Τρίκαλα Ημαθίας Με μεγάλη συμμετοχή η ημερίδα για το βαμβάκι

Για άλλη μια χρονιά διεξήχθη στα Τρίκαλα η  καθιερωμένη πια ημερίδα για αγροτικά θέματα που διοργανώνει ο καθηγητής Κ. Καραντινινής

Φέτος το θέμα την σημαντικής αυτής εκδήλωσης ήταν το βαμβάκι, μια επιλογή που εκτός από την ιδιαίτερη τοπική σημασία είχε και ιδιαίτερη χρονική, δεδομένων των εξαιρετικά δυσμενών συνθηκών που επικράτησαν φέτος στην καλλιέργεια, τόσο στην παραγωγή, όσο και στην εμπορία με τις εξαιρετικά χαμηλές τιμές παραγωγού φέτος.

Screenshot 20240204 194749 Facebook

Επιγραμματικά παρουσιάζουμε τις θέσεις κάποιων ομιλητών που ξεχωρίσαμε:

-Δεν πρόκειται για ιδιαίτερα υδροβόρα καλλιέργεια σύμφωνα με τα δεδομένα που παρουσίασε ο κ. Χατζηγιαννάκης του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ καταρρίπτοντας έναν γνωστό μύθο.

-Ο. Ε. Μουρτζίλας γεωπόνος, επισήμανε ότι ως καλλιέργεια αντέξαμε παρά τον συνδιασμό πολύ αρνητικών συγκυριών, κλιματικών οικονομικών και γεωπολιτικών.

-Όσοι παραγωγοί κλείσανε από νωρίς συμβόλαιο κέρδισαν. Αυτή τη νέα δυνατότητα πρέπει να την εκμεταλλευτούμε.

Screenshot 20240204 194800 Facebook

-Μ. Νταράουσε: Η Ελλάδα έπεσε στην 18η θέση στην ποιότητα από τη δεύτερη που ήταν παγκοσμίως.

-Πρέπει μα δούμε νέα συστήματα παραγωγής, για τα οποία έχουμε ενδεχομένως λανθασμένη αντίληψη, όπως το strip till στην προετοιμασία, τη σπορά στα 50 εκατοστά ή το Stripper στην συγκομιδή.

Screenshot 20240204 194806 Facebook

-Ο πρόεδρος της Διαεπαγγελματικής οργάνωσης Βάμβακος Θ. Φωτεινός ανέπτυξε τις δράσεις της οργάνωσης, ενώ έκανε κριτική στη νέα ΚΑΠ λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «μόνο η αγρότες δεν βγάζουν λεφτά από αυτή! Για αυτό και ξεσηκώνονται οι αγρότες όλης της Ευρώπης’

-Ο κ. Ποντίκας του ελληνικού συνδέσμου φυτοπροστασίας (ΕΣΥΦ), μίλησε την γλώσσα την αλήθειας σχετικά με την χαμηλή ανταπόκριση των δημοσίων φορέων έρευνας στην υποστήριξη του προϊόντος, κενό το οποίο η ιδιωτικές εταιρείες έρευνας και εμπορίας αντικατέστησαν με επιτυχία.

Screenshot 20240204 194812 Facebook

– Παράλληλα έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, για τον περιορισμό δραστικών ουσιών σε φυτοφάρμακα, μεταξύ πολλών ενδιαφερόντων θεμάτων που έθεσε στην ομιλία του.

-Ιδιαίτερη αίσθηση έκανε η παρουσία εκπροσώπου της Greenpeace που υποστήριξε τα μέτρα υπέρ του περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας που τόσο απασχολούν τον διάλογο για τα αγροτικά ζητήματα στην Ευρώπη.

Screenshot 20240204 194820 Facebook

-Ενώ δεν δίστασε να καταθέσει την άποψη ότι « Η γεωργία με τον τρόπο που στην πλειοψηφία της ασκείται σήμερα, είναι απειλή για το περιβάλλον».

-Συμπερασματικά θα έλεγε κανείς ότι το νόημα των τοποθετήσεων είναι ότι θα πρέπει να δοθεί μάχη για να κρατηθεί αυτή η τόσο αναγκαία για τη χώρα μας καλλιέργεια, ο καθένας από το δικό του μετερίζι, είτε από επιστήμονικη σκοπιά είτε από την θέση των παραγωγών και μεταποιητικών επιχειρήσεων.

Screenshot 20240204 194826 Facebook

-Ιδιαίτερα σημαντική ήταν όπως αναμενόταν η παρουσία και η ομιλία του καθηγητή Σ. Κλωνάρη επικεφαλής της επιτροπής Εθνικής στρατηγικής για τη νέα ΚΑΠ του υπουργείου αγροτικής ανάπτυξης, στην ουσία του βασικού υπεύθυνου για τα ιδιαίτερα δυσμενή για τους αγρότες αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης.

-*Η εργασίες της  ημερίδας συνεχίζονται

-Με πληροφορίες από το gieida.blogspot.com

Προηγούμενο άρθροΘεσσαλονίκη: Έλεγχος 856 οχημάτων και βεβαίωση 340 παραβάσεων οδηγών
Επόμενο άρθροΣαν σήμερα 5 Φεβρουαρίου – Σημαντικά γεγονότα