«Τα μέτρα που λάβαμε δεν αποτελούν μόνο μια απάντηση στην αισχροκέρδεια. Βασίζονται στη στρατηγική κατεύθυνση μιας κυβέρνησης που έχει εκλεγεί για να εξασφαλίσει ισονομία για όλους τους πολίτες και για να προστατεύει τον υγιή ανταγωνισμό και τους οικονομικά ασθενέστερους. Οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης είναι δραστικές και έχουν ήδη αρχίσει να αποδίδουν».
Αυτό υπογράμμισε σε συνέντευξή του στη Realnews ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας αναφερόμενος στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης απέναντι στην ακρίβεια. Ο υπουργός τονίζει ότι δόθηκε στους προμηθευτές ένα εύλογο διάστημα, προκειμένου να προσαρμόσουν την εμπορική πολιτική τους και υπενθυμίζει ότι τα μέτρα θα ισχύσουν από 1η Μαρτίου.
«Είμαστε πεπεισμένοι ότι θα δούμε άμεσα μειώσεις τιμών σε προϊόντα ευρείας κατανάλωσης για τα νοικοκυριά» αναφέρει ο υπουργός.
Ο ίδιος πρόσθεσε πως «για να διασφαλίσουμε την απόλυτη διαφάνεια στην εφοδιαστική αλυσίδα, υποχρεώνουμε τους προμηθευτές να πωλούν τα προϊόντα στο λιανεμπόριο σε «καθαρές» τιμές, net pricing».
Πιο αναλυτικά, για τα μέτρα αναφέρει: «Τα μέτρα που λάβαμε δεν αποτελούν μόνο μια απάντηση στην αισχροκέρδεια. Βασίζονται στη στρατηγική κατεύθυνση μιας κυβέρνησης που έχει εκλεγεί για να εξασφαλίσει ισονομία για όλους τους πολίτες και για να προστατεύει τον υγιή ανταγωνισμό και τους οικονομικά ασθενέστερους. Οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης είναι δραστικές και έχουν ήδη αρχίσει να αποδίδουν. Εταιρείες ανακαλούν ανατιμήσεις σε βασικά καταναλωτικά προϊόντα τους στα ράφια των σούπερ μάρκετ, γνωρίζοντας ότι δεν θα μπορούν να κάνουν προωθητικές ενέργειες για τους επόμενους τρεις μήνες. Με αυτόν τον τρόπο βάζουμε άμεσα φρένο σε μια συνηθισμένη εμπορική πρακτική δήθεν προσφορών που νοθεύουν το κριτήριο του καταναλωτή και τον ανταγωνισμό και μπαίνει τάξη στην αγορά. Η αγορά πρέπει να λειτουργεί υπέρ της κοινωνίας. Για τα υπόλοιπα μέτρα που αφορούν τη μείωση παροχών και πιστώσεων από τους προμηθευτές προς τα σούπερ μάρκετ, τη διαμόρφωση «καθαρών» τιμών από το χωράφι στο ράφι και το πλαφόν στο μικτό περιθώριο κέρδους για το βρεφικό γάλα, δώσαμε ένα εύλογο διάστημα στους προμηθευτές, ως την 1η Μαρτίου, προκειμένου να προσαρμόσουν την εμπορική πολιτική τους. Είμαστε πεπεισμένοι όμως ότι θα δούμε άμεσα μειώσεις τιμών σε προϊόντα ευρείας κατανάλωσης για τα νοικοκυριά. Παρ’ όλα αυτά, παρακολουθούμε την κατάσταση και παρεμβαίνουμε όπου και όποτε χρειάζεται.
Η μάχη για την αντιμετώπιση της ακρίβειας είναι διαρκής και δεν θα σταματήσουμε την προσπάθεια μέχρι να δούμε σαφείς ενδείξεις αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού. Έχουμε τονίσει ότι δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις σ’ ένα πρόβλημα που ταλανίζει όλες τις χώρες, όμως οι παρεμβάσεις μας είναι στοχευμένες και έχουμε ισχυρή πεποίθηση ότι θα έχουν αποτέλεσμα. Αν χρειαστεί μάλιστα, δεν θα διστάσουμε να πάρουμε και επιπλέον μέτρα προς όφελος κάθε Ελληνίδας και Έλληνα. Η κοινωνική συνοχή και η συλλογική πρόοδος της χώρας περνάει μέσα από την ενίσχυση του πραγματικού εισοδήματος και την ορθή και σύννομη λειτουργία της αγοράς».
Σχετικά με την εισπραξιμότητα των προστίμων που επιβάλλονται στις εταιρίες είτε για κερδοσκοπία είτε για αθέμιτο ανταγωνισμό ο υπουργός δήλωσε: «τα πρόστιμα που επιβάλλονται από τους ελεγκτικούς μας μηχανισμούς, ανακοινώνονται και εισπράττονται χωρίς καμία εξαίρεση. Μάλιστα, έχω καταθέσει τις σχετικές αποδείξεις στη Βουλή, ώστε να μην υπάρχει η παραμικρή σκιά και αμφισβήτηση. Όσοι παραβιάζουν τον νόμο για το πλαφόν στο μικτό περιθώριο κέρδους που μόνο η Ελλάδα έχει ψηφίσει απ’ όλες τις χώρες της Ευρωζώνης, πληρώνουν το διπλάσιο του προσδοκώμενου οφέλους τους. Η ΔΙΜΕΑ πέρυσι διενήργησε συνολικά 25.267 έλεγχοι και επέβαλε 1.865 πρόστιμα ύψους 12.806.000 ευρώ. Ως τώρα έχει εξοφληθεί ή βεβαιωθεί προς είσπραξη ποσοστό που ξεπερνά το 80%. Βλέπουμε μάλιστα ότι οι εταιρείες που τους επιβάλλεται πρόστιμο, προσαρμόζουν άμεσα τους τιμοκαταλόγους τους. Μάλιστα, τις ελέγχουμε εκ νέου ώστε να δούμε αν τηρούν τον νόμο και αν παρατηρηθεί νέα παρανομία, θα επιβάλλουμε ξανά πρόστιμο. Σε αυτό το πλαίσιο μπορώ να σας αναφέρω την περίπτωση μεγάλης πολυεθνικής εταιρείας που παραβίασε το νόμο για το μικτό περιθώριο κέρδους, προχώρησε άμεσα σε μείωση τιμών στα προϊόντα της που έφτασε έως και το 25%».
Για τις τιμές των προϊόντων «από το χωράφι στο ράφι» ο κ. Σκρέκας σημείωσε: «Ένα από τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Ανάπτυξης, στοχεύει σε αυτό ακριβώς το θέμα, στις “καθαρές” τιμές από το χωράφι στο ράφι. Για να διασφαλίσουμε την απόλυτη διαφάνεια στην εφοδιαστική αλυσίδα, υποχρεώνουμε τους προμηθευτές να πωλούν τα προϊόντα στο λιανεμπόριο σε “καθαρές” τιμές, (net pricing). Όσοι μεσάζοντες προσπαθήσουν να κερδοσκοπήσουν, να γνωρίζουν ότι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί θα τους εντοπίσουν και θα πληρώσουν το ανάλογο αντίτιμο. Η κοινωνία, μας έχει ορίσει εμπροσθοφυλακή έναντι της αισχροκέρδειας. Και αυτόν τον ρόλο τον τιμούμε καθημερινά».
Σκοπός μας, οι επενδύσεις να αυξηθούν κατά 70% ως το 2027
Για την προσέλκυση επενδύσεων ο κ. Σκρέκας σημείωσε ότι: «η ελληνική κυβέρνηση υλοποιεί ένα φιλόδοξο αναπτυξιακό πρόγραμμα άνω των 70 δισ. ευρώ και η χώρα μας μετατρέπεται σε μαγνήτη επενδύσεων. Εφαρμόζουμε τολμηρές μεταρρυθμίσεις, οικοδομούμε μια οικονομία ανθεκτική και μια χώρα φιλική για το υγιές επιχειρείν. Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας έπειτα από 13 χρόνια και το γεγονός ότι το 2023 η Ελλάδα ανακηρύχθηκε “χώρα της χρονιάς” από τον Economist, φανερώνουν ότι η οικονομική πρόοδος που συντελείται, αναγνωρίζεται διεθνώς. Σκοπός μας είναι οι επενδύσεις να αυξηθούν κατά 70% ως το 2027 και αυτό θα επιτευχθεί με δραστικό περιορισμό της γραφειοκρατίας και ψηφιοποίηση όλων των σταδίων αδειοδότησης των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. Οι περισσότερες επιχειρήσεις πλέον θα μπορούν να ιδρυθούν μέσω ενός υπολογιστή σε διάστημα που δεν θα ξεπερνά τα δέκα λεπτά. Φυσικά, έχουμε και τα τρία νέα καθεστώτα του Αναπτυξιακού Νόμου, συνολικού ύψους 450 εκατ. ευρώ. Θα δώσουν ώθηση σε τομείς όπως η πράσινη μετάβαση, η κυκλική οικονομία, η μεταποίηση προϊόντων του πρωτογενούς τομέα, ο εναλλακτικός τουρισμός, αλλά και οι τεχνολογίες αιχμής όπως οι ημιαγωγοί. Επίσης, εισάγονται καινούργια δίκαια και αντικειμενικά κριτήρια, με στόχευση στην υιοθέτηση υψηλών ESG προϋποθέσεων και την κινητροδότηση των συγχωνεύσεων επιχειρήσεων. Με λίγα λόγια διαμορφώνουμε ένα φιλόξενο, ανταγωνιστικό και γόνιμο περιβάλλον σε μια γεωπολιτική πραγματικότητα ρευστότητας ώστε το παγκόσμιο επιχειρείν να επενδύσει στο άριστα καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό μας, στις υποδομές αλλά κυρίως στην προοπτική της χώρας μας. Τα καταφέρνουμε και θα συνεχίσουμε να τα καταφέρνουμε στο όνομα δημιουργίας υπεραξίας για όλους τους πολίτες».
ΑΠΕ-ΜΠΕ