Η γραφειοκρατία αποτελεί ένα από τα βασικά προβλήματα που επηρεάζουν την ανάπτυξη στην Ελλάδα και όλο τον κόσμο. Η υπερβολική γραφειοκρατία μπορεί να επιβαρύνει τις επιχειρήσεις και τους πολίτες με περιττές διαδικασίες, γραφειοκρατικά εμπόδια και καθυστερήσεις στην εκτέλεση των έργων και των επιχειρηματικών σχεδίων. Αυτό μπορεί να αποθαρρύνει τους επενδυτές και να περιορίσει τη δυνατότητα των επιχειρήσεων να λειτουργήσουν αποτελεσματικά και να αναπτυχθούν.
Άλλωστε το κόστος διαδικασιών, αποτελεί την πρώτη ύλη για τους θεσμικούς οικονομολόγους, οι οποίοι το αξιολογούν, ως πρωτεύοντα παράγοντα για την πραγματοποίηση επενδύσεων, ως βασικό πόρο της επενδυτικής διαδικασίας. Ως χαμένο πόρο!…
Η Ελλάδα έχει λάβει μέτρα για τη μείωση της γραφειοκρατίας, συμπεριλαμβανομένων των διαδικασιών απλοποίησης, της ψηφιοποίησης των υπηρεσιών και της επανεξέτασης της νομοθεσίας για την επιχειρηματικότητα. Τα βήματα που έχουν υλοποιηθεί αφορούν κυρίως την ψηφιοποίηση των διαδικασιών, δεν ακυρώνουν όμως το πλήθος των διαδικασιών. Πολλοί λένε ότι απλώς ψηφιοποιούμε την γραφειοκρατία. Ισως αυτό να είναι υπερβολή, γεγονός είναι όμως ότι , παραμένουν ακόμη πολλά που πρέπει να γίνουν για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η γραφειοκρατία και να δοθεί ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη.
Ο μεγάλος βραχνάς ωστόσο, είναι η πολυνομία. Νόμοι, διατάξεις, ΠΔ, ΚΥΑ κλπ, όλα πάνω σε ένα θέμα, αλληλοκαλυπτόμενα, όντας και παραμένοντας μήτρες πολυπλοκότητας και παράγοντες δημιουργίας ενός γκρίζου νέφους, το οποίο προκαλεί και τροφοδοτεί την αδιαφάνεια και τέλος την διαφθορά και την οπισθοχώρηση.
Το ελληνικό πελατειακό κράτος δημιούργησε όλο αυτό το τέρας για την δική του αυτοσυντήρηση.
Το ίδιο κράτος που επαγγέλεται υποκριτικά την ανάπτυξη, καλείται να το καταργήσει.
Μάλλον αυτο-ακυρωνόμενο…
Η καταπολέμηση της γραφειοκρατίας απαιτεί συνεχή προσπάθεια και συντονισμένες προσπάθειες από τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, καθώς και την υιοθέτηση καλύτερων πρακτικών από άλλες χώρες που έχουν επιτύχει μείωση της γραφειοκρατίας και προώθηση της ανάπτυξης.