Δείτε την είδηση – πλάνα στο βίντεο:
Αλώβητα στον χρόνο, νοτισμένα με μυρωδιές μπαχαρικών και φρέσκου βουτύρου, στέκουν εδώ και 80 και πλέον χρόνια δύο από τα παλιότερα ζαχαροπλαστεία της Θεσσαλονίκης, με τους ιδιοκτήτες τους αποφασισμένους να συνεχίσουν να διαιωνίζουν όλες τις γλυκές μνήμες. Με διακόσμηση σταματημένη στον χρόνο περασμένων δεκαετιών και με βιτρίνες κατάφορτες με παραδοσιακά γλυκά και όχι μόνο, το ζαχαροπλαστείο «Δεληγεωργάκη» στην οδό Αγίας Σοφίας 58 και ο «ΗΛΙΟΣ» στην Αντιγονιδών 7, μοιράζονται τις μικρασιάτικες καταβολές των ιδρυτών τους αλλά και την σταθερή ποιότητα επί δεκαετίες.
«Λουκούμια από το 1943» γράφει η ταμπέλα στο ζαχαροπλαστείο «Δεληγεωργάκη» όπου μας υποδέχεται η τρίτη γενιά ιδιοκτητών, η Ελευθερία και η Διονυσία Δεληγεωργάκη οι οποίες από πολύ μικρή ηλικία τριγυρνούσαν στο εργαστήριο, στο πίσω μέρος του καταστήματος της οικογενειακής επιχείρησης.
«Ο παππούς όταν ήρθε από την Ίμβρο ξεκίνησε την επιχείρηση κατασκευάζοντας μόνο λουκούμια τριαντάφυλλο, μαστίχα, αμύγδαλο και περγαμόντο για να εμπλουτίσει στη συνέχεια το μαγαζί, με βασιλόπιτες, κουραμπιέδες, μελομακάρονα και διάφορα σιροπιαστά» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Ελευθερία η οποία μαζί με την αδερφή της, έπιασαν το «νήμα» του ζαχαροπλαστείου από τον πατέρα και τον θείο τους που το λειτουργούσαν μαζί με τις συζύγους τους.
Οι αδερφές Δεληγεωργάκη , ειδικά τις μέρες των γιορτών.
ΑΠΕ-ΜΠΕ / Χήρας Α.