Συνέντευξη του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη στον ραδιοφωνικό σταθμό ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 90,1 FM με τον Δημοσιογράφο Θανάση Φουσκίδη
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κατά κοινή ομολογία μεγαλειώδες το συλλαλητήριο των αγροτών και σε παλμό και σε κόσμο. Σας προβληματίζει για τον «αέρα», το «boost» -όπως λέμε και στο χωριό μας- που θα μπορούσε να δώσει στις κινητοποιήσεις των αγροτών η χθεσινή μέρα;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν θα μπορούσα να μην επισημάνω την αξιοπρέπεια του τρόπου διεκδίκησης των αιτημάτων των αγροτών, την πολύ οργανωμένη τους είσοδο και παρουσία στην Αθήνα. Και, βέβαια, αυτό οδηγεί και σ’ ένα συμπέρασμα, ότι αξίζουν συγχαρητήρια και στην Ελληνική Αστυνομία, στις γυναίκες και τους άνδρες της Ελληνικής Αστυνομίας για την όλη διαχείριση αυτού, περίπου, του 24ώρου – εν πάση περιπτώσει – για τον τρόπο εισόδου και την αποχώρηση με την μικρότερη δυνατή ταλαιπωρία των πολιτών. Γιατί και αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία για εμάς, οι πολίτες να μην βρίσκονται σε μια ιδιαίτερη κατάσταση όταν υπάρχει μια διεκδίκηση αιτημάτων. Αυτό είναι το πρώτο που οφείλουμε να επισημάνουμε και αξίζουν –σίγουρα– πάρα πολλά συγχαρητήρια και στους ίδιους για την ευπρέπεια, όσο διεκδικητικοί και να είναι, όσο και να ζητάνε περισσότερα για τον κλάδο τους. Αυτό οφείλουν να κάνουν για τους συναδέλφους τους. Το έκαναν με έναν τρόπο ο οποίος ήταν ιδιαιτέρως αξιοπρεπής και σοβαρός.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Συμφωνούμε απολύτως σ’ αυτό. Στο παρασύνθημα τώρα. Τι αναμένετε και ποια είναι η εικόνα που έχετε στην Κυβέρνηση;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ως έχει υποχρέωση, ακούει τα αιτήματα των κοινωνικών ομάδων, των επαγγελματικών ομάδων και απαντάει σ’ αυτά με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Εμείς δεν είμαστε αυτοί που ανεβαίνουμε σε τρακτέρ και κατεβαίνουμε κάτω σε μια πορεία για να βγάλουμε φωτογραφίες. Εμείς προσπαθούμε να απαντάμε με πράξεις. Και με όσα έχουμε κάνει όλα αυτά τα χρόνια, με τη μείωση της φορολογίας, τη μείωση του ΦΠΑ στα λιπάσματα και στις ζωοτροφές, το 1,2 δισ. που έχει δώσει ο ΕΛΓΑ, τη μείωση του φόρου εισοδήματος, την τρίτη χρονιά που επιστρέφουμε -τώρα- τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο πετρέλαιο, τον μόνιμο τρόπο επιστροφής που ξεκινάει από το 2025, σε συζήτηση που θα γίνει με τους ίδιους για να γίνει με τον δικαιότερο δυνατό τρόπο. Μια ρύθμιση για το ρεύμα με άξονα δεκαετίας, με μόνιμα, δηλαδή, χαρακτηριστικά στο κόστος, ουσιαστικά –λίγο πάνω από το κόστος– του ρεύματος. Και βέβαια, κ. Φουσκίδη, πάρα πολύ σημαντικό, που πρέπει να το υπογραμμίσουμε είναι η δύναμη που δίνει και η παρουσία των αγροτών στις διεκδικήσεις της Ελλάδος, της Νέας Δημοκρατίας, του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος -όχι όλων των κομμάτων στην Ευρώπη– για την αναθεώρηση της ΚΑΠ και για όλα αυτά που πριν από κάποιους μήνες εμείς τα είχαμε ξεκινήσει και η ευρωπαϊκή Αριστερά και οι Σοσιαλιστές στην Ευρώπη μας έλεγαν ότι συμπράττουμε με την Άκρα Δεξιά -και όλα τα σχετικά- και ότι είμαστε κατά, δήθεν, της πράσινης μετάβασης. Η ΚΑΠ -ας πούμε– και οι παράνομες ελληνοποιήσεις είναι ζητήματα που τρέχουν και θα συνεχίσουν να τρέχουν και θα συνεχίσουμε να είμαστε από πάνω για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, αλλά λένε ότι δεν είναι αρκετά οι αγρότες. Το ακούτε και εσείς. Λένε ότι αυτά τα οποία τους δίνετε, επί της ουσίας θα τους δώσουν μια μικρή ανάσα για ένα πολύ μικρό χρονικό διάστημα, τώρα είναι και η σπορά, το είπε και ο Πρωθυπουργός και ότι δεν τους εξασφαλίζει τίποτα για το μέλλον. Δηλαδή, μια βιώσιμη κατάσταση από εδώ και μπρος. Και αν θέλετε, να μας πείτε, επειδή ακούγονται πολλά για το περιβόητο ορόσημο του Σεπτεμβρίου, το οποίο έχει περιγράψει και ο Πρωθυπουργός, το είπαν και οι αγρότες μετά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου, τι ακριβώς θα μπορούσαν να περιμένουν τον Σεπτέμβριο οι αγρότες;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Να πούμε, κατ΄ αρχάς, για να μην υπάρξει παρεξήγηση, ότι τα δημοσιονομικά περιθώρια για τις παρεμβάσεις ως προς το αυξημένο κόστος των αγροτών, εξαντλήθηκαν. Δεν υπάρχει κάτι το οποίο μπορούν να περιμένουν. Επίσης, δεν θέλουμε να δίνουμε υποσχέσεις, τις οποίες δεν μπορούμε να τις κρατήσουμε. Από εκεί και πέρα, όμως, θεωρώ ότι, ως προς αυτό που σας είπα, καλύφθηκε ένα μεγάλο μέρος των λογικών και δίκαιων απαιτήσεων των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα. Γιατί, ναι, δεν επιστρέφεται απλά ο Εδικός Φόρος Κατανάλωσης στο πετρέλαιο για τρίτη χρονιά, επιστρέφεται εμπροσθοβαρώς, κατά 50% δηλαδή προκαταβάλλεται και για μένα είναι το σημαντικότερο αίτημά τους, από το 2016 που καταργήθηκε, η μόνιμη διαδικασία επιστροφής. Επανέρχεται η επιστροφή, με μόνιμα χαρακτηριστικά, του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο και για το ρεύμα, σας είπα, συν τη ρύθμιση χρεών σε βάθος δεκαετίας. Προσέξτε, όμως, τι έρχεται. Έρχεται ένα χρονικό διάστημα κατά το οποίο η χώρα και ενόψει και ευρωεκλογών θα προσπαθήσει να πετύχει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα για την ήπια προσαρμογή στην πράσινη μετάβαση και βέβαια, όλη αυτή η διαδικασία που επίκειται, λόγω της επικείμενης συζήτησης για τον Προϋπολογισμό προς το τέλος της χρονιάς, θα αποφασιστεί, σε διάλογο με τους αγρότες, ο μόνιμος τρόπος επιστροφής του ΕΦΚ στο πετρέλαιο.
Το δεύτερο που θέλω να πω είναι ότι δεν είναι μόνο τα ζητήματα που αφορούν αμιγώς τους αγρότες, αλλά και η πολιτική της Κυβέρνησης που αφορά και τους αγρότες. Παράδειγμα, οι νέες μητέρες αγρότισσες. Εδώ και λίγο χρονικό διάστημα, μετά την πρόσφατη απόφαση της Κυβέρνησης, παίρνουν επίδομα για 9 μήνες -λέω ένα παράδειγμα της πολιτικής μας- ίσο με τον κατώτατο μισθό. Αυτό δεν ισχύει μόνο για τις αγρότισσες, αλλά ισχύει πλέον και για τις αγρότισσες. Συνολικά, λοιπόν, η πολιτική μας θέλουμε να οδηγήσει -και αποτυπώνεται μέχρι τώρα, παρά τις πολλές εισαγόμενες κρίσεις- σε αύξηση των εισοδημάτων.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Από το μέτωπο των αγροτών, στο μέτωπο των φοιτητών τώρα, γιατί και εκεί έχουμε ακόμα ζήτημα. Θα ήθελα σας ρωτήσω, πώς σκέφτεστε να παρέμβετε με δεδομένο ότι φαίνεται να μην υπάρχει υποχώρηση, τουλάχιστον εν ευθέτω χρόνω, έτσι όπως δείχνουν τα πράγματα, των παιδιών εκείνων, μη ή όχι εξωσχολικών, δεν έχει σημασία. Και σας το ρωτώ, γιατί εδώ έχετε ψηφίσει εσείς, η Κυβέρνηση Μητσοτάκη, έναν σχετικό νόμο, ο οποίος βλέπουμε ότι δεν εφαρμόζεται και πάρα πολλές σχολές παραμένουν υπό κατάληψη. Λέτε ότι είναι παράνομες οι καταλήψεις, δια στόματος του ίδιου του Πρωθυπουργού έχει ακουστεί ο χαρακτηρισμός αυτός. Και παρ΄ όλα αυτά, δεν βλέπουμε αντιστοίχως, δυναμικές θέλετε να τις χαρακτηρίσετε ή όπως θέλετε εσείς, πιο οργανωμένες ενέργειες, προκειμένου να σπάσουν οι καταλήψεις. Και να μπουν οι φοιτητές στις σχολές, εκεί είναι το ζητούμενο.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Να πούμε αρχικά ότι σε λίγες εβδομάδες ψηφίζεται μια εμβληματική μεταρρύθμιση για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Όχι μόνο γιατί επιτέλους στη χώρα μας θα έχουμε Παραρτήματα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα ξένων Α.Ε.Ι. -και το οποίο δυστυχώς γίνεται μετά από τόσα χρόνια, αλλά ευτυχώς γίνεται έστω και καθυστερημένα. Η καθυστέρηση, βέβαια, πρέπει να προβληματίσει γενικά τη χώρα μας, γιατί χάσαμε τόσα χρόνια. Γιατί η Κύπρος, για παράδειγμα, είναι τόσο μπροστά από μας. Μια συζήτηση είναι αυτή, για τα πιο αυστηρά κριτήρια από οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρώπης. Αλλά είναι και ένα νομοσχέδιο, που το 70% αυτού αφορά τα δημόσια Πανεπιστήμια, με χρηματοδότηση που ξεπερνά το ένα δισεκατομμύριο και ελευθερίες, αλλά και δυνατότητες, τις οποίες δικαίως τις ζητά το δημόσιο Πανεπιστήμιο, δια των καθηγητών και των φοιτητών του, ολόκληρες δεκαετίες.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας λένε ότι δεν εξασφαλίζεται από πουθενά, με βάση τις προβλέψεις αυτές, η παράμετρος του ερχομού στην Ελλάδα σοβαρών πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων. Δηλαδή, δεν εξασφαλίζεται ότι αυτοί δεν θα είναι, πώς να το πω «αεριτζήδες» της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, αλλά θα είναι πραγματικά αναγνωρισμένα Ιδρύματα του εξωτερικού.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Πριν πάω στις καταλήψεις, να απαντήσω σε αυτό που μου είπατε, γιατί το θεωρώ πάρα πολύ σημαντικό. Πραγματικά, προκαλώ τον οποιοδήποτε μας κάνει αυτή την κριτική να μας απαντήσει, εάν σε οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρώπης υπάρχουν αυστηρότερες προϋποθέσεις, τις οποίες θα ελέγξει και σε δεύτερο χρόνο η Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης, για να λειτουργήσει ένα μη κρατικό Πανεπιστήμιο ως Παράρτημα στη χώρα. Και σε κτηριακό επίπεδο και σε επίπεδο εξασφάλισης χρηματοδότησης και σε επίπεδο ελάχιστου αριθμού διδασκόντων με διδακτορικό και σε επίπεδο επιμέρους λειτουργιών, όπως είναι η λειτουργία της Βιβλιοθήκης και άλλων υποδομών. Πραγματικά σας το λέω, επειδή έχω δει τις προϋποθέσεις, έχω δει τις προδιαγραφές, πολύ σωστά το Υπουργείο Παιδείας έβαλε τις αυστηρότερες δυνατές. Αυτές, λοιπόν, τις προϋποθέσεις είναι αδύνατον ένα «Πανεπιστήμιο», όπως κάποιοι λένε «Πανεπιστήμια της πλάκας» να τις πληροί. Είναι μια συζήτηση που ειλικρινά έχει πολύ μεγάλη σημασία να την κάνουμε. Οφείλουμε να δώσουμε αυτές τις απαντήσεις. Και πραγματικά βάζουμε, όπως οφείλαμε, τα πιο αυστηρά κριτήρια.
Τώρα, ως προς τις καταλήψεις, επειδή είμαστε σε μια γενιά, ειδικά όσοι είμαστε πέριξ των 30 και των 40, που χάσαμε εξάμηνα, χάσαμε Εξεταστικές από τις καταλήψεις, εγώ δεν θα κρύψω τα λόγια μου. Θα σας πω ότι, ναι, είναι σημαντικό, ότι με μια τόσο σημαντική νομοθέτηση, πάνω από το 90% των τμημάτων έκαναν την Εξεταστική τους, γιατί το 1/3 είχε κατάληψη και περίπου, λίγο πάνω από το 90% των τμημάτων, είτε έκαναν εξετάσεις δια ζώσης, είτε έκαναν με ψηφιακά μέσα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εδώ, βέβαια, έπεσε το server στο μεγαλύτερο Πανεπιστήμιο της χώρας.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Εδώ είναι ζήτημα της Δικαιοσύνης και πρέπει να επιβληθούν οι αυστηρότερες ποινές.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εσείς έχετε ψηφίσει έναν συγκεκριμένο νόμο, ο οποίος σας δίνει τη δυνατότητα να εξασφαλίζετε…
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Εδώ θα πάω τώρα. Δεν θα κρύψω τα λόγια μου. Μέχρι το 2019 ζούσαμε σε μια χώρα όπου υπήρχε η τήρηση της νομιμότητας με αστερίσκο, μόνο σε ένα μέρος της ελληνικής Επικράτειας, τα ελληνικά Πανεπιστήμια. Υπήρχαν ουσιαστικά δημόσιοι χώροι δύο ταχυτήτων. Υπήρχε όλη η υπόλοιπη Επικράτεια και τα Πανεπιστήμια. Ήρθε η Κυβέρνηση Μητσοτάκη και κατήργησε το άσυλο ανομίας και το επανέφερε στην αληθινή του έννοια. Από τότε μέχρι σήμερα, έχουν γίνει αρκετές έως πολλές εκκενώσεις καταλήψεων, στην ΑΣΟΕΕ, παρασκευαστήριο μολότοφ, στις Εστίες στου Ζωγράφου, πολλές επεμβάσεις στο Αριστοτέλειο. Θυμάστε την περίπτωση Βιβλιοθήκης με βαριοπούλες, που ήθελε η Αντιπολίτευση να μην γίνει Βιβλιοθήκη. Τώρα, πρόσφατα, στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, ξανά στο Αριστοτέλειο, ξανά στο Μετσόβιο. Έχουμε διανύσει πολλά-πολλά βήματα..
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οι καταλήψεις υπάρχουν, πάντως.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Προφανώς, πρέπει να κάνουμε και άλλα βήματα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εγώ δεν σας λέω η Αστυνομία να σπάει τις καταλήψεις. Αυτό είναι υπηρεσιακό κομμάτι. Δεν μπλέκουμε εμείς. Το αποτέλεσμα είναι ότι υπάρχουν καταλήψεις, ότι δεν τηρείται ο νόμος.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Με προλάβατε. Εγώ θέλω να γίνει σαφές -το απάντησε και ο Πρωθυπουργός και στην προ ημερών συνέντευξή του- ότι η βούληση της Κυβέρνησης είναι να είναι αυτονόητη η εφαρμογή του νόμου και όποτε καλούνται οι Αρχές να επεμβαίνουν. Αλλά, το ξαναλέω. Εμάς δεν είναι πρόθεσή μας να μπαίνει η Αστυνομία στα Πανεπιστήμια, ούτε τιμωρητικά το βλέπουμε, ούτε εκδικητικά, ούτε κανένας λογικός άνθρωπος θέλει να συμβαίνει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα, συμφωνούμε ότι δεν τηρείται ο νόμος ο δικός σας.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Εμάς, η πρόθεσή μας ποια είναι; Εμείς επιδιώκουμε να τηρείται ο νόμος και όπου δεν τηρείται ο νόμος, ελέγχεται αυτό από τη Δικαιοσύνη. Συμβαίνει. Υπάρχουν, αυτή τη στιγμή, έρευνες εν εξελίξει για την τήρηση του νόμου. Το γνωρίζετε αυτό, υπάρχουν σχετικές δικογραφίες. Εμείς αλλάξαμε τον νόμο και επιδιώκουμε την τήρησή του και βλέπουμε ότι σε πολλές περιπτώσεις αυτό γίνεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Το ξαναλέω, έχουμε πολλά ακόμα να κάνουμε, αλλά να λέμε την πραγματικότητα. Για παράδειγμα, ο χώρος της Αριστεράς επενδύει στην προβοκάτσια. Εμείς τι θέλουμε; Εμείς θέλουμε να μην αποτελεί καν είδηση το αυτονόητο, που είναι η τήρηση της νομιμότητας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για παράδειγμα, επειδή είστε και δικηγόρος και έχετε και μια παραπάνω ευαισθησία, διαβάζουμε σε όλα τα sites από το πρωί ότι χάθηκε οριστικά, δεν έγινε ούτε διαδικτυακά, ούτε με κανέναν άλλον τρόπο, η Εξεταστική στη Νομική Σχολή του Α.Π.Θ., ένα από τα μεγαλύτερα Πανεπιστήμια στη χώρα, την ίδια στιγμή, ψάχνουμε εφεδρικούς servers στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Και θέλω να ρωτήσω, εάν πραγματικά είχε ουσιαστικό αποτέλεσμα η παρέμβαση σας αυτό το διάστημα.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κατ΄ αρχάς, το ξαναλέω, προφανώς στη συντριπτική πλειοψηφία των τμημάτων καταφέραμε είτε να μην υπάρχει κατάληψη -αυτό βέβαια ήταν απόφαση και των φοιτητών- και έγινε δια ζώσης η Εξεταστική. Βέβαια δεν υπάρχει νόμιμη κατάληψη, για να μην παρεξηγηθώ. Είτε σε κάποιες άλλες περιπτώσεις εξασφάλισε, με τα θεσμικά όπλα που έδωσε το Υπουργείο Παιδείας, να γίνει έστω με ψηφιακό τρόπο η Εξεταστική.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στο Α.Π.Θ. γιατί δεν κατέστη εφικτό αυτό;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Για τη Νομική του Α.Π.Θ. που αναφέρεστε, κατ΄ αρχάς, είναι ένα πολύ λυπηρό γεγονός, γιατί κάποιοι που νομίζουν ότι κάνουν τους επαναστάτες και υποτίθεται είναι προοδευτικοί και κάνουν μια πολιτική υπέρ των πολλών και των αδυνάμων, στην πραγματικότητα κάνουν το εντελώς αντίθετο. Γιατί αυτοί οι άνθρωποι, η πολιτική αυτή που ακολουθούν των καταλήψεων και όλης αυτής της πόλωσης και του διχασμού, έχει ως αποτέλεσμα, νέα παιδιά, τα οποία περιμένουν προθεσμίες για μεταπτυχιακά, για διδακτορικά, για να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, των οποίων οι γονείς, από το υστέρημά τους, τους σπουδάζουν, αυτά τα παιδιά αυτή τη στιγμή έχασαν μια Εξεταστική, σε κάποια Τμήματα που είναι περίπου λίγο λιγότερο από το 10% της χώρας. Εδώ θέλω να πω το εξής: Πρώτον, η Κυβέρνηση έδωσε όλα τα θεσμικά εργαλεία στους Πρυτάνεις και τους καθηγητές, ακόμα και στις περιπτώσεις των τμημάτων που ήταν υπό κατάληψη, να γίνει η Εξεταστική με ψηφιακό τρόπο. Εδώ πρέπει να απαντήσουν αυτοί, οι οποίοι δεν χρησιμοποιήσαν αυτά τα μέσα, γιατί δεν το έκαναν. Δεύτερον, έγινε επέμβαση στο συγκεκριμένο τμήμα και λύθηκε η κατάληψη. Στη συνέχεια, έγινε επανακατάληψη. Εδώ, προφανώς, υπάρχει ένα θέμα, γιατί έγινε ξανά η κατάληψη, αν ειδοποιήθηκαν οι Αρχές -δεν το γνωρίζω- για εκ νέου εκκένωση. Το ξαναλέω, η Αστυνομία επεμβαίνει όπου καλείται και το κάνει με πολύ μεγάλη επιτυχία και όπου κρίνεται επιχειρησιακά σωστό. Δεν είναι μια πολύ απλή άσκηση. Το γνωρίζετε αυτό. Το ξαναλέω, γιατί ζούμε σε μια χώρα όπου κάποιοι επενδύουν στην προβοκάτσια. Σε κάθε περίπτωση, όμως, το Υπουργείο Παιδείας, γνωρίζοντας την κατάσταση, έδωσε όλα τα θεσμικά εργαλεία στους Πρυτάνεις και τους καθηγητές για ψηφιακή Εξεταστική και η συντριπτική πλειοψηφία αυτών το χρησιμοποίησε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τελευταία ερώτηση πιο πολιτικού χαρακτήρα. Σας προβληματίζει η εικόνα των δημοσκοπήσεων το τελευταίο διάστημα, που δείχνει αφενός η Κυβέρνηση να έχει μία φθορά και αφετέρου την άνοδο, καταγράφεται μία άνοδος στα δεξιά σας και ιδιαίτερα στο κόμμα του κυρίου Βελόπουλου; Μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Πολύ μας λένε ανοίγουμε πολλά μέτωπα, εγώ απαντώ σε αυτό ότι «κάνουμε αυτό που έχουμε καθήκον», δηλαδή τι; Να εφαρμόσουμε το Πρόγραμμά μας και να έρθουμε αντιμέτωποι, ακόμα και με προβλήματα τα οποία χρόνιζαν, ακόμα και για ολόκληρες δεκαετίες. Αυτό έχει καθήκον να κάνει η Κυβέρνηση και το κάνει. Αν σας απαριθμήσω, το ζήτημα του νέου τρόπου διορισμού διοικητών σε οργανισμούς, την επιστολική ψήφο, τα μη κρατικά πανεπιστήμια, τα απογευματινά χειρουργεία, την ενιαία λίστα χειρουργείων, το οικονομικό νομοσχέδιο, το φορολογικό νομοσχέδιο, τον νέο Ποινικό Κώδικα και είναι πολλά ακόμα -αυτά όλα, σε λιγότερο από ένα χρόνο, δηλαδή κάτι παραπάνω από επτά μήνες- αυτό έχει ως αποτέλεσμα, προφανώς, να υπάρχουν και κάποιες αντιδράσεις. Αν δει κανείς τη μεγάλη εικόνα, έχουμε μία κυβέρνηση που είναι σχεδόν πέντε χρόνια και με αναγωγή είναι πολύ κοντά στα εκλογικά της ποσοστά, ενώ προχωράει σε πολύ μεγάλες αλλαγές και σε πολύ μεγάλες τομές. Εμείς δεν έχουμε αυταπάτες. Το 41% που κάποιοι ειρωνεύονται ήταν εξαιρετικά τιμητικό για εμάς. Δεν σήμαινε λευκή επιταγή, ούτε σήμαινε ότι λύθηκαν όλα τα προβλήματα. Εμείς έχουμε πάρει μία εντολή να υλοποιήσουμε το Πρόγραμμά μας σε βάθος τετραετίας. Θα το κάνουμε στο ακέραιο, γιατί αυτό βασίζεται σε μια σχέση εμπιστοσύνης που έχουμε με τους πολίτες και θεωρούμε ότι θα κριθούμε και στις προσεχείς ευρωεκλογές και στις επόμενες, που αργούν προφανώς.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο πήχης ποιος είναι για τη Νέα Δημοκρατία;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κύριε Φουσκίδη, δεν θέλω να μπω σε αυτή τη διαδικασία αριθμών. Δεν αντιμετωπίζουμε με αυτόν τον τρόπο τις ευρωεκλογές. Είναι μια εθνική κάλπη, μια πολύ σοβαρή διαδικασία. Για μένα δύο είναι τα μεγάλα «δια ταύτα» των ευρωεκλογών· το ένα, γιατί μιλάμε για ευρωπαϊκές εκλογές: ποια Ελλάδα θέλουμε να μας εκπροσωπεί στην Ευρώπη, οι ευρωβουλευτές ποιου κόμματος θέλουμε να μας εκπροσωπούν. Η Ελλάδα επί των ημερών του Κυριάκου Μητσοτάκη πέτυχε μεγάλες νίκες σε περιόδους κρίσεων στην Ευρώπη. Δεν «φύτρωσαν» τα πάνω από 43 δισεκατομμύρια που κράτησαν όρθια την ελληνική κοινωνία στην πανδημία, για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Κάποιος πήγε και τα διεκδίκησε. Δεν δημιουργήθηκε ως δια μαγείας το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Δεν έγινε τυχαία το γεγονός ότι, παρά τη μείωση των χρημάτων που πήραν οι αγρότες στη νέα ΚΑΠ, η Ελλάδα πήρε ακριβώς τα ίδια χρήματα, 19,3 δισεκατομμύρια. Όλα αυτά έγιναν, γιατί η Ελλάδα εκεί που ήταν μαύρο πρόβατο της Ευρώπης, που μαζεύονταν όλοι για να συζητήσουν μόνο τα προβλήματά μας, επί των ημερών του Κυριάκου Μητσοτάκη πρωταγωνιστεί. Αυτό είναι το πρώτο. Το δεύτερο, παρά τα προβλήματα, παρά τις αστοχίες, παρά τις πολλές εισαγόμενες κρίσεις, η Ελλάδα πρωταγωνιστεί και οικονομικά, και γεωστρατηγικά και αμυντικά θωρακίζει τα σύνορά της. Οι πολίτες, λοιπόν, προφανώς θα αξιολογήσουν αυτήν τη βελτίωση, αυτήν την πορεία. Προφανώς θα συνυπολογίσουν και τα προβλήματά τους και θεωρώ ότι θα εμπιστευθούν και πάλι τη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.