Στους ξέφρενους αποκριάτικους ρυθμούς ετοιμάζονται να «χορέψουν» και φέτος πολλές περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας.
Από την Τσικνοπέμπτη έως και την Καθαρά Δευτέρα, οι σερπαντίνες και τα κομφετί θα έχουν την τιμητική τους, ενώ μικροί και μεγάλοι μασκαράδες ανυπομονούν να πάρουν μέρος σε εντυπωσιακές καρναβαλικές παρελάσεις.
Με το άνοιγμα του Τριωδίου οι προετοιμασίες μπήκαν στην τελική ευθεία, με τους πολιτιστικούς συλλόγους και τις Δημοτικές Αρχές να ανακοινώνουν το πλήρες πρόγραμμα των εκδηλώσεων. Περιοχές όπως η Νάουσα και ο Σοχός προτάσσουν τα έθιμα και τα δρώμενα που αναβιώνουν κάθε χρόνο, έχοντας τις ρίζες τους στα βάθη των αιώνων, ενώ στον δήμο Θεσσαλονίκης γίνονται δειλά δειλά τα πρώτα βήματα για μία «παρθενική» παρέλαση καρναβαλιστών σε κεντρικούς δρόμους της πόλης.
Οι «Γενίτσαροι και Μπούλες» ξαναγεννιούνται στη Νάουσα
Με επίκεντρο το δρώμενο «Γενίτσαροι και Μπούλες» θα πραγματοποιηθούν οι αποκριάτικες εκδηλώσεις στον Δήμο Ηρωικής Πόλης Νάουσας, από 7 έως 18 Μαρτίου. Πρόκειται για ένα έθιμο που προβάλλει την παράδοση, τον πολιτισμό και την κουλτούρα των ανθρώπων που το υποστηρίζουν, το διαφυλάττουν και το διαιωνίζουν μέσα από την πιστή τήρηση του εθίμου.
Το δρώμενο χρονολογείται από τον 18ο αιώνα. Ο Γενίτσαρος φοράει -μεταξύ άλλων- φουστανέλα και τσαρούχια, ενώ η φορεσιά του στολίζεται με πολλές σειρές από βαριά και λεπτοδουλεμένα ασημένια νομίσματα. Η μεταμφίεση ολοκληρώνεται με μία μάσκα από πανί, κερωμένο στην εσωτερική πλευρά και στοκαρισμένο στην εξωτερική, με ζωγραφιστό μουστάκι.
Τον ρόλο της Μπούλας υποδύεται πάντα άνδρας ντυμένος με φαρδιά γυναικεία ρούχα. Έως την Καθαρά Δευτέρα, το νταούλι και ο ζουρνάς ακούγονται διαρκώς σε κάθε γειτονιά της Νάουσας, συνοδεύοντας τα «μπουλούκια» των Γενίτσαρων.
Η αρχή του καρναβαλιού θα γίνει την Τσικνοπέμπτη με συναυλία των ONIRAMA. Θα προηγηθεί η απονομή τιμητικής διάκρισης στο καλύτερο σχέδιο του διαγωνισμού «Γίνε νονός της Αποκριάς 2024». Θα ακολουθήσουν και άλλες βραδιές με επίκεντρο την ελληνική και βαλκανική παραδοσιακή μουσική, parties με DJs σε σημεία της πόλης, ενώ την Τετάρτη, 13 Μαρτίου θα οργανωθεί «Το καρναβάλι των χρωμάτων», ένα αποκριάτικο παιδικό μασκέ πάρτι με ξυλοπόδαρους, ζογκλέρ και ακροβάτες.
Η Νάουσα γιορτάζει με πατινάδες, χορό, μασκαρέματα αλλά και το ξινόμαυρο κρασί της έως και την Καθαρά Δευτέρα, όπου οι Γενίτσαροι και οι Μπούλες, σε μπουλούκια, θα ξεχυθούν στους δρόμους της πόλης χωρίς τον «πρόσωπο» παρασύροντας τους επισκέπτες σε ένα ξέφρενο γλέντι.
«Ο ήχος του ζουρνά παρασύρει τον κόσμο σε μια άλλη εποχή. Και αυτό κάνει τη δική μας αποκριά μοναδική και ξεχωριστή. Υπάρχει πολύ μεγάλη ανταπόκριση και τις δύο Κυριακές που τελείται το δρώμενο, η Νάουσα πλημμυρίζει από επισκέπτες, φωνές, γέλια και μεγάλη συμμετοχή στο δρώμενο» δήλωσε στο ΑΠΕ–ΜΠΕ ο δήμαρχος Νίκος Κουτσογιάννης.
Είναι ενδεικτικό πως για τα δύο Σαββατοκύριακα της Αποκριάς, η Νάουσα είναι «sold out» καθώς έχουν ήδη γίνει προκρατήσεις για τα διαθέσιμα καταλύματα της πόλης. «Η εκτίμηση που έχουμε για τη φετινή Αποκριά είναι πως θα υπάρχει πολύς κόσμος που επιθυμεί να έρθει στη Νάουσα για να ζήσει αυτές τις μοναδικές καρναβαλικές στιγμές» συμπλήρωσε ο κ. Κουτσογιάννης.
Οι «Κουδουνοφόροι» του Σοχού και οι νέοι αποκριάτικοι «πυρήνες» του Δ. Λαγκαδά
Ξεχωριστή σημασία έχει το δρώμενο «Κουδουνοφόροι», στον Σοχό του νομού Θεσσαλονίκης, που αποτελεί την άυλη πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής. Οι εκδηλώσεις ξεκινούν στις 2 Μαρτίου με αποκορύφωμα το τριήμερο της Τυρινής και της Καθαράς Δευτέρας.
Ντυμένοι με στολές που φτιάχνονται από δέρματα ζώων και ζωσμένοι με κουδούνια, οι αθυρόστομοι κουδουνοφόροι καρναβαλιστές χορεύουν και τραγουδούν συμπαρασύροντας τους κατοίκους και τους επισκέπτες της περιοχής. Στην περιοχή αναβιώνει και η παρωδία γαμήλιας τελετής την Κυριακή της Αποκριάς.
Ο δήμος Λαγκαδά, ωστόσο, έχει καταφέρει να δημιουργήσει και άλλους αποκριάτικους «πυρήνες»: στην πόλη του Λαγκαδά θα πραγματοποιηθεί η μεγάλη καρναβαλική παρέλαση στις 17 Μαρτίου με χιλιάδες επισκέπτες, ενώ για το τριήμερο 15, 16 και 17 του μήνα κέφι, τραγούδι, χαρά και ξεφάντωμα υπόσχεται το πατροπαράδοτο καρναβάλι του Ασκού με το γλέντι στη Λειβάδα. Αποκριάτικες εκδηλώσεις θα γίνουν και στην Άσσηρο.
«Ο δήμος Λαγκαδά στηρίζει το καρναβάλι του Σοχού, του Ασκού, του Λαγκαδά και της Ασσήρου διότι αναδεικνύουν τον πολιτισμό, τα ήθη και τα έθιμα του τόπου μας. Προσφέρουν μοναδική ευκαιρία σε χιλιάδες επισκέπτες να διασκεδάσουν και να απολαύσουν το υπέροχο πρόγραμμα των εκδηλώσεων, να ξεφαντώσουν κυριολεκτικά» τονίζει από την πλευρά της στο ΑΠΕ–ΜΠΕ, η δήμαρχος Λαγκαδά Νίκη Ανδρεάδου.
Για πρώτη φορά καρναβαλική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη
Μια πρόσκληση μέσω …Facebook ήταν αρκετή ώστε να γεννηθεί η ιδέα για καρναβαλική παρέλαση και στη Θεσσαλονίκη. Οι πολίτες φαίνεται πως ανταποκρίθηκαν και ετοιμάστηκαν σε χρόνο ρεκόρ οι ομάδες που θα λάβουν μέρος σε αυτή την καινούργια προσπάθεια, την Κυριακή 10 Μαρτίου.
Οι καρναβαλιστές θα παρελάσουν, για πρώτη φορά, στις 4 το απόγευμα με αφετηρία τον Λευκό Πύργο. Η πορεία των μασκαράδων θα ανέβει προς Τσιμισκή, θα διασχίσει την κεντρική οδό, θα κατέβει από τη Βενιζέλου και μέσω της Λεωφόρου Νίκης θα επιστρέψει και πάλι στο πλακόστρωτο της Παραλίας, όπου θα στηθεί πάρτι.
Οι καρναβαλιστές που θα θελήσουν να παρελάσουν θα συγκεντρωθούν μία ώρα νωρίτερα στο Λευκό Πύργο, ενώ στην κορυφή της πομπής θα βρίσκεται μία βασίλισσα μαζί με τον σύζυγό της βασιλιά.
Αποκριά στις …παραλίες της Χαλκιδικής
Την τιμητική της θα έχει και η Χαλκιδική στις φετινές καρναβαλικές εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν σε Πολύγυρο, Σήμαντρα και Πολύχρονο.
Στα Σήμαντρα ο θεσμός του καρναβαλιού κλείνει φέτος 50 χρόνια ζωής. «Ξεκίνησε από μια παρέα στα Σήμαντρα και σιγά σιγά εξελίχθηκε και βελτιώνεται συνεχώς» τόνισε στο ΑΠΕ–ΜΠΕ ο δήμαρχος Νέας Προποντίδας Εμμανουήλ Καρράς.
Οι αποκριάτικες εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στις 15, 16 και 17 Μαρτίου, με μουσική και ντίσκο πάρτι. Η μεγάλη παρέλαση των καρναβαλιστών, με θέματα βγαλμένα από την επικαιρότητα και την πολιτική σκηνή, έχει οριστεί για την Καθαρά Δευτέρα. «Συνδυάζουμε και καρναβάλι και πέταγμα του χαρταετού» προσθέτει ο κ. Καρράς.
Σε ρυθμούς καρναβαλιού θα ζει και ο Πολύγυρος μέχρι την Καθαρά Δευτέρα, όπως αναφέρει ο δήμαρχος της περιοχής Γιώργος Εμμανουήλ. Η μεγάλη αποκριάτικη παρέλαση θα γίνει την Κυριακή 17 Μαρτίου, όπου θα συμμετέχουν ομάδες, σύλλογοι, φορείς και σχολεία της περιοχής, ενώ αναμένεται και πλήθος επισκεπτών.
Δύο μέρες νωρίτερα, την Παρασκευή, 15 Μαρτίου, θα διοργανωθεί το φημισμένο «Τλυγάδιασμα», το Πολυγυρινό κυνήγι θησαυρού που απαιτεί ταχύτητα, ευελιξία, ευστροφία και γνώσεις είναι το κλειδί για να λυθεί η κατάρα! Οι συμμετέχοντες, από 15 – 85 ετών, θα πρέπει να είναι ντυμένοι καρναβάλια και με την ομάδα που θα έχουν δημιουργήσει να επιχειρήσουν να σπάσουν πρώτοι την κατάρα που απειλεί το καρναβάλι.
Στον δήμο Κασσάνδρας, από την άλλη, το διάστημα από 7 – 17 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί το 36ο Καρναβάλι Πολυχρόνου. Η καρναβαλική παρέλαση θα γίνει την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς, στη μία μετά το μεσημέρι, στην κεντρική πλατεία του οικισμού, ενώ μία μέρα νωρίτερα θα πραγματοποιηθεί συναυλία με τη γνωστή τραγουδίστρια Ζόζεφιν.
Τριάντα χρόνια καρναβάλι Κρύας Βρύσης – Παρελάσεις σε Έδεσσα, Σκύδρα, Αριδαία, Σιδηρόκαστρο
Τριάντα χρόνια ζωής κλείνει φέτος το καρναβάλι της Κρύας Βρύσης, στο νομό Πέλλας. Η κεντρική παρέλαση θα γίνει στον πεζόδρομο την Κυριακή 17 Μαρτίου και αμέσως μετά θα ακολουθήσει το κάψιμο του Καρνάβαλου και ξεφάντωμα στην κεντρική πλατεία μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.
Οι συμμετοχές στο 30ο Καρναβάλι Κρύας Βρύσης έχουν ήδη ξεπεράσει τα περσινά δεδομένα και αυτό από μόνο του κάνει τους διοργανωτές να χαμογελούν. Παράλληλα, ετοιμάζονται για τις προηγούμενες ημέρες, κυνήγι θησαυρού και ένα υπερθέαμα για παιδιά.
Τις δικές του καρναβαλικές εκδηλώσεις ετοιμάζει και ο δήμος Σκύδρας υποσχόμενος στους επισκέπτες στιγμές χαράς και γλεντιού. Οι δράσεις θα κορυφωθούν με τη μεγάλη καρναβαλική παρέλαση την Κυριακή 17 Μαρτίου, στο κέντρο της πόλης.
Σάρκα και οστά παίρνει επίσης το Καρατζοβίτικο Καρναβάλι στην Αριδαία, που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 16 Μαρτίου, ενώ το διάστημα από τις 7 έως τις 18 του μήνα ετοιμάζεται να πρωταγωνιστήσει και η «ντυμένη» στα αποκριάτικα Έδεσσα. Η παρέλαση στην πόλη των καταρρακτών θα γίνει την Κυριακή, 10 Μαρτίου, ενώ την επόμενη μέρα το απόγευμα οι μασκαράδες θα καβαλήσουν τα ποδήλατά τους και επάνω σε δύο ρόδες θα μεταφέρουν το μήνυμα του καρναβαλιού σε όλη την πόλη.
Τέλος, στο Σιδηρόκαστρο του νομού Σερρών, για 28η χρονιά ο Σύλλογος Καρναβαλιστών υπόσχεται να μεταφέρει στους κατοίκους και τους επισκέπτες το μήνυμα του κεφιού και της χαράς. Το Σάββατο 9 Μαρτίου, θα στηθεί στο κέντρο της πόλης ένα αποκριάτικο πάρτι και νυχτερινή καρναβαλική παρέλαση, όπου μικροί και μεγάλοι θα φορέσουν τις ευφάνταστες στολές τους και θα διασκεδάσουν με τη ψυχή τους.
Α. Καρυπίδου / ΑΠΕ-ΜΠΕ