι νομίζω το κρίσιμο ζήτημα. Θα το αναζητήσει η Αρχή και από εκεί και πέρα, θα αξιολογήσει τις κινήσεις της ως προς την ταυτοποίηση των προσώπων. Αλλά το ζήτημα του χρονισμού, δηλαδή το πότε έγινε αυτή η διαρροή και το ζήτημα της μη σύνδεσης με τις εκλογές, με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών, η οποία ανέλαβε μετά τον Ιούνιο, με τις εκλογές του 2023 και συνολικά με αυτή τη διαδικασία, λύθηκε. Διότι -επαναλαμβάνω- η Αντιπολίτευση έβαζε δύο θέματα: Ότι υπάρχει ζήτημα εκλογών. Δεν υπάρχει ζήτημα εκλογών. Και υπάρχει ζήτημα πολιτικό, λόγω του ότι πρέπει να παραιτηθεί, για παράδειγμα, η Κεραμέως. Αυτά λύθηκαν. Δεν είναι ανοιχτά και είναι δεδομένα. Και αν θυμάστε πολύ καλά, επανέρχονταν ξανά και ξανά, ενώ δεν υπήρχε κανένα στοιχείο, το οποίο να το επιβεβαιώνει. Πλέον, υπάρχει μια απόφαση, η οποία καταρρίπτει και τα δύο ψευδή αφηγήματα της Αντιπολίτευσης.
ΜΗΝ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Επειδή υπηρεσιακή ήταν η ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών, η Γραμματεία της Ν.Δ. συνέχιζε κανονικά με τον εκλεγμένο, με εσάς, εσείς μπορείτε να μας διαβεβαιώσετε ότι δεν ισχύουν αυτά τα οποία λέγονται από την πλευρά τους; Και κάτι περαιτέρω. Με τον ίδιο, παραμένει μέλος; Έχει διαγραφεί; Εάν όντως υποστηρίζει αυτά που γράφονται στην έκθεση, στο πόρισμα, θα κινηθείτε εναντίον του;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κατ΄ αρχάς, δεν τέθηκε ποτέ ζήτημα διαγραφής από μέλος, γιατί έγινε ένα ζήτημα προσωπικών δεδομένων. Ούτε η κυρία Ασημακοπούλου διαγράφηκε από μέλος της Ν.Δ.. Υπήρξε από τον μεν κ. Θεοδωρόπουλο μια παραίτηση, στο πλαίσιο ανάληψης πολιτικής ευθύνης από τη θέση του Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού, η οποία έγινε αποδεκτή, για την κυρία Ασημακοπούλου μια δήλωση ότι δεν θα είναι εκ νέου υποψήφια ευρωβουλευτής. Γιατί η τάξη μεγέθους είναι αυτή. Είναι ζήτημα προσωπικών δεδομένων. Δεν ειπώθηκε ποτέ κάτι άλλο, ούτε ετέθη κάποιο άλλο ζήτημα. Και να αντιμετωπίζουμε και τα ζητήματα με τη σοβαρότητα -είναι ένα σοβαρό ζήτημα το ζήτημα προσωπικών δεδομένων- αλλά όχι για να δημιουργήσουμε άλλες εντυπώσεις, να αλλάζουμε το επίπεδο σημασίας ενός ζητήματος, φτάνοντας μέχρι σε σημείο να λέμε ότι αλλοιώνονται οι εκλογές, μόνο και μόνο για να δημιουργούμε εντυπώσεις. Εγώ μπορώ να σας διαβεβαιώσω, σίγουρα, ότι από τη Ν.Δ. δεν έφυγε κανένα τέτοιο αρχείο. Δεν είχε ποτέ τέτοιο αρχείο η Ν.Δ.. Έχει συγκεκριμένη μηχανοργάνωση. Έχει συγκεκριμένο υπεύθυνο μηχανοργάνωσης. Έχει τα αρχεία των μελών της. Και όλες αυτές οι θεωρίες που δημιουργούνται είναι αποτέλεσμα παραφιλολογίας. Δεν ισχύει τίποτα απ΄ όλα αυτά. Η Ν.Δ. μπορεί να δώσει σε όποιον έχει έννομο συμφέρον, είναι υποψήφιος, έχει μια θέση συγκεκριμένη, με οργάνωση, μετά από αίτησή του σε συγκεκριμένη Υπηρεσία, τα αρχεία των μελών, ανά περιοχή. Αυτό γίνεται. Αυτό γίνεται σε όλα τα κόμματα. Αυτό ελέγχθηκε με όλους τους τρόπους και όλα τα εργαλεία από την αρμόδια Αρχή, πιστέψτε με. Και όπως πολύ σωστά έγινε, έτσι έπρεπε να γίνει και ουδέν ευρέθη. Τίποτα περισσότερο. Και από εκεί και πέρα, όλα τα υπόλοιπα, σας ξαναλέω, είναι θεωρίες που δημιουργούν εντυπώσεις.
ΑΝΤ. ΚΟΤΖΑΪ: Έχουν βγει δημοσιεύματα σχετικά με την ύπαρξη μυστικής σύσκεψης στις 3 Μαρτίου, λίγες μέρες μετά το δυστύχημα των Τεμπών, όπου συμμετείχαν κυβερνητικά στελέχη και προχώρησε, μέσα από αυτή τη σύσκεψη, το μπάζωμα στο τραγικό σημείο. Συμμετείχαν, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, ο τότε Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ κ. Τριαντόπουλος και ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Μεταφορών Γιάννης Ξιφαράς. Τι έχει να πει η Κυβέρνηση γι΄ αυτές τις σοβαρότατες καταγγελίες που έχουν πάρει και πολιτική διάσταση τις τελευταίες ημέρες;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Γιατί, όλως τυχαίως, σε λίγες ημέρες έχουμε ευρωεκλογές. Για εμάς, το δυστύχημα των Τεμπών υπαγορεύει μια και μόνο υποχρέωση, όπως νομίζω και για κάθε πολίτη αυτής της χώρας, πέραν κάποιων μειοψηφιών. Να αναδειχθεί από τη Δικαιοσύνη και μόνο από τη Δικαιοσύνη όλη η αλήθεια και όποιος ή όποια έχει ευθύνη, ποινική εν προκειμένω, γιατί είναι για μια ποινική υπόθεση πλέον, να λογοδοτήσει στη Δικαιοσύνη και η Δικαιοσύνη να βγάλει τις δικές της αποφάσεις αντικειμενικά, χωρίς φανατισμό από όλους τους υπόλοιπους, όπως γίνεται σε όλες τις υποθέσεις. Αυτή είναι νομίζω η επιθυμία όλων. Και αυτή η υπόθεση «τρέχει» με χρόνους πολύ πιο γρήγορους από ό,τι άλλες στο παρελθόν σοβαρές υποθέσεις. Δεν θα φτάσουμε να δικαστεί το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών μετά από έξι χρόνια. Δεν θα φτάσουμε στο σημείο που φτάσαμε σε άλλες τέτοιες περιπτώσεις και δεν πρέπει να ξαναφτάσουμε ποτέ σε οτιδήποτε τέτοιο, τόσο σοβαρό, όπως είναι η απώλεια τόσων συνανθρώπων μας, τόσων νέων παιδιών, σε τέτοιους απαράδεκτους χρόνους. Όποιος έχει ευθύνη, προφανώς και πρέπει να λογοδοτήσει στη Δικαιοσύνη. Αλλά, αφού το κρίνει η Δικαιοσύνη με τις δικές της διαδικασίες, με τις μαρτυρικές καταθέσεις, με τις πραγματογνωμοσύνες της Δικαιοσύνης, όπως προβλέπει μια τέτοια διαδικασία. Υπάρχει και μια άλλη κατηγορία, που βλέπει το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών ως μια ευκαιρία για προεκλογική καμπάνια. Να κάνουμε με λίγα λόγια εκλογές με μια στείρα κομματική αντιπαράθεση για ένα τραγικό δυστύχημα που στοίχισε τη ζωή τόσων αθώων ανθρώπων. Αυτό είναι απαράδεκτο. Και όλως τυχαίως, προσπαθούμε να ανασύρουμε θέματα, τα οποία εκείνη την περίοδο ήταν ξεκάθαρα από τις ανακοινώσεις και τα δημοσιεύματα. Και δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό. Και ζητήσαμε και πήραμε μια σειρά από ενημερώσεις από δελτία Τύπου. Για παράδειγμα, σας λέω στο δελτίο Τύπου της Πυροσβεστικής, 1ης Μαρτίου, γίνεται αναφορά για μετακίνηση των μπροστινών βαγονιών, των μηχανών δηλαδή των τρένων που έχουν εμπλακεί σε ατύχημα. Η ανύψωση και η μεταφορά έγιναν, όπως αναφέρεται, κατ΄ αρχήν, για λόγους έρευνας και διάσωσης, κάτι το οποίο είχε την πρώτη και πιο σημαντική προτεραιότητα σε τέτοιες περιπτώσεις, όσες ώρες, τέλος πάντων, αυτό μπορεί να έχει κάποια θετικά αποτελέσματα. Γιατί όσο περνούν οι ώρες, η ανύψωση αυτή, κυρίως γίνεται για να βρεθούν άνθρωποι που είναι νεκροί. Το αντιλαμβανόμαστε αυτό. Στις 2 Μαρτίου, με δελτία Τύπου της Πυροσβεστικής, συνεχίζουν και μιλούν για απομάκρυνση βαγονιών, της Πυροσβεστικής, όχι της Κυβέρνησης. Δημοσίευμα στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ», το οποίο επικαλείται μαρτυρίες από τη δικογραφία στην οποία χειριστές μηχανημάτων αναφέρονται στην απομάκρυνση των βαγονιών για την οποία έλαβαν εντολή από την Αστυνομία και την Πυροσβεστική. Αναφέρουν ρητά ότι από την 1η Μαρτίου ξεκίνησε η διαδικασία και επιπλέον υποδεικνύουν και την περιοχή στην οποία γίνονταν η απόθεση των στοιχείων. Στην περιοχή Κουλούρι, υπάρχει οικόπεδο ιδιοκτησίας του ΟΣΕ, στο οποίο όμως δεν υπήρχε επαρκής εξοπλισμός για τη φύλαξη στοιχείων που σχετίζονται με το δυστύχημα. Γι΄ αυτόν ακριβώς τον λόγο, όταν βρέθηκε επιτόπου το κυβερνητικό κλιμάκιο, ζήτησε από τους αρμόδιους, για προφανείς λόγους ασφαλείας, να προχωρήσουν σε εγκατάσταση περίφραξης και κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης και δόθηκε και εισαγγελική παραγγελία για φύλαξη του οικοπέδου από την ΕΛ.ΑΣ.. Όλα αυτά ήταν γνωστά από τότε. Στις 3 Μαρτίου, νέο δελτίο Τύπου, που έλεγε ότι από την προηγούμενη μέρα, δηλαδή 2 Μαρτίου, ήταν εκεί ο τότε Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, κ. Τριαντόπουλος και την επόμενη μέρα, 3 Μαρτίου, πήγαν και λοιπά μέλη του κυβερνητικού κλιμακίου. Άρα, από την πρώτη στιγμή ο τόπος φυλασσόταν από την Αστυνομία και πριν την εγκατάσταση της περίφραξης, όπως φυλάσσεται και μέχρι σήμερα. Υπάρχει μάλιστα και ειδικό κουβούκλιο στην είσοδο -αυτά είναι γνωστά- στο οποίο υπάρχουν διαρκώς αστυνομικοί μέχρι σήμερα. Για την πρόσβαση στον χώρο, όπως μας ενημερώνουν, απαιτείται άδεια από τον Εισαγγελέα. Ως εκ τούτου, το κυβερνητικό κλιμάκιο συνέδραμε στη διασφάλιση στοιχείων για ενδεχόμενη περαιτέρω έρευνα. Δηλαδή και διασφαλίστηκε η πλήρης φύλαξη του χώρου, για να μην υπάρξει οποιαδήποτε αλλοίωση και πολλά από αυτά τα οποία είναι αποκαλύψεις έναν χρόνο μετά, έχουν βγει σε δελτία Τύπου της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής και όλα όσα λέγονται, έχουν απαντηθεί υπηρεσιακά από εκείνη την περίοδο. Αλλά, όπως και να έχει, τα πάντα ερευνώνται και από τη Δικαιοσύνη. Οποιονδήποτε θέλει η Δικαιοσύνη, καλεί, έχει υποχρέωση να καλέσει ως μάρτυρα και ό,τι στοιχείο ζητήσει η Δικαιοσύνη, πηγαίνει σε αυτή. Το περίεργο είναι γιατί θέματα, τα οποία έχουν γίνει γνωστά ένα χρόνο, ένα χρόνο και δύο μήνες πριν, με ανακοινώσεις, με δελτία Τύπου, ανοίγουν ξανά λίγες μέρες πριν τις εκλογές. Αυτό το αξιολογούν οι πολίτες.
Κ. ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ: Ήταν τελικά λανθασμένη η αντιμετώπιση της φρουράς του Πρωθυπουργού, των διαμαρτυρομένων στην Κέρκυρα για τα Τέμπη, από τη στιγμή που μια εξ αυτών φώναξε ότι είναι η κόρη του κ. Πλακιά, που έχασε τις δίδυμες κόρες του;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Να πούμε και πάλι -το έχω απαντήσει σε συνέντευξή μου- ότι ο Πρωθυπουργός δεν γνώριζε ποιοι ήταν αυτοί οι οποίοι φώναζαν. Και ασχέτως το ποιοι είναι αυτοί που φωνάζουν, όπως είδατε, και τους άφησε να του πουν το παράπονό τους, την οργισμένη αντίδρασή τους. Προσπάθησε -δεν είναι τόσο εύκολο όταν είναι μια ομιλία, να γίνει τέτοιος διάλογος- να απαντήσει, με ό,τι μπορούσε, τέλος πάντων και εκείνος να ακούσει. Στη συνέχεια, ως προς τη φρουρά, ούτε η φρουρά θέλει, ούτε σε κάποιον συγκεκριμένο να επιτεθεί, ούτε γνωρίζει ποιος μπορεί να είναι αυτός ο οποίος διαμαρτύρεται. Έχει και μια ευθύνη, όπως αντιλαμβάνεστε, όπως προβλέπει ο νόμος και χωρίς καμία υπέρμετρη άσκηση των μέσων τα οποία τους δίνονται, να επιβάλει την τάξη για λόγους ασφαλείας. Έχουν ένα καθήκον οι άνθρωποι αυτοί, γιατί προφανώς υπάρχει μια διαμαρτυρία για ένα τραγικό δυστύχημα, αλλά υπάρχουν και διάφορες διαβαθμίσεις και έχουν συμβεί πολλά στο παρελθόν. Ας μην δαιμονοποιούμε αστυνομικούς, ανθρώπους φύλαξης ενός προσώπου ή συνολικά την ΕΛ.ΑΣ.. Κανένας δεν θέλει να επιτεθεί σε νέους ανθρώπους. Κανένας δεν θέλει να επιτεθεί σε ανθρώπους, οι οποίοι εκφράζουν το παράπονό τους, τη στεναχώρια τους, την οργή τους. Όλοι μαζί είμαστε σε αυτό, πιστέψτε με. Δεν υπάρχει κανένας, ο οποίος να μη θέλει, η οικογένεια της κοπέλας αυτής ή και οποιαδήποτε άλλη οικογένεια, να βρει το δίκιο της. Όλοι θέλουμε να δικαιωθούν και να πληρώσουν αυτοί οι οποίοι έχουν ευθύνη, όπως θέλει η Δικαιοσύνη. Και μάλιστα υπήρξε επικοινωνία, χωρίς να θέλουμε ούτε να πούμε παραπάνω, ούτε να το διαφημίσουμε, σε ανθρώπινο επίπεδο -και όχι μόνο και με τους ανθρώπους της Ασφάλειας του Πρωθυπουργού, όπου δόθηκαν συγκεκριμένες εξηγήσεις. Και ξέρετε, αυτό το οποίο μας νοιάζει στο τέλος της ημέρας, είναι οι άνθρωποι αυτοί να καταλάβουν ότι -είναι λογικό να έχουν αμφιβολία, να έχουν καχυποψία, να μην πιστεύουν κάτι μέχρι να το δουν- ότι όλοι μας θέλουμε να αποδοθεί Δικαιοσύνη χωρίς αστερίσκους και εξαιρέσεις. Και οτιδήποτε πρέπει να συζητηθεί, να συζητηθεί και οτιδήποτε πρέπει να ερευνηθεί, να ερευνηθεί. Δεν πρέπει να μείνει καμία σκιά σχετικά με το δυστύχημα των Τεμπών και δεν πρέπει να μείνει κανείς ατιμώρητος. Αλλά κανένας, όμως, να μην θεωρείται ένοχος, διότι το λέει κάποιος άλλος πέραν της Δικαιοσύνης, μόνο και μόνο για να δημιουργήσουμε εντυπώσεις.
Μ. ΣΑΚΕΛΛΑΡΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, βλέπουμε τις τελευταίες ημέρες νέες δηλώσεις του Στέφανου Κασσελάκη σχετικά με το πόθεν έσχες του. Από τη μία εμφανίζεται να λέει ότι θα το δώσει στη δημοσιότητα, από την άλλη, κάποιες άλλες φορές, έχει πει ότι δεν θα το δώσει. Τελικά είπε ότι θα το δώσει στη δημοσιότητα πριν από τις ευρωεκλογές. Ποιο είναι το δικό σας σχόλιο για τη στάση του κρατάει ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Νομίζω ότι είναι αυτονόητο ότι πρέπει να το δώσει. Κατ’ αρχάς, γιατί το έχει πει ο ίδιος προ μηνών, έχει δεσμευτεί ότι θα το δώσει. Εμείς δεν θέλουμε να κάνουμε, ειδικά την τελευταία εβδομάδα, προεκλογική αντιπαράθεση πάνω σε ένα πόθεν έσχες. Χρειάζεται να κάνουμε αντιπαράθεση πάνω στις προτάσεις και τις διαφορετικές θεωρήσεις των κομμάτων. Ελπίζουμε για την Ευρώπη. Δεν ακούμε για Ευρώπη, περισσότερο ακούμε ποινικά δικαστήρια, κάνουν τους δικαστές, κάνουν τους «Ρομπέν των δασών» που θα σώσουν τους πολίτες με λεφτά. Αλλά, εν πάση περιπτώσει, ο καθένας επιλέγει να ακολουθήσει την προεκλογική στρατηγική που θεωρεί την καλύτερη δυνατή. Αλλά, όπως αντιλαμβάνεστε, όταν, ειδικά ο κ. Κασσελάκης κατηγορεί τους πολιτικούς του αντιπάλους, όπως κάνει με τον Πρωθυπουργό, εμφανίζει σπίτια τα οποία δεν υπάρχουν στο πόθεν έσχες, αφήνει υπόνοιες, σαφέστατες, κατά των πολιτικών του αντιπάλων, κατά του Πρωθυπουργού, για έναν πολιτικό Αρχηγό ο οποίος ελέγχεται 20 χρόνια στην πολιτική, είτε ως βουλευτής, είτε ως Υπουργός, είτε ως Αρχηγός της Αντιπολίτευσης, είτε ως Πρωθυπουργός και λέει μάλιστα κάτι το οποίο είναι ακατάληπτο, χωρίζοντας το πόθεν και το έσχες. Η συγκεκριμένη Επιτροπή ελέγχει το πόθεν έσχες συνολικά, αυτά τα οποία καταθέτεις με κάθε λεπτομέρεια. Είναι μία αποτύπωση, αρχική αποτύπωση – για να καταλαβαίνουν και αυτοί που μας ακούν – και μια ετήσια αποτύπωση, που όλοι οι υπόλοιποι, για να μην αναφέρομαι μόνο στον Πρωθυπουργό, την κάνουν χρόνια. Και όλοι οι υπόλοιποι την κάνουν χρόνια, καταθέτουν τα πάντα. Και δεν είναι μόνο τα εισοδήματα – γατί ακούω για εισοδήματα – είναι και η ακίνητη περιουσία, είναι τα δάνεια, είναι ό,τι προβλέπει ο νόμος, τέλος πάντων. Προσφάτως, όλοι μας μπήκαμε και σε αυτή τη διαδικασία, για να ξέρουμε, εν πάση περιπτώσει, αν αυτά τα οποία ακούγονται ισχύουν ή όχι. Δεν θέλουμε εμείς από πριν να κατηγορήσουμε κάποιον, αλλά όταν εκείνος κατηγορεί πρέπει να είναι επί ίσοις όροις το «παιχνίδι», τίποτε άλλο δεν είναι. Και είναι και ο καλύτερος τρόπος να το καταθέσει ο κ. Κασσελάκης, για να σταματήσουν και οι παραφιλολογίες που μπορεί να γράφονται και να ακούγονται. Εμείς είμαστε απέναντι σε όλες αυτές. Να εμπλέκουν πολιτικούς μας αντιπάλους με συγγενικά τους πρόσωπα, να μιλάνε για την ακίνητη περιουσία. Δεν είναι αυτή η πολιτική αντιπαράθεση που θέλουμε, δεν την επιδιώκουμε, όπως βλέπετε, δεν την βάζουμε εμείς στην ατζέντα, δεν εκδίδουμε ανακοινώσεις προσωπικής στοχοποίησης. Απαντάμε όταν υπάρχουν. Όμως, όταν υπάρχει μία υπόσχεση, αυτή η υπόσχεση πρέπει να τηρείται και να προχωρήσουμε την τελευταία εβδομάδα των εκλογών με μία, ακόμα και έντονη, αλλά πολιτική αντιπαράθεση.
Β. ΣΑΜΑΡΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, ισχύουν δημοσιεύματα που αναφέρονται στα αναδρομικά των συντάξεων χηρείας;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κατ’ αρχάς, να πούμε ότι δεν αφορά -γιατί διάβασα έναν αριθμό και ζήτησα ενημέρωση από το Υπουργείο Εργασίας- για 100.000 συμπολίτες μας δικαιούχους σύνταξης χηρείας. Το ζήτημα αφορά 37.000 άτομα, απ’ ότι με ενημέρωσαν από το Υπουργείο Εργασίας και είναι ως προς τα αναδρομικά των συντάξεων χηρείας του νόμου Κατρούγκαλου, σε χήρες του ιδιωτικού τομέα, που εργάζονται ή λαμβάνουν σύνταξη. Το αντίστοιχο θέμα είχε δημιουργηθεί και είχε επιλυθεί για τις αντίστοιχες χήρες του δημοσίου τομέα. Και τώρα υπάρχει ένα ζήτημα για κάποια αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά, γιατί μετά την τριετία, πάει από το 70% στο 35%. Αυτή τη στιγμή, το Υπουργείο Εργασίας, και συνολικά η Κυβέρνηση, είναι σε μία διαβούλευση με ενώσεις και συλλόγους των εκπροσώπων των ατόμων αυτών, ούτως ώστε, όπως αντιλαμβάνεστε, να μην φτάσουμε στο σημείο –και δεν θεωρώ ότι θα γίνει κάτι τέτοιο, για να μην υπάρχει και κάποια ανησυχία στις γυναίκες αυτές που μας ακούν- να ζητηθούν τα ποσά αυτά, επειδή μπορεί να άργησε, ενδεχομένως, και το Κράτος διαχρονικά να αντιμετωπίσει αυτή την κατάσταση και να βρεθεί, με βάση και τα δημοσιονομικά δεδομένα, η καλύτερη δυνατή λύση. Δεν θέλω να υποσχεθώ κάτι παραπάνω από αυτό το οποίο, αυτή τη στιγμή, μπορώ να σας πω, ούτως ώστε να μην επιβαρυνθούν στην καλύτερη περίπτωση εκ των υστέρων ή, εν πάση περιπτώσει, αν αυτό δεν μπορούμε να το αποφύγουμε –ελπίζουμε να το καταφέρουμε– να μιλάμε για πάρα-πάρα-πάρα πολύ μικρά ποσά μηνιαίως. Εξετάζονται οι καλύτερες δυνατές λύσεις. Και όταν αυτό θα είναι καθαρό, ως προς και το δημοσιονομικό τους σκέλος και το πρακτικό τους σκέλος, θα υπάρχει σχετική ανακοίνωση από το Υπουργείο Εργασίας.
Δ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μας είπατε στην αρχή για τα μέτρα πυροπροστασίας και καθαρισμού των οικοπέδων, κ.λ.π.. Πρόκειται για μέτρα, τα οποία, φαντάζομαι, γνωρίζετε ότι με το που ανακοινώθηκαν και που άνοιξαν οι πλατφόρμες, αμέσως υπήρξαν πολλές διαμαρτυρίες, με αποτέλεσμα να δοθούν αμέσως παρατάσεις μέχρι τα τέλη Ιουνίου. Πώς κρίνετε αυτή την ενέργεια από την πλευρά των συναρμόδιων Υπουργείων; Έχουμε καθυστερήσει ή όχι;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Προσέξτε. Είναι μία νέα διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί και είναι αυτό το οποίο συζητάμε κάθε Καλοκαίρι: «Μπορεί να έχετε παραπάνω πυροσβέστες, παραπάνω μέσα, αλλά τι κάνετε για την πρόληψη»; Είναι κάτι που έχει ξεκινήσει από τα προηγούμενα χρόνια, δηλαδή, η έμφαση στην πρόληψη. Αν θυμάστε, όλη αυτή τη συζήτηση που κάναμε για τους καθαρισμούς από τους δήμους, αν έγιναν από όλους τους δήμους, εν όψει και των τότε αυτοδιοικητικών εκλογών. Τώρα πάμε και σε ένα επίπεδο οικοπέδων και ιδιοκτησιών. Δόθηκε μια παράταση λόγω του μεγάλου φόρτου και του όγκου των αιτήσεων. Γιατί ο σκοπός δεν είναι τιμωρητικός έναντι των πολιτών, είναι να ενισχύσουμε τη θωράκισή μας έναντι των έντονων αυτών φυσικών φαινομένων. Αυτό θέλουμε να πετύχουμε και γι’ αυτό και η παράταση αυτή ήταν η τελευταία που δόθηκε και στη συνέχεια θα έχουμε επιβολή προστίμων. Προφανώς, όμως, θα εξεταστούν και ειδικές περιπτώσεις. Υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις, κάποιες αιτιάσεις από πολίτες, που επικαλούνται κάποιους συγκεκριμένους λόγους, μπορεί να προσβληθεί, δηλαδή, κάθε πρόστιμο, όπως συμβαίνει σε κάθε αντίστοιχη περίπτωση, Αλλά, η μεγάλη εικόνα ποια είναι; Τη μεγάλη ευθύνη, προφανώς, την έχει το Κράτος, για την αντιμετώπιση των έντονων φυσικών φαινομένων, πυρκαγιών, πλημμυρών, να έχει όλο και περισσότερο προσωπικό, όλο και περισσότερα μέσα, όλο και πιο σύγχρονες διαδικασίες. Αυτό φροντίζουμε να κάνουμε και το «ΑΙΓΙΣ» είναι το μεγαλύτερο τέτοιο πρόγραμμα, το οποίο εφαρμόζουμε. Έχει ευθύνη και η Τοπική Αυτοδιοίκηση και υπάρχει και στο μέτρο που αναλογεί στον κάθε πολίτη ευθύνη, κατ’ αρχάς να προσέχει, γιατί, πολλά εξ αυτών, ξεκινούν από τον ανθρώπινο παράγοντα, είτε εκ δόλου είτε εξ αμελείας. Και όταν υπάρχει μία έκταση, η οποία είναι στην κυριότητα κάποιου εξ ημών, να είμαστε εντάξει απέναντι στον νόμο, κυρίως για την ασφάλεια τη δική μας, των γειτόνων μας και συνολικά της περιοχής στην οποία διαμένουμε.
Μ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου έκρινε ότι η Πολωνική νομοθεσία για την παρακολούθηση προσώπων παραβιάζει το δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή, σύμφωνα με τη Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Επειδή στη χώρα μας έχουμε ακόμα ανοιχτή την υπόθεση παρακολούθησης του κ. Ανδρουλάκη και της ανάγκης ενημέρωσης της ΕΥΠ στην ΑΔΑΕ και έπειτα στον κ. Ανδρουλάκη, για τα στοιχεία της παρακολούθησής του, κατ’ αρχάς η Κυβέρνηση έχει να πει κάτι, για το γεγονός ότι η ΕΥΠ δεν παρέχει τις πληροφορίες που ζητάει η ΑΔΑΕ, εφαρμόζοντας της απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας; Και, δεύτερον, ως εκπρόσωπος της Κυβέρνησης, αλλά και ως νομικός, πιστεύετε πως οι Αρχές στη χώρα μας θα πρέπει να πειθαρχήσουν στη νομολογία που παράγει η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου; Πώς την κρίνετε;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Όπως καταλαβαίνετε, δεν μπορώ να σχολιάσω αποφάσεις ενός δικαστηρίου και μάλιστα ενός διεθνούς δικαιοδοτικού οργάνου, που αφορά μία άλλη χώρα. Από εκεί και πέρα, έχουμε απαντήσει πάρα πολλές φορές, ακόμα και στην ίδια ερώτηση. Δεν έχω κάτι να προσθέσω. Νομίζω ότι έχουν εξαντληθεί όλα όσα μπορούμε να πούμε. Και αφορά ένα ζήτημα μεταξύ μιας μυστικής υπηρεσίας και μιας ανεξάρτητης αρχής.
Κ. ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, άκουσα την απάντησή σας, στην πρώτη-πρώτη ερώτηση για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Άρα, δεν θα υπάρχει δυνατότητα πληρωμής των συντάξεων αν εφαρμοστεί το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, όπως υποστήριξε, σήμερα, ο κ. Χατζηδάκης; Και, επίσης, αν είναι αρνητικό το αποτέλεσμα για τη Νέα Δημοκρατία στις επερχόμενες ευρωεκλογές, θα «μπουκάρουν» οι αριστεροί στα νοσοκομεία, όπως ισχυρίστηκε ο κ. Γεωργιάδης, πρόσφατα; Συμμερίζεστε αυτές τις προειδοποιήσεις;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Γενικά, πλέον, όταν μπουκάρει κάποιος κάπου -δηλαδή, καταλαμβάνει ένα δημόσιο χώρο- έχει τις συνέπειες του νόμου. Ο νόμος πρέπει να εφαρμόζεται. Και οι Αρχές που τον εφαρμόζουν -αρχικά η Αστυνομία και στη συνέχεια η Δικαιοσύνη- δεν εξετάζουν το υποκείμενο, δηλαδή αυτόν ο οποίος παρανομεί. Άρα, αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να συμβαίνει, πλέον, έτσι σωστά, δηλαδή να αντιμετωπίζονται οι παραβατικές συμπεριφορές με την επιβολή του νόμου, ανεξαρτήτως εκλογικών αποτελεσμάτων. Είναι αυτονόητο αυτό.
Το τι θα συμβεί εάν εκλεγεί ο ΣΥΡΙΖΑ και εφαρμόσει αυτό το πρόγραμμα πάνω-κάτω το έχουμε δει. Εδώ, δύο πράγματα συμβαίνουν σ’ αυτές τις περιπτώσεις. Είτε μεγαλοπρεπείς «κωλοτούμπες», δηλαδή -σας θυμίζω, γιατί η ιστορία επαναλαμβάνεται: «Θα καταργήσουμε προεκλογικά τον ΕΝΦΙΑ – Αυξάνουμε μετεκλογικά τον ΕΝΦΙΑ». Τα έχουμε δει αυτά, δεν είναι λίγες οι φορές. «Θα αυξήσουμε τις συντάξεις», προεκλογικά, μειώθηκαν οι συντάξεις, μετεκλογικά. Μην πω άλλα παραδείγματα, είναι πάρα πολλά. Φόροι, μισθοί, ο κατώτατος μισθός στα 650 ενώ θα πήγαινε στα 750, πολύ γρήγορα. Άρα, μια εκδοχή αυτών των υποσχέσεων, αν φτάσουν στο σημείο αυτοί που τις αναφέρουν να γίνουν Κυβέρνηση, είναι η «κωλοτούμπα». Έγινε, μάλιστα, και ευρωπαϊκός και παγκόσμιος όρος. Μια άλλη εκδοχή είναι η χρεοκοπία. Το 2015 ισορροπήσαμε μεταξύ αυτών των δύο. Κάποια στιγμή υπερίσχυσε η «κωλοτούμπα» και η χώρα μας δεν έπεσε εντελώς στον γκρεμό, με τις ψήφους των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ. Αλλά, για να μην κουράζουμε τον κόσμο με λεπτομέρειες και ελπίζω να μην χρειαστεί να την ξανακάνουμε αυτή τη συζήτηση, είναι πολύ απλά τα δεδομένα. Ένα κράτος, κάθε κράτος κάνει ένα προϋπολογισμό, έχει έσοδα, έχει έξοδα. Άμα θες, για παράδειγμα, να δώσεις δέκατο τρίτο και δέκατο τέταρτο μισθό -να σας πω ένα παράδειγμα που το είπαμε και πριν– κοστίζει 2,2 δισ. το χρόνο. Αυτά, δηλαδή, είναι χρήματα που πρέπει να δώσει το Κράτος στους δικαιούχους του δέκατου τρίτου και δέκατου τέταρτου μισθού. Από κάπου πρέπει να τα πάρει. Ή θα πρέπει να αυξήσει κάποιους φόρους ή θα πρέπει να μειώσει κάτι άλλο, να καταργήσει επιδόματα, να μειώσει συντάξεις. Αν δεν το κάνει αυτό τότε κάποια στιγμή το ταμείο θα είναι μείον. Είναι μια ακραία κατάληξη, αλλά είναι μια κατάληξη. Αν, δηλαδή, και θέλει να δώσει παραπάνω και δεν τα πάρει από κάπου αλλού, τα Ταμεία θα αδειάσουν και υπάρχει αυτός ο κίνδυνος. Δεν είμαστε εκεί, πήγαμε να βρεθούμε εκεί. Έκλεισαν οι τράπεζες, μπήκαν capital controls, ψηφίστηκε ένα τρίτο αχρείαστο μνημόνιο. Δεν έχουμε σκοπό να τα θυμίσουμε, αλλά όταν ο πολιτικός μας αντίπαλος, το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης επαναφέρει, ακριβώς, το ίδιο αφήγημα, έχουμε χρέος να επισημάνουμε τις επιπτώσεις ενδεχόμενης εφαρμογής αυτού του προγράμματος. Αυτό και τίποτα περισσότερο.
ΑΝΤ. ΚΟΤΖΑΪ: Κύριε Εκπρόσωπε, ο κ. Αβραμόπουλος είπε σε σχέση με τον πόλεμο στη Γάζα ότι πρόκειται όντως για σφαγή και άσκησε έντονη κριτική και στην ηγεσία του Ισραήλ, καθώς είπε ότι έχει χάσει το δίκαιο του σε σχέση με την αρχική επίθεση της Χαμάς. Συμφωνείτε με αυτή τη δήλωση; Λαμβάνοντας υπόψη ότι πολλά πρωτοκλασάτα στελέχη, όπως ο κ. Γεωργιάδης, μιλούσαν για ανθρώπους που διαδήλωναν πανευρωπαϊκά και σε παγκόσμιο επίπεδο ότι μεγαλώνουν το κύμα του αντισημιτισμού.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Έχουμε πει πάρα πολλές φορές, ότι αυτοί οι οποίοι την πληρώνουν, τελικά, περισσότερο σε τέτοιες περιπτώσεις είναι οι άμαχοι. Και δυστυχώς τέτοια θύματα βρίσκονται και από τις δύο πλευρές. Ξεκίνησε από την επίθεση της τρομοκρατικής Χαμάς, συνεχίστηκε με θύματα αμάχους και από την άλλη πλευρά, γι’ αυτό και από την αρχή, ενώ καταδικάσαμε την επίθεση αυτή της Χαμάς, που συνοδεύτηκε και από σφαγές και από βιασμούς, επισημάναμε την ανάγκη να σταματήσουν οι εχθροπραξίες, να προστατευθούν οι άμαχοι και να υπάρξουν και ασφαλείς δίοδοι στήριξης των ανθρώπων αυτών. Οι εικόνες οι οποίες έρχονται στη δημοσιότητα είναι αποκρουστικές, πραγματικά σφίγγει το στομάχι κάθε ανθρώπου. Δεν νομίζω ότι αυτή τη στιγμή είναι αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης. Όλος ο κόσμος αυτό που θέλει είναι να σταματήσει όλο αυτό το οποίο συμβαίνει στη Μέση Ανατολή. Αυτό λέμε. Είναι σημαντικό, όμως, να μην είμαστε a la carte ευαίσθητοι. Δεν είναι δυνατόν να θεωρείς περισσότερο ή λιγότερο σημαντική μια ανθρώπινη ζωή. Να χάνεται ένα παιδί, μια μητέρα, ένας άνθρωπος είτε είναι από τη μια πλευρά, είτε είναι από την άλλη. Από εκεί και πέρα επισημαίνεις πως ξεκίνησε, επισημαίνεις τι συνέβη στην αρχή, δεν «μασάς» τα λόγια σου, ούτε ωραιοποιείς μια τρομοκρατική οργάνωση, που ξεκίνησε όλο αυτό το οποίο έχει καταλήξει στις εικόνες όλες αυτές που βλέπουμε. Δεν λες ότι υπάρχουν περισσότερο ή λιγότερο καλοί τρομοκράτες ή περισσότερο ή λιγότερο εξτρεμιστές. Η θέση της χώρας μας έχει αποτυπωθεί με τον πιο ξεκάθαρο και κατηγορηματικό τρόπο και στο επίπεδο του Πρωθυπουργού και όχι μόνο εντός συνόρων, και εκτός της χώρας μας. Και από εκεί και πέρα όλοι – νομίζω – θέλουμε ακριβώς το ίδιο όπως σας το διατύπωσα.
Β. ΣΑΜΑΡΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, η Κυβέρνηση κατηγορεί την Αξιωματική Αντιπολίτευση για ακοστολόγητες υποσχέσεις, ο Πρωθυπουργός έχει πει πολλές φορές για το κόστος των μέτρων και έχει πει και για το κόστος μείωσης ή μηδενισμού του ΦΠΑ και το έχει χαρακτηρίσει αναποτελεσματικό. Σήμερα, πάντως, δεν απέκλεισε ο κ. Μητσοτάκης το ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ, ειδικά στον καφέ. Πως συμβαδίζουν αυτά τα δύο και τι ακριβώς σχεδιάζει, τι θα μπορούσε να κάνει η Κυβέρνηση;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Να πούμε κατ’ αρχάς ότι η ελληνική οικονομία χωρίς να επιβάλλονται μεγαλύτεροι ή νεότεροι φόροι στους πολίτες, έχει καταφέρει και πετυχαίνει τους στόχους της με κάποια υπεραπόδοση των εσόδων, που δεν ισχύει αυτό που λέει η αντιπολίτευση. Δεν προκύπτουν, κυρίως, από τους φόρους προστιθέμενης αξίας. Και εξ αυτού του λόγου έχει πετύχει σε δύσκολες καταστάσεις, όπως ήταν τα ακραία φυσικά φαινόμενα, τα έντονα φυσικά φαινόμενα ή περιπτώσεις που έπρεπε να στηριχτεί περισσότερο το εισόδημα – όπως τον πρόσφατο Δεκέμβριο- να δώσει παραπάνω στους πολίτες. Περιπτώσεις, επίσης, όπως αυτή η οποία διαχειριστήκαμε με τους αγρότες, που βγήκαν στους δρόμους και για άλλη μια χρονιά στηρίχτηκαν ως προς το αγροτικό πετρέλαιο και δόθηκε και μια λύση με μόνιμα χαρακτηριστικά για το ρεύμα. Το 2025 θα έχουμε μόνιμη λύση και για το πετρέλαιο. Πριν από έξι μήνες, πλέον, μονιμοποιήθηκαν οι προσωρινά μειωμένοι φορολογικοί συντελεστές για μια σειρά από ΦΠΑ, όπως για τις μεταφορές, για προϊόντα σχετιζόμενα με την υγεία και έμεινε η εκκρεμότητα για κάποια εξ αυτών, όπως για τον καφέ, που αναφέρατε. Αυτό το οποίο θέλουμε εμείς είναι όσα έχουμε κάνει προσωρινά –γιατί υπάρχουν και πολλοί μόνιμοι φόροι, που μειώθηκαν, είναι πάνω από 50 – να μονιμοποιηθούν. Αυτή είναι η επιθυμία της Κυβέρνησης. Αλλά, όπως έχετε δει -και το έχει και το προεκλογικό μας πρόγραμμα- είμασταν πολύ προσεκτικοί, γιατί υπάρχει και το ζήτημα της δημοσιονομικής σταθερότητας και των υποχρεώσεων της χώρας, σε συνέχεια και της προηγούμενης απάντησης που έδωσα και της πρώτης απάντησης που έδωσα. Άρα, ο Πρωθυπουργός λέει αυτό το οποίο μπορεί να πει με βάση τις εισηγήσεις του οικονομικού επιτελείου. Δεν θέλει προεκλογικά να πει κάτι περισσότερο, μόνο και μόνο για να γίνει αρεστός. Θα πει αυτό το οποίο είναι δεδομένο ότι μπορεί να είναι πλήρες και κατόπιν όσων έχει εισηγηθεί το Υπουργείο Οικονομικών. Η πρόθεση μας συνολικά είναι να συνεχίσουμε να μειώνουμε ή να καταργούμε φόρους, με λίγα λόγια. Αλλά, επίσης, πρόθεσή μας είναι να μην ξαναγυρίσουμε ποτέ –έστω και σε επίπεδο συζήτησης– στα χρόνια της χρεοκοπίας. Άρα, ας περιμένετε τις ανακοινώσεις.
Μ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, σε λίγες μέρες έχουμε τις ευρωεκλογές. Ο Πρωθυπουργός ρωτήθηκε, χθες, για την κυρία Μελόνι και την κυρία Λεπέν και επικαλέστηκε τα λόγια της Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, ότι υπάρχουν κάποιες δυνάμεις στα δεξιά του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και ήταν θετικός ότι πρέπει να συζητήσετε. Είναι η άποψη της Νέας Δημοκρατίας ότι το ΕΛΚ πρέπει να συνεργαστεί με την Μελόνι ή με την Λεπέν για την επόμενη μέρα της Ευρωβουλής;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν είπε ο κ. Μητσοτάκης, ο Πρωθυπουργός ότι πρέπει να συνεργαστεί το ΕΛΚ με την κυρία Λεπέν. Ουδέποτε το είπε αυτό. Η κυρία Μελόνι, η Πρωθυπουργός της Ιταλίας έχει δείξει σε μια σειρά από ζητήματα μια αποτελεσματικότητα, αλλά αυτό έχει να κάνει με τη διαχείριση κρίσεων και έκτακτων καταστάσεων, όπως είναι το μεταναστευτικό. Από εκεί και πέρα είναι ξεκάθαρες οι θέσεις του ΕΛΚ. Είναι η μεγαλύτερη πολιτική δύναμη στην Ευρώπη, η οποία έχει δείξει στην πράξη την πρόθεση της απέναντι σε ακραίες δυνάμεις και μέσα σε κάθε χώρα και σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Δεν χρειάζεται νομίζω να μπει σε μια διαδικασία αμφισβήτησης. Οι ίδιες οι πρακτικές που έχει ακολουθήσει, οι πολιτικές που έχει προάγει και σε επίπεδο Κράτους Δικαίου και σε επίπεδο ελευθερίας του Τύπου αποδεικνύουν ότι πιστεύει πραγματικά σε μια πολιτική η οποία, πριν και πάνω απ’ όλα, έχει επίκεντρο τον άνθρωπο και την προστασία σε κάθε κράτος του Κράτους Δικαίου. Νομίζω ότι περισσότερο αυτό είναι μια ερμηνεία, αυτού του οποίου απάντησε ο Πρωθυπουργός και όχι αυτό που απάντησε ο Πρωθυπουργός.
Μ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Και κάτι συμπληρωματικό όσον αφορά τα Τέμπη. Είπατε πριν ότι επικοινωνήσατε με την πλευρά της οικογένειας Πλακιά, μετά το περιστατικό στην Κέρκυρα. Εδώ και μια εβδομάδα η κυρία Καρυστιανού έχει απευθύνει μια ανοιχτή επιστολή στον Πρωθυπουργό, που θέτει και κάποια ερωτήματα. Επικοινωνήσατε μαζί της; Έχετε να δώσετε μια δημόσια απάντηση για τα όσα αναφέρει;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αυτό το οποίο θέλουμε είναι να δώσει απαντήσεις σε όλα και σ’ αυτά τα οποία θέτει η κυρία Καρυστιανού και κάθε συγγενής, να δώσει απαντήσεις η Δικαιοσύνη. Δεν είμαστε εμείς αρμόδιοι να αποφανθούμε για το ποιος ή ποιοι έχουν ευθύνη για το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών. Ούτε έχουμε την αρμοδιότητα, ως εκτελεστική εξουσία – η δικαστική την έχει– να κάνουμε έρευνες και να βγάλουμε την αλήθεια. Επικοινωνία με την οικογένεια Πλακιά έγινε γιατί υπήρξε μια συγκεκριμένη καταγγελία, για ένα περιστατικό στο οποίο ήταν παρών ο Πρωθυπουργός. Άρα, είχαμε καθήκον να προβούμε στη συγκεκριμένη επικοινωνία απέναντι στον άνθρωπο αυτόν, ο οποίος πέρασε πριν από λίγο παραπάνω από ένα χρόνο, ό, τι χειρότερο μπορεί να περάσει ένας άνθρωπος.
Σας ευχαριστώ πολύ.