Επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Σερρών Κωνσταντίνου Μπούμπα προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης

Επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Σερρών  Κωνσταντίνου Μπούμπα προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης με θέμα: «Κατάργηση της δικαστικής δομής του Ειρηνοδικείου της Νιγρίτας του Δήμου Βισαλτίας στον Νομό Σερρών».

 

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΟΥΜΠΑΣ: Σας ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Υφυπουργέ, είναι ένα ζήτημα που αφορά τον νέο δικαστικό χάρτη όπως τον έχετε σχεδιάσει μαζί με τον Υπουργό, τον κ. Φλωρίδη, που δημιουργεί τεράστιες κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες και επιπτώσεις σε περιοχές ύψιστης γεωγραφικής σημασίας και ιστορικές περιοχές, αλλά κυρίως υποβαθμίζει τον οικονομικό και κοινωνικό ιστό.

Θα πάμε, λοιπόν, στη Βισαλτία. Έχετε λάβει ένα υπόμνημα από την νεοεκλεγείσα δήμαρχο, την κ. Βάνα Πλιάκου, μαζί και ο Δικηγορικός Σύλλογος Σερρών, συνάδελφοί σας, ο κ. Καρίπογλου και οι λοιποί και ο εφημέριος, γιατί είναι ένα κοινωνικό ζήτημα. Στο υπόμνημα η νέα δήμαρχος Βισαλτίας σάς εξηγεί την ιστορική σημασία που έχει το Ειρηνοδικείο για την πρωτεύουσα της Βισαλτίας, την ιστορική πόλη της Νιγρίτας. Και το λέω αυτό διότι πέρα από νομικός παρ’ Αρείω Πάγω, πέρα από το Συμβούλιο Επικρατείας -έχετε αυτές τις πλούσιες νομικές γνώσεις- περάσατε και από την αυτοδιοίκηση και από τον πρώτο και από το δεύτερο βαθμό στη Φωκίδα και γνωρίζετε πόσο σημαντικό είναι αυτό για την οικονομική ανάσα αυτοδιοικητικά.

Σύμφωνα με το υπόμνημα, λοιπόν, εδώ λειτουργεί ένα ειρηνοδικείο από την απελευθέρωση της Νιγρίτας από τον βουλγαρικό ζυγό του 1913 που εξυπηρετεί μια ολόκληρη περιοχή και αν δείτε το εμβαδόν που καταλαμβάνει, θα διαπιστώσετε ότι ισοδυναμεί με τον Νομό Ημαθίας, ενώ είναι μία επαρχία του Νομού Σερρών. Έχει τέσσερις δημοτικές κοινότητες και είκοσι επτά τοπικές κοινότητες, κάτι που σημαίνει ότι το συγκοινωνιακό οδικό δίκτυο κινείται μακράν από την πρωτεύουσα του Νομού, τις Σέρρες. Οι άνθρωποι, δηλαδή, πρέπει να διανύσουν 70-80 χιλιόμετρα για να διεκπεραιώνουν δικαστικές υποθέσεις. Εάν το ειρηνοδικείο δεν γίνεται περιφερειακό πρωτοδικείο με βάση τον χάρτη, όπως τον έχετε οραματιστεί και τον έχετε σχεδιάσει, αυτό θα είναι κάτι πάρα πολύ επίπονο.

Εδώ στο υπόμνημα σάς θέτουν κάποια δικόγραφα, σας θέτουν διαθήκες που έχουν δημοσιευθεί και μία σειρά αριθμών, όπως βλέπω, από πρακτικά εξώδικης επίλυσης διαφορών -που είστε και ειδικός και σε αυτό-, αποδοχές κληρονομιάς, έκδοση πιστοποιητικών, δημοσίευση διαθηκών, δικογραφίες προανάκρισης. Και όπως βλέπω εδώ από το υπόμνημα, ο αριθμός είναι καλός, γιατί νομίζω ότι τους δεχθήκατε εκ του σύνεγγυς. Άρα, λοιπόν, η περιοχή το έχει ανάγκη.

Και μιλάμε για μία ιστορική πόλη που στη δικαιοδοσία της, στον Δήμο, είναι ακόμη και τα μαρτυρικά Κερδύλια, όπου έγινε η πρώτη ομαδική εκτέλεση, ως γνωστόν, από τη Βέρμαχτ και τους ναζί. Η μορφολογία του εδάφους, αλλά και η χιλιομετρική απόσταση από την πόλη αντιλαμβάνεστε ότι θα δημιουργήσουν ένα μεγάλο κοινωνικό και οικονομικό ζήτημα. Εκεί υπάρχουν συνάδελφοί σας νομικοί, δικηγόροι, δικαστικοί επιμελητές οι οποίοι τώρα πρέπει να μετακομίσουν, χώρια από το γεγονός ότι αυτό έχει μεγάλες επιπτώσεις και στην οικονομική άνθηση της πρωτεύουσας της Βισαλτίας, της Νιγρίτας με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)

Η ύπαιθρος, δυστυχώς, είναι εγκαταλελειμμένη τα τελευταία χρόνια. Όμως, δεν πρέπει, όταν οραματίζεστε τον νέο δικαστικό χάρτη, να βάλετε κερδοσκοπικά ή καιροσκοπικά -δεν θέλω να χρησιμοποιήσω αυτή τη λέξη- κριτήρια για να μειώσετε το κόστος, να μειώσετε τα έξοδα υποβαθμίζοντας τις τοπικές κοινωνίες που είναι συνυφασμένες και άρρηκτα συνδεδεμένες κοινωνικά με το ειρηνοδικείο.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βασίλειος Βιλιάρδος): Ολοκληρώστε, κύριε συνάδελφε, σας παρακαλώ.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΟΥΜΠΑΣ: Ολοκληρώνω, κύριε Πρόεδρε.

Κλείνει, επίσης, ο ΟΤΕ, κλείνουν υποθηκοφυλακεία, κλείνουν πολλά και στην ουσία η πόλη αυτή θα μαραζώσει οικονομικά και κοινωνικά. Πρέπει να δείτε το ζήτημα στον νέο χάρτη, όπως τον σχεδιάζετε, για να δείτε ότι υπάρχουν περιοχές, μεταξύ αυτών η Βισαλτία και η πρωτεύουσά της η Νιγρίτα, που είναι μεγάλη, αδήριτη ανάγκη, όπως θα λέγαμε, να μείνει το ειρηνοδικείο στην πόλη της Νιγρίτας.

Σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βασίλειος Βιλιάρδος): Ευχαριστούμε πολύ τον κ. Μπούμπα.

Ορίστε, κύριε Υφυπουργέ, έχετε τον λόγο για τρία λεπτά.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΓΑΣ (Υφυπουργός Δικαιοσύνης): Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε, όπως ευχαριστώ και τον αξιότιμο συνάδελφο για την υποβολή της ερώτησης.

Πράγματι, κύριε συνάδελφε, εντός των επόμενων ημερών θα αναρτηθεί σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο για τον δικαστικό χάρτη της χώρας. Το σχέδιο νόμου για τον δικαστικό χάρτη κινείται σε τρεις άξονες. Ο πρώτος άξονας είναι η ενοποίηση του πρώτου βαθμού της δικαιοδοσίας, έτσι ώστε να αποφευχθεί το δικαστικό παράδοξο το οποίο υπάρχει και απαντάται στη χώρα μας, να έχουμε δύο κατηγοριών δικαστήρια και δικαστές, πρωτοδίκες και ειρηνοδίκες στον πρώτο βαθμό. Με τον τρόπο αυτό θα αναβαθμιστεί και ο ρόλος των ειρηνοδικών, καθώς εννιακόσιοι εξήντα περίπου δικαστές ειρηνοδίκες θα γίνουν δικαστές πρωτοδίκες, δικαστές πρώτου βαθμού και με τη σταδιακή ενημέρωση και επιμόρφωση στην οποία θα υποβληθούν, θα μπορούν να δικάζουν σταδιακά, επαναλαμβάνω, όλες τις υποθέσεις πρώτου βαθμού που δικάζουν σήμερα και οι συνάδελφοί τους πρωτοδίκες.

Ταυτόχρονα με την ενοποίηση του πρώτου βαθμού, ο δεύτερος άξονας αφορά την πρόβλεψη για το νέο χωροταξικό. Κάθε πρωτοδικειακή περιφέρεια θα έχει το κεντρικό πρωτοδικείο και θα υπάρχουν και οι περιφερειακές έδρες εκεί όπου καταργούνται ειρηνοδικεία. Θα πω περισσότερα αμέσως πιο κάτω γι’ αυτό το ζήτημα το οποίο σας αφορά.

Ο τρίτος άξονας είναι το γεγονός ότι επιχειρείται ο διαχωρισμός μεταξύ των διοικητικών και υπηρεσιακών καθηκόντων που σήμερα ασκούν οι δικαστές, οι προϊστάμενοι των δικαστηρίων, με τις διαχειριστικές αρμοδιότητες οι οποίες τους επιβαρύνουν και τους αποσπούν από το δικαιοδοτικό και υπηρεσιακό τους έργο. Τις διαχειριστικές αρμοδιότητες θα τις αναλάβει το ΤΑΧΔΙΚ και θα μπορεί να διεκπεραιώνει όλες αυτές τις υποθέσεις, όπως προμήθειες, επισκευές δικαστηρίων και ούτω καθεξής με έναν τρόπο ο οποίος δεν θα επιβαρύνει τους δικαστές, όπως γίνεται σήμερα.

Ας δούμε τώρα τι συμβαίνει στις Σέρρες. Επιτρέψτε μου να απαντήσω συνολικά για τον Νομό Σερρών, διότι νομίζω ότι είναι χρήσιμο και εσείς και οι συμπολίτες σας στις Σέρρες να γνωρίζουν ποια κατάσταση απονομής επικρατεί σήμερα σε ό,τι αφορά την απονομή της δικαιοσύνης.

Στις Σέρρες λοιπόν, κύριε συνάδελφε, λειτουργούν σήμερα πέντε δικαστικοί σχηματισμοί. Συγκεκριμένα, για την απονομή της πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης λειτουργούν το Πρωτοδικείο Σερρών με έδρα τις Σέρρες, όπου υπηρετούν δώδεκα δικαστές και είκοσι ένας δικαστικοί υπάλληλοι, το Ειρηνοδικείο Σερρών με οκτώ ειρηνοδίκες και δώδεκα δικαστικούς υπαλλήλους, το Ειρηνοδικείο Ροδολίβους με δύο ειρηνοδίκες και τρεις δικαστικούς υπαλλήλους, το Ειρηνοδικείο Νιγρίτας με έναν ειρηνοδίκη και τρεις δικαστικούς υπαλλήλους και το Ειρηνοδικείο Σιντικής Σιδηροκάστρου με τρεις ειρηνοδίκες και τρεις δικαστικούς υπαλλήλους.

Με βάση τον σχεδιασμό του δικαστικού χάρτη, οι έδρες, οι οργανικές θέσεις τόσο των δικαστών όσο και των δικαστικών υπαλλήλων ενώνονται στο κεντρικό πρωτοδικείο. Εν προκειμένω, για να γίνεται καλύτερη κατανομή των υποθέσεων και να μπορούν να διεκπεραιώνουν ισομερώς τον όγκο των δικογραφιών οι δικαστές συνεπικουρούμενοι από τους δικαστικούς υπαλλήλους, όλες οι οργανικές θέσεις δικαστών και δικαστικών υπαλλήλων θα κατανέμονται με τη μέριμνα του προέδρου από το κεντρικό πρωτοδικείο.

Επίσης, πρέπει να σας πω ότι όπου υπάρχει ειρηνοδικείο και κρίνεται ότι ο όγκος των υποθέσεων είναι μεγάλος και το επιτρέπουν οι κτηριακές υποδομές λαμβάνοντας υπόψιν κι άλλα κριτήρια, όπως είναι η εγγύτητα με την κεντρική έδρα, αλλά και το ανάγλυφο του εδάφους, εκεί πλέον μετά την κατάργηση των ειρηνοδικείων, έχουμε τις περιφερειακές έδρες, οι οποίες θα δικάζουν πολύ περισσότερες υποθέσεις από αυτές που δικάζονται σήμερα στο ειρηνοδικείο. Θα δικάζουν το σύνολο των υποθέσεων του μονομελούς πρωτοδικείου και το σύνολο των υποθέσεων του μονομελούς πλημμελειοδικείου σε ότι αφορά τις ποινικές υποθέσεις.

Τώρα για να απαντήσω συγκεκριμένα, όσον αφορά την Περιφερειακή Ενότητα Σερρών και λαμβάνοντας υπόψη τα κριτήρια τα οποία σας προανέφερα, όπως είναι ο αριθμός των υποθέσεων, η απόσταση από το κεντρικό πρωτοδικείο, αλλά και άλλα χαρακτηριστικά, εξετάζουμε και θα εισηγηθούμε την αναβάθμιση δύο εκ των τριών ειρηνοδικείων σε περιφερειακές έδρες. Επομένως, η απάντησή μου είναι ότι δύο από τις τρεις έδρες των ειρηνοδικείων που καταργούνται θα αναβαθμιστούν σε περιφερειακές.

Σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βασίλειος Βιλιάρδος): Ευχαριστούμε πολύ τον κύριο Υφυπουργό.

Ορίστε, κύριε Μπούμπα, έχετε τον λόγο για τρία λεπτά για τη δευτερολογία σας.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΟΥΜΠΑΣ: Θα υποθέσω, κύριε Υπουργέ, ότι θα δείτε το θέμα κάτω από κοινωνικές και οικονομικές παραμέτρους, αλλά κυρίως κοινωνικές. Διότι εγώ θα επιμείνω στα επιχειρήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης και της τοπικής κοινωνίας. Εσείς, δηλαδή, λέτε να αναβαθμίσουμε τον δικαστικό χάρτη για μια πιο εύρυθμη λειτουργία της δικαιοσύνης. Αυτό είναι κάτι που θα μπορούσε να το δεχθεί κάποιος. Πάμε, όμως, τώρα να κρίνουμε εκ του αποτελέσματος. Όταν αυτή τη στιγμή η Δήμαρχος της Νιγρίτας κ. Πλιάκου λύνει το στεγαστικό πρόβλημα, δηλαδή υπάρχει κτήριο που μπορεί να φιλοξενήσει το ειρηνοδικείο, δίνει σε εσάς τα εχέγγυα, αν θέλετε, το πρώτο κίνητρο για να το σκεφτείτε καλύτερα. Μάλιστα, πρόκειται για το πρώην Ξενοδοχείο «Gerakina», το οποίο τελεί υπό εκκαθάριση και απ’ ό,τι γνωρίζω είναι θέμα χρόνου να παραδοθεί.

Κύριε Υπουργέ, θέσατε κι εσείς σωστά τα νούμερα. Εγώ είμαι από το Ροδολίβος, όπου υπάρχει κι άλλο ένα ειρηνοδικείο και στη Σιντική. Όμως, όσον αφορά τους δορυφόρους ενός νομού, όπως είναι η πατρίδα του καραμανλισμού, για να το πάμε και ιδεολογικά, με βάση την ιδεολογική πλεύση του κόμματος που εκπροσωπείτε, ο Νομός Σερρών είναι πέμπτος γεωγραφικά, αν θυμάμαι καλά, εν Ελλάδι. Είναι ένας μεγάλος νομός. Και επειδή κατάγεστε από τη Φωκίδα, ο Νομός Σερρών έχει πεδινές, ημιορεινές και ορεινές περιοχές. Αν δείτε τώρα τα χωριά της Βισαλτίας μορφολογικά και εδαφολογικά, θα διαπιστώσετε ότι είναι δύσβατα. Ο πολίτης, δηλαδή, για να διεκπεραιώσει ένα δικαστικό έγγραφο, μια απλή δημοσιοποίηση διαθήκης, ένα πιστοποιητικό, μία απλή δικαστική πράξη, πρέπει να διανύσει έναν ορεινό όγκο 80 χιλιομέτρων για να πάει στον πυρήνα, δηλαδή στο Πρωτοδικείο Σερρών και να μπορέσει να ικανοποιηθεί. Αυτό, λοιπόν, είναι κάτι επίπονο και αντικοινωνικό. Ο άνθρωπος, δηλαδή, αισθάνεται ότι είναι στο περιθώριο, αισθάνεται παραμελημένος ως πολίτης, αισθάνεται πολίτης β΄ κατηγορίας.

Εδώ, λοιπόν, στο σχέδιο που κάνετε με τον ομοϊδεάτη σας Υπουργό, τον κ. Φλωρίδη, πρέπει να λάβετε υπόψιν σας παραμέτρους, όπως το κατά πόσο θα εγκαταλειφθεί μία τοπική κοινωνία από τέτοιου είδους πράξεις. Διότι, ξέρετε, αυτό που ευαγγελίζεστε, το «επιτελικό κράτος», από το 2019 δεν επέρχεται έτσι με το αλλάξουμε απλά τον χάρτη και να κάνουμε τα πρωτοδικεία, όπως λέτε, να αλλάξουμε δηλαδή τη θέση και τις αρμοδιότητες του ειρηνοδίκη, να τα συρρικνώσουμε.

Έχουμε, δυστυχώς, οδυνηρά αποτελέσματα.

Και μια και αναφερθήκατε επί συνόλου της εκλογικής μου περιφέρειας και γενέτειρας των Σερρών, εμείς έχουμε -το ξέρετε πολύ καλά- και το τεράστιο στεγαστικό πρόβλημα με τα δικαστήρια των Σερρών στην πατρίδα του Πολυζωίδη. -να το πούμε και έτσι- που είναι και το έμβλημα της αδέκαστης δικαιοσύνης μαζί με τον Τερτσέτη, τον γνωστό δικαστή στην υπόθεση Κολοκοτρώνη.

Εδώ τώρα πάρτε το χάρτη γεωγραφικά. Πείτε, λοιπόν, και στον έτερο Υπουργό ότι δεν μπορεί σε μία πόλη ιστορική με τόσες δημοτικές κοινότητες, με δύσβατες περιοχές, με γεωγραφική έκταση που σχεδόν καλύπτει το Νομό Ημαθίας να καταργήσουμε τους δορυφόρους. Νομοτελειακά να το δείτε, χωρίς δορυφόρους ο πυρήνας δεν λειτουργεί. Είναι ο νόμος της φύσης. Και δικαστικά να το δείτε. Μην τα κλείνετε τα Ειρηνοδικεία a priori στο σχέδιο του νέου χάρτη.

Μελετήστε το, γιατί αυτή την ώρα οι κάτοικοι της περιοχής σάς ακούν με μεγάλη προσοχή και στεναχωριούνται, κύριε Υπουργέ. Τους πήραμε πολλά από εκεί. Η πόλη έχει εγκαταλειφθεί τελείως. Δεν γίνεται μία πόλη νευραλγικής σημασίας σε μία γεωργοκτηνοτροφική περιοχή –εκεί έχουμε και τη σπιρουλίνα, να ξέρετε- να την υποβαθμίσουμε.

Εξάλλου, υπάρχει, εν κατακλείδι, και το σωφρονιστικό κατάστημα φυλακών της Νιγρίτας, που έγινε τα τελευταία χρόνια πλησίον της πόλης. Άρα, λοιπόν, με βάση τα δικηγορικά γραφεία και τους δικαστικούς επιμελητές, υπάρχει ένας νομικός «οργασμός» -να χρησιμοποιήσω την έννοια-, μια πανσπερμία δηλαδή δικηγορικών νομικών υποθέσεων, για να πείτε ότι αυτό είναι επιχείρημα, προκειμένου το Ειρηνοδικείο της Νιγρίτας να μη βάλει λουκέτο.

Πρέπει να το δείτε, πέρα από τη νομική σας επιστήμη, πέρα από την υπουργική σας ιδιότητα, και ανθρωποκεντρικά το ζήτημα αυτό σε μία περιοχή με μεγάλη ιστορική σημασία, γιατί αυτό θα έχει επιπτώσεις κοινωνικές και οικονομικές, μια και ήδη η περιοχή έχει πάρει την κατιούσα.

Σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βασίλειος Βιλιάρδος): Ευχαριστούμε πολύ τον κ.  Μπούμπα. Υπέρμαχος των Σερρών μέχρι εκεί που δεν παίρνει.

Παρακαλώ πολύ, κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο για τρία λεπτά.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΓΑΣ (Υφυπουργός Δικαιοσύνης): Έτσι οφείλει να κάνει κάθε Βουλευτής.

 Πρέπει να σας απαντήσω, κύριε συνάδελφε, επειδή πράγματι, θέλω και ενώπιόν σας να είμαι ειλικρινής, αλλά και με τους συμπατριώτες σας στις Σέρρες, ότι έχω μιλήσει με όλους τους φορείς και προσωπικά και ο Υπουργός στο Υπουργείο, τους έχουμε δεχθεί, έχουμε ακούσει. Νομίζω ότι συγκλίνουν άπαντες ότι στο Νομό Σερρών δύο από τις τρεις έδρες των καταργημένων Πρωτοδικείων μπορούν να αναβαθμιστούν.

Πρέπει, όμως να σας πω, απαντώντας στα όσα είπατε, πρώτον ότι σήμερα στην περιοχή της Νιγρίτας μόνο ένας μικρός αριθμός υποθέσεων εξυπηρετείται από αυτές που δικάζουν στο Ειρηνοδικείο. Όλες οι υπόλοιπες και σήμερα δικάζονται από το Πρωτοδικείο Σερρών. Αναφέρομαι σε όλες τις ποινικές υποθέσεις και σε όλες τις αστικές υποθέσεις πάνω από 20.000. Αυτό προκύπτει και από τα στοιχεία, από την έκδοση των αποφάσεων. Τα έχω τα στοιχεία. Δεν χρειάζεται να μου τα υπενθυμίσετε. Τα γνωρίζω πολύ καλά, όπως γνωρίζω και τα στοιχεία από το σύνολο των δικαστικών σχηματισμών στη χώρα. Ένα δεύτερο το οποίο πρέπει να σας πω είναι ότι η ύπαρξη φυλακών κοντά στη Νιγρίτα δεν θα εξυπηρετείται -ακόμη και να αναβαθμιστεί το Ειρηνοδικείο σε περιφερειακή έδρα- από την περιφερειακή έδρα αλλά από την κεντρική έδρα, διότι έτσι είναι η δομή του νέου δικαστικού χάρτη.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, αντιλαμβάνεστε ότι συνεκτιμάμε όλα τα στοιχεία και αυτά τα οποία είπατε σήμερα και όσα μας έχουν εισφέρει οι τοπικοί φορείς. Θα έχουμε τη δυνατότητα και κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης αλλά και κατά τον διάλογο ενώπιον της εθνικής αντιπροσωπείας τόσο στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές όσο και στην ολομέλεια να τα συζητήσουμε. Έχουμε αποδείξει ότι στο Υπουργείο Δικαιοσύνης δεν είμαστε δογματικοί. Μπορούμε να τα δούμε στο πλαίσιο, επαναλαμβάνω, της διαβούλευσης και του διαλόγου όλα αυτά και αν πειστούμε, να αναθεωρήσουμε την άποψη και τη θέση μας.

Σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

 

Προηγούμενο άρθροΔ.Ε.Υ.Α  Αλεξάνδρειας: Διακοπή νερού σε τμήμα της Αλεξάνδρειας
Επόμενο άρθροΣυνάντηση, στην Λιουμπλιάνα, του ΥπΑΑΤ, Λευτέρη Αυγενάκη με την ομόλογό του, Mateja Čalušić