Σημεία Συνέντευξης του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100,3 FM με το δημοσιογράφο Βασίλη Χιώτη
Για τη συνέντευξη του Διευθυντή του Πολιτικού Γραφείου του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ κου Μ. Καπνισάκη.
Είναι προϊόν επιστημονικής φαντασίας και δυστυχώς, δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό με τον πρόεδρο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Και ξέρετε, δεν είναι κακό κάποιος να έχει έτσι υπερβολική αυτοπεποίθηση, αλλά όταν αυτό συναντάται με διαρκή αναπαραγωγή ψευδών ειδήσεων και μάλιστα, αφορά τον πρόεδρο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τότε αυτό δεν θα έλεγα ότι είναι και ιδιαίτερα καλό, συνολικά. Είναι προβληματικό. Σίγουρα δεν μπορούμε εμείς να λύσουμε αυτό το πρόβλημα. Και θα σας πω και κάτι, γιατί αντιλαμβάνεται ο κόσμος πόσο στερείται σοβαρότητας αυτή η είδηση, αλλά και γιατί πρέπει αυτά που λέμε να υπαγορεύονται από την κοινή λογική. Θέλει να μας πει, λοιπόν, ο κύριος Καπνισάκης και ο κύριος Κασσελάκης κατ’ επέκταση -γιατί φαντάζομαι αυτό δεν ειπώθηκε χωρίς τη συναίνεση του κυρίου Κασσελάκη- ότι ο κύριος Μητσοτάκης, λίγο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ως Πρωθυπουργός της χώρας, πρότεινε ένα υπουργείο άνευ περιγραφής, δηλαδή ένα οποιοδήποτε υπουργείο, άνευ συγκεκριμένου χαρτοφυλακίου σε έναν άνθρωπο, ο οποίος, ήταν ένας από τους πολλούς υποστηρικτές του, με βάση την αρθρογραφία που υπήρχε τότε. Δηλαδή, ήρθε ο νέος τότε Πρωθυπουργός και είπε, μέσω τρίτου, σε έναν άνθρωπο ο οποίος έγραφε άρθρα υπέρ του ―αυτό ισχυρίζεται ο κύριος Καπνισάκης― να πάρει ένα οποιοδήποτε υπουργείο.
Όπως αντιλαμβάνεσθε ό,τι λέω ισχύει και προφανώς, δεν το λέω μόνο επειδή με το που το άκουσα, το θεώρησα μια πληροφορία η οποία στερείται σοβαρότητας, αλλά προφανώς, σας το λέω με πλήρη γνώση αυτών που λέω. Αυτό το οποίο λέει ο κύριος Καπνισάκης δεν έχει καμία, ούτε καν επαφή με την πραγματικότητα, δεν είναι δηλαδή μία αλλοίωση της πραγματικότητας ή μία παραποίησή της. Είναι προϊόν επιστημονικής φαντασίας, αποκύημα της φαντασίας του κυρίου Κασσελάκη και του κυρίου Καπνισάκη.
Και θα σας πω και εδώ, σε συνέχεια και της χθεσινής ανακοίνωσης του κυρίου Κασσελάκη, ότι το πιο λυπηρό, είναι ότι πολλές φορές όταν βγάζει μια ανακοίνωση μέσα από κάποιο λογαριασμό του ο κύριος Κασσελάκης, το πρώτο που κάνουμε είναι να τσεκάρουμε εάν είναι πράγματι από τον επίσημο λογαριασμό του ή από κάποιο parody account και αυτό είναι επίσης λυπηρό.
Για το νομοσχέδιο για την ισότητα στο γάμο
Αν ακούσει κανείς αυτό το οποίο είπε στη συζήτηση που είχε με τους δημοσιογράφους ο Πρωθυπουργός, δεν βγάζει το συμπέρασμα ότι το νομοσχέδιο αυτό ούτε «παγώνει», ούτε επισπεύδεται. Αυτό το οποίο είπε ο Πρωθυπουργός και θεωρώ ότι είναι η ουσία του ζητήματος είναι ότι πρώτα πρέπει να γίνει η συζήτηση, η οποία σας ενημερώνω ότι θα ξεκινήσει πολύ σύντομα. Πρώτα πρέπει να γίνει εξαντλητική ανάλυση και περιγραφή του τι θέλουμε να κάνουμε. Και στη συνέχεια προφανώς, θ’ ακολουθήσει διάλογος και με την κοινωνία και με τους φορείς και με τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης. Θα γίνει αναλυτική επεξήγηση αυτού το οποίο θέλει να κάνει η Κυβέρνηση και στη συνέχεια, προφανώς, θ’ ανακοινωθεί και ο χρόνος της ψήφισής του. Θεωρούμε ότι αυτή είναι η σωστή σειρά των πραγμάτων. Και αυτό είναι και λογικό, γιατί είναι ένα ιδιαίτερο θέμα, ένα θέμα, το οποίο δεν είναι ένα νομοσχέδιο, για παράδειγμα, να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός ή να γίνει μια παρέμβαση στα πανεπιστήμια ή στα σχολεία― είναι ένα θέμα που αφορά δικαιώματα συμπολιτών μας. Βλέπουμε στον δημόσιο διάλογο να μπερδεύονται έννοιες και είναι και αναμενόμενο, γιατί χρειάζεται επεξήγηση μεταξύ του γάμου, μεταξύ της υιοθεσίας, μεταξύ της τεχνητής γονιμοποίησης. Ρωτάει ο ένας για το ένα, απαντάει ο άλλος για το άλλο. Είναι, λοιπόν, πάρα πολύ σημαντικό να γίνει αυτή η επεξήγηση, χωρίς εγώ να μπορώ να σας πω κάτι περισσότερο, γιατί ειλικρινά δεν γνωρίζω ούτε το περιεχόμενο.
Προφανώς το «εντός της τετραετίας», μετά από τη χθεσινή αναφορά του Πρωθυπουργού, εξειδικεύεται σε πολύ πιο στενό χρονικό ορίζοντα. Δηλαδή, όχι στο δεύτερο μισό της τετραετίας, προφανώς σε ένα μικρότερο χρονικό διάστημα. Δεν μπορώ να γνωρίζω το τέλος της διαδρομής, πότε θα είναι, γιατί έχει να κάνει με τη διαδικασία.
Εμείς θέλουμε ο κόσμος να καταλάβει. Θέλουμε αυτοί οι οποίοι νιώθουν ανασφάλεια, αυτοί οι οποίοι νιώθουν κάτι το οποίο είναι, ας πούμε, αρνητικό για αυτό το οποίο σκοπεύει να φέρει η Κυβέρνηση, να καταλάβουν ακριβώς πριν διατυπώσουν την όποια άποψη, γιατί δεν είναι κάτι που είναι για μένα μαύρο ή άσπρο. Εμείς, λοιπόν, λέμε ότι θα ξεκινήσουμε τη συζήτηση πολύ σύντομα, θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να έχουμε τεκμηρίωση όσων λέμε και να διαχωρίσουμε και έννοιες.
Ο Πρωθυπουργός δεν μίλησε για χρονοδιάγραμμα, ούτε επέσπευσε, ούτε πάγωσε το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Είπε ότι πρώτα θα γίνει η συζήτηση, η επεξήγηση και η ανάλυση και στη συνέχεια θα μιλήσουμε για το χρονοδιάγραμμα. Και προς επίρρωση όσων λέτε, ένας από τους λόγους που θέλουμε να γίνει μια ξεχωριστή συζήτηση, ήπια συζήτηση, συζήτηση επιχειρημάτων, είναι γιατί είναι ένα σημαντικό θέμα, αλλά να είμαστε ειλικρινείς, υπάρχουν πάρα πολλά πολύ σημαντικά θέματα, άλλα πολύ σημαντικά θέματα που αφορούν το σύνολο των πολιτών.
Για και τις προτεραιότητες της Κυβέρνησης για την ασφάλεια των πολιτών
Στα πρώτα νομοσχέδια του 2024, έχουμε το νομοσχέδιο της επαγγελματικής εκπαίδευσης που είναι σε ώριμη φάση και θα ψηφιστεί από την Ολομέλεια της Βουλής. Έχουμε τη νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Δικαιοσύνης, με πάρα πολλές επιμέρους πτυχές, έχουμε το νομοσχέδιο για τις ευρωεκλογές με την επιστολική ψήφο, έχουμε το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά μη κερδοσκοπικά παραρτήματα ξένων ΑΕΙ στη χώρα μας. Έχουμε μία σειρά από πρωτοβουλίες οι οποίες θα έρθουν και στο επόμενο Υπουργικό Συμβούλιο, όπως θα είναι μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία – θα τη συζητήσουμε όταν έρθει η ώρα – του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για το χωροταξικό σχέδιο, για τα οποία θα έχουμε περισσότερα την επόμενη εβδομάδα.
Τον πρώτο μήνα του χρόνου και θα ψηφιστούν τα μέτρα για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας. Όμως, η βία προφανώς υπάρχει παντού, υπήρχε, υπάρχει και πρέπει να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να περιοριστεί – δυστυχώς δεν γίνεται να εξαφανιστεί – και σε πολλές άλλες εκφάνσεις, στα πανεπιστήμια, σε πολλούς άλλους χώρους. Δεν είναι ένα θέμα με τη στενή έννοια μόνο του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Η Αστυνομία, προφανώς, πρέπει όταν καλείται να επεμβαίνει άμεσα και να επιβάλει τον νόμο και στη συνέχεια η Δικαιοσύνη να κρίνει. Πρέπει να τρέξουμε πιο γρήγορα για να επιστρέψουν ακόμα περισσότεροι αστυνομικοί στις γειτονιές, στους δρόμους, έξω από τα σχολεία, όταν υπάρχει παραβίαση του νόμου. Ο κ. Χρυσοχοΐδης λόγω της πολύ μεγάλης εμπειρίας που έχει, αλλά και συνολικά οι άντρες και οι γυναίκες της Ελληνικής Αστυνομίας μπορούνε να τρέξουν. Από εκεί και πέρα, όμως, είναι πολλά πράγματα τα οποία πρέπει να γίνουνε. Δεν ξεκινάμε από το μηδέν.
Επιπλέον, το Υπουργείο Δικαιοσύνης αυτό το οποίο θα προσπαθήσει να κάνει είναι να υπάρχουν συνέπειες πραγματικές, στο μέτρο της κάθε πράξης, με βάση δηλαδή το τι παράβαση γίνεται.
Παράλληλα, όσες καταλήψεις χρειάζεται να εκκενωθούν θα εκκενωθούν. Όσοι χώροι πρέπει να επιστρέψουν σε φοιτητές και μαθητές θα επιστρέψουν. Όσες φορές χρειάζεται να πάρουμε σκληρές αποφάσεις για τα γήπεδα θα τις πάρουμε. Και δόξα τω Θεώ, βλέπουμε ότι μπορούμε να τα ανοίξουμε με ασφάλεια. Θα κριθούμε και γι’ αυτό. Ό,τι χρειαστεί να γίνει θα γίνει, γιατί έχουμε πληρώσει πολλά χρόνια μια λογική φοβίας να κάνουμε κι εμείς την αυτοκριτική μας, τι θα πει ο ένας ή ο άλλος πολιτικός χώρος, η οποία δεν οδήγησε πουθενά. Και είναι ευχάριστο ότι πλέον η συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας είναι στη σωστή σελίδα, ότι ο νόμος πρέπει να εφαρμόζεται και αυτό δεν είναι ούτε δεξιά πολιτική, είναι μια αυτονόητη πολιτική.
Για τη δήλωση του Δημάρχου Αθηναίων σχετικά με τη μεταφορά δημοτικών ραδιοσταθμών στις Περιφέρειες
Δεν είναι καθόλου αλήθεια, δεν έχει καμία βάση, δεν υπήρξε καμία τέτοια σκέψη, ούτε υπάρχει στα σκαριά κάποια τέτοια νομοθετική πρωτοβουλία. Και μάλιστα πριν σας απαντήσω, έχω επικοινωνήσει και με τα αρμόδια Υπουργεία, είτε το Υπουργείο Εσωτερικών και πλέον είναι εν ευρεία έννοια και στην αρμοδιότητα της Γενικής Γραμματείας Τύπου και του αρμόδιου Υφυπουργείου.
Ούτε κάποια τέτοια σκέψη, ούτε κάποια τέτοια πρόθεση υπάρχει. Ο 98,4 ανήκει στον δήμο, στους δημότες της Αθήνας. Αλίμονο αν είχαμε έναν τέτοιο σχεδιασμό. Δεν ξέρω από πού προέκυψε αυτή η πληροφορία.