Σημεία Συνέντευξης του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη στην εκπομπή «Σήμερα» του ΣΚΑΪ με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Οικονόμου και Άκη Παυλόπουλο
Για τη δήλωση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για τη Συνθήκη της Λωζάνης
Κατ’ αρχήν, να ξεκινήσουμε από τα βασικά, για να μην υπάρχουν παρερμηνείες και παρεξηγήσεις. Δηλαδή, με αυτά τα θέματα ―δυστυχώς ο κύριος Κασσελάκης δεν το αντιλαμβάνεται― δεν παίζουμε. Να πούμε, λοιπόν, ότι η Συνθήκη της Λωζάνης αποτελεί το στέρεο διεθνές νομικό θεμέλιο, πάνω στο οποίο βασίζεται η ρύθμιση όλων των σχέσεων της ευρύτερης περιοχής. Στη Διακήρυξη των Αθηνών, που υπεγράφη 7 Δεκεμβρίου, μεταξύ των δύο χωρών, γίνεται σαφής αναφορά στο Διεθνές Δίκαιο, καίριο σημείο του οποίου είναι και η Συνθήκη της Λωζάνης. Είναι σαφές ότι η χώρα μας, και το έχει αποδείξει στην πράξη πολλάκις, είναι κατά του οποιουδήποτε αναθεωρητισμού και μάλιστα ο Πρωθυπουργός της χώρας μας Κυριάκος Μητσοτάκης, έκανε αναφορά στην ανταπάντησή του, εάν θυμάστε, στη Συνθήκη της Λωζάνης, ενώπιον του Τούρκου Προέδρου, χωρίς να υπάρχει κάποια έτερη ανταπάντηση.
Ο κύριος Συρίγος το πρωί στην εκπομπή σας, γιατί έχει σημασία και ο χρόνος που γίνονται κάποια πράγματα, μιλώντας με την επιστημονική του ιδιότητα, για κάποια επιμέρους σημεία του κειμένου, έκανε μία επιστημονική ανάλυση, τονίζοντας και εκείνος, και το έκανε και σήμερα ξανά, ότι ουδέποτε αμφισβητούνται τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, δεν μπαίνουμε ποτέ εμείς σε λογικές αναθεωρητισμού.
Εμείς θεωρούμε ότι η Συνθήκη της Λωζάνης είναι το πιο στέρεο διεθνές νομικό θεμέλιο, που διευθετεί συνολικά τις σχέσεις της περιοχής. Τελεία και παύλα. Επικαλούμαστε τη Συνθήκη της Λωζάνης, εγώ να σας πω κάτι: ενδεχομένως να υπήρχε μια προβληματική διατύπωση. Αλλά, από εκείνο το σημείο, μέχρι τη νύχτα της ίδιας ημέρας να γίνεται μια ανακοίνωση, η οποία λέει από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης της χώρας ―γιατί μπορεί να είναι ένα άλλο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά όλοι νομίζω και το πιστεύω πραγματικά είμαστε στην ίδια σελίδα, είμαστε Έλληνες― ότι δίνει «τροφή» στα επιχειρήματα της άλλης πλευράς, ειδικά όταν έχει προχωρήσει ο διάλογος, φαίνεται να έχει παγιωθεί ένα καλύτερο κλίμα, όλα αυτά αξιολογούνται συνεχώς. Και το ξανά λέω, ο Έλληνας Πρωθυπουργός έχει κάνει ρητή αναφορά, και όχι μία και δύο φορές, και διαχρονικά η χώρα μας σέβεται τα συμφωνηθέντα. Ο κύριος Συρίγος, άμα δείτε ξανά το βίντεο και όχι αποσπασματικά, όπως το έκανε ή δήθεν δεν κατάλαβε ο κύριος Κασσελάκης, ξεκίνησε υμνώντας τους ανθρώπους οι οποίοι το 1974, μετά τα τραγικά γεγονότα της Κύπρου, έκαναν ό,τι έκαναν για να προστατεύσουν τα νησιά μας. Και θεώρησε ότι αυτό είναι προφανώς κάτι το οποίο αυτονοήτως συνεχίζεται. Μίλησε στη συνέχεια, έκανε μία επιστημονική ανάλυση, για κάποιους επιμέρους όρους και διατυπώσεις που από το ΄74 μέχρι το 2023 έχουν αλλάξει, κατά τον ίδιο. Ήταν μία επιστημονική ανάλυση για συγκεκριμένους όρους που αναφέρονται.
Για τη στάση της αντιπολίτευσης στην πολιτική ισχυροποίησης της χώρας από την Κυβέρνηση
Η Ελλάδα βρίσκεται -θεωρώ- στο πιο ισχυρό σημείο, μετά από πάρα πολλά χρόνια και διπλωματικά και αμυντικά και με βάση τη θωράκιση των συνόρων της. Μιλάει ο Πρόεδρος του κόμματος που ευρωβουλευτής του προσπάθησε να μπλοκάρει τη χρηματοδότηση του φράχτη του Έβρου από την Ευρώπη. Ξέρετε, οι πράξεις είναι πιο σημαντικές από τα λόγια, σε κάθε περίπτωση. Και οι πράξεις είναι αυτές που μένουν και γράφουν. Και με τις πράξεις του ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχουν ισχυροποιήσει τη θέση της χώρας. Και προκύπτει και από όλες τις εξελίξεις και τις τελευταίες εξελίξεις. Όσο κι αν, δυστυχώς, προσπαθεί να μας πείσει για το αντίθετο η Αντιπολίτευση.
Για τα νομοσχέδια που προωθούνται από την Κυβέρνηση
Καταρχάς, ξεκινάει μια χρονιά, η οποία έχει στην ατζέντα πράγματα τα οποία τα συζητούσαμε πάρα πολλές δεκαετίες και είτε δεν έρχονταν, είτε υπήρχε μια διστακτικότητα, ή επειδή δεν υπήρχε η συναίνεση για να έρθουν. Μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια, επιστολική ψήφος, ένα βαθιά κοινωνικό μέτρο, μια παρέμβαση για τη Δικαιοσύνη κατά των καθυστερήσεων και κάποιων φαινομένων αναστολών και υφ’ όρον απόλυσης, που πλήγωσαν για πολλά χρόνια τη χώρα. Παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της αθλητικής βίας. Επικείμενη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού. Είναι πολλά τα οποία έρχονται τη νέα χρονιά, γιατί; Γιατί έτσι είναι αυτό το οποίο αντιλαμβανόμαστε εμείς ως καθήκον. Όταν οι πολίτες σε τιμούν με μεγαλύτερο ποσοστό από αυτό το οποίο έχεις, παρά τις πολλές δυσκολίες τις οποίες βιώνουν, πρέπει να μην κάνεις πίσω σε τίποτα. Ένα από τα νομοσχέδια που θα έρθουν, έτσι το έχει πει ακριβώς ο Πρωθυπουργός, μέσα στη τετραετία είναι ο νόμος για την ισότητα στο γάμο.
Από την κυβέρνηση, υπάρχει μια προτεραιοποίηση με βάση και την επικαιρότητα και τις ανάγκες. Για παράδειγμα, αυτά τα οποία συμβαίνουν στα γήπεδα, που έπρεπε να έρθουν γρήγορα μια σειρά από παρεμβάσεις.
Για το νομοσχέδιο για την ισότητα στο γάμο
Έχω δει πολλές φορές να γίνονται συζητήσεις που η ερώτηση να αφορά την τεκνοθεσία – υιοθεσία και η απάντηση να αφορά την τεχνητή γονιμοποίηση. Καλό είναι να δούμε πρώτα το κείμενο, να δούμε τι λέει, να δούμε τις παρεμβάσεις. Ως προς τον χρόνο της νομοθέτησης, να περιμένουμε τις επίσημες ανακοινώσεις, πρώτον. Δεύτερον, μετά το νομικό κείμενο, μετά το κείμενο του νομοσχεδίου, θα υπάρχουν σχετικές ανακοινώσεις και για τη συμπεριφορά στην ψηφοφορία. Σε περίπτωση, δηλαδή, που υπάρχει το οτιδήποτε, θα ανακοινωθεί από τον Πρωθυπουργό.
Δεν γνωρίζω το κείμενο το οποίο επίκειται κάποια στιγμή να συζητηθεί και να ψηφιστεί. Αυτό έχει να κάνει με τις διαδικασίες. Θέλω, όμως, να πω κάτι. Επειδή δεν θεωρώ ότι είναι όλα ζητήματα πολιτικής αντιπαράθεσης και μάλιστα υπάρχουν και κάποια θέματα που αφορούν δικαιώματα που είναι καλό να εξηγηθούν. Θεωρώ πάρα πολύ κρίσιμο όταν έρθει εκείνη η στιγμή να γίνει εξαντλητική συζήτηση και με νομική, αλλά και με συνολική επιχειρηματολογία. Γιατί πιστεύω ότι αυτό το οποίο θα προκύψει στο τέλος από έναν διάλογο που θα γίνει -και εγώ θέλω να ακούσω, θέλω να δω τα επιχειρήματα, θέλω κι εγώ να μπορώ να τα παρουσιάσω με μεγάλη σαφήνεια- έχει πολλές προεκτάσεις μια τέτοια συζήτηση. Θεωρώ ότι τα περισσότερα θέματα δεν είναι άσπρο-μαύρο, αλλά ειδικά αυτό δεν είναι άσπρο-μαύρο. Και επειδή υπάρχουν και πολλές περιπτώσεις παιδιών που έχουν μεγαλώσει με έναν πατέρα, με μία μητέρα, για πολλούς και διάφορους λόγους, υπάρχουν και περιπτώσεις παιδιών που έχουν μεγαλώσει μόνα τους. Είναι καλό όταν μιλάμε για τα παιδιά να ρίχνουμε τους τόνους και να μην τα βάζουμε στο ζύγι.
Αυτή τη στιγμή στη χώρα μας μπορεί ένα ζευγάρι ετερόφυλων να υιοθετήσει ένα παιδί. Μπορεί κατά μόνας ένας άνδρας ή μία γυναίκα να υιοθετήσει ένα παιδί. Υπάρχει ένα πρόβλημα αυτή τη στιγμή. Αν αυτό το παιδί έχει υιοθετηθεί από έναν άνδρα ή μία γυναίκα και ο άνδρας αυτός ή η γυναίκα – τα οποία όλα αυτά είναι νόμιμα, προβλέπονται – συζεί ή έχει συνάψει ένα σύμφωνο συμβίωσης με έναν άλλον άνδρα ή με μία άλλη γυναίκα δεν μπορεί -ακόμα κι αν είναι άλλου φύλου- αν έχουν σύμφωνο συμβίωσης ετερόφυλων, να έχει τα δικαιώματα από τον άλλον, ο οποίος είναι μέρος του συμφώνου συμβίωσης. Δεν μπορεί να τον δει στο νοσοκομείο, άμα πάθει κάτι. Άμα φύγει από τη ζωή ο ένας εκ των δύο ο άλλος δεν μπορεί να πάρει το παιδί και το παιδί αυτό καταλήγει στο ίδρυμα. Αν θέλουμε να κλείσουμε τα μάτια μας σε μια πραγματικότητα, για να μην κάτσουμε να εξηγήσουμε στον κόσμο τι συμβαίνει, μπορούμε να το κάνουμε.
Για τη στάση και τις απόψεις της Εκκλησίας
Δεν στείλαμε κανένα, ούτε έστειλα προσωπικά κανένα αυστηρό μήνυμα. Και μάλιστα είναι λογικό όταν σε μια συζήτηση – και είναι και πολλές φορές που συμβαίνει αυτό – μιλάμε για πολύ σοβαρά θέματα που αφορούν τους πολίτες, όπως είναι η αντιμετώπιση της ακρίβειας, η αύξηση των εισοδημάτων, τα ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε, όλα τα νομοσχέδιά μας, κάποια θέματα να προκαλούν μεγαλύτερο ενδιαφέρον και να βγαίνουν από εκεί οι τίτλοι. Γίνεται μια ερώτηση για κάποιες θέσεις και δηλώσεις της Εκκλησίας. Η απάντηση, την οποία επαναλαμβάνω, είναι ότι σεβόμαστε όλες τις απόψεις και προφανώς και της Εκκλησίας, αλλά -νομίζω δεν διαφωνεί κανείς σε αυτό- υπάρχει στη χώρα μας η Εκτελεστική Εξουσία, η Νομοθετική Εξουσία και η Δικαστική Εξουσία. Αυτό νομίζω είναι κάτι το οποίο δεν διαφωνεί κανείς και έτσι θα συνεχίσει να συμβαίνει.
Για τη στήριξη της ελληνικής οικογένειας από την Κυβέρνηση
Νομίζω ότι η Κυβέρνηση, μέσα σε μια περίοδο αλλεπάλληλων εισαγόμενων κρίσεων έχει στηρίξει όσο καμία άλλη την οικογένεια με παρεμβάσεις, όπως είναι η στήριξη στις νέες μητέρες, ελεύθερες επαγγελματίες και αγρότισσες με το νέο αυτό επίδομα εννέα μηνών, με τους νέους γονείς, με όλες τις παρεμβάσεις στους νέους ανθρώπους για να βρούνε σπίτι –το μεγαλύτερο Πρόγραμμα– τη στήριξη των εισοδημάτων των πιο αδύναμων με έμφαση στις οικογένειες με παιδιά, την αύξηση του αφορολόγητου και συνολικά τις παρεμβάσεις που κάνει γιατί αντιλαμβάνεται ότι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι το δημογραφικό.
Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη