Αγρονέα: Οι νέοι δρόμοι του μαλλιού προς ένα βιώσιμο μέλλον, Μέτσοβο

«Οι νέοι δρόμοι του μαλλιού προς ένα βιώσιμο μέλλον» είναι ο τίτλος του Συνεδρίου 6-7 Απρ 2024 και της 4ης Ευρωπαϊκής Ημέρας Μαλλιού, που θα γίνουν στο Συνεδριακό Κέντρο Μετσόβου «Διάσελο» και θα μεταδίδεται ζωντανά στο www.youtube.com/@ewefoundation-europeanwool255.

Οι πάρα πολύ ενδιαφέρουσες ομάδες θεμάτων περιλαμβάνουν τα: Σύνδεση κτηνοτροφίας με μαλλί, Μαλλί: ως μέσο σύνδεσης παράδοσης και σύγχρονης εποχής, Μαλλί: ως καινοτόμο εδαφοβελτιωτικό και μονωτικό υλικό, Μαλλί: ως μέσο θεραπευτικής αγωγής, Οι Ελληνικοί δρόμοι του Μαλλιού προς ένα βιώσιμο μέλλον, Οι νέοι δρόμοι του Μαλλιού προς ένα βιώσιμο μέλλον σε όλη την Ευρώπη, Το μαλλί ως μέσο θεραπευτικής αγωγής, Το Μαλλί στην εκπαίδευση & Το Μαλλί στην Βιοτεχνία/Χειροτεχνία.

Ανάμεσα στην πληθώρα των τίτλων εισηγήσεων ή/& συζητήσεων εντοπίζονται για την Κυριακή (7/4/2024): Καλωσόρισμα στο Μέτσοβο, Η εξέλιξη του κλάδου της κτηνοτροφίας στο Μέτσοβο, Ανάδειξη του μαλλιού από τοπικές φυλές προβάτων της Ηπείρου. Η «ηδονή» των ζώων όταν κουρεύονται, Τα παράλληλα μονοπάτια της τροφής μας, Χειροτεχνία Ελλάδος, Εμπόριο μαλλιού και προϊόντων του, Το στρατηγικό πλάνο για την αναβίωση και τον επαναπροσδιορισμό της Ελληνικής Χειροτεχνίας, Παραδοσιακή τέχνη υφαντικής και σύγχρονος σχεδιασμός, Διαδρομές στο Ύφασμα, Μια ανάγνωση του μαλλιού ως σύμβολο διαγενεακής σύνδεσης, Σύνδεση με το μαλλί στην Λέσβο, Ας υφάνουμε ένα καλύτερο μέλλον μαζί, Ηπειρώτικα μάλλινα στρώματα Dimstel, Κύκλος του μαλλιού στις ορεινές κοινότητες του Ψηλορείτη, Ιστορίες για το μαλλί και ιστορίες από το μαλλί, Το μαλλί ως εδαφοβελτιοτικό και λίπασμα σε καλλιέργειες στην Ελλάδα, Αναγεννητικκή γεωργία στην καλλιέργεια της αμπέλου, Fertiwool: ένα πολύτιμο εδαφοβελτιωτικό από 100% πρόβειο μαλλί, Πολυχρηστικό μαλλί προβάτου: από την ύφανση ρούχων στις θερμομονωτικές και ηχομονωτικές εφαρμογές, SoundWOOL: Interior acoustic cladding from recycled wool scraps, Gomitolorosa: 10 years of therapeutic knitting in Italy, Οι μη θεραπευτικές παρεμβάσεις στην πρόληψη και διαχείριση της άνοιας, Μαλλί: ως μέσο θεραπευτικής αγωγής & Δράσεις και προγράμματα για την μετακινούμενη κτηνοτροφία.

Την δε Τρίτη, Ευρωπαϊκή Ημέρα Μαλλιού (9/4/2024) καταγράφονται: Ένα ΣαββατοΚύριακο ξαναανακαλύπτοντας το μαλλί, Μια παγκοσμιοτοπική προσέγγιση από την βοσκική (ποιμενικό βίωμα) στην υφαντική και από τον αργαλειό στην κοινωνική καινοτομία, Σύγχρονή χρήση μαλλιού προβάτου στις Μένητες Άνδρου, Ηπειρωτική ταπητουργία, Η σημασία της σαφούς επισήμανσης για την προέλευση των βιοϊνών στην Ευρώπη, Πώς να ανταποκριθούμε στην πρόκληση της βιωσιμότητας από το μαλλί στην μόδα, Οι διαδρομές του μαλλιού των Βελεαρίδων νήσων προς ένα βιώσιμο μέλλον, Χρήση του μαλλιού στην Σερβία, Κυκλική πλύση στο Βέλγιο, Πλέξιμο … ένα μικρό άγκιστρο για την βελτίωση της προσοχής, Θεραπευτικό πλέξιμο στην πράξη σε Ιταλικό νοσοκομείο, Ορατή επιδιόρθωση στο Ηνωμένο Βασίλειο, Ζωγραφική με μαλλί, Wool wellness & EWE, Εορτασμός της Ευρωπαϊκής Ημέρας Μαλλιού στην Ισπανία, Το μαλλί ως έναυσμα για συνεργασία με τοπικούς φορείς στο Οικομουσείο, Εκπαίδευση για το μαλλί καικαινοτομία στα σχολεία, Μαθαίνοντας για το μαλλί στα σχολεία του Waldorf, Ένα μονοπάτι ύφανσης, Ύφανση με φυσικό-άβαφο μαλλί, Felting με βελόνες, Τσόχινο ύφασμα με βελόνα για διακόσμηση τσαντών, Τεχνική Tufting με την χρήση μαλλιού & «Με στημόνι και υφάδι».

Η κα Μάγδα Κοντογιάννη, κτηνοτρόφος, Μενίδι, 6932094231, γεννήθηκε μέσα στο αδειοδοτημένο από το 1966 «Βουστάσιο Κοντογιάννη» και μέχρι σήμερα στο ίδιο σημείο, με την οικογενειακή κτηνοτροφική επιχείρηση, φροντίζουν το περιβάλλον της Αττικής. Η κτηνοτροφία δεν είναι μια οποιαδήποτε επιχειρηματική δραστηριότητα, λέει, αλλά τρόπος ζωής. Πρέπει να ζεις, πρέπει να μένεις δίπλα στον στάβλο, και να μπορείς να επεμβαίνεις αποτελεσματικά στην συνεχή ζωή του κοπαδιού. Διότι η ζωή δεν έχει οκτάωρο, ούτε ΣαββατοΚύριακο, ούτε «διακοπές» και μια στιγμή μπορεί να είναι πάρα πολύ κρίσιμη για την ζωή ή την απώλεια ενός ζώου. Ενός ζώου που υποστηρίξαμε την «σύλληψή του, που βοηθήσαμε στην γέννα του, που το «βυζοπιάσαμε» στις πρώτες ημέρες της ζωής του, που το μεγαλώσαμε, που το κάναμε τα εμβόλια, που φροντίσαμε το διαιτολόγιό του, που το συμπαρασταθήκαμε στην συμβίωση μαζί μας.

Και σε αυτήν την συμβίωση κάθε χρόνο όταν πλησιάζουν οι ζέστες, το κουρεύουμε (κυρίως για τα πρόβατα), για να μπορέσει να ζήσει όσο το δυνατόν πιο άνετα στο ζεστό περιβάλλον του Ελληνικού θέρους. Είναι ένα ιδιότυπο «μασάζ», μια αφαίρεση περιττού μαλλιού, μια μορφή «ηδονής» …,  μια απελευθέρωση του πρόβατου.

Αλλά για τον κτηνοτρόφο είναι μια επίπονη διαδικασία, κουραστική, πολύωρη που απαιτεί συγκέντρωση δυνάμεων και προσπάθειας. Συνήθως η «κουρά» γίνεται συλλογικά με φίλους και συγγενείς, και συνοδεύεται με ομαδικό φαγητό (γλέντι) και έτσι σιγά σιγά πηγαίνουν όλοι μαζί σε όλα τα κοπάδια. Μια ιδιότυπη δράση.

Ο κ Δημήτρης Μιχαηλίδης, συγγραφέας, ΑγροΝέα, AgroBus, με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου του «Τα μονοπάτια της τροφής μας» των εκδόσεων ΣΤΕΝΤΟΡΑΣ (ISBN 978-618-84431-4-3) περιγράφει την λειτουργία της αγροδιατροφικής αλυσίδας, με έμφαση στην σημαντικότητα της παραγωγής τροφής και ειδικότερα στον αγρότη, ως παραγωγό τροφής & φροντιστή του περιβάλλοντος. Δίνει επίσης στοιχεία της «σοφής» κυκλικότητας της φύσης (zero waste?), χωρίς απόβλητα, όπου ακόμα και τα «παραπροϊόντα» της κύριας δραστηριότητας της παραγωγής τροφής, δεν αντιμετωπίζονται ως «παραπροϊόντα» αλλά ως κρίκοι στην ισορροπία της φύσης. Και το μαλλί, όταν δεν γίνεται αντικείμενο «βιομηχανικής» εκμετάλλευσης συμβάλλει στην ισορροπία της φύσης. Η λέξη «κλειδί» στην επιβίωση-αειφορία του περιβάλλοντος (φυσικό, κοινωνικό, πολιτιστικό, οικονομικό, τεχνολογικό, οικονομικό κλπ) είναι η ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ. Κάθε μορφής ανισορροπία οδηγεί σε θάνατο το σύστημα που την εξυπηρετεί.

Στην νέα τοπικότητα (locality) κάθε τοπική δραστηριότητα, για να είναι αειφόρος, θα πρέπει να εξασφαλίζει την πλήρη «κυκλικότητα», χωρίς απορρίμματα, σε τοπικό επίπεδο, και μάλιστα χωρίς «εισαγωγή» ξένων ουσιών και εισβολικών-ξενικών οργανισμών. Τα τοπικώς παραγόμενα προϊόντα, από αυτόχθονες φυλές και τοπικά φυτά, πρέπει να επεξεργάζονται τοπικά, με τοπικές συνταγές και μεθόδους (πολιτισμός, γαστρονομία, χειροτεχνία κλπ) για ναν καταναλωθεί κυρίως τοπικά, συντελώντας στην τοπική αυτάρκεια και αυτοδυναμία των τοπικών κοινωνιών …

Πληροφορίες για το Συνέδριο: κα Παναγιώτα Κουτσούκου, Οικομουσείο Ζαγορίου, Άνω Πεδινά Ζαγορίου. www.ecomuseumzagori.gr, ecomuseumzagori@gmail.com, 6977 391 498 και κα Καλλιόπη Ρέκατα, 6949 828 288, Ίδρυμα ΕΓΝΑΤΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ, Κάστρο, Ιωάννινα, www.egnatiaepirusfoundation.gr, eef@forthnet.gr.

Η 4η Ευρωπαϊκή Ημέρα Μαλλιού και το συνέδριο-εργαστήριο «Οι νέοι δρόμοι του μαλλιού προς ένα βιώσιμο μέλλον» θα γίνει στο Μέτσοβο, 6, 7 & 9 Απρ 2024 και ειδικά την Ευρωπαϊκή Ημέρα Μαλλιού μπορεί να την δει κάποιος ζωντανά στο www.youtube.com/@ewefoundation-europeanwool255.

ewe

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382, ΑγροΝέα, AgroBus

Προηγούμενο άρθροΝίκος Ανδρουλάκης: «Ο κ. Μητσοτάκης είναι αναξιόπιστος. Οι ευρωεκλογές πρέπει να παράξουν πολιτικό αποτέλεσμα»
Επόμενο άρθροΑγωνιστική Συσπείρωση Ημαθίας: Μετά τη Βέροια και οι συνάδελφοι στη Νάουσα έδειξαν τον δρόμο