Στην πανελλήνια δράση «Το Πείραμα του Ερατοσθένη για τον υπολογισμό της ακτίνας της Γης-2024» συμμετείχε το ΕΠΑΛ Αλεξάνδρειας.
Τη δράση διοργάνωσε η Πανελλήνια Ένωση Υπευθύνων Εργαστηριακών Κέντρων Φυσικών Επιστημών (ΠΑΝ.Ε.Κ.Φ.Ε.), σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών & Τηλεπισκόπησης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (Ι.Α.Α.Δ.Ε.Τ.).
Το πείραμα πραγματοποιήθηκε την ημέρα της εαρινής ισημερίας, την Τετάρτη 20 Μαρτίου 2024, στην αυλή του σχολείου. Στις 12:40 μ.μ. περίπου, 3 ομάδες μαθητών από τα τμήματα Α1 και Β4 χρησιμοποίησαν δύο ξύλινα κοντάρια (διαφορετικού μήκους) από σκουπόξυλο, νήμα της στάθμης, μετροταινία και μέτρησαν το μήκος της σκιάς του κονταριού το οποίο τοποθέτησαν κατακόρυφα με τη βοήθεια του νήματος της στάθμης. Η μέτρηση αυτή, σε συνδυασμό με την μέτρηση του ύψους του κονταριού οδηγεί στον υπολογισμό του Γεωγραφικού Πλάτους του σχολείου μας γιατί την ημέρα της Ισημερίας αυτό ταυτίζεται με τη γωνία που σχηματίζουν οι ακτίνες του Ήλιου με το ξύλινο κοντάρι.
Θεωρώντας σαν δεδομένο ότι η απόσταση του σχολείου μας -ΕΠΑΛ Αλεξάνδρειας- από τον Ισημερινό είναι 4567,6 Km (απόσταση που υπολογίστηκε με τη βοήθεια του «Υπολογιστή απόστασης- Distance Calculator», http://bit.ly/2g9Q60Q), με κατάλληλους μαθηματικούς υπολογισμούς οι μαθητές μέτρησαν την ακτίνα της Γης. Η ιδέα είναι παλιά αλλά εξαιρετικά ευφυής και οφείλεται στον Ερατοσθένη.
Στα παρακάτω φύλλα εργασίας μπορείτε να δείτε τους υπολογισμούς των 3 ομάδων που καταλήγουν αντίστοιχα ότι η ακτίνα της Γης είναι R=6654 km, 6578,8 km, 6332,21 km. Αρκετά καλές μετρήσεις – υπολογισμοί αν λάβουμε υπόψη την πραγματική ακτίνα της Γης R=6371km.
Υπεύθυνος εκπαιδευτικός: ΤΟΤΣΚΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ- Φυσικός,
Υπεύθυνος Σχολικού Εργαστηρίου Φυσικών Επιστημών του ΕΠΑΛ Αλεξάνδρειας