Ομιλία του βουλευτή Σερρών Κωνσταντίνου Μπούμπα με θέμα ημερήσιας διάταξης την επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Πολιτισμού: «Μέτρα για τη διαφύλαξη και την ανάδειξη της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, την προστασία και ενίσχυση του ελληνόφωνου τραγουδιού και των ηχογραφημάτων νέων δημιουργών ή καλλιτεχνών, καθώς και την προστασία και διάχυση της ελληνικής γλώσσας, στο πλαίσιο της διαφύλαξης και ανάδειξης της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς -Ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό της εμπορικής πολιτικής του Οργανισμού Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων και λοιπές διατάξεις του Υπουργείου Πολιτισμού».
Σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Δεν είχα σκοπό να μιλήσω αλλά επειδή «πατάω» τα 60 και από 22 χρόνων κάνω ραδιόφωνο- μάλιστα και πριν ένα μήνα πριν εκλεγώ βουλευτής- και κάνω και δημοσιογραφικές και μουσικές εκπομπές, υπάρχουν κάποια στοιχεία που είναι καλό να ακουστούν και προς το Υπουργείο Πολιτισμού για το πώς διαμορφώνεται και πώς προάγεται γενικότερα το καλό τραγούδι.
Το πρόβλημα δεν είναι σήμερα καθαυτό στο ραδιόφωνο. Ευτυχώς υπάρχει το αυτοκίνητο ακόμη ή το νοσοκομείο το βράδυ ή αν θέλετε κάποια άλλα επαγγέλματα που ακούνε ραδιόφωνο για το ραδιόφωνο είναι συντροφιά, αλλά το θέμα είναι ότι δεν υπάρχουν ζωντανές φωνές στα ραδιόφωνα δεν υπάρχουν καλοί μουσικοί παραγωγοί. Αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα. Πάντα ψάχναμε τον καλό μουσικό παραγωγό στο ραδιόφωνο και μπορώ να σας πω ότι στις πρωινές δημοσιογραφικές εκπομπές το πρόβλημά μου ήταν το τραγούδι που θα έβαζα για να κρατήσω τον ακροατή σε εγρήγορση. Ξέρετε; Ανάλογα με το θέμα πρέπει να μπει και το ανάλογο τραγούδι είτε αυτό είναι ελληνικό και ξένο αλλά υπάρχουν φοβερά ελληνικά τραγούδια τα οποία είναι άγνωστα στο κοινό, αν όμως «δένει» με το θέμα όπως το αναλύουμε μουσικός παραγωγός αυτό μένει στα αυτιά του ακροατή.
Δεν μπορείς να πεις σήμερα ότι μπορείς να αφήσεις ένα τραγούδι απ’ έξω. Δηλαδή, δεν μπορείς να κρίνεις σήμερα τις κυβερνήσεις και να μην βάλεις το «Χαιρετίσματα λοιπόν στην εξουσία» του Βασίλη Παπακωνσταντίνου ή να μιλάς για αυξήσεις στη λαϊκή αγορά και να μην βάλεις το «Παρά πάει το πράγμα» του ΧάρρυΚλυνν ή να μη βάζεις ένα «Νεοέλληνα» του Τζίμη Πανούση, το πρωί για να «ανέβει» ο ακροατής. Άρα, λοιπόν, το τραγούδι παίζει το πιο σημαντικό ρόλο για να κρατάει τον ακροατή σε εγρήγορση και όχι τόσο ο λόγος μιας ενημερωτικής εκπομπής. Και τα δύο μαζί αλλά το τραγούδι είναι βασικός πυλώνας.
Εμείς από τους ιδιοκτήτες ραδιοφώνων δεχόμασταν κάποιες παρατηρήσεις για κάποια τραγούδια που θέλουμε να τα προωθήσουμε αλλά και κάποια τραγούδια άσχετα τα οποία «κοιμήζαν» ή έκαναν τον ακροατή να αλλάξει συχνότητα.