Ά.Γεωργιάδης: Εξετάζεται η πιλοτική εφαρμογή εφαρμογή συστήματος τεχνητής νοημοσύνης για τις εφημερίες στα δημόσια νοσοκομεία

Ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης, σκέφτεται να εφαρμόσει πιλοτικά σε ένα νοσοκομείο της χώρας, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης για να αντιμετωπίσει πιο αποτελεσματικά τα ζητήματα των εφημεριών στα δημόσια νοσοκομεία, όπως είπε σε συνέντευξή του σήμερα, στον ρ/σ REAL FM.

Συγκεκριμένα ο υπουργός ανέφερε: «Επειδή γύρισα πολλά νοσοκομεία στο εξωτερικό, οι εικόνες σε εφημερίες είναι παρόμοιες παντού. Η μόνη χώρα που είδα να μην είναι έτσι η εφημερία, είναι στο Ισραήλ. Πλέον δεν έχουν αυτή την εικόνα γιατί έχουν βάλει ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης, το οποίο κάνει αυτόματα το triage. Σκέφτομαι να εφαρμόσω πιλοτικά σε κάποιο νοσοκομείο στην Ελλάδα ένα παρόμοιο σύστημα για να δούμε πώς δουλεύει. Θα έχω την υποστήριξη της ιατρικής κοινότητας ή θα λένε ότι καταργούμε τους γιατρούς; Δεν είμαι σίγουρος. Θα το δοκιμάσω πάντως».
Ο υπουργός Υγείας μιλώντας για τα απογευματινά χειρουργεία, είπε πως προχωράνε πολύ καλά. Συγκεκριμένα ανέφερε πως «ο πρώτος μήνας ήταν 300, ο δεύτερος 1.000» και σημείωσε: «Από την πρώτη μέρα που το ανακοίνωσα είπα ότι η μεταρρύθμιση θα κριθεί σε ένα χρόνο. Η αύξηση όμως των απογευματινών χειρουργείων από τα 300 στα 1.000 είναι πραγματικά εντυπωσιακή».
Για την ένταξη του φαρμάκου Lonarid στην αρνητική λίστα ο Ά.Γεωργιάδης επισήμανε: «Σύμφωνα με απόφαση της Ειδικής Επιτροπής του Υπουργείου Υγείας, προτάθηκε το Lonarid να περάσει στην αρνητική λίστα, κάτι το οποίο έκανα δεκτό. Με κατηγορεί ο κύριος Πολάκης και κάποια sites ότι οι καρκινοπαθείς πρέπει να το πληρώνουν από την τσέπη τους και ότι αυτή είναι άλλη μια ανάλγητη απόφαση του Γεωργιάδη. Να σας πω τα πραγματικά περιστατικά. Το Lonarid είναι ένα φάρμακο που η προηγούμενη εταιρεία που το παρήγαγε, η Boehringer Ingelheim είχε σταματήσει να το παράγει εδώ και δυο χρόνια στην Ελλάδα και δεν υπήρχε καθόλου. Για αυτό και πολλοί νόμιζαν ότι το Lonarid έχει καταργηθεί. Η νέα εταιρεία η οποία το αγόρασε, η Lavipharm, έκανε αίτηση να μπει στην αρνητική λίστα γιατί μόνο με αυτό τον όρο θα μπορούσε να το παράγει διότι ειδάλλως είναι επί ζημία το φάρμακο και δεν θα το παρήγαγε ούτε αυτή. Η επιτροπή έκρινε ότι υπάρχουν αρκετά αναλγητικά στη λίστα και το Lonarid δεν είναι το μοναδικό φάρμακο, οπότε μπορεί να βγει στην αρνητική λίστα. Από την ώρα που πήραμε αυτή την απόφαση το Lonarid θα υπάρχει, σε λίγες μέρες, ξανά στα φαρμακεία. Άρα, η ερώτηση είναι τι είναι καλύτερο; Ο ασθενής να το βρίσκει και τελικά να το πληρώνει στην αρνητική λίστα, δηλαδή από την τσέπη του ή να λέμε ότι το έχουμε στη θετική λίστα και τελικά να μην το βρίσκει κανένας; Το Lonarid, λοιπόν, που δεν υπήρχε επί σειρά ετών πλέον θα υπάρχει, αυτό έκανε η συγκεκριμένη απόφασή μου».
Τέλος, ο υπουργός Υγείας σχολιάζοντας τον περιορισμό της δημόσιας δαπάνης στην Υγεία είπε πως για πρώτη φορά έχουν εφαρμοστεί τα διαγνωστικά πρωτόκολλα, και έχουν επανέλθει οι κόφτες στη συνταγογράφηση. «Βάλαμε ειδικό νόμο για να μπορούμε να ελέγξουμε την υπερσυνταγογράφηση των γιατρών και έχουμε στείλει ήδη τους πρώτους 50 γιατρούς προς διακοπή σύμβασης στον ΕΟΠΥΥ. Όλα αυτά έχουν γίνει μέσα σε 5 μήνες» κατέληξε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Προηγούμενο άρθροΔήλωση του Εκπροσώπου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Νίκου Ρωμανού για τον κ. Ανδρουλάκη
Επόμενο άρθροΕΟΔΥ: Συρροή περιστατικών παρβοϊού σε παιδιά στη Θεσσαλονίκη – Ένα νήπιο κατέληξε