Με το ακόλουθο κείμενο, η Νομαρχιακή ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής Α’ Θεσσαλονίκης ανοίγει το διάλογο αναφορικά με την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, τα Μη Κρατικά Πανεπιστήμια, αλλά και ευρύτερα το ευαίσθητο ζήτημα της Παιδείας στη χώρα μας.
Να τονίσουμε, ότι μέχρι την ώρα που γράφεται αυτό το κείμενο δεν έχει υπάρξει κάποιο συγκεκριμένο Νομοσχέδιο σχετικά με τα Μη Κρατικά Πανεπιστήμια από την πλευρά του Υπουργείου. Δυστυχώς η Κυβέρνηση σε έναν ακόμη τομέα άσκησης πολιτικής επιλέγει το δρόμο της κρυφής ατζέντας.
Οι πρόσφατες εξαγγελίες της Κυβέρνησης για την πρόθεσή της να προχωρήσει στην ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων, έρχονται να επιβεβαιώσουν όσους από καιρό είχαμε εκφράσει την ανησυχία μας πως η Νέα Δημοκρατία εξ αρχής δεν είχε καμία διάθεση να επενδύσει ουσιαστικά στο Δημόσιο Πανεπιστήμιο. Έχοντας επί πέντε χρόνια κινηθεί στο δρόμο της περαιτέρω απαξίωσης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, επιλέγει σε μία περίοδο όξυνσης των κοινωνικών ανισοτήτων να εντείνει την επισφάλεια για χιλιάδες νέους και τις οικογένειές τους. Η πρόθεση του αρμόδιου Υπουργού να προχωρήσει σε μια αλλαγή που έρχεται σε ευθεία αντίθεση με το άρθρο 16 του Συντάγματος συνιστά ομολογία πως δεν επιδιώκεται να διαμορφωθεί εθνική στρατηγική για το ελληνικό σύστημα εκπαίδευσης, η οποία θα απαντά στις μεγάλες προκλήσεις μιας κοινωνίας που πληγώνεται καθημερινά από την ακρίβεια. Σε αυτή την κοινωνία δεν έχει τολμήσει κανένα Κυβερνητικό στέλεχος να δώσει ένα ξεκάθαρο πλαίσιο για τις συνέπειες λειτουργίας των Ιδιωτικών Πανεπιστημίων. Αποσιωπούν συστηματικά το αν αυτά θα είναι οικονομικά προσβάσιμα για τη μεγάλη πλειοψηφία των εν δυνάμει φοιτητών, ενώ δεν ξεκαθαρίζουν αν θα μειωθούν ή θα παραμείνουν στον ίδιο αριθμό οι θέσεις εισακτέων στα Δημόσια Πανεπιστήμια.
Τα παραπάνω είναι μερικά μόνο από τα κρίσιμα ερωτήματα που κανένα Κυβερνητικό Στέλεχος δεν έχει απαντήσει μέχρι σήμερα, πυροδοτώντας μανιχαιστικά διλήμματα που διχάζουν τους φοιτητές και έχουν οδηγήσει στα ακραία περιστατικά που βιώνουμε το τελευταίο διάστημα. Σε πολλές σχολές της χώρες εξεταστικές κινδυνεύουν να χαθούν και οι περισσότερες σχολές μοιάζουν να μην έχουν διάθεση να προστατεύσουν τη μεγάλη πλειοψηφία των φοιτητών μεταφέροντας τις ημερομηνίες των εξεταστικών. Ερχόμαστε αντιμέτωποι με μια έκρυθμη κατάσταση στα Πανεπιστήμια με αφορμή μια θολή νομοθετική πρωτοβουλία που μπορεί να εκτινάξει τις ανισότητες εντός της ελληνικής κοινωνίας. Μέσα σε όλο αυτό το πλαίσιο είναι λυπηρό πως δεν έχουν επιδείξει την ελάχιστη σπουδή να εξαγγείλουν μέτρα υποστήριξης των Δημοσίων Πανεπιστημίων. Είναι λυπηρό το Δημόσιο Πανεπιστήμιο που αποτέλεσε τον βασικό μοχλό κοινωνικής κινητικότητας μέσα στην ελληνική κοινωνία να απαξιώνεται συστηματικά και να μην υπάρχει στοιχειώδη μέριμνα για την καθημερινότητα φοιτητών και διδασκόντων.
Είναι ζήτημα σεβασμού προς τους ανθρώπους του Δημοσίου Πανεπιστημίου να ενισχυθεί η κρατική χρηματοδότηση, ώστε να δοθούν λύσεις στα ζητήματα υποδομών και καθημερινότητας. Η θλιβερή κατάσταση των φοιτητικών εστιών, τα ασφυκτικά γεμάτα αμφιθέατρα ελλείψει αιθουσών, τα ερευνητικά εργαστήρια που υπολειτουργούν είναι μόνο μερικά από τα προβλήματα που οφείλει να λύσει μία Κυβέρνηση πριν ανοίξει οποιαδήποτε συζήτηση για τα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια. Άλλωστε, το γεγονός πως η ακαδημαϊκή έρευνα στα Ελληνικά Πανεπιστημιακά Ιδρύματα συνεχίζει να βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο αποδεικνύει πως μέσα από τη στρατηγική επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό των Πανεπιστημίων μας μπορούμε να προσελκύσουμε πόρους και να αναβαθμίσουμε συνολικά την καθημερινότητα των ΑΕΙ.
Από πλευράς τασσόμαστε ξεκάθαρα με την ανάγκη να ενισχυθεί το Δημόσιο Πανεπιστήμια μέσα από την αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης και τη λήψη των αναγκαίων πρωτοβουλιών με στόχο τη διασύνδεση του με την αγορά εργασίας. Η τακτικιστική προσέγγιση των ζητημάτων της εκπαίδευσης από την Κυβέρνηση διχάζει την ακαδημαϊκή κοινότητα, δεν απαντά στις ουσιώδεις ανάγκες της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και θέτει σε κίνδυνο την χιλιάδων φοιτητών. Είναι ανάγκη οι σχολές να διασφαλίσουν πως δεν θα χαθεί η εξεταστική και ο αρμόδιος Υπουργός να προχωρήσει σε διάλογο με την ακαδημαϊκή κοινότητα και την αντιπολίτευση, ώστε να αντιμετωπιστούν χρόνια προβλήματα και να δοθεί προοπτική στους νέους και στις νέες μέσα από τα Δημόσια ΑΕΙ.
Εκ μέρους της Νομαρχιακής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής Ά Θεσσαλονίκης,
ο Γραμματέας
Ευριβιάδης Ελευθεριάδης