Συνέντευξη του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη στην εκπομπή ΑΤΑΙΡΙΑΣΤΟΙ με τους Δημοσιογράφους Χρήστο Κούτρα και Γιάννη Ντσούνο
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γεια σας, κ. Υπουργέ. Καλημέρα σας. Με πολλά θέματα στην επικαιρότητα, σκληρά και δύσκολα θέματα. Και να ξεκινήσουμε από το ζουμί, κ. Μαρινάκη. Πάτε να συγκαλύψετε και καλύπτετε τον κ. Καραμανλή; Για αυτό σας κατηγορεί η Αντιπολίτευση.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Λοιπόν, ξεκινάμε από την βασική απάντηση και θα πάω στην Αντιπολίτευση. Εγώ ρωτάω το εξής: Η Δικαιοσύνη, η οποία ερευνά την υπόθεση αυτή και είναι υπεράνω όλων, έχει ξεκινήσει μια διαδικασία. Και μιλάνε για συγκάλυψη. Ρωτάω, λοιπόν, εγώ, τα εξής απλά ερωτήματα: Υπάρχει κάποιος που εξαιρείται; Όχι, είναι η απάντηση. Υπάρχει κάτι το οποίο έχει αιτηθεί η Δικαιοσύνη και έχει έρθει η δήθεν «κακιά» Κυβέρνηση να της το έχει αρνηθεί; Όχι, είναι η απάντηση. Υπάρχει κάποιο κατηγορητήριο το οποίο έχει γραφτεί, υπάρχει κάτι το οποίο η Δικαιοσύνη έχει αιτηθεί από τη Βουλή κι έχει έρθει η Κυβέρνηση και έχει πει «όχι»; Όχι, είναι η απάντηση. Ποια είναι η πραγματικότητα; Η πραγματικότητα είναι ότι κανείς δεν είναι αθώος a priori, επειδή για παράδειγμα είναι Υπουργός. Ή κανείς δεν εξαιρείται του να είναι εν δυνάμει ύποπτος επειδή είναι Υπουργός. Αλλά κανείς δεν είναι a priori ένοχος ή κατηγορούμενος ή ύποπτος, επειδή το λέει η κοινή γνώμη ή ένα μέρος αυτής, η Αντιπολίτευση, εγώ, εσείς ή ο οποιοσδήποτε. Αθώους, ενόχους, υπόπτους και κατηγορουμένους τους καθορίζει η Δικαιοσύνη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή, αν ο εισαγγελέας στη Λάρισα σκοντάψει πάνω στον κ. Καραμανλή και το στείλει στη Βουλή, η Κυβέρνηση θα τον προστατέψει ή θα πει: «πήγαινε στην τακτική Δικαιοσύνη»;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Η Κυβέρνηση δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να μπει εμπόδιο σε καμία έρευνα. Αλλά, προσέξτε, πρέπει, για να φτάσουμε στο σημείο να κάνουμε αυτή τη συζήτηση, που εμείς δεν πρόκειται να αποφύγουμε καμία συζήτηση, γιατί δεν είναι πολιτική, είναι μία δικαστική συζήτηση, πρέπει να γίνει αυτό το οποίο λέτε, να το κάνει αυτό η Δικαιοσύνη. Στη συνέχεια, να συνταχθεί ένα κατηγορητήριο, να δούμε τι λέει αυτό το κατηγορητήριο και, στη συνέχεια, να τοποθετηθούμε επί συγκεκριμένων κατηγοριών. Αυτή την στιγμή, γίνεται μια χυδαία εργαλειοποίηση από την Αντιπολίτευση του πόνου των ανθρώπων, γιατί τι κάνουν; Και το συνδέω με την Αντιπολίτευση. Κάνουν προληπτικά μια συζήτηση που είναι πολύ «δημοφιλής» στον ανθρώπινο πόνο: «Α, η Κυβέρνηση συγκαλύπτει, α, η Κυβέρνηση κρύβει». Το ένα τζάκι, λέει σήμερα μια εικόνα που ανέβασε ο κ. Κασσελάκης, κρύβει το άλλο τζάκι. Μάλιστα. Και ξαναλέω, λοιπόν, εγώ: Πού είναι η συγκάλυψη; Σε τι έχουμε κρυφτεί; Να σας πω κάτι; Και γιατί μιλάω και για υποκρισία έτσι; Τι πάνε και λένε αυτοί οι οποίοι στέκονται, όπως τους χαρακτηρίσαμε ως «βδέλλες», δίπλα σε πονεμένους ανθρώπους, για να αποκομίσουν πολιτικά οφέλη;
Σε τρία πράγματα είναι απόλυτα υποκριτές. Πρώτον. Λένε: Αυτή η «κακιά» Κυβέρνηση δεν καταργεί τον νόμο περί ευθύνης Υπουργών και κρύβει τον Καραμανλή. Έτσι δεν λένε; Μάλιστα. Όταν έγινε η συνταγματική αναθεώρηση, αυτή η δήθεν κακιά Κυβέρνηση, άλλαξε την προθεσμία και εξομοίωσε Υπουργούς με τους υπόλοιπους πολίτες. Γιατί δεν ήρθε τότε ο «καλός» ΣΥΡΙΖΑ του κ. Αρβανίτη και όλων των υπολοίπων, να ζητήσει την κατάργηση του νόμου περί ευθύνης Υπουργών; Να σας πω εγώ γιατί; Γιατί τον χρησιμοποίησαν έντεκα φορές όταν ήταν πλειοψηφία και κρύφτηκαν πίσω από τον νόμο έντεκα Υπουργοί τους.
Δεύτερον: Γιατί δεν συντάσσουν κατηγορητήριο για να μπορούν να μας κατηγορήσουν για συγκάλυψη; Γιατί πρέπει να γράψουν, κ. Κούτρα, κ. Ντσούνο, ότι υπάρχει αιτιώδης συνάφεια μεταξύ της καθυστέρησης υλοποίησης μιας σύμβασης, που ολοκληρώθηκε επί των ημερών μας, και της ανθρωποκτονίας. Αν το κάνουν αυτό, ξέρετε τι θα συνεπάγεται; Ότι, για παράδειγμα, όταν ήρθε ο εισαγγελέας για το Μάτι και είπε ότι αν υπήρχε το 112, θα είχαν σωθεί πολλοί άνθρωποι από αυτούς που πέθαναν, θα έπρεπε αυτοί που δεν ολοκλήρωσαν το 112 -ενώ ο Πιερρακάκης και η Κυβέρνηση Μητσοτάκη το ολοκλήρωσαν σε λίγους μήνες- θα έπρεπε να πάνε κατηγορούμενοι για ανθρωποκτονία. Εμείς δεν το πιστεύουμε αυτό, αλλά αυτοί το υπονοούν. Το υπονοούν, αυτή είναι η χυδαιότητα, για να γίνουν αρεστοί σε έναν πονεμένο κόσμο, αλλά δεν το γράφουν κιόλας, γιατί ξέρουν ότι αυτό θα έχει και συνέπειες. Και το τρίτον, θυμήθηκαν όλους τους νεκρούς; Θυμήθηκαν όλες τις τραγωδίες; Θυμήθηκαν όλες τις δυσάρεστες στιγμές;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μην κάνετε συμψηφισμούς, όμως, γιατί δεν είναι ωραίο.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Όχι, το αντίθετο. Εμείς δεν κάνουμε συμψηφισμό και θεωρούμε ότι κάθε πονεμένη μάνα πρέπει να έχει τον απόλυτο σεβασμό μας, έχει την απόλυτη, προφανώς, ελευθερία και κατανόηση, η κάθε μάνα και ο κάθε πατέρας που έχει χάσει ένα παιδί. Και τι λέω; Το ξαναλέω. Κανείς δεν είναι a priori -το τονίζω- αθώος επειδή μπορεί να είναι Υπουργός, αλλά και κανείς -το τονίζω- δεν είναι a priori ένοχος, επειδή το λέει ο οποιοσδήποτε πλην της Δικαιοσύνης.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επειδή μιλήσατε για την αντιπολίτευση, αλλά το θέμα δεν είναι η αντιπολίτευση, το θέμα είναι τι λένε και οι πολίτες σε αυτήν την ιστορία. Οι πολίτες λένε ότι έχει ευθύνη και ο Μητσοτάκης, γιατί τον έβαλε τον Καραμανλή στα ψηφοδέλτια και τον έβαλε για να έχει την ασυλία· αυτό λένε· επειδή μου επικαλεστήκατε τι λένε. Δεύτερον, ότι έχει γίνει το μπάζωμα, έχουνε υπάρξει έρευνες από τους παράγοντες, τους τεχνικούς συμβούλους, που έβαλαν οι οικογένειες των «57» και δεν έχουν δοθεί απαντήσεις, κύριε Μαρινάκη.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Λοιπόν, απαντώ πρώτα στα περί ψηφοδελτίου Καραμανλή και ασυλίας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και το γεγονός ότι ψηφίστηκε, δεν λέει κάτι στον κόσμο.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κατ’ αρχάς, το ότι ψηφίζεται κάποιος, δεν σημαίνει ότι, όπως είπα πριν κανείς δεν είναι a priori αθώος ή ένοχος, επειδή μπορεί να ψηφίστηκε, επειδή μπορεί να είναι υπουργός. Κανένας από εμάς· όλοι είμαστε ίσοι απέναντι στο νόμο. Προσέξτε τώρα, κατ’ αρχάς ο Καραμανλής ανέλαβε την πολιτική ευθύνη και παραιτήθηκε από υπουργός. Το ότι έχει τη βουλευτική ασυλία, απόδειξη και η περίπτωση Σπίρτζη, όπου, βέβαια, έχει παραγραφεί, αλλά έρχεται και λέει και ο ίδιος ―είναι μία άλλη κουβέντα αυτή― ότι παραιτείται του δικαιώματος αυτού «και να κριθώ, επειδή ήμουν υπουργός». Δεν είναι βουλευτής ο κύριος Σπίρτζης. Βέβαια, ο κύριος Σπίρτζης το κάνει εκ του ασφαλούς, γιατί ποινική ευθύνη στο τέλος της ημέρας, δηλαδή, ποινική συνέπεια δεν πρόκειται να του αναγνωρισθεί. Για τον κύριο Καραμανλή υπάρχει ένα κοινό και μία διαφορά. Το κοινό είναι ότι κι αυτός θα ελεγχθεί, ενδεχομένως, όπως και ο κάθε υπουργός, για να μην το προσωποποιούμε, ως υπουργός, όχι ως βουλευτής. Άρα, είτε έχει τη βουλευτική ασυλία, είτε δεν έχει τη βουλευτική ασυλία, γιατί σκοπίμως το μπλέκουν αυτό από την αντιπολίτευση σε ανθρώπους οι οποίοι είναι οργισμένοι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν έχει ποινική ευθύνη, αν αποδειχθεί ότι έχει ποινική ευθύνη, τον κύριο Καραμανλή τον καλύπτει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Προσέξτε, ποια είναι η διαφορά Καραμανλή με Σπίρτζη και τους υπουργούς μέχρι τον Σπίρτζη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Συγνώμη, για να το πω για να είναι ολοκληρωμένο. Γιατί έτσι όπως το λέτε για τον Σπίρτζη, για τον Καραμανλή. Ο Σπίρτζης πάει αυτό που κάνει, αλλά δεν έχει πρόβλημα και επειδή ο Καραμανλής μπορεί να έχει το πρόβλημα, δεν το κάνουμε κι εμείς τώρα.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Όχι, δεν λέω αυτό. Είναι τρία διαφορετικά πράγματα, να τα ξεκαθαρίσουμε. Ένα πράγμα είναι η βουλευτική ασυλία. Δεν αφορά ούτε τον Σπίρτζη, ούτε τον Καραμανλή. Άρα, είτε είναι, είτε δεν είναι βουλευτής ο Καραμανλής, για την ποινική διερεύνηση της υπόθεσης, αυτό είναι αδιάφορο. Αυτό είναι στην άκρη. Δεύτερο σημείο που πρέπει να εντοπίσουμε. Για τον Σπίρτζη ισχύει η αποσβεστική προθεσμία, δηλαδή αυτό για το οποίο κατηγορούσαν διαχρονικά το πολιτικό σύστημα ότι «βγαίνουν λάδι» οι υπουργοί επειδή έχουν ειδικό καθεστώς παραγραφής, πιάνει τον Σπίρτζη και τους υπουργούς που έχουν διατελέσει υπουργοί μέχρι την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Τον Καραμανλή από το 2019 και μετά δεν τον πιάνει. Γιατί δεν τον πιάνει τον Καραμανλή και τους υπουργούς από το 2019 και μετά; Γιατί η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη άλλαξε το άρθρο 86 του Συντάγματος και δεν ισχύει, πλέον, ειδική παραγραφή, αυτό που λέμε αποσβεστική προθεσμία για τους υπουργούς. Δεύτερον αυτό. Τρίτο δεδομένο. Το αν υπάρχουν εν δυνάμει ποινικές ευθύνες για τον οποιονδήποτε υπουργό, για τον οποιονδήποτε εμπλεκόμενο και σε αυτήν και σε οποιαδήποτε άλλη υπόθεση, αυτό το αξιολογεί η Δικαιοσύνη. Τι θέλω να πω: ο κύριος Σπίρτζης κάνει κάτι εκ του ασφαλούς.
Βέβαια, λέει χθες σε συνέντευξή του, έχει ενδιαφέρον, στο Real FM, στο ραδιόφωνο, σας καλώ να το ακούσετε, ότι δεν έχει σχέση η καθυστέρηση υλοποίησης μιας σύμβασης με ένα τραγικό δυστύχημα. Δηλαδή, ο ίδιος ο Σπίρτζης, που ο ΣΥΡΙΖΑ τον επικαλείται ως δήθεν παράδειγμα το οποίο πρέπει ν’ ακολουθήσει ο Καραμανλής, έρχεται και επιβεβαιώνει ένα επιχείρημα που τι λέει: ότι δεν είναι δεδομένο, όπως σας έλεγα πριν, κατ’ αναλογία με το Μάτι, δεν είναι δυνατόν -εγώ θα σας πω μια κακή υλοποίηση, που κι αυτό είναι ερευνητέο- να συνδέεται η καθυστέρηση υλοποίησης σύμβασης με ένα τραγικό δυστύχημα. Και κάτι τελευταίο. Γιατί κουνάνε το δάχτυλο και κατηγορούν; Γιατί δόθηκε παράταση, σωστά; Αυτή τη στιγμή, δηλαδή, κατηγορούν έναν άνθρωπο για το ένα θέμα και το αντίθετό του. Εάν δεν είχε δοθεί παράταση στη σύμβαση, η σύμβαση δεν θα τελείωνε ποτέ. Συμφωνούμε σε αυτό; Άρα, αυτό το οποίο λένε κάποιοι, που προφανώς θα έπρεπε να υπήρχε τηλεδιοίκηση όσο το δυνατόν νωρίτερα, μην παρεξηγηθώ, αλλά τι λένε; Ότι έδωσε παράταση και δεν υπήρχε τηλεδιοίκηση. Αν δεν έδινε παράταση, θα ξεκινούσε το έργο από την αρχή και δεν θα τελείωνε σε ένα χρόνο, θα τελείωσε σε τέσσερα – πέντε χρόνια. Τι θέλω να πω για όλα αυτά. Όλα αυτά, όλες οι κατηγορίες, όλα τα ερωτήματα, όλες οι αιτιάσεις ―εμείς έχουμε πει μια άποψη για το μπάζωμα, από αυτά τα οποία προκύπτουν ως δεδομένα από αυτά που γνωρίζουμε, έχουμε απαντήσει σε αυτό― όλα, όμως, ό,τι και να λέμε εμείς, ότι και να λέτε εσείς, θα τα απαντήσει η Δικαιοσύνη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα, αν η Δικαιοσύνη, κύριε Υπουργέ, οδηγήσει με κατηγορίες απέναντι στον κύριο Καραμανλή, ο κύριος Καραμανλής θα οδηγηθεί στην τακτική Δικαιοσύνη. Σωστά;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Εφόσον έρθει η Δικαιοσύνη για τον οποιονδήποτε, μην το προσωποποιούμε ―το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο, κύριε Ντσούνο, είναι ένας άνθρωπος ο οποίος επικοινωνιακά αυτή τη στιγμή μπορεί να είναι κάτω και τον χτυπάνε όλοι, είναι να γίνουμε όλοι δημοφιλείς και να λέμε: «συγκαλύπτεις».
Υπεράνω όλων είναι η Δικαιοσύνη. Εμείς δεν πρόκειται, ούτε έχουμε σκοπό, ούτε το κάναμε ποτέ – όπως κάποιοι άλλοι – να συγκαλύψουμε κανέναν.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχουν άλλα δύο θέματα. Το ένα θέμα είναι το 1,3 εκ. υπογραφές που έχει μαζέψει η κυρία Καρυστιανού, ακριβώς γι’ αυτά τα θέματα και φαίνεται ότι προκύπτει και ένα εσωτερικό πρόβλημα στη Νέα Δημοκρατία κ. Εκπρόσωπε. Γιατί υπάρχουν δηλώσεις βουλευτών – έχω κρατήσει τρεις – Κτιστάκης, Φόρτωμας, οι οποίοι είπαν ότι στη θέση του κ. Καραμανλή θα είχαν παραιτηθεί. Και ο κ. Σταμάτης – βουλευτής, επίσης, Επικρατείας – ο οποίος είπε ότι αν ήμουν στη θέση του θα αυτοκτονούσα. Τον βγάλαμε στο ραδιόφωνο τον άνθρωπο, μας εξήγησε τι ακριβώς εννοούσε, έβαλε ένα παράδειγμα. Αλλά, είναι μια βαριά δήλωση, η αλήθεια είναι.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κατ’ αρχάς το τελευταίο και ο ίδιος είπε ότι, προφανώς, το είπε σε υπερβολικό τόνο και δεν το εννοούσε. Νομίζω ότι δεν χρειάζεται να σχολιάσουμε, επειδή υπάρχουν αυτή τη στιγμή άνθρωποι που μας βλέπουν και μπορεί να έχουν χάσει δικό τους άνθρωπο σε μια τέτοια τραγική στιγμή. Δεν χρειάζεται να χρησιμοποιούμε τόσο βαριές εκφράσεις. Είναι ατυχέστατες. Δεν μπορούμε να λέμε τη λέξη «αυτοκτονία», έτσι, ελαφρά τη καρδία. Αλλά και ο ίδιος νομίζω το κατάλαβε και βγήκε και επανόρθωσε τη δήλωσή του. Προσέξτε. Το αν θα ασκήσει ένα ατομικό δικαίωμα κάποιος, αλλά να έχει συνέπεια – δηλαδή, να οδηγεί κάπου – εγώ, θεωρώ ότι αυτό οδηγείται μόνο από τη Δικαιοσύνη. Έχω πει την άποψή μου, για να μην παρεξηγηθώ. Είναι μια ατομική του επιλογή. Δηλαδή, το αν για παράδειγμα, σου δίνει το δικαίωμα ο νόμος να χρησιμοποιήσεις κάτι το οποίο, βέβαια, αυτή τη στιγμή δεν έχει αξία μέχρι να αποφασίσει η Δικαιοσύνη για το ποιος φταίει και ποιος όχι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα, εκεί θα αποφασίσει ο κ. Καραμανλής, λέτε;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Εγώ δεν μπορώ να σας πω, λοιπόν, για ένα ατομικό δικαίωμα κάποιου. Αναφέρομαι στην περίπτωση της άσκησης ενός δικαιώματος από το Σύνταγμα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Της παραίτησης, εννοείτε;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Όχι, δεν αναφέρομαι στην παραίτηση…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί ο κ. Κτιστάκης και ο κ. Φόρτωμας…
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ο κ. Φόρτωμας απάντησε σχετικά, αν δεν κάνω λάθος αναλογικά με την ερώτηση, που γίνεται για τον κ. Σπίρτζη. Σ’ αυτό απάντησε ο κ. Φόρτωμας. Και είπε ότι αυτό είναι επιλογή του καθενός. Ο ίδιος είπε ότι «θα το έκανα». Προσέξτε, εγώ λέω το εξής. Το αν κάποιος είναι βουλευτής ή όχι, ασχέτως της πολιτικής διάστασης, αν θα ήταν υποψήφιος, δεν θα ήταν υποψήφιος. Το ξαναλέω, ανέλαβε ευθύνη με το ότι παραιτήθηκε από Υπουργός. Γιατί ως Υπουργός κατηγορείται πολιτικά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Από εκεί και πέρα υπήρξε συνέχεια κ. Υπουργέ και υπάρχει και το λαϊκό αίσθημα, απέναντι σ’ αυτή την εθνική τραγωδία.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Το αν κάποιος θα οδηγηθεί ή όχι στη Δικαιοσύνη, εφόσον αυτό το οποίο μπορεί να κατηγορηθεί είναι επί υπουργίας του, δεν έχει σχέση με το αν είναι βουλευτής ή όχι, ποινικά. Ένα πράγμα είναι αυτό. Ένα άλλο πράγμα είναι το ότι κάποιος επειδή ήταν εν ενεργεία βουλευτής κατέβηκε εκ νέου υποψήφιος. Το ότι τον ψήφισαν αυτοί που τον ψήφισαν – δημοκρατία έχουμε και τον επέλεξαν – δεν σημαίνει ότι ούτε τον αθωώνουν, ούτε τον ενοχοποιούν αυτοί που δεν τον ψήφισαν. Δεν πρέπει να κάνουμε συζήτηση για ένα τόσο σοβαρό δυστύχημα, με τόσες ποινικές προεκτάσεις με όρους πολιτικής αντιπαράθεσης. Εγώ αυτό λέω. Τίποτα περισσότερο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα, δεν υπάρχει πρόβλημα στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας από βουλευτές οι οποίοι «πιέζονται»;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κούτρα, γιατί ούτε η Νέα Δημοκρατία, ούτε η Κυβέρνηση δικάζει. Η Νέα Δημοκρατία δεν είναι κόμμα το οποίο στήνει «λαϊκά δικαστήρια».
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχουμε δύο δημοσκοπήσεις οι οποίες βγήκαν στο φως της δημοσιότητας. Η μια είναι της Opinion Poll και η άλλη είναι της Metron Analysis. Στη δημοσκόπηση της Opinion Poll η πρόθεση ψήφου είναι 27,7% η Νέα Δημοκρατία, δεύτερος ο ΣΥΡΙΖΑ 10,8%, τρίτο το ΠΑΣΟΚ 10%, ΚΚΕ 7,6%, Ελληνική Λύση 8,1%, Σπαρτιάτες 2%. Πάμε και στην Metron Analysis. Εδώ, φαίνεται, και αν δούμε και την αναγωγή ότι η Νέα Δημοκρατία έχει υποστεί απώλεια 5 μονάδων και έχει τρωθεί και προσωπικά ο κ. Μητσοτάκης – για πρώτη φορά – με μεγάλη πτώση στην καταλληλότητα της πρωθυπουργίας και στη δημοφιλία.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Λοιπόν, εγώ θα επιλέξω να μιλήσω – αυτές είναι δύο δημοσκοπήσεις, σε συνέχεια άλλων τριών των τελευταίων ημερών – για τη χειρότερη…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θέλω να πω, ότι είναι και με μεγάλη διαφορά η Νέα Δημοκρατία, αλλά η Metron Analysis δείχνει πτώση σοβαρή.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Εγώ θα επιλέξω να απαντήσω από τις πέντε τελευταίες δημοσκοπήσεις για τη χειρότερη δημοσκόπηση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Της METRON λέτε.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Της METRON. Δεν θα πάω να σας πω ότι ωραία και αυτή αποτυπώνει μια πολιτική υπεροχή, αλλά με μεγαλύτερη φθορά. Δεν θα πάω να σας πω, ναι, αλλά η άλλη δημοσκόπηση, ούτε θα πάω να πω -όπως κάνουν οι πολιτικοί μας αντίπαλοι– να επιτεθώ ή να αμφισβητήσω μια άλλη εταιρία. Κάθε εταιρία βγάζει μία δημοσκόπηση με πολύ σεβαστά αποτελέσματα. Για μας, λοιπόν, αυτή η δημοσκόπηση όντως δείχνει μια μεγαλύτερη φθορά, σε σχέση με τις άλλες. Και για εμάς αυτό είναι ένα μήνυμα. Τι μήνυμα είναι αυτό; Να προβληματιστούμε για κάποια πράγματα. Πρώτον, ότι κανένα εκλογικό αποτέλεσμα δεν είναι δεδομένο. Δεν σημαίνει ότι επειδή πριν από κάποιους μήνες η Νέα Δημοκρατία πήρε 40,5%, αυτό είναι «γραμμένο στην πέτρα». Σημαίνει ότι κάθε εκλογική διαδικασία, όπως οι επικείμενες ευρωεκλογές, ξεκινάνε από το μηδέν. Η κάλπη είναι άδεια. Και εδώ υπάρχει και το εξής. Τι πιστεύω εγώ, τι μας λέει αυτή η πιο αυστηρή, ας πούμε, σε σχέση με τις άλλες, δημοσκόπηση για εμάς, που είναι απολύτως σεβαστή και μας προβληματίζει. Μας λέει ότι υπάρχει κόσμος, ο οποίος λέει ότι, ωραία, έχεις καταφέρει πέντε πράγματα. Αυτή τη στιγμή η χώρα μας έχει μία σταθερότητα οικονομική. Αυξάνονται οι μισθοί, μειώνεται η ανεργία, συζητάμε πλέον για ευρωομόλογα και για μια διαδικασία αμυντικών δαπανών στην Ευρώπη, οχυρώνουμε τα σύνορά μας, αλλά, προφανώς, έχω παράπονο για ένα-δύο-τρία θέματα. Εμείς τι έχουμε καθήκον να κάνουμε; Να εξηγήσουμε τη σημασία των πρώτων πέντε, να λύσουμε τα υπόλοιπα τρία και, ενδεχομένως, όπου υπάρχει παρανόηση, να πούμε τι κάνουμε σε αυτά. Εγώ θα πω κάτι, απευθυνόμενος στον κόσμο που μας ακούει: Αντιλαμβάνομαι μία εν μέρει – γιατί το ποσοστό αυτό δείχνει υπεροχή- απογοήτευση, έναν προβληματισμό. Γιατί δεν φαίνεται κάποια άλλη δύναμη να ανεβαίνει, αλλά υπάρχει ένας προβληματισμός. Εγώ λέω το εξής: Τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο, ούτε από εμάς, κανένα εκλογικό αποτέλεσμα, ούτε από τα στελέχη μας. Όπως βλέπουμε, οι εκλογικές διαδικασίες είναι από το μηδέν. Και βέβαια, η σταθερότητα της χώρας, η ανάπτυξή της, το γεγονός ότι έχει καταφέρει να πάει σε ένα επίπεδο, περνάνε μέσα και από αυτές τις ευρωεκλογές.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, αλλά υπάρχουν και συναισθηματικά πράγματα. Δηλαδή, το θέμα της ψήφισης του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών, φαντάζομαι σας έχει κάνει κακό από τα δεξιά. Το θέμα των Τεμπών σας έχει κάνει κακό από παντού και ο χειρισμός του θέματος.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Για να φτάσω σε αυτά, μισό λεπτό μόνο να σας πω κάτι. Είναι σημαντικό ότι συζητάμε για το πόσο παραπάνω θα πάει ο κατώτατος μισθός, για το πόσο ακόμα μπορεί να πέσει η ανεργία, που έπεσε 7 μονάδες, για το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει τετραπλάσια ανάπτυξη, για το γεγονός ότι είναι δεδομένο πως δεν είναι «ξέφραγο αμπέλι» τα σύνορά της. Προσέξτε: Αυτά πλέον θεωρούνται δεδομένα. Πρώτον, περνάνε όλα αυτά, η σταθερότητα και όλα αυτά, μέσα από κάθε εκλογικό αποτέλεσμα. Και δεύτερον, το είπα και πριν, προφανώς μπορεί κάποιος να τα αποδέχεται αυτά και να είναι κοντά μας, αλλά να παίρνει μία απόσταση, γιατί είναι δυσαρεστημένος με ένα άλλο θέμα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ή να μην τα αποδέχεται, κ. Μαρινάκη, ή να μην τα βιώνει. Δηλαδή, την ανάπτυξη δεν τη βιώνουν όλοι. Όπως λέει ο ΣΥΡΙΖΑ «πω, πω πόσο κακιά είναι η Κυβέρνηση», αλλά είναι στο 10%, δηλαδή δεν τους ακούει ο πολίτης, είναι και ανάποδο. Δηλαδή, λέτε εσείς οικονομία, το ένα, το άλλο, κ.λ.π. και σου λέει ο άλλος ποια οικονομία, εδώ δεν βγαίνει ο μήνας.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Είναι προφανές ότι οι αυξήσεις μισθών και εισοδημάτων δεν φαίνονται όσο θα έπρεπε να φανούν, γιατί έχουμε μία πρωτοφανή, επίμονη, εισαγόμενη, αλλά που αφορά και τη χώρα μας, ακρίβεια, αλλά οι κινήσεις μειώνουν κατά πολύ τις συνέπειες. Δεν θα κάτσω να σας πω για κάθε προϊόν που όντως έχει πέσει, το έκανα αναλυτικά. Το ρεύμα έχει πέσει 30%, πολλά προϊόντα κατά 15%. Σχετικά με το ζήτημα της ισότητας στον γάμο, φαίνεται στην πράξη, αλλά αυτό ο κόσμος πρέπει να το δει και τους υπόλοιπους μήνες για να πειστεί, ότι δεν επηρέασε κανέναν, πέραν αυτών που λύθηκαν κάποιες εκκρεμότητες δικές τους, που ήταν ουσιαστικά πολίτες δύο κατηγοριών. Αλλά ούτε αυτά τα οποία κάποιοι φοβούνταν, φαίνεται ότι έγιναν. Απλά κάποια παιδιά, δεν είναι πλέον «παιδιά ενός κατώτερου Θεού», μην κάνουμε την ανάλυση. Και σχετικά με τα Τέμπη, είναι όλη αυτή η κουβέντα που κάναμε. Και κλείνω με αυτό. Ξέρετε, υπάρχουν δύο επιχειρηματολογίες. Η εύκολη, αλλά επικίνδυνη, λαϊκίστικη επιχειρηματολογία ενός πολιτικού χώρου, που εκμεταλλευόμενη τον πόνο τι λέει: «Δολοφόνοι», «συγκαλύπτετε», το ένα, το άλλο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, αυτό που είπατε πριν.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αυτό, ξέρετε, είναι εύκολο να περάσει. Το να επιχειρηματολογείς σεβόμενος τον πόνο των ανθρώπων, με συγκεκριμένα, όμως, επιχειρήματα και στοιχεία, το ξέρουμε ότι είναι δύσκολο, αλλά αυτή η παράταξη -που κλείνει και 50 χρόνια- έχει μάθει, με σεβασμό στους πολίτες, να ακολουθεί τον δύσκολο, αλλά υπεύθυνο δρόμο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα και οι δημοσκοπήσεις και τα νούμερα των δημοσκοπήσεων και όλα αυτά και όλα αυτά τα θέματα τα οποία συζητήσαμε, για τη Νέα Δημοκρατία, εάν το ποσοστό στις ευρωεκλογές είναι κάτω από το 30%, υπάρχει πρόβλημα;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Η Νέα Δημοκρατία θα διεκδικήσει στις προσεχείς ευρωεκλογές το μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό, όχι γιατί αυτό είναι μία, ας πούμε, μικροπολιτική μάχη, γιατί θεωρούμε ότι από αυτές τις ευρωεκλογές, καταρχάς, κρίνεται και η ευρωπαϊκή στόχευση της χώρας. Δηλαδή ποιοι θα είναι οι εκπρόσωποι που θα μας εκπροσωπούν στο Ευρωκοινοβούλιο, ποιοι θα υπερασπίζονται αυτές τις πολιτικές που σήμερα και χθες και τις επόμενες μέρες θα υπερασπιστεί ο Πρωθυπουργός, όπως είναι αυτό που σας είπα για τις αμυντικές δαπάνες. Και κάτι ακόμα, βέβαια: Αυτό το αποτέλεσμα θα στείλει ένα μήνυμα για την πορεία της χώρας. Θα συνεχίσουμε με αυτή τη σταθερότητα;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα, μπορεί να προκύψουν και εθνικές εκλογές;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Σε καμία περίπτωση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ρωτάω εγώ. Εάν διακυβευτούν και τα λοιπά, μπορεί να προκύψουν και εθνικές.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Η χώρα έχει μία σταθερή Κυβέρνηση, με 158 βουλευτές, με μία πολύ νωπή λαϊκή εντολή. Όμως οι ευρωεκλογές είναι μία εθνική κάλπη.
Δείτε ολόκληρη την συνέντευξη του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου εδώ: