Συνέντευξη του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη στο Ράδιο Θεσσαλονίκη 94,5 FM με τους δημοσιογράφους Στέφανο Διαμαντόπουλο και Δημήτρη Διαμαντίδη και Σάκη Μόσχη
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλημέρα, κ. Μαρινάκη.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Καλημέρα σας και ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ευχαριστώ κι εγώ. Είναι η πρώτη φορά που τα λέμε στον «αέρα». Είναι καλό να τα λέμε με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο. Ξεκινώ από αυτά που έλεγα προηγουμένως για το ζήτημα της Κεντρικής Μακεδονίας και της Βόρειας Ελλάδας με την κατασκευή της Flyover και των έργων, αν η Κυβέρνηση θα επιμείνει στο να ενισχύει και την Τροχαία και την Αστυνομία και να παρατηρεί και να επιβλέπει την κατάσταση να μην σταματήσουν και να προσχωρήσουν τα έργα γρήγορα. Νομίζω το αντιλαμβάνεστε αυτό, το ακούτε άλλωστε. Είναι κρίσιμο…
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Χωρίς περιστροφές και χωρίς πολλές εισαγωγές, απευθυνόμενος σε ακροατές, σε πολίτες μιας περιφέρειας, συνολικά της Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και μιας πόλης, της Θεσσαλονίκης, που νομίζω ότι είναι ο ορισμός του «βαρέθηκαν να ακούνε λόγια», θα σας πω ότι σε αυτή την 4ετία -η πρώτη 4ετία ήταν η 4ετία του ξεμπλοκαρίσματος, του ξεπαγώματος, της αναδιοργάνωσης έργων, που ήταν μόνο στα λόγια έργα και σε επίπεδο μουσαμάδων- φτάνει η 4ετία των εγκαινίων και των μεγάλων παραδόσεων των παραδοτέων. Είναι στοίχημα κεντρικό της Κυβέρνησης η λειτουργία του ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης τον Νοέμβριο και είναι στοίχημα κεντρικό της Κυβέρνησης η επίσπευση με τους καλύτερους δυνατούς χρόνους στο πλαίσιο των προβλεπόμενων διαδικασιών του Flyover και, παράλληλα, η στήριξη της τοπικής κοινωνίας για την λιγότερη δυνατή ταλαιπωρία. Γιατί το Flyover στο τέλος της ημέρας, όπως και το ΜΕΤΡΟ, θα λύσει μόνιμα το ζήτημα και όχι με ημίμετρα. Για αυτό και έχουμε 100 επιπλέον αστυνομικούς στην Τροχαία, συνολικά 530 άτομα -είναι τα περισσότερα, τα οποία έχουν δοθεί τους τελευταίους μήνες- 110 νέα λεωφορεία, κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, ολοκλήρωση του δρόμου Στρατοπέδου Καρατάσου για την διευκόλυνση ασθενοφόρων και οχημάτων έκτακτης ανάγκης…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό το τελευταίο πότε θα μπει σε εφαρμογή; Βέβαια, παρακάμπτει ένα κομμάτι της κυκλοφορίας, της εσωτερικής – εξωτερικής, αλλά είναι χρήσιμο.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Η ενημέρωση που έχω από το αρμόδιο Υπουργείο είναι ότι είναι ολοκληρωμένο το έργο, οπότε φαντάζομαι ότι τώρα, πολύ σύντομα, θα είναι προς χρήση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν θα κολλήσουμε, όπως δείχνουν τα πράγματα σε προσφυγές σε ό,τι αφορά…
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Εντάξει, οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης αντιλαμβάνεστε ότι μας ξεπερνούν. Πρέπει να τις σεβόμαστε και τις περιμένουμε, αλλά είμαστε αισιόδοξοι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχει ιδιαίτερη σημασία η προετοιμασία των έργων, όμως, από τις Υπηρεσίες του Κράτους, ώστε να μην πέφτουν πάνω σε ζητήματα, που σηκώνουν προσφυγές. Νομίζω, τελευταία, αυτό «έτρεξε» για λίγο. Δεν ήταν έτοιμο το Περιβάλλοντος… Καταλαβαίνω τις λεπτομέρειες είναι λίγο δύσκολο να τις έχετε στα χέρια σας.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Είναι αρκετές οι φορές που το «παλαιώς εννοούμενο» Κράτος, το πόσο πιο γρήγορα πρέπει να τρέξουν οι διαδικασίες, το πώς αντιλαμβάνονται και κάποιοι οι οποίοι κάνουν προσφυγές, τι σημαίνει πραγματική ανάπτυξη, αντιστέκεται σε μεγάλες αλλαγές ή σε εμβληματικά έργα. Δεν μπορεί κανείς ποτέ να προσπεράσει την Δικαιοσύνη, ούτε να αξιολογεί δικαστικές αποφάσεις. Εγώ αυτό το οποίο θα σας πω για την ανεξάρτητη Δικαιοσύνη είναι ότι κάνουμε το καλύτερο δυνατό και πολλές φορές ξεπερνάμε και τον παλιό κακό εαυτό της χώρας μας, γιατί αυτό πρέπει να κάνουμε, ειδικά σε αυτή την 4ετία, για να κερδίσουμε το πολύ χαμένο έδαφος και σε επίπεδο διαθέσιμου εισοδήματος, αλλά και σε επίπεδο μεγάλων έργων. Πραγματικά, είναι αυτό που λέμε ότι αυτά τα τέσσερα χρόνια, της δεύτερης 4ετίας, μετά την πρώτη των πολλών κρίσεων και των μεγάλων κατακτήσεων, τα τέσσερα αυτά χρόνια πρέπει να τρέξουμε. Δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο, ούτε μέρα για χάσιμο. Kαι να είστε σίγουρος ότι θα το κάνουμε, γιατί στο τέλος της ημέρας θα κριθούμε, και το καταλαβαίνουμε απόλυτα, πολύ αυστηρά από τους πολίτες.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Μαρινάκη, να περάσουμε σε 3-4 πρακτικά ζητήματα, που αφορούν την ευρύτερη περιοχή, όπως για παράδειγμα πώς βλέπει η Κυβέρνηση τις εισόδους της χώρας; Έχουμε ένα τεράστιο ζήτημα με το Τελωνείο των Κήπων και την γέφυρα. Εκεί έχουμε κάποιες εξελίξεις. Δεν ξέρω αν είστε ενήμερος ακόμα. Μπορούμε να το δούμε το θέμα. Και, επίσης, βελτίωση των συνθηκών και στον Προμαχώνα και στους Ευζώνους, διότι η Βόρεια Ελλάδα στον τουρισμό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη λειτουργία των συστημάτων εισόδου – εξόδου της χώρας.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Είναι ένα πολυπαραγοντικό ζήτημα, όπου εκεί συνυπάρχει η ανάγκη για εξασφάλιση της ασφάλειας της χώρας, των σωστών ελέγχων, όχι μόνο σε επίπεδο εισόδου – εξόδου, αλλά και σε επίπεδο όλων των άλλων παραμέτρων που συντρέχουν σε μια περίπτωση εισόδου στη χώρα, τον εκσυγχρονισμό των διαδικασιών, γιατί στο ευρύτερο πλαίσιο της ψηφιοποίησης του Κράτους, όπως αντιλαμβάνεστε, εντάσσονται όλες οι επιμέρους υπηρεσίες και αυτό αποτυπώνεται στην καθημερινότητα των πολιτών, είτε αυτό αφορά τη γέννηση ενός παιδιού, είτε μια διοικητική διαδικασία, είτε έναν έλεγχο, αλλά, βέβαια, και σε ζητήματα προϊόντων, σε όλα τα επιμέρους. Έχουμε -ευτυχώς θα πω εγώ, όχι ως Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, αλλά ως πολίτης μιας χώρας- μια Κυβέρνηση που δίνει πολύ μεγάλη σημασία στα σύνορά μας, στην είσοδο της χώρας, σε όλες τις εισόδους της χώρας…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το θέμα της γέφυρας στην επικοινωνία με την άλλη πλευρά προχωράει κανονικά; Είχαμε μια σύσκεψη εδώ, πριν ένα μήνα νομίζω, μηχανικών…
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Γνωρίζω για τη σύσκεψη. Κάτι παραπάνω από αυτό δεν γνωρίζω, αλλά μπορώ να σας ενημερώσω και εξειδικευμένα με γραπτή ενημέρωση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, ευχαρίστως σας το θέτουμε, το Τελωνείο των Κήπων είναι σε τραγική κατάσταση κ. Μαρινάκη. Είναι απίστευτο. Μπαίνουμε από την Τουρκία στην Ελλάδα και έχουμε την εντύπωση ότι μπαίνουμε σε μια τριτοκοσμική κατάσταση. Νομίζω ότι σας έχει τεθεί πολλές φορές στη Κυβέρνηση και όχι μόνο στη δίκη σας. Θέλω να σας ρωτήσω, επειδή ο Πρωθυπουργός έθεσε το θέμα του παλαιού Κυβερνείου, το λεγόμενο «Παλατάκι», προχθές στην παρουσία του εδώ, στην παρουσίαση των επεκτάσεων, εάν το θέμα έχει προχωρήσει, δηλαδή θα πάει στη Βουλή το «Παλατάκι» τελικά, το παλαιό Κυβερνείο;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Νομίζω, χωρίς να θέλω να πω κάτι περισσότερο, ότι πολύ σύντομα θα έχουμε καλά νέα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θετικό.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Εμείς όταν κάνουμε ανακοινώσεις, οι ανακοινώσεις αυτές περιέχουν πλήρες οργανόγραμμα, πλήρως εξασφαλισμένη χρηματοδότηση και δεσμεύσεις οι οποίες είναι δεδομένες. Οπότε είμαστε πολύ κοντά στο να τα έχουμε όλα αυτά και όλα αυτά θα ανακοινωθούν στο σωστό χρόνο. Αλλά, ναι, να μην περιμένετε μεγάλο χρονικό διάστημα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Μαρινάκη, καλημέρα και από εμένα. Ο Σάκης ο Μόσχης είμαι. Θέλω να σας πάω λίγο στην υπόθεση τουρισμός και υπερ-τουρισμός. Ανησυχώ γιατί ακούω κάποια πρώτα μηνύματα από Μύκονο και Σαντορίνη οι οποίες θεωρούνται ναυαρχίδες. Μέσες-άκρες θα ακολουθήσει και η Χαλκιδική, νομίζω ότι είναι θέμα χρόνου και φοβόμαστε πολύ μην πάθουμε «Ίμπιζα», μην πάθουμε «Κανάρια Νησιά», μη δηλαδή «τσακίσουμε» τις περιοχές μας, είναι καλό να έρχονται λεφτά, προσφέρει πάρα πολλά στο ΑΕΠ της χώρας ο τουρισμός, δεν το συζητάμε, αλλά μην πάθουμε τέτοια ζημιά και μέσω Airbnb και μέσω εξάντλησης της φέρουσας ικανότητας του κάθε τόπου και δεν ξέρουμε μετά τι να πρωτοκάνουμε, μην πάθουμε ζημιά και δεν ξέρουμε από που να πιαστούμε μετά.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Προσέξτε που είναι η Ελλάδα το 2024 και τι συζητάμε- σοβαρό θέμα αυτό το οποίο μου θέσατε, για να μην παρεξηγηθώ – και τι συζητούσαμε το 2015-19. Κάποτε συζητούσαμε, πριν από 5-6 χρόνια, για το πως γίνεται να φεύγουν τόσοι νέοι άνθρωποι στο εξωτερικό και πως γίνεται να έχουμε τη μεγαλύτερη ανεργία στην Ευρώπη και να είμαστε ουραγοί στην ανάπτυξη. Τώρα, συζητάμε για το πόσο δύσκολο είναι, πλέον, να βρούνε σε κάποιες ειδικότητες οι επιχειρήσεις εργαζομένους και το πόσο πρέπει ακόμα – ορθότατα πρέπει – να αυξηθούν οι μισθοί και για το αν θα συνεχίσουμε να βλέπουμε αυτούς τους ρυθμούς ανάπτυξης για να καλύψουμε το χαμένο έδαφος στην Ευρώπη. Κάποτε συζητούσαμε για το πως θα έρθουν παραπάνω χρήματα στη χώρα, γιατί είχαμε φτάσει σ’ ένα σημείο να κρατάμε «ομπρέλα», ενώ στην υπόλοιπη Ευρώπη «έβρεχε» ανάπτυξη και ερχόντουσαν μεγάλες επιχειρήσεις. Και τώρα συζητάμε για το αν θα αντέξει ο τουρισμός μας και οι υποδομές μας –οι οποίες θέλουν, προφανώς, ακόμα περισσότερα και γι’ αυτό και είπα ότι θα τρέξουμε τη δεύτερη τετραετία σε επίπεδο υποδομών– την εισροή τουριστών και την προώθηση μεγάλων αφίξεων. Είναι δεδομένο ότι αυτό θέλει πολύ μεγάλη προσοχή. Είναι δεδομένο ότι απόλυτη προτεραιότητα της Κυβέρνησης είναι να μεγαλώνει συνεχώς η «πίτα». Δεν πρόκειται να κάνουμε την παραμικρή υποχώρηση σε οποιαδήποτε ενέργεια, εμβληματικό έργο, μεταρρύθμιση που θα καταλήγει στην ανάπτυξη. Το να έχουν περισσότερα εισοδήματα οι πολίτες είτε με έμμεσες, είτε με άμεσες παρεμβάσεις θα παραμείνει καθ’ όλη τη διάρκεια της δεύτερης τετραετίας στην κορυφή της ατζέντας και των πρωτοβουλιών μας, πάντοτε, όμως, εννοείται με μέτρο και με κανόνες. Και απόδειξη ότι το «νομιμότητα παντού», είναι η δεύτερη μεγαλύτερη προτεραιότητα της Κυβέρνησης, εξίσου σημαντική με το καλύτεροι μισθοί, όπως έχετε δει και με τις μέχρι τώρα κινήσεις μας, είναι παράδειγμα τα γήπεδα, οι παραλίες, τα κυκλώματα τα οποία αποκαλύπτονται. Δεν πρόκειται να γίνει τίποτα χωρίς κανόνες. Κάποτε –για παράδειγμα– για μια δημόσια έκταση βλέπαμε τοπικούς διαγωνισμούς αμφιβόλου αξιοπιστίας. Τώρα βλέπουμε κεντρικούς διαγωνισμούς με κεντρικούς χάρτες, με λογοδοσία στους πολίτες, στους κατοίκους των περιοχών. Διαπιστώνετε ότι υπάρχει μια Κυβέρνηση, που δεν περιμένει να έρθει το Καλοκαίρι και να διαμαρτυρηθούν οι λουόμενοι για να αντιδράσει, αλλά προλαμβάνει καταστάσεις.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα, το θέμα πλατφόρμες, καταγγελίες εκτός ότι προχωρά, το βλέπουμε να προχωρά, πρέπει όμως από κάτω ο μηχανισμός να μπορεί να ελέγξει την κατάσταση. Για παράδειγμα, έλεγχος παραλίας, παράνομες καταλήψεις, drone πετούν από πάνω, αλλά χθες είχα μια συνομιλία με την Επιτροπή της Κτηματικής, η Εφορία ουσιαστικά και όσοι απαρτίζουν τους ελεγκτικούς μηχανισμούς -και μάλιστα σε τρεις Νομούς κ. Μαρινάκη, Θεσσαλονίκη, Κιλκίς και Χαλκιδική, μας το λένε οι εφοριακοί- η Χαλκιδική έχει δύο άτομα, η δε Θεσσαλονίκη, που θα βοηθήσει προφανώς, συνολικά Κιλκίς, Θεσσαλονίκη σας το θέτω να το δείτε λίγο το θέμα. Και επίσης έχει ένα αυτοκίνητο. Και, επίσης, αν θα μπει ο πολίτης στη διαδικασία να ασχοληθεί ενεργά και να μπαίνει στη συγκεκριμένη πλατφόρμα να καταγγέλλει παράτυπους επιχειρηματίες, αυτούς που νομίζουν ότι η παραλία είναι επιχείρηση και είναι μόνο γι’ αυτούς και χάρη μας κάνουν, που υπάρχουν δηλαδή, γιατί πολλοί το πιστεύουν κι αυτό. Αν δει ο πολίτης ότι με μια, δύο, τρεις, πέντε φορές δεν θα βγάλει άκρη και δεν θα δει να λύνεται το πρόβλημά του, θα τα παρατήσει κιόλας μετά.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Οι πολίτες είναι οι πιο αυστηροί κριτές, γιατί στο τέλος της ημέρας αυτό που ενδιαφέρει έναν οικογενειάρχη, έναν νέο άνθρωπο, έναν μεγαλύτερης ηλικίας συμπολίτη μας είναι η καθημερινότητα του να έχει όσο το δυνατόν λιγότερα εμπόδια. Γιατί με τους φόρους του, χρειάζεται ένα Κράτος να λύνει προβλήματα. Και είναι λογικό και να το ζητάει, ειδικά όταν έχουν χαθεί τόσα χρόνια. Εμείς δεν θα σας πούμε ότι θα λυθεί κάποιο πρόβλημα από τη μια μέρα στην άλλη. Προσπαθούμε να ερχόμαστε με παραδοτέα. Μέσα σε 10-11 μήνες από τις τελευταίες εκλογές έχετε ακούσει ειδήσεις συγκεκριμένων παρεμβάσεων και τις έχετε παρουσιάσει, όπως είναι ένα νέο σύστημα για τις παραλίες το οποίο λειτουργεί, δεν είναι ένα σύστημα που «θα λειτουργήσει». Θα αξιολογηθεί, προφανώς, για την αποτελεσματικότητά του και θα βελτιώνεται χρόνο με το χρόνο, αλλά πλέον έχουμε κάτι το οποίο δεν είχαμε. Έχουμε ένα σύστημα για τις καταγγελίες στα σχολεία, που μπορεί ένα παιδί, ο γονιός του να καταγγείλει περιστατικά και να υπάρχουν κυρώσεις και να πληρώνει αυτός ο οποίος κάνει τις ζημιές. Έχουμε μια άλλη αντιμετώπιση σε καταλήψεις στα Πανεπιστήμια. Έχουμε μια άλλη αντιμετώπιση σε παραβατικούς στα γήπεδα. Πολλοί απ’ αυτούς είναι, ήδη, στη φυλακή. Έχουμε μια άλλη αντιμετώπιση σε κυκλώματα όπως αυτό στη Χαλκίδα. Έχουμε ένα δόγμα το οποίο δεν είναι ένα δεξιό δόγμα, όπως κάποιοι λένε ή και ακροδεξιό, όπως η αντιπολίτευση λέει. Είναι μια αυτονόητη υποχρέωση της Πολιτείας απέναντι στους πολίτες. Μπαίνουν κανόνες σε όλα. Το ξαναλέω. Χρειάζεται να βλέπουμε στην εφαρμογή τους παθογένειες ή δυσλειτουργίες τις οποίες πρέπει να βελτιώνουμε. Αλλά, δεν είμαστε στη φάση που «θα», είμαστε στη φάση του συμβαίνει και το αξιολογούμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Και, εννοείται, ο αυστηρότερος κριτής, αλλά, ταυτόχρονα, και ο καλύτερος τροφοδότης πληροφορίας, είναι ο πολίτης, που μέσα από την καθημερινότητά του αξιολογεί αυτά που κάνεις και σου προτείνει αλλαγές. Γι’ αυτό και γίνονται τόσες περιοδείες, γι’ αυτό και γίνονται τόσες επισκέψεις , ακόμα και του ίδιου του Πρωθυπουργού και των αρμόδιων Υπουργών και κομματικών κλιμακίων και κυβερνητικών κλιμακίων, για να βλέπουμε τι λειτουργεί, τι πρέπει να λειτουργήσει καλύτερα και τι πρέπει να αλλάξει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εθνικές εκλογές έχουμε τελικά; Έτσι όπως έχει πολωθεί το κλίμα στην υπόθεση, παρ’ όλα που ήταν κοντά οι εκλογές, είναι σαν να έχουμε εθνικές εκλογές. Όλοι έχουν ένα πάρα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Η Νέα Δημοκρατία να έχει ποσοστά κοντά στις ευρωεκλογές τις προηγούμενες, ο ΣΥΡΙΖΑ να επιβεβαιώσει ότι υπάρχει, το ΠΑΣΟΚ έχει υπαρξιακά ζητήματα. Λοιπόν, εγώ έχω την αίσθηση ότι έχουμε εθνικές εκλογές.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Όχι, έχουμε ευρωεκλογές, για να λέμε τα πράγματα σωστά… Αντιλαμβάνομαι την εντύπωση που έχετε και είναι λογική, αλλά έχουμε ευρωεκλογές και έτσι πρέπει να τις αντιμετωπίζουμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η κινητικότητα του Πρωθυπουργού στην προεκλογική, είναι προεκλογική εθνικών.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εντάξει, ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης έχει την άνεση να μην είναι στη Βουλή και να είναι παντού, αλλά …
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Θα σας εξηγήσω. Έχουμε ευρωεκλογές, αλλά και οι ευρωεκλογές είναι μια κάλπη με μεγάλη σημασία. Σας έλεγα πριν ότι υπάρχουν φορές που τελειώνει μια συνέντευξη και πολλοί συνάδελφοί σας μου λένε: «Μιλάγαμε 45 λεπτά, μιλάγαμε μισή ώρα, μιλάγαμε – όσο μιλούσαμε, τέλος πάντων – κάναμε πάρα πολλές ερωτήσεις, αλλά δεν μιλήσαμε για την Ευρώπη». Ξέρετε, εμείς οφείλουμε να απαντάμε σε ερωτήσεις που μας γίνονται. Η αλήθεια είναι ότι, λόγω της τοξικότητας και του λαϊκισμού της Αντιπολίτευσης, έχει «επιβληθεί» ή, τέλος πάντων, καταλήξει να συζητείται – για να είμαστε και πιο επιεικείς – μία ατζέντα, η οποία δεν αφορά την Ευρώπη και δεν αφορά πολλές φορές τους πολίτες.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ε, τώρα, προχθές για τη φέτα, κ. Μαρινάκη, ο Πρωθυπουργός έπρεπε να βάλει και το βάρος δίπλα στην τιμή, για να γλυτώσουμε τη «τζάμπα» φασαρία. Δηλαδή, έγινε φασαρία χωρίς …
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Μισό λεπτό, επειδή μου βάζετε πάλι πολλά θέματα, πάμε να τα τελειώσουμε ένα-ένα, για να μην δίνουμε την εντύπωση στους πολίτες ότι δεν απαντάμε. Φέτα: Ο Πρωθυπουργός στη Βουλή παρουσίασε ένα έγγραφο του ΙΕΛΚΑ, που είναι το Ινστιτούτο το οποίο καταγράφει τις τιμές και συγκρίνει τις τιμές ανά προϊόν, ανά συσκευασία, με ίδια ποσότητα και ίδια ποιότητα, μεταξύ της χώρας μας και άλλων κρατών της Ευρώπης. Ο Πρωθυπουργός, λοιπόν, συνέκρινε μία συσκευασία φέτας. Αν έλεγε 500 γραμμάρια στην Ελλάδα και ένα κιλό σε μια άλλη χώρα, θα ήταν «πολιτικός απατεώνας», όπως συνέβη πριν από λίγες ημέρες από άλλον πολιτικό αρχηγό, που συνέκρινε βιολογικό με μη βιολογικό λάδι και 750 ml στη μία χώρα και ένα λίτρο στην άλλη χώρα. Κι αυτό είναι λυπηρό, γιατί σε ένα τόσο σοβαρό θέμα, σε ένα τόσο μεγάλο πρόβλημα, έχουμε μία Αντιπολίτευση η οποία προσπαθεί να το εργαλειοποιήσει και να λαϊκίσει και να δημιουργήσει εντυπώσεις που, στο τέλος της ημέρας, δεν λύνουν κανένα θέμα. Ένα είναι αυτό. Η ακρίβεια είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει κάθε νοικοκυριό και απαιτεί σοβαρότητα και λύσεις. Και θεωρούμε ότι προχωράμε στις καλύτερες δυνατές λύσεις, με βάση τα δημοσιονομικά δεδομένα της χώρας, που μειώνουν τις συνέπειες. Αν κάποιος πιστεύει ότι έχει τη μαγική συνταγή που θα εξαφανίσει την ακρίβεια, να μας την πει, να την πει και σε καμιά άλλη χώρα στην Ευρώπη, για να βελτιωθεί η καθημερινότητα των πολιτών. Θα την είχε βρει κάποιος, θα την είχε εφαρμόσει και θα είχαμε σωθεί όλοι. Επειδή, λοιπόν, δεν υπάρχει, όλα όσα ακούμε από την Αντιπολίτευση, είναι ευχάριστα λόγια, τα οποία στην πράξη έχουν αποτύχει και στη δική μας χώρα έχουν οδηγήσει και στη χρεοκοπία. Ο ΣΥΡΙΖΑ άγεται και φέρεται διά του Προέδρου του, τάζοντας στην πραγματικότητα μία νέα χρεοκοπία. Αυτό συμβαίνει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Τώρα, ως προς τις εκλογές, έχουμε ευρωεκλογές. Οι ευρωεκλογές είναι μια πολύ σοβαρή εθνική κάλπη. Στις 9 Ιουνίου κρίνεται η κατεύθυνση της χώρας στα επόμενα πέντε χρόνια και οι διεκδικήσεις της στην Ευρώπη. Τα χρόνια που πέρασαν ήταν πολύ δύσκολα, είχαμε κρίσεις που κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί και όμως καταφέραμε, γιατί υπήρχαν πολλά. Φέραμε 36 δισεκατομμύρια από το Ταμείο Ανάκαμψης, τα οποία πάνε σε προληπτικές εξετάσεις, σε διαδραστικούς πίνακες στα σχολεία, ανακαινίζουμε νοσοκομεία και στη Θεσσαλονίκη και στην Κεντρική Μακεδονία και Κέντρα Υγείας. Βοηθούν την καθημερινότητα των πολιτών. Φέραμε 43 δισεκατομμύρια για την πανδημία και κρατήσαμε τις επιχειρήσεις ανοιχτές. Κάναμε μία νέα Συμφωνία για τη μετανάστευση που, επιτέλους, αναγνωρίζει, μεταξύ άλλων πολλών που καταφέραμε, τα σύνορα της Ελλάδας ως σύνορα της Ευρώπης – γιατί μιλήσαμε για τα σύνορα. Καταφέραμε πολλά σε επίπεδο συζήτησης αρχικά και επαναδιαπραγμάτευσης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, κόντρα στους Σοσιαλιστές και την Ευρωπαϊκή Αριστερά, δηλαδή, τα κόμματα του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ στην Ευρώπη που μιλούσανε μόνο για «πράσινη μετάβαση». Όλα αυτά είναι τα ζητήματα που άπτονται των ευρωεκλογών. Βέβαια, η ίδια η Αντιπολίτευση τις καθιστά εκλογές με διακύβευμα σταθερότητας. Σηκώνουμε το «γάντι» και ζητάμε από τον κόσμο να στηρίξει τη Νέα Δημοκρατία, για να μην αμφισβητηθούν όλα όσα έχουμε καταφέρει τα προηγούμενα χρόνια.