Σε ανοδική τροχιά κινούνται οι τιμές των υγρών καυσίμων παγκοσμίως, κάτι που ήδη έχει αρχίσει να γίνεται αισθητό και στη χώρα μας, καθώς οι τιμές τους στις αντλίες των πρατηρίων, έχουν αρχίζει να εκτοξεύονται.
Πολλοί είναι οι παράγοντες για αυτή τη νέα ανοδική κούρσα.
Κατ’ αρχήν, παρατηρείται διαρκής αύξηση της ενεργειακής και ιδιαίτερα της πετρελαϊκής, ζήτησης παγκοσμίως. Από τα 101.8 εκατ.βαρ/ημερα το 2023 έχουμε φθάσει στα 103.3 εκατ.βαρ/ημερα το 2024 και προβλέπεται να πάμε στα 105.7 εκατ. το 2028
Μακροπρόθεσμα ο OPEC προβλέπει ότι η ζήτηση θα κορυφωθεί το 2045 στα 116 εκατ.βαρ/ημερα ενώ ο ΙΕΑ εκτιμά ότι στο peak oil θα φθάσουμε το 2028/2029 στα 106-107 εκατ.
Οι περισσότεροι παράγοντες της αγοράς συνηγορούν με τις προβλέψεις του OPEC ως πλέον ρεαλιστικές γιατί συνειδητοποιούν ότι συντρέχουν ουσιαστικοί λόγοι που οδηγούν σε συνεχιζόμενη και μεγάλη άνοδο της ζήτησης.
Και όλα αυτά παρά το γεγονός ότι οι ΑΠΕ συμμετέχουν όλο και περισσότερο στο ενεργειακό μίγμα,, βέβαια μόνο στο κομμάτι του ηλεκτρισμού.
Η παγκόσμια ζήτηση αργού αυξάνεται λόγω ισχυρών δημογραφικών ( βλέπε Αφρική, ΝΑ Ασία, Νότια Αμερική) και παράλληλα με την σταδιακή βελτίωση του βιοτικού επιπέδου καθώς μερικά εκατομμύρια συνανθρώπων κάθε χρόνο μας εξέρχονται από τα κατώτερα επίπεδα της φτώχειας και επενδύουν σε μοτοποδήλατα, αυτοκίνητα και λευκές ενεργοβόρες συσκευές.
Σήμερα κινούνται πάνω από τα $ 85 το βαρέλι με προβλέψεις για άνοδο στα $ 90 μέχρι το καλοκαίρι. .
Κανονικά σύμφωνα με τους ειδικούς, οι τιμές του αργού εδώ και μήνες έπρεπε να κινούνται πάνω από μια $ 100 το βαρέλι λόγω των δυο πολέμων σε Ουκρανία και Γάζα και αυξανόμενη αναταραχής στο Κέρας της Αφρικής και στην Υεμένη- Ερυθρά Θάλασσα. Αυτό δεν συμβαίνει για τον απλούστατο λόγο οτι υπάρχει υπεροπροσφορά από χώρες εκτός OPEC, κυρίως από τις ΗΠΑ, ( 20 εκατ.βαρ/ημερα), Καναδά,Μεξικό, Βραζιλία, Γουιάνα,Νορβηγία ενώ η Ρωσία, παρά τις αυστηρές κυρώσεις, έχει κατορθώσει μα κρατήσει την παραγωγή της σε σχεδόν σταθερά επίπεδα (στα 10.5 εκατ.βαρ/ημερα)
Υποχρεώνοντας τον OPEC, και κυρίως την Σ.Αραβια και Ιράκ, να μειώσουν την παραγωγή τους προκειμένου να κρατήσουν σε ισορροπία την διεθνή αγορά. Απεναντίας το Ιράν, και σε σιωπηλή συννενόηση με τις ΗΠΑ, έχει αυξήσει την παραγωγή και τις εξαγωγές του υποστηρίζοντας τον στόχο της κυβέρνησης Μπάιντεν για συγκράτηση της τιμής του αργού κοντά στο επίπεδο των $ 80 το βαρέλι. Είναι προφανές ότι οι επικείμενες εκλογές του φθινοπώρου στις ΗΠΑ αποτελούν τον βασικό λόγο που η αμερικανική ηγεσία επιθυμεί να συγκρατήσει το ενεργειακό κόστος χαμηλά.
Στην απόλυτη ρευστότητα που χαρακτηρίζει την διεθνή αγορά πετρελαίου διαρκώς εξασκούνται αντικρουόμενες δυνάμεις έτσι που ελάχιστες φορές έχουμε μια πραγματική ισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης. Σήμερα 2 χρόνια μετά την λήξη του μεγάλου κύματος του Covid η παγκόσμια ζήτηση συνεχίζει να ανακάμπτει, για αυτό βλέπουμε σήμερα να εξασκούνται σοβαρές ανοδικές πιέσεις στις τιμές.