Ακούστε να δείτε, για μία ακόμη φορά, κύριε Υπουργέ, φέρνετε ένα τελείως επιδερμικό νομοσχέδιο επί του πρακτέου, διότι, αν δούμε πραγματικά πώς βάλλεται η ραχοκοκαλιά της οικονομίας, η οποία συνεισφέρει περίπου το 96% του ΑΕΠ, δεν είναι απλά ραχοκοκαλιά, είναι κάτι περισσότερο.
Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις οικογενειακού χαρακτήρα είναι αυτές που απορροφούν όλους τους κραδασμούς και όλα τα φαινόμενα αυτά και της αισχροκέρδειας, αλλά και της ανεργίας που δεν μπορούν να ορθοποδήσουν.
Λέει ο κ. Χατζηδάκης: «Το πιστεύετε ότι κάποιος εργοδότης μπορεί να δηλώνει λιγότερα από ότι οι μισθωτοί υπάλληλοί του;». Κι όμως, σε κάποιες περιοχές, όπως και στην εκλογική περιφέρεια, κάποιος εργοδότης που είναι ευαίσθητος με τους δικούς του υπαλλήλους, προτιμάει πρώτα να πληρώνονται αυτοί και μετά αυτός να μπορέσει να επιβιώσει και να ορθοποδήσει.
Μια χώρα με εκατόν τέσσερις φόρους, με φορολογικούς συντελεστές για τον μέσο έγγαμο εργαζόμενο στο 33,2%, όταν ο μέσος όρος του ΟΟΣΑ είναι 24,6%. Δηλαδή, η απόκλιση είναι μεγάλη.
Υψηλοί έμμεσοι φόροι. Είναι η πέμπτη χώρα στη Γηραιά η Ελλάδα σε συντελεστή φόρου προστιθέμενης αξίας, αντίστοιχος συντελεστής 12,5% στην Κύπρο, στο νησί της Αφροδίτης, βεβαίως, γιατί προσελκύει επενδυτικό ενδιαφέρον. Η χώρα χάνει 5 δισεκατομμύρια ετησίως από ΦΠΑ. Γιατί άραγε; Με φόρο προστιθέμενης αξίας, αλλά και με τον ειδικό φόρο κατανάλωσης όπου είναι 0,70 ευρώ στο λίτρο, όταν μέσος όρος είναι 0,33 ευρώ στην Ευρώπη και κυρίως σε Ρουμανία και Βουλγαρία που έχουμε και τη μεγάλη διαρροή προς αυτές τις δύο χώρες, με φοροδιαφυγή τεράστια, και πρέπει κάποια στιγμή να το δούμε και υπάρχει λύση.
Μάλιστα εμείς, πριν από χρόνια, το θέσαμε αυτό, κύριε Υπουργέ, στον κύριο Βεσυρόπουλο, όπου σε παραμεθόριες περιοχές με το σύστημα «ΉΦΑΙΣΤΟΣ» για εισροών και εκροών καυσίμων, ελέγχονται τα καύσιμα. Μας είπε η Κυβέρνησή σας ότι δεν μπορεί, παρά μόνο στη νησιωτική Ελλάδα βάσει Κοινοτικής Ευρωπαϊκής Οδηγίας. Οι Ιταλοί το κάνανε στην Τεργέστη πριν από χρόνια. Πώς το κάνανε οι Ιταλοί, προκειμένου να μην πηγαίνουν οι ομοεθνείς τους στη γειτονική Κροατία; Η Ιταλία δεν είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεν έγινε αυτό κοντά στη Βενετία, στη χερσαία Ιταλία; Εδώ γιατί;
Υπάρχει τεράστια φοροδιαφυγή γι’ αυτό που έλεγε ο Πρωθυπουργός με το λαθρεμπόριο καυσίμων. Εδώ μιλάμε για πάνω από 300 εκατομμύρια ευρώ ετησίως από λαθρεμπόριο καυσίμων και στη δική μου εκλογική περιφέρεια, στις Σέρρες, η Greek Mafia, μαζί με τη βουλγαρική, καλά κρατεί με τους χημικούς διαλύτες.
Τα ξεχάσαμε αυτά; Ξεχάσαμε τα βυτία με τους χημικούς διαλύτες όπου, αν γίνει νοθεία στο καύσιμο της τάξης του 30%, δεν μπορεί καν να εντοπιστεί από τον κρατικό μηχανισμό η νοθεία στην αντλία; Πάνω από 120 εκατομμύρια ευρώ -προσέξτε το νούμερο- ετησίως είναι από τις πειραγμένες αντλίες, όπως λέει η επιστημονική έρευνα, και δεν θα βάλουν ποτέ βενζίνη στα ρεζερβουάρ τους οι μεροκαματιάρηδες βιοπαλαιστές συμπατριώτες μας.
Άρα, λοιπόν ένα λαθρεμπόριο καυσίμων από το αφορολόγητο ναυτιλιακό πετρέλαιο των εφοπλιστών, που αλλάζει χέρια, μπαίνει σε βυτία, έρχεται στον Ασπρόπυργο -τότε με αφορμή εκείνη την πυρκαγιά- και διοχετεύεται ως πετρέλαιο κίνησης; Τώρα ανακαλύψαμε την Αμερική; Σε πόσα πρατήρια υγρών καυσίμων δεν έχουν επιβληθεί πρόστιμα και συνεχίζουν να λειτουργούν;
Και αυτά τα περιβόητα πρόστιμα για τις δύο πολυεθνικές που μας ανακοινώσατε πριν από λίγες μέρες, να πούμε ότι είναι σε μία δικαστική διαδικασία, διότι και οι δύο έχουν κύκλο εργασιών πάνω από 350 εκατομμύρια ευρώ. Σιγά μην τα εισπράξετε, θα πει ο λαός. Κι αν τα εισπράξετε, θα γίνει σε βάθος χρόνου.
Τώρα είναι πολλά αυτά τα ζητήματα για τα οποία μπορούμε να μιλήσουμε. Όταν εμείς στην Ελληνική Λύση σας προτείνουμε οριζόντιο φόρο, όπως η Ρουμανία, δεν το βγάζουμε από το μυαλό μας. Εδώ διαβάζω προσεκτικά τον Στέφανο Μήτσιο, ο οποίος είναι επικεφαλής του φορολογικού τμήματος. Πριν από χρόνια ο άνθρωπος εντόπισε το μεγάλο πρόβλημα της φοροδιαφυγής και τι λέει; Απλοποιήστε το νόμο, χαμηλώστε και τον συντελεστή του φόρου. Τα λένε επαΐοντες. Τα λέει το «επίσταμαι», τα λένε εξειδικευμένοι. Λένε ότι η πολυπλοκότητα που υπάρχει και η πολυνομία φέρνουν αυτά τα οδυνηρά αποτελέσματα. Θέλει απλοποίηση του γραφειοκρατικού συστήματος, για να υπερκεράσεις γραφειοκρατικά εμπόδια στο νέο επιχειρηματία.
Για ποιον νέο νόμο μιλάτε, όταν σήμερα χάνονται τα προνόμια από κάρτα ανεργίας στους Εθνοφύλακες, οι οποίοι παίρνουν 250 ευρώ το μήνα, χάνονται στους αγρότες, χάνονται στους εργάτες γης, που το φέραμε ως επίκαιρη και προχθές; Έτσι δεν χτυπάς τη φοροδιαφυγή, με αυτό τον επιδερμικό τρόπο, χτυπώντας τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας που είναι η μικρομεσαία επιχείρηση, η οποία το μόνο που έχει να κάνει είναι να πληρώνει το τέλος επιτηδεύματος που το μειώνετε, τον ΕΝΦΙΑ που έγινε ένα μόνιμο χαράτσι -ουδέν μονιμότερον του προσωρινού στην Ελλάδα- και ο οποίος καταβάλει προκαταβολή φόρου για την επόμενη χρονιά. Δίνετε μία περίοδο χάριτος για τους νέους επιχειρηματίες τρία χρόνια. Ε, και; Έτσι δεν μπορεί να ορθοποδήσει μια μικρομεσαία επιχείρηση.
Κλείσανε τα τελευταία χρόνια δύο χιλιάδες διακόσια ογδόντα έξι μικρά παντοπωλεία. Τα σούπερ μάρκετ έχουν αυξηθεί. Είναι άλλα διακόσια παραπάνω. Έχουν πάει περίπου στις δύο χιλιάδες επτακόσιες.
Φέρνετε ένα νομοσχέδιο με ένα νέο νόμο φορολογικό. Πρέπει να πούμε ότι ανοίγουν μικρές επιχειρήσεις και ήταν αρκετές. Διότι τα στοιχεία λένε ότι ανοίγουν πλέον μικρές επιχειρήσεις, οικογενειακού κυρίως χαρακτήρα και κλείνουν λιγότερες. Ανοίγουν διακόσιες τριάντα έξι και κλείνουν σαράντα πέντε σε 48ωρη βάση. Και ενώ τώρα ανοίγουν μικρές επιχειρήσεις, φέρνετε έναν νόμο –λαιμητόμο, όπου θα τους κατακρεουργήσετε, με αποτέλεσμα το επιχειρείν στην Ελλάδα να πηγαίνει συνεχώς πίσω, με μια πολυνομία και με μία φορομπηχτική πολιτική επιδερμικού χαρακτήρα. Με περαίωση και με όλα αυτά τα τερτίπια που δημιουργήσαμε τόσα χρόνια, «έλα δώσε μου τώρα και καθάρισες», δουλειά δεν γίνεται, όσο και αν αναβαθμιστεί η ελληνική οικονομία με τις περιβόητες βαθμίδες.
Έχουν κλείσει από το 2008 διακόσιες πενήντα χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις. Σας λέει κάτι το νούμερο; Έχουν χαθεί σύμφωνα με το Επιστημονικό Ινστιτούτο της ΓΣΕΒΕΕ οκτακόσιες χιλιάδες θέσεις εργασίας.
Πού να πάμε τώρα, στους πλειστηριασμούς; Όταν με την ανοχή σας υπάρχει γραπτή εντολή να υποστηριχθούν οι τράπεζες από την ίδια τη δικαστική εξουσία -θα ανοίξω ένα άλλο κεφάλαιο- και δεν αντιδρούμε ως εκπρόσωποι της κοινωνίας, πιστεύετε ότι ο λαός θα εμπιστευθεί τους πολιτικούς, που θα είναι προς όφελός τους, εναντίον των τραπεζών; Τώρα, μη γελιόμαστε! Οι πλειστηριασμοί καλά κρατούν δυστυχώς στα μεγάλα funds. Ούτε το σχέδιο ΗΡΑΚΛΗΣ έκανε κάτι. Κάτι έκανε ο Νόμος Κατσέλη, αλλά δεν έχει αποδώσει.
Εγώ ρωτώ το εξής, γιατί είστε πολλοί νομικοί. Αν κάποιος δηλώσει την εργασία του, για να βγει από τον περιβόητο «νόμο προστασίας» και ξαναχάσει την εργασία του, με το φαινόμενο της ανεργίας δεν μπορεί να ξαναμπεί στη ρύθμιση. Αυτό εσείς το θεωρείτε κοινωνικό δίκαιο; Όταν αυτή τη στιγμή στις Σχολές Δικαστών έδιναν εντολή να βγάλετε υποχείρια και να βγάλετε φταίχτες τους δανειολήπτες και να στηρίξετε τις τράπεζες με γραπτή εντολή και κείμενο επιμόρφωσης, εσείς περιμένετε να υπάρχει δικαίωση από πλευράς του κόσμου, να μας εμπιστευθεί;
Και ολοκληρώνω με κάτι τελευταίο. Διότι τώρα που θα έρθει και ο φίλος μας ο Ερντογάν, θέλω να ρωτήσω τον Πρωθυπουργό το εξής: Θα έχει το σθένος, την παρρησία, το θάρρος, την τόλμη να βάλει το θέμα του πυρηνικού αντιδραστήρα που σε λίγο καιρό οι Τούρκοι θα μπουν σε πυρηνικό πρόγραμμα με τέσσερις αντιδραστήρες των 1.200 μεγαβάτ, που ελέγχουν οι Ρώσοι και η ROSATOM, για 49 χρόνια; Θα τολμήσει; Οι Τούρκοι παραβιάζουν τη συνθήκη και μαζί ο κόλπος του Αλί Αγά που παραβιάζει τη συνθήκη της Βασιλείας με τη διάλυση των πλοίων. Αν τολμάει ο Πρωθυπουργός, στη συνάντηση με τον Ερντογάν ας τα θίξει αυτά τα θέματα.
Σας ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.